ФАКТИ.БГ

Патриотите нападнаха БСП за пенсиите

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите, посочи Георги Гьоков

Публикувана: 30 Октомври, 2020 14:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4386
Патриотите нападнаха БСП за пенсиите
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.

Минималната пенсия предизвика разгорещени спорове в парламента, като депутатите от ОП и БСП почти се хванаха за гушите. Това стана по време на изслушването на социалния министър Деница Сачева.

Георги Гьоков от БСП излезе на трибуната, за да зададе въпросите на социалистите към социалната министърка. Червените отчетоха, че в последните години има и се наблюдава повишение на доходите, но това не било достатъчно. Освен това пенсионната система е неадекватна, смятат социалистите.

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите, посочи Георги Гьоков по време на разискванията в парламента за пенсиите.

"За съжаление равнището и динамиката на доходите през последните години в България ни показва, че това правителство, което управлява страната, а и предходните правителства с мандата на ГЕРБ са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа. След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски", посочи Гьоков.

Колежката му Весела Лечева коментира, че решението за 300 лв. минимална пенсия е политическо и няма никаква логика.В бюджета на ДОО за 2021 година са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери, включи се Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя каза още, че се увеличава минималната пенсия. Освен това от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на тази година ще се осъвременят по Швейцарското правило.

Юлиан Ангелов от ОП пък по традиция нападна социалистите, че по време на тяхното управление пенсията била три долара. По думите му „лошото управление“ на ГЕРБ и ОП е вдигнало двойно пенсиите.„Вие не може да управлявате държавата“, обърна се Ангелов към БСП. Той обвини левицата, че били партия на личните интереси, а лидерката им Корнелия Нинова, че не искала някой друг да е отговорен за вдигането на пенсиите.Колегата му Борис Вангелов се обърна към водещият заседанието Емил Христов да отнема думата на БСП, на червената буржоазия и милионерите, които никога не били гладували. Надя Клисурска от БСП изрази опасение, че ще се взриви пенсионната система. Управляващите давали частично решение за пенсионния модел, който, според социалистката, трайно не работи.

Хасан Адемов от ДПС пък беше озадачен какви решения трябва да вземе законодателният орган, след като имало готов законопроект. Забелязваме устойчива тенденция за увеличаване на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО, изтъкна той. Пенсионната система ставала все по-зависима от данъците. Дефицитът от 6 милиарда лева в пенсионната система може да се изчисти чрез дълг.След края на разискванията, министър Деница Сачева взе думата. Тя припомни, че пенсиите от 1 януари ще се повишат с 18%.

"Няма как този коефициент да бъде универсален. Размерът на редукцията не е еднакъв за всички.За лице, което ще се пенсионира през 2021 г. и се е осигурявало непрекъснато от 2002 г. насам, ще даде коефициент на редукция 20%. На второ място, това, което има нужда да бъде подкрепено в закона, е да се предостави още една възможност за осъществяването на този избор", обясни Сачева.Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Обещано от ГРОБ
1 Отговор
Хиляди доволни пенсионери в бг! хихи

Коментиран от #8


Оценка:
-12 +21

Осман
2 Отговор
БСП=БКП

Коментиран от #14


Оценка:
-13 +14

Последния Софиянец
3 Отговор
Патриотите 0,3 процента.Само роднините им.

Оценка:
-10 +27

Народа на Бг
4 Отговор
господa Подмазвачи на боса на хунтата ГЕРБ.
Пенсиите на хорицата трябва да се Преизчисляват постоянно с имдекса на осигурителния доход поне на ТРИ години!!!
А не престъпника от герб Предизборно да подхвърля на пенсионерите от джипката по 50 лв.

Оценка:
-11 +33

Мимчят
5 Отговор
Справедливостта изисква пенсиите да се усъвременят със сегашното статукво.Не може пенсии от преди 20 год.да не се преоценят.Трябва да има преизчисление ,за да има някаква справедливост.....

Оценка:
-4 +24

Българка
6 Отговор
Псевдопатриоти, провалихте се. Стига лъжи, гражби, опорки , популизъм.
Оставки

Оценка:
-11 +26

chi
7 Отговор
Патриот е – душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек – що да прави?

продава си и душата.

Оценка:
-7 +30

стоян
8 Отговор

До коментар #1 от "Обещано от ГРОБ":


До 1 ком -Така е другарю -каквото обещаха от патриотите ще го изпълнят -300лв минимална пенсия до края на мандата им = и ПОМНИМ кумунягите как ни окрадоха 1997 гд и оставиха с пенсии от 3 долара другарю

Коментиран от #10, #16, #18, #20


Оценка:
-26 +11

оня с коня
9 Отговор
Според Соц.Активиста Гьоков "Никой не може да оспори,че Пенсиите са най-големия провал на Управляващите".Така е -"Никой",но само и единствено от Котилото ЛЕВИ ЗМИИ със Скъпи и Прескъпи Цветни Татуировки по гърбовете си "Олигарх"!И обяснява Гьоков как ГЕРБ са неспособни да измъкнат Страната от Последното място по Доходи в ЕС,но МЪЛЧИ КАТО ЗАДНИ ЧАСТИ относно Факта че Животът в БГ е ДОКУМЕНТИРАНО НАЙ-ЕВТИН в целия ЕС?!!Което на Практика ОБЕЗСМИСЛЯ твърдението му че Стандартът на Живот на Българина е най-ниско,но на Него не му пука за подобни Факти,защото е в Парламента ЧРЕЗ ИЗКАЗВАНЕ НА НЕВЕРНИ И ЗЛОБНИ ДУМИ ДА КЛАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО с цел единствена- Домогване на БСП до Властта!И пояснявам: НЕ ОБВИНЯВАМ Никого в НС за Приказките му,защото...ТАКАВА Е ИГРАТА.Но да очаква Някой НС да му оправи Живота...направо си е за Убиване!:)

Коментиран от #15


Оценка:
-22 +10

Обещано от ГРОБ
10 Отговор

До коментар #8 от "стоян":


От номенклатурата са!

Оценка:
-8 +11

ПЕНСИОНЕР
11 Отговор
Пaри нямaтe,нo минимaлнaтa пeнcия oт 1 юли 2017 гoдинa я вдигнахте насила от 161,38 лева на 180 лева,след това същата 2017 година от 1 октомври стана 200 лева и ceгa oт 1 януaри 2021 гoдинa тя ще 300 лева,т.е. увeличeнието е c 86%.Тaкa нaрушихтe пeнcиoнния мoдeл и винoвницитe cтe виe и OП.За да се възстанови пенсионният модел на 1 януари 2021 година трябва всички останали пенсии на база 1 юли 2017 година да се преизчислят също с 86%.Това е правилното решение от ваша страна и пенсионерите не отстъпваме от него.Нашето одобрение или неодобрение ще ви го кажем в края на март 2021 година.Изборът е ваш!

Оценка:
-6 +20

гражданин
12 Отговор
Защо никой не протестира, че пенсиите от 1200 лв. се повишават с 240 лв. на 1440 лв., а всички протестират за минималните пенсии. Може ли прага на бедността да е 363 лв., а пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 250 лв. Знам, че някои ще кажат принос към осигуряването. Нека да не забравяме, че жените се пенсионираха на 55г., а мъжете на 60г. С колко години е повишен стажа и възрастта? Ликвидираха се предприятия, хората оставаха на улицата, или ако успееха да намерят някаква работа, работодателите не им внасяха осигуровки. Кои са с максимални пенсии? Тези,които фалираха банките през 1996-1997г. или тези, които имаха бидета в кабинетите си, или приватизатори, които фалираха предприятия. Щом сме в ЕС заплати и пенсии трябва да се доближат до европейските.

Оценка:
-3 +27

пройчо
13 Отговор
Чевермеджийте от вмро да не се обаждат иззад храстите,където обилно с#р@т ,след преяждане с паспорти , власт и ф16 !!!****Хюмнета.

Оценка:
-4 +10

Бибитко
14 Отговор

До коментар #2 от "Осман":


ГЕРБ=БКП!

Оценка:
-8 +4

Бибитко
15 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


Сакън никой да не посмее да се докопва до властта! Цар Тиква завинаги!

Оценка:
-7 +6

Дааа
16 Отговор

До коментар #8 от "стоян":


Помня, когато жан виденов направи 1000лв.бензина аз работех за кило и 700г.на месец. Той ме свали от колата за първи и последен път. Имам два МИЛИОНА км. с лични превозни средства. Това беше най големият ми кошмар. На 77г.съм и сега въртя по мин. 1500км.на месец.

Коментиран от #26, #27, #28


Оценка:
-8 +8

Пенсионер от БГ
17 Отговор
Размер на пенсията = (СОД за страната) х ИК х (осигурителен стаж).Това е формулата по която се изчислава пенсията за осигурителен стаж и възраст.Според мен тази формула има един голям недостатък заради който всяка година спорим.Защо човек на една и съща длъжност и тежест на работа с изминаването на годините получава различна пенсия въпреки,че тежестта на осигуряването е еднаква в процентно изражение.Това е защото средноосигурителният доход във формулата се използва в изчисляването на индивидуалния коефициент,отразяващ тежестта на иддивидуалните осигуровки,а от друга страна участва отново във формулата за изчисляване на самата пенсия.Пак според мен от формулата трябва да изчезне /СОД за страната/ и на негово място да се постави коригиращ коефициент/КК/,отразяващ индексирането на пенсиите всяка година.
Размер на пенсията= ИК х (осигурителен стаж) х КК
Пример:минимална пенсия при стаж от 40 години
300 лева = 1,0 х 40 х 7,5/КК/
Всички следващи пенсии ще зависят единствено от ИК и общият трудов стаж.Когато има индексация следващата година се променя само КК-коригиращия коефициент.Пенсиите например за учител ще бъдат еднакви в различните години.

Оценка:
-2 +9

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
Ако 10 години
20 Отговор

До коментар #8 от "стоян":


Пенсиите се индексираха с 6%-7% досега с увеличение на предходните години общото увеличение щеше да е около 100%

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +7

Всеки може да си го сметне
21 Отговор

До коментар #20 от "Ако 10 години":


[пенсия + ( пенсия х 6%)] повтори го 11 пъти от както герб е на власт и ще видите каква пенсия щяхте да получавате а те залъгалка 50лв за 5-6 месеца.

Оценка:
-4 +7

Шопо
22 Отговор
OОще преди 4 години ПАТРИОТИТЕ обещаха 300 лева пенсия ! Още е 250 !!!

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +7

Българин
23 Отговор

До коментар #22 от "Шопо":


В допълнение още в предизборната си кампания лидера на ВМРО обеща,че минималната пенсия ще стане 300 лева и всички останали пенсии ще се преизчислят със същия процент.Минималната пенсия от 1 юли 2017 година до 1 януари 2021 година ще е увеличена с 86% ,а от това следва,че и всички останали пенсии трябва да се преизчислят с 86% за същият интервал от време.

Оценка:
-0 +10

Тоя
24 Отговор
Георги гиоков единствения истински човек за разлика от 239 останали малоумника в народно събрание

Оценка:
-3 +7

СКАТ
25 Отговор
Патриоти,Патриоти ....................Стихотворение"ПАТРИОТ" от Хр.Ботев

Оценка:
-3 +2

Ми ти ако
26 Отговор

До коментар #16 от "Дааа":


искаш се върни във времето на Вълно Червенков бе дрогарьо, ама сигурно тогава не си имал кола а дървено конче.

Оценка:
-3 +5

Бензинът
27 Отговор

До коментар #16 от "Дааа":


се мери в литри а не в кила. Сега как ги въртиш километрите, с трамвая ли?

Коментиран от #29


Оценка:
-8 +1

някой
28 Отговор

До коментар #16 от "Дааа":


Не го направи Жан Виденов, спретнаха му го! Ама ти защо ще погледнеш по-далеч от носа си!

Оценка:
-7 +5

Дааа
29 Отговор

До коментар #27 от "Бензинът":


Ами ела да те повозя през Август до морето, само че си носи памперс. Още "бая" народ ми дишат изгорелите газове. Всеки четвъртък съм на морето. Освен това с жена ми обикаляме забележителни места и се е случвало да изминавам над 700 км.на ден. Ето така ги нвъртам. Пък ти се лашкай с трамвая!

Оценка:
-1 +4

незнайко
30 Отговор
При 400 лева минимална пенсия няма до има недоволни ако хранителните стоки не поскъпват !!!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5