Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 12:41 5 123 26

Почина Стоян Михайлов, секретарят на ЦК на БКП

  • стоян михайлов-
  • бкп-
  • бсп

Стоян Михайлов бе обявен за един от основателите на българската социология

Почина Стоян Михайлов, секретарят на ЦК на БКП - 1
Снимка: Архив

Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е издъхнал на 90 г. тази нощ. Той е дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев. За смъртта му съобщи във фейсбук синът му Михаил Мирчев - социолог и бивш кандидат за кмет на София от БСП:

"Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо след един прекрасен слънчев ден. Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани. 90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му".

Стоян Михайлов бе обявен за един от основателите на българската социология. Носител на редица държавни ордени. Един от малкото, дръзнали да се противопоставят на идеологията и решенията на Тодор Живков преди 1989 г. Проф. Михайлов е дългогодишен ръководител на Института по социология по времето на соца, а от 1976 г. до 1988 г. е член на ЦК на БКП. Инициатор е и на т.нар.

Възродителен процес, като е член на Временната комисия по реализирането му. Депутат е в Седмото велико народно събрание. След свалянето на Тодор Живков за кратко става вицепремиер на Георги Атанасов през 1989 г. Професор е в БАН от 1970 г., професор и дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984 г. От 1973 година завежда отдел "Пропаганда и агитация“ при ЦК на БКП. Работи в Института по социология от основаването му през 1968 г. като завеждащ катедра "Обща социология“ по-късно и директор.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да ви cepeм на комунистическите

    12 36 Отговор
    Глупости...комунизма беше творение на запада за да ни заробят докъто капиталистическия свят се развиваше а ние вървяхме назаде

    Коментиран от #4, #9

  • 3 no name no face no number

    29 14 Отговор
    Враговете на Живков Предадоха, съсипаха и олрадоха България
  • 4 дообре

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да ви cepeм на комунистическите":

    Това ли измислихте последно? Ами отречете се от този комунизъм най-накрая. Дайте да преместим паметниците му. Не да ги рушим, да ги преместим!
  • 5 Девила

    25 13 Отговор
    Ще има блага гозба в казана на Луцифер тази вечер
  • 6 Бау

    23 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела.

    Публикувано във факти.бг:
    Инициатор е и на т.нар. Възродителен процес

    Вие майтап ли си правите?
  • 7 Пионер

    24 9 Отговор
    Бог да го прости. Навремето като секретар на ЦК на БКП беше преподавател в СУ "Кл.Охридски" по социология. Там сложи за свой асистент Андрей Бундулов, който след шест месеца стана Първи секретар на ЦК на ДКМС. А той се отблагодари на Ст.Михайлов като назначи синът му Михаил Мирчев за шеф на социологическия институт за младежта към ЦК на Комсомола.
    Сега последния е професор по социология. А неговия син Стоян Мирчев стана депутат от БСП.
    Тях червеното знаме роди ги .... Те са на всеки километър и така докрая на света... Недай Боже, до края на ... България !
  • 8 Джоко

    27 3 Отговор
    Три поколения- дядо, баща и син ето това е традиция. Сега да си представим три поколения бойкоборисовчета или цветакарянчевчета. Споко- не си прерязвайте вените- това е шега!

    Коментиран от #26

  • 9 Хлъц

    20 16 Отговор

    До коментар #2 от "Да ви cepeм на комунистическите":

    Личи си,колко си напредничаво мислещ,с тази клозетна лексика! Ако не беше социализма( комунизъм е идеологическата платформа,и никъде не е функционирал като управление) сега щеше да си модерен ,гумен галош- обут с маратонки в някое диво село, да бачкаш за някой местен латифундист,или зърнар.А София щеше да посещаваш,както сега евентуално Рим.Тоест: почти никога.Само примитив си внушава,че Капитализъм означава " милионер до милионер" и богаташите се прескачат на рояци.Убеден съм ,че шляпаш клавишите от някоя панелка,която същия" Комунизъм" е построи на мама и тате за без пари.И в нея ще си изгниеш,защото кинти няма за " пазарна покупка на имот".

    Коментиран от #12, #13, #18, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Депутат

    16 0 Отговор
    Случайни хора в парламента няма!
  • 12 Митко

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хлъц":

    Леле, колко си прав! Обаче най-тъжното е, че много от писачите тук нямат умствения капацитет да го осмислят.
  • 13 Патриота

    19 13 Отговор

    До коментар #9 от "Хлъц":

    Комунизма изградил безплатни панелки за мама и тати? Ти нещо.....? 8000-9000 хиляди лева струваха ”безплатните панелки”. Заем от банката за 20 години както си е и сега. Единствената разлика е,че можеш да работиш при нормални работодатели в Европа и да си изплатиш апартамента по-рано.

    Коментиран от #17

  • 14 ЕДИН

    15 7 Отговор
    Гробокопач на България, по-малко.
  • 15 DEXTER

    11 8 Отговор
    Да им се продънят гробовете и на него и на Гоцев ...
  • 16 Дай Боже

    9 7 Отговор
    Всеки ден по десет такива добри новини! Докато свършат и пра-пра-р-пра внуците им!
  • 17 Патриоте,прав си

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "Патриота":

    За цените на жилищата.Усреднено струваха такава сума.Но 9 хиляди бяха през втората половина на80- те,приблизително 36 месечни заплати.Като приемам,че нетно е била 250 лв.Реално по голямата част от истински работещите( земеделие и животновъдство,металургиа,машиностроене, тежка химия,транспорт,БДЖ) получаваха много повече в нетно изражение. Но дори и 250 лв са 36 заплати! Хайде покажи с данни и фактология,къде и как ще купиш в момента за три години жилище със спестена заплата на един член от семейство? Вярно,че има изключение. Но те потвърждават извода: Невъзможно за над 96% от населението. Затова масово са затънали в ипотеки.Тогава ипотека дори не разбирахме какво означава !

    Коментиран от #23

  • 18 Не знам какъв съм

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хлъц":

    Но източно европейците са робите и никои от запада не иска да живее в източна европа и източна европа е изостанала от запада такава е реалността при комунизъма....това е решено на много високо ниво и е напълно възможно след това решени лидерите на запада и изтока да не са предполагали за това и да са следвали просто наложения път от предшествениците им
  • 19 За ганю щом строя позволява

    8 3 Отговор
    Да крадне бензин от зила да си построи къща с крадени материали да яде прасе и ракия и всичко е песен и наложения строй е супер😂😂😂😂😂
  • 20 Ганю със сълзи си спомня

    8 3 Отговор
    За времето когато крадеше и не работеше и възхвалява вождовете позволили му това😂😂😂😂
  • 21 Хрусчов ги нарече хитреците от софия

    9 2 Отговор
    Това не са никакви политици а най обикновенни крадци възползващи се от международното положение така че да са със силните на деня и да им лижат за да могат да грабят и да живеят фараноски живот...управленската шайка е едно и също ядро те знаят само хитрени за да грабят те не вярват нито в комунизъм нито капитализъм нито в господ вярват само в кражбите и лъскавите стоки от некерман и кореком и мерцедес....баща му и дедо му били бесни комуняги синчето станало европеец и демократ 😂😂😂😂що бе ами щото сега по тази линия се краде
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зарзаватчия

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Патриоте,прав си":

    Чувал си и ти нещо...,а ма не ти е много вярна информацията и пишеш глупости.
  • 24 0000

    3 0 Отговор
    Няма какво да го мисля.той потен вода не е пил.
    За бай Иван стругаря дето почина наскоро що не писахте?
  • 25 само питам

    0 0 Отговор
    защо стоян михайлов не носи името на баща си мирчев, а синът му мишо се казва мирчев а не на баща си михайлов?на тея фамилна черта ли е да се срамуват от фамилиите на бащите си?
  • 26 Моко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Джоко":

    Ами ако се наредят три поколения десируменовчета сигурно като «тримата глупака «ще са сами на площада всичко ще напусна бЪлгария
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове