Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 11:25 1 889 34

Кантарджиев: Лабораториите са претоварени, трябва да използваме бързи тестове

  • проф. тодор кантарджиев-
  • бързи тестове

При това натоварване скоро резултатите от PCR тестовете ще се бавят по три дни, заяви директорът на НЦЗП

Кантарджиев: Лабораториите са претоварени, трябва да използваме бързи тестове - 1
Снимка: БГНЕС

В момента случаите на коронавирус в България са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на министерството на здравеопазването за ситуацията с пандемията у нас.

Има достатъчно добри бързи тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като "първи скрийнинг", особено в колективи, където е регистриран случай, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Има и бързи тестове за грип на цена от около 30 лева, които са точни, а това е доста важно предвид задаващият се грипен сезон, за да могат да се различават двете болести, каза Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев отново отбеляза колко е важно да се спазват мерите срещу разпространението на коронавируса. "Никой не се е задушил от маска. Ако някой ми говори от 1,5 м с маска, знам че ме уважава и го е грижа за моето здраве", заяви директорът на НЦЗП.

В контрола за спазването на мерките трябва да се включат всички държавни институции, каза Кантарджиев и даде пример с БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    33 2 Отговор
    От обороти са претоварени - защо не правите безплатно тестовете ей!

    Коментиран от #4, #28

  • 2 Пенсионер

    5 24 Отговор
    Най-важно е да се затворят училищата, а не само гимназии и университети. Поне децата да не разпространяват вируса.
  • 3 кикоман

    15 1 Отговор
    Едва смогват - толкова са чакащите...
  • 4 7532

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    В сащ откъдето разпратиха вируса са безплатни. Правят се в мобилни лаборатории на паркингите пред моловете.

    Коментиран от #19, #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 4694

    30 1 Отговор
    Какво засичат с тези тестове - грип, настинка, ангини, ковид? На всичко показва положително. Е колко са наистина болните?
  • 7 Гошо

    18 3 Отговор
    Не трябва да се правят тестове, бе глупец. Болните от грип не са представителна извадка и повод за въвеждане на подобни мерки.
  • 8 Истината

    21 0 Отговор
    Стига лъга бе мишок...господ гледа
  • 9 Я... Я

    18 1 Отговор
    СЪС БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ ЩЕ ХВАНИТЕ НА МАГАРЕТО ТО... Е. ТОГАВА ВЕЧЕ ЩЕ ИМА 20 000 ПОЛУЖИТЕЛЕН. А ВЧЕРА МИНИСТЪР.. ОКАЗА ИМАМЕ 186 ЛАБОРАТОРИИМОЖЕМ ДА ПРАВИМ ДО 30 000 ТЕСТА НА ДЕН ДНЕС НЕ СТИГАТ Я ОДИТЕ ДА БЕРЕТЕ ЛАЙКА.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 666

    18 1 Отговор
    ПСР тест в домашни условия. Взимате монета от 2 лв. избирате положителен, отрицателен спрямо ези, тура хвърляте и след секунди имате готови резултати.
  • 12 Учуден

    20 0 Отговор
    С бързи тестове за грип ще ловим корона??? Значи декември ще имаме по 100 000 на ден заразени. Доживотен затвор за тоя лъжец и неговите дружки от НОЩ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 беге демокрация

    12 0 Отговор
    еми извинявай господине, ама правилното решение е да увеличите капацитетите на лабораториите, не да ми купуваш скъпи и несигурни тестове, и някой да прибира пари по веригата, хората вече са на границата на търпението си и много ясно ви виждат какви ги вършите
  • 15 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    НОЩ им е малко цял полк полицаи.Да извикат и армията да ги пази.
  • 16 Вчера

    0 5 Отговор
    Ми направиха тест в 10:30, в 17:30 получих резултат (отрицателен!). Бодимед е лабораторията. Дойдоха на място и 10 души тестваха за половин час
  • 17 Ген. Муфтаджийски

    2 0 Отговор
    Яко ще се МРЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
  • 18 Рошко

    14 0 Отговор
    Докат имаме такива професори с блуждаещи погледи, ще има и овце за стргане
  • 19 Бай Ганьо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "7532":

    Как няма да са безплатни във ФАЩ, след като балъци като нас им плащат самолети на снимки?! Щавят ни като овце.Затова за тях е безплатно, а за нас платено.
  • 20 Кантарджията

    4 0 Отговор
    Слушам и не мога да повярвам на очите си. Вика за медицински доказателства требвало при 10хиледи човека да се потвърди дадено събитие. Има ли 100 опита човек заразен и човек не заразен да са стояли в една стая с маски половин един час и КОЛКО ОТ НЕ ЗАРАЗЕНИТЕ СЕ ЗАРАЗИХА ИЛИ ДА СИ НОСИМ ФЕРЕДЖЕТАТА ОТ ДОБРА ВОЛЯ ДА НЕ НИ ГЛОБЯТ???
  • 21 Петьо Петров

    6 1 Отговор
    Новата правителствена лотария без Божков.Правите си бърз тест и печелите 10 дневна почивка в къщи.Правите си ПСР тест и имате възможност да спечелите 10 или 14 почивка в къщи, он инклузив 14 дни в болница или безплатно гробищно място по избор на организаторите на лотарията.
    Честито на печелившите!
  • 22 Гост

    6 1 Отговор
    Като гледам връщат хора.Пълен смешник е тоя Кантарджиев.Заедно с Кунчев после да търкат наровете в Софийския,защото затвориха тези некомпетентници държавата за 20 човека на ден,а сега като са 3000 какво правим?Спряха ли заразата?Не!продължават да вършат глупост след глупост.Трябва да им се търси сметка после задължително на тези хубавци,заедно с министрите и баце,за глупостите дето направиха,а те даже си мислят,че ни спасили от нещо.Не оцеляваме въпреки тях.Единствената държава сме,която се бори с две пандемии,с ковид и с ковид идиотски ръководители на държава и щабове.
    Така,че от Евросъюза да ни пуснат малко повече пари,че при нас ситуацията е усложнена,заради идиотско управление😆
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Трайчо Трайков

    1 1 Отговор
    Е прав е човека. Ей стадо я бегом за маски от Китай с цена 19,80 ТУКA, a там 1,24 лв..
    Я бегом за тестове, с цена 95 лв. ТУКА.
    Аааа, ще правите каквото аз санитаря кажа , ане някъв си професор ВИРУСОЛОГ.
    Да не мислоте че е лесно а.
    Е детето иска вече двуврат МАЙБАХ.
    Нещо четитивратия МАЙБАХ който му купих преди седмица със спестявания от заплатата ми от 700лв. му е отеснял.
    Ррябва да се радва детето.
    И той кът тати, от малък амеба, а като порасне къв плужек (слузест гол охлюв без къща) ще стане.
  • 25 Въпрос

    4 0 Отговор
    Нали бързите ги отрекохте? Били едва 30% верни? Пролетта затворихте паркове, планини, плажове, сега ни говорите за витамини на хапчета. Въртите се откъм вятъра и финансовия интерес
  • 26 Енота Беноа

    5 0 Отговор
    Тестовете са фалшиви,показват позитивна проба на плодове и пилешки крилца.Самият им създател призна,че не могат да бъдат ползвани за установяване на инфекции. Плащат ви да лъжете!
  • 27 Васил

    0 1 Отговор
    Претоварени заради вашата некомпетентност отворихте всичко и поканихте госта демек вируса
  • 28 Тест лаборант

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Лабораториите са претоварени със стока,която не бива да залежават!! Освен това, 85 % от тях са ФАЛШИВО ПОЛОЖИТЕЛНИ!! Ясно?? Щото т.н "тестове" са скъпи!!
  • 29 Лекар от ВМА

    2 0 Отговор
    Тия двамата пригласят на доказаните измамници и търгаши Муфтата, Кантара и Кунката!!
  • 30 ужас

    2 0 Отговор
    Бай Шиле пак плаши стадото
  • 31 Кукуригу

    0 0 Отговор
    Смучете лукчета и слушайте на дедо си Кантарджиев акъл от дедовия!
  • 32 Човек от щаба

    1 0 Отговор
    Сега вносителите на бързи тестове ли са рекламодателите на НОЩ? Що не си направите екипи като футболистите и да слагате логото на всеки спонсор? С толкова лаборатории и фармацефти зад вас ще ви станат шарени дрешките, за да свиквате!!!
  • 33 СусБе

    1 0 Отговор
    Тестовете са една измама - изкарват и обикновения грип Ковид. Това е добре дошло са политическата и оная другата сган с бели престилки & черни лакоми душички за 1000 лева!
  • 34 тирбушон

    0 0 Отговор
    Върви на ма@ната си доктор Ганьо Муастаков барабар с всички некадърници от НОЩ дето само пърдите под команда на БОРОСОВ И ЛЪЖЕТЕ , а хората МРАТ ОТ ЗАРАЗАТА НА КОВИДА ! НА ВАС ЛИ СТАХЛИВИ НЕГОДНИЦИ НЕ ВИ Е ЯСНО ЧЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕЧЕ Е НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА КАТАСТРОФА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове