26 Октомври, 2020 15:12 10 366 56

Сашо Диков: Защо прокуратурата крие имената на 38-те магистрати, укрили банкови сметки и имоти в чужбина?

  • сашо диков-
  • прокуратура-
  • магистрати

Журналистът все още не е получил отговор от държавното обвинени въпреки писмата, които е изпращал

Сашо Диков: Защо прокуратурата крие имената на 38-те магистрати, укрили банкови сметки и имоти в чужбина? - 1
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат ли оповестени онези 27 магистрати и 11 политици, които имат сметки и имоти в чужбина, но не са ги декларирали по надлежен ред изискван от КПКОНПИ и ИВСС? Това пита журналистът Сашо Диков в писмо, с което търси съдействие информацията да стане публична от президента Румен Радев и 10 политически партии и формации.

Припомняме, че оповестяването, че за 38 лица са установени такива нарушения лъсна след проверка дали Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако. Писмото на журналиста е изпратено още до ГЕРБ, БСП, ВМРО, НФСБ, "Атака", ДПС, "Воля", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ" и "Обединение "Демократична България".

Ето какво се казва в него:

На 23.10.2019 год. Прокуратурата на Република България, ръководена от г-н Сотир Цацаров, съобщи, че е получена справка от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдържаща информация за:

- Магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. От прокурори от ВКП е извършена допълнителна проверка на публикуваните от ИВСС декларации на посочените от ДАНС лица, за това дали тези обстоятелства са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в изпълнение на изискванията на чл. 175а - чл. 175в от ЗСВ. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина.

- 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред.

Въпреки писмата, които съм изпращал до прокуратурата и лично до настоящия главен прокурор Иван Гешев с призив да бъдат разкрити имената на тези 38 личности, отговор няма.

Подкрепяте ли мнението ми, че разкриването на тези имена на ключови позиции в обществено-политическия живот и в съдебната система би допринесло за борбата с корупцията?

Подкрепяте ли желанието ми информацията да достигне до широката българска общественост и с какво бихте могли да съдействате?

С уважение, Сашо Диков, журналист


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диков

    102 5 Отговор
    А , де?!
  • 2 Юпин

    168 9 Отговор
    Никога няма да ги осветлят, корупцията в БГ е законна и робите са свикнали с нея!

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мутристан

    107 10 Отговор
    Няма да бъдат...Но ти че береш ядове...

    Коментиран от #32

  • 5 Дикоффф

    48 7 Отговор
    За приятел питам
  • 6 да им таковам

    86 3 Отговор
    майките на прокурурата , А защо крие ритона ?
  • 7 Крис51

    102 3 Отговор
    Те със сигурност са много повече, предвид начина, по който са показали, че действат ДАНС, но поне тези да оповестят. Вероятно са сметнати за приемливи бушони.
  • 8 попара

    103 5 Отговор
    ЧЕ КАЩАТА В БАРСЕЛОНА НА МИС "ПРАШКИ" КАКВО Е? НЕ Е ЛИ СМЕТКА С ПАРИ В НЕЯ?Пацо-терасата е също в луксозна каща,плащана от всички български данъкоплатци. Къщи,палати по морето,сараите на Доган,хотели на управниците все са сметки с пари в тях. С много пари.

    Коментиран от #12

  • 9 Българка

    92 8 Отговор
    Прокуратурата в този си вид работи против интересите на българите и защитава/ укрива престъпниците. Време е за кардинални реформи
    Гешев е позор! Оставка и затвор
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РазБойко

    52 7 Отговор
    Този ми разкри схемата за пране на пари.
  • 12 БАЙ Х@Й

    59 5 Отговор

    До коментар #8 от "попара":

    Миската я омъжиха "ПО ЛИБОФ" за един ЧИЧАК който е бил на 38 когато тя се е родила ! И с новата фамилия вече е в страна зад океана!
  • 13 БиБи Кинг

    11 39 Отговор
    Саше туй е нарочно баце! Нали нямало свобода за медиите и там оше нешо? Е ся да ти кажа не това няма, няма журналя, те тва е! Като си голям журнализ ше одиш че тръсиш и че намериш тоа списак, ко ште и некой леф ше бутнете с биула и те ти Саше списак! И после ама да не забравиш удобно и да го не покажеш на публиката! Е таков подход му се вика класическо джурналистически! Не да ревете като клани прасете по коледа, па да сакате от тоа оня наготово информация! Таа мода отмина,е и ти не си некой талантлиф и млат затва не задавай вапроси на кои сам не знаеш одговора! Ай ше се видим у студиото га спечеля четвъртио мандад!
  • 14 МНОГО ПРОСТО

    25 6 Отговор
    КАТО БОБЕНА ЧОРБА. ......КРАДЕЦА ВИНАГИ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. ..В СЛУЧАЯ /ГИРБ/И СЪЩО. ..ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ! !!
  • 15 Оги

    55 3 Отговор

    До коментар #2 от "Юпин":

    Точно така, защо да ги огласяват пред някакви си 7 милиона Ганьовци, които приемат корупцията за нещо нормално? Това ако беше народ, при такава новина каскетът щяха да го изядат с парцалите. Но това не е народ, а мърша, както го е казал поетът.

    Коментиран от #17

  • 16 На обикновения човек НАП му съдират

    38 5 Отговор
    Кожата, Колектори, ЧСИтаКожодери, но висши магистрати и политици имат сметки и имоти в чужбина, за тях закони нама???? Сега ще прехвърлят имоти и сметки и след месец ще бъде казано::Ама те нямат нищо!!!!
  • 17 Юпин

    31 4 Отговор

    До коментар #15 от "Оги":

    Това гърци, сърби, румънци, французи, италианц, испанци да са ги изнесли още преди 9 години, а тук им казат тихо тихо протестирайте!
  • 18 БАЙ Х@Й

    20 4 Отговор
    Работят по въпроса ! Справка коментара ми (12) за миската която покриха с двеста!
  • 19 Наблюдател

    26 4 Отговор
    Как защо!? Просто същите са закрилници на организираната престъпност с решаване или бавене на казуси свързани с много 0-и за правилни хора! Имоти, банкови сметки по екзотични дестинации и други "бонуси" като примерно издръжка на деца в скъпи университети са цената на закрилата! Прокуратарата се явяват "щурмуваците " им отклоняващи вниманието, атакувайки неудобни или конкуренти както и с шумни показни акции с-у кокошкари имитиращи титанична борба с престъпността! Естествено главния герой на този спектакъл е Главния каскет на Републиката! "Елементарно Уотсън"!
  • 20 Браво Диков

    27 5 Отговор
    Всеки българин , който не се чувства роб и не желае да го баламосват ПОДКРЕПЯ. Не биха подкрепили само корумпирани и крадливи индивити, зависимите от хранилката на същите и неосъзнати роби радващи се на подаяния.
  • 21 мунчо

    14 5 Отговор
    Сашо, Сашо, вярваш ли във вятърни мелници?Българските "военни" отдавна мислят само за "звездичките" и похотливо поглеждат към служителките от ведомството.Е,целуват ръце на:нечистоплътни, толупи и т.н. до живот.
  • 22 Вуте

    21 5 Отговор
    Сашо е прав, но...НЯМА ДА ПОЛУЧИ ПОДКРЕПА от институциите! Причината-ВЪВ ВСЯКА ПАРТИЯ има такива хора и на принципа 'ДНЕС Е ТОЙ-УТРЕ СЪМ АЗ" ще се защитават като опълченци Шипка!
  • 23 Зайко Байко многознайко

    22 3 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог

    Коментиран от #42, #53

  • 24 Зайко Байко многознайко

    17 1 Отговор
    поговорка: " Който не работи, не трябва да яде". 4. У младото поколение трябва да се въэпитава чувство эа отговорност от една страна а от друга да се съэдаде чувство, че държавата е майка а не мащеха! 5. Иэграждане на неэависим съд, прокуратура и полиция ( беэ нея не може эа съжаление), които да спаэват буквата на эакона и да не слугуват на партии и олигарси.

    Коментиран от #51

  • 25 ПИНОЧЕТ

    15 4 Отговор
    Цялата тази сган, на стадиона! Веднага!!!
  • 26 Почакай Сашо

    12 17 Отговор
    некадърни ми скиоре, след Нова година и малко преди изборите всички ще разберат какви имоти имат отровното трио и БСП лидери ум ще ти се вземе!

    Коментиран от #39

  • 27 метро

    22 2 Отговор
    А какво стана с диска на немските служби, взет от Швейцария, който беше даден на Красимир Стефанов бивш шеф на НАП.
  • 28 умен калпак

    20 2 Отговор
    ВЪХ ТЕ САМО 38 БИЛЕ,АЗ ПЪК МИСЛЕХ ,ЧЕ СА СИЧКИТЕ
  • 29 Рошко

    9 5 Отговор
    Щото това тиква тиквуни, съд и прокуратора са повече от рода
  • 30 КОЙ ТОЙ

    6 12 Отговор
    ЧЕРЕПА МУ Е ПОШУШНАЛ НА УШЕ ТЕЗ СА МУ НЕУДОБНИ НА НЕГО А ПЪК КОЛКО ИМА ОЩЕЕ
  • 31 Тъпчо

    11 4 Отговор
    Нормално е да имат нали ако се наложи да бягат в чужбина от народната любов ще им трябват пари няма да мият чинии я за да се издържат
  • 32 Balgarin

    2 17 Отговор

    До коментар #4 от "Мутристан":

    Не вярвам на сашодикоф,всеки ,който е работил в чужбина има Ванкова сметка.
    И неговото дете живее в САЩ.

    Никой ли няма да се попита защо?22

    Коментиран от #46

  • 33 Tarnovetz

    9 4 Отговор
    В българския парламент има твърде много концентрирана власт, неговия мандат трябва да бъде намален до 2 години, а за да се контролира лобизмът в него трябва да има горна камара, а президентът трябва да има повече правомощия - така наречените квалифицирано право на вето; местните съдии, прокурорите и полицейските началници трябва да бъдат избирани от хора на избори
  • 34 Гепи

    12 2 Отговор
    Как така да ги декларират като са от рушвети!
    Нормално е да ги крият защото така ги държат
  • 35 Защо

    11 1 Отговор
    Защо... защото ги крият, за да ги манипулират.... Като знаеш, че си крал или си отсъдил, като си взел пари, е много по-лесно мафията да ти намери цаката и да играеш по свирката им... Корупция и шантаж в най-висша форма...
  • 36 КРОКОДИЛА

    1 14 Отговор
    ГЛАВАТА НА ДИКОВ НА КОЛ - МУШЕННИК ИЗМАМНИК САМО ПАЛИ ОГЪНЯ ..........................
  • 37 КРОКОДИЛА

    2 10 Отговор
    ДИКОВ И ДИКОВА МАЙМУНИ .........................
  • 38 До Сашо

    8 0 Отговор
    Защо търсиш само тези на магистратите? А тези в Правителството, парламента, министерствата,фирмите и ч.лица? Нали имаше диск от Германия с наши хора с офшорки? В Германия ги задължиха да платят данък и солидна глоба за недекларирани доходи.
  • 39 Ами като знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Почакай Сашо":

    хайде назови ги? Ама да се лъже и да се подхвърлят инсинуации си е гербаджийски патент...
  • 40 веждичката

    0 1 Отговор
    сашо, ти си гьотверен, е не толкова като МЕН.
  • 41 вежди рашид

    0 1 Отговор
    меди доганов не ме ОЦЕНИ, но боко го направи РАЗКОШНО.
  • 42 Сред многото

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зайко Байко многознайко":

    верни неща се прокрадват и доста неточности -особено по отношение на Президента като институция. Първо - понятието "обединител на нацията" НЕ СЪЩЕСТВУВА В ДЕЙСТВАЩАТА КОНСТИТУЦИЯ. Буквалният текст е "...олицетворява единството на нацията". Какво точно означава това и дали Президентът има право на политически изказвания, има две решения на Конституционния съд - прочети ги, за да се убедиш, че има огромна разлика между "олицетворява единството" и "е обединител" на нацията. Съзнателно или не, грешката, произтичаща от идентифицирането на двете формулировки е често срещана. А за формата на тези политически изказвания - няма ограничения, следователно те могат да са писмени, устни, жестови и пр. Второ - в чл.98 са посочени ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на Президента - и там не фигурира обявяване на имена на хора, нарушили закона. Представи си какво би станало, ако Президентът публично назове закононарушител, независимо кой е той - без санкция на съда. Трето - за тези ограничения /и за доста други!/ е виновна БСП - навремето, понеже бе ясно, че техет представител няма да заеме в обозримо бъдеще тази позиция, те настояваха българският Президент да е с орязани възможности за пряко участие в политическия и социалния живот на страната, каквито все пак има - но това е друга тема.
  • 43 Я... Я

    8 0 Отговор
    А МИ :ЗАЩОТО САШО ВСИЧКИ СА ВЪВ КЮПА. Я СЕ ОБАДИ ЕДИН ТЕ ЩЕ ГО ПОТОПЯТ. КАТО В КАЗАНА У АДА.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 А де що

    4 1 Отговор
    Щото е правилната прокуратура .Ти към я мислиш?
  • 46 ПРАВИШ ЛИ

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Balgarin":

    разлика между "наличие на имот и/или банкова сметка" и "недеклариране на тези собствености"? Прочети пак изложението. Защото тук нещата опират до СЪЗНАТЕЛНО премълчаване на факти, които по закон трябва да бъдат обявени чрез декларация от определени лица. А защо не са обявени -отговорът на този въпрос възхожда към съмнения за морална нечистоплътност. И защо са прикривани от оторизираните органи - виж отговора на предходния въпрос.
  • 47 оня с коня

    4 6 Отговор
    "Аз съм Сашко Хубавеца,вечният Доцент,на Балк. п-в няма като мен..."!:)Та въпросният "Доцент" с побелели от Приятни изживявания Коси през целокупния си Живот ОТКРИТО ПРИЗОВАВА за нарушаване на Закона в БГ за огласяване на Лична Информация.Всъщност ТАКА Е НАМЕРИЛ в ТВ "Евроком" - Медия финансирана ИЗЦЯЛО с Руски пари и разполагаща със 100% Свобода на словото.И както при Соца Запада се охарактеризираше като "Загниващ Капитализъм",със същите похвати и Сашо определя Законната тайна на Инфото от Прокурата като "Криене" на Имената.Пак според него всеки който притежава Имоти в Чужбина и Плаща данъци за тях в съответната Държава,СЪЩО ги "УКРИВА" от Бълг. Данъчни власти.А че имотът бил на Друг човек,пък Съответния бълг. гражданин е НАРОЧЕН като "Собственик" , няма значение - може и така да е,но Парите за Имота са платени от "Едикой си" според Сашо.А принципа е ясен:Да се хвърли в Медийното пространство че Сестра ти е К...,пък ти върви доказвай че нямаш Сестра!
  • 48 Хайде сега

    5 1 Отговор
    Сашо като си почнал,защо не попиташ Лозан Панов кога ще си декларира имуществото си и парите в банките? Или него удобно го забравяш.
  • 49 ДИКОВ ДИКООВ

    4 1 Отговор
    Няма и да получи отговор! Каскета ще разследва Сашо: 1. ЗАЩО ПИТА? и 2. ОТ КЪДЕ ТОЙ ИМА ТОЗИ СПИСЪК?
    Каскетът сега е под карантина.
  • 50 Нали

    4 1 Отговор
    Американците щяха да ги казват бе ко стана?
    А сашо диков на не преиграва а да ги публикува със сигурност има списъка и сега играе театро
  • 51 Мдаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Зайко Байко многознайко":

    Всичко ,което си написал е прекрасно,НО според мен ,това е приложимо само в независима и суверенна държава ,каквато България определено не е.
  • 52 muzis

    3 0 Отговор
    когато започнат да ни слагат прокурори от европа ,тогава всичко ще е ясно
  • 53 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зайко Байко многознайко":

    Подкрепям напълно!
    Въпросът, обаче е, кой и как ще извърши всичко това, защото според действащите закони управляващите партии са тези, които имат правото да приемат съответните промени в законите и Конституцията, но те никога няма га го направят, защото те са срещу тях. Според мен решението постепенно изхвърляне от политическия живот на старите и обременени с всякакви негативи от миналото политици, чрез нови партии и движения, нямащи нищо общо със старите.
  • 54 Христов

    3 0 Отговор
    Интересно е също така и защо прокуратурата не проверява Сашо Диков за получени банкови преводи от Сърбия и връзка с фалиралата КТБ?
  • 55 Лалик

    0 0 Отговор
    Нищо чудно част от магистратите да са имали връзка с Цветан Василев. Нека не забравяме, че с крадените пари от КТБ Василев е плащал на политици, магистрати и журналисти, за да може пирамидата да съществува незабелязано.
  • 56 Васил

    1 0 Отговор
    Това е поръчка на Цветан Василев със сигурност, прави всичко възможно да клати съдебната система, не му се връщат милиардите от КТБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове