Last news in Fakti

31 Октомври, 2020 18:12 1 946 20

Туризмът е изпуснат от плана на Дончев за възстановяване със средства на ЕК

  • туризъм-
  • помощ-
  • коронавирус-
  • мерки

Само по този начин разходите за здравеопазване неминуемо ще намалеят

Туризмът е изпуснат от плана на Дончев за възстановяване със средства на ЕК - 1

Целият туристически сектор скочи на вицепремиера Томислав Дончев по представения план за възстановяване и устойчивост на Република България със средства на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. В него не фигурират инструменти за подпомагането на най-засегнатия бизнес от COVID пандемията. Думата туризъм присъства само два пъти при инфраструктурата и при субсидирането на заплатите на заетите в сектора”, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма”. Европейската комисия обяви туризма и транспорта за най-засегнатите отрасли от кризата и предвиди най-много средства за тях. В българския план присъства транспортът, но туризмът го няма, обясни Русева. ЕС предвижда подпомагането на устойчивия туризъм, но нашите власти очевидно не виждат смисъл от подобно действие, коментира тя.

От сдружението ще реагират официално със становища по плана в рамките на двата месеца за дискусии. Павлина Русева съобщи, че са изпратили писмо до Томислав Дончев още през април и са правили опити за срещи, но до момента няма реакция от негова страна. За пореден път се пише национален план без участието на самия бизнес, допълни тя.

“Глупаво е туризмът да не присъства в плана за възстановяване и ще поискаме среща с Томислав Дончев”, заяви Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според него е необяснимо изпускането на сектора. ЕС обяви туризма като приоритетен бранш за възстановяване от кризата, а нас в България все едно ни няма, коментира Миланов.

“За пореден път правителството показва, че няма идея какво може да даде туризмът на България. Изпускането му от плана показва ниска интелигентност и липсата на хоризонт. Секторът не е само инфрасруктура и магистрали”, каза Любомир Попйорданов от УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и председател на Асоциация “Планини и хора”. Според него правителството не се интересува от всичко инвестирано в туризма до момента в България. В плана трябва да бъде заложено подпомагането на устойчивия туризъм, подчерта той.

“Изключително притеснително и разочароващо е, че туризмът не е включен в приоритетите”, заяви Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според нея в частта за “Зелена България” трябва да залегне зеленият здравен /медикъл, СПА и уелнес туризъм/. Това е устойчив и социален туризъм, който ползва природните ресурси на България. Кацарова обърна внимание, че в частта здравеопазване не са заложени като приоритети превенцията и профилактиката на населението, за което настоява организацията. В COVID времена имунната система на българите трябва да се подсили чрез изполването на естествените природни богатства в балнеоложките курорти. Само по този начин разходите за здравеопазване неминуемо ще намалеят, подчерта Сийка Кацарова. Тя допълни, че ще разчитат на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова да се намеси в този важен момент и да се допълни националният план.

“Удивен съм, че най-засегнатите отрасли като туризъм, авиотранспорт, летищата и редица сектори покрай тях, не са намерили подобаващо място в плана”, коментира Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо сътрудничество в Брюксел, отговарящ за България и Балканите и бивш зам.-министър на туризма. Според него над 90 общини в България развиват туризъм, който им е основен поминък. Планът на Томислав Дончев не предвижда никаква дългосрочна стратегия за преструктуриране и възстановяване на този толкова важен отрасъл за България, подчерта Ботев. По думите му българите ще започнат да разглеждат плана като наръчник за бързо усвояване на средствата от администрацията без ясни стратегически цели и приоритети, и без оценка на въздействието. В плана на Дончев няма национални цели и приоритети с ясен хоризонт за следващите 10 години, каза той. Освен това няма изведени политики, а директно се отива към инструменти за усвояване на средства.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Томислав Дончев

    23 0 Отговор
    Аз откъде да знам какво пише.Това ми дават Доган и Пеевски,това представям.

    Коментиран от #16

  • 2 Българка

    24 0 Отговор
    Единствено, което Т.Дончев, началникът му и всички от шайката гледат да не изпуснат са парични потоци към шкафчета, чекмеджета, офшорки
    ОСТАВКА< СЪД< ЗАТВОР
  • 3 РЪМПЕЗИ

    22 0 Отговор
    КАКЪВ ПЛАН НА ДОНЧЕВ...ПЛАНА Е НА АХМЕД ДОГАН...ДОНЧЕВ Е ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА...ДОНЧЕВ, БОРИСОВ И ГЕШЕВ СА СТАТИСТИ...И МАЛКИТЕ ДЕЦА ГО ЗНАЯТ....
  • 4 Гост

    16 0 Отговор
    Много са изпуснати, само бойко и приятелите му не са изпуснати, даже от тях се започва, пък каквото остане за държавата, остане....
  • 5 Само некъдърни крадливи тъпанари

    19 0 Отговор
    Гербаджииската зган.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Барни Ръбъл

    10 0 Отговор
    Така е като ме изгониха.Аз за един уикенд цяла конституция скалъпих.
  • 8 Размисли и страсти

    9 0 Отговор
    40 милиарда лева външен дълг има да ги връщаме към близките 40 години тоест 2060
  • 9 Перо

    0 10 Отговор
    ББ е пич

    Коментиран от #11

  • 10 Естет

    7 0 Отговор
    Какво прави Ангелкова? Нещо се загуби.

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Дельо Хайдутин

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    С А накрая.
  • 12 яко ни лъжат

    9 0 Отговор
    "Няма втора вълна на коронавируса. Има нова вариация на вируса". По думите му това де факто означава съвсем ново заболяване, с което в момента европейците се сблъсквали.
    Вчера и швейцарски учени обявиха, че в Европа циркулира нов щам, който не е достатъчно добре изследван, за да се твърди дали превръща SARS-CoV-2 в по-опасен или напротив, по правилата на вирусологията.
    Френският лекар нарича "новия" вирус "вариант 4" и го е наблюдавал първо сред своите пациенти в Марсилия. И предупреждава, че не изключва първите щамове, циркулирали до юли-август да се окажат по-безобидни от сегашния.
  • 13 Лост

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Естет":

    Те така един по един се изгубват. Ама по важно е, че един и 700млн. беше проспал и той се изгуби.
  • 14 Това лято

    4 6 Отговор
    морето беше пълно с хора като никога. Какви пари искат?
  • 15 Мутрите вън!

    9 0 Отговор
    Оставки крадци, съд и връщане с лихвите!
  • 16 Кой

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Томислав Дончев":

    Няма собствени хотели , това е причината , утре ще има поправка,
    Бойко Борисов има 5 хотела , познай кой ще дава на заден?

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кой":

    Самооо 5? Мислех, че са всичките...
  • 18 Активист на БКП

    2 0 Отговор
    Дончев преди да дойде в София ,беше говорител по габровската радиоуредба! Какво очаквате от такъв ???!!!
  • 19 Ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Естет":

    Разкрасява си носа.😂
  • 20 123

    1 0 Отговор
    Хотелите в България се нуждаят от паркинги за да има устойчив туризъм. А Градовете и селата в които има останки на средновековни и антични градове ,дворци, крепости и замаци се нуждяат от пълно рествриране за да привличат повече туристи целогодишно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове