Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 09:47 5 219 67

FAZ: Нито една държава в ЕС не подкрепя българските искания към Македония

  • българия-
  • северна македония-
  • ес

В Брюксел се чудят защо София реагира чак сега, а не преди 2 години

FAZ: Нито една държава в ЕС не подкрепя българските искания към Македония - 1
Снимка: Фейсбук

В момента в Брюксел тече спор, който може да има сериозни последици за бъдещето на разширяването на ЕС, пише днес в печатното си издание германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Постоянният представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев вече два пъти изнесе емоционални беседи на своите колеги относно факта, че преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония могат да започнат чак когато страната изпълни специалните условия на България. По същество София иска македонците да признаят, че всъщност са били българи и че са говорили български език преди да станат независима нация чрез процес на историческа фалшификация, отбелязва FAZ.

Сред посланиците на ЕС беседите на Димитър Цанчев са посрещнати с неразбиране и учудване. Постоянният представител на България не е срещнал разбиране нито сред гърците, нито французите или холандците, които преди година блокираха началото на преговорите на Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, твърди германският всекидневник.

През август официална София обясни на своите партньори в ЕС във вербална нота и меморандум българската позиция. Сред акцентите в нея са:

- Съседната държава може да фигурира във всички европейски документи само с пълното си име "Република Северна Македония", но не и с краткото "Северна Македония“. Защото това е географско наименование, което включва и части от историческия регион Македония, разположени в България - следователно би могло да представлява заплаха за териториалната цялост на България;

- България отхвърля обозначението "македонски" за езика в съседната държава. В официалните документи на ЕС трябва да се използва "официален език съгласно конституцията на Република Северна Македония", тъй като македонският език също е резултат от историческа фалшификация - от времето, когато съседната държава е била част от Югославия;

- Повече от 100 000 българи, които не са искали да се пишат за македонци, са убити, арестувани, изпратени в изгнание или в концлагери;

В Брюксел сега се чудят защо България не е изразила тези забележки през 2018 г., когато се решаваше спорът за името между Македония и Гърция, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И на спора между Атина и Скопие също се гледаше критично в Брюксел. Сега отново има същото отношение - този път заради българските искания. В Брюксел в никакъв случай не искат да натоварват процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС с въпроси за идентичността. На Балканите и без това има достатъчно проблеми - от слаби институции до широко разпространена корупция, коментира германският всекидневник.

Ключовото решение дали Северна Македония ще започне преговори за членство ще бъде взето от външните министри на ЕС на 10 ноември. България може да блокира този процес, тъй като решенията се вземат с консенсус. Поради това Германия настоява България и Северна Македония да разрешават подобни спорове двустранно и да не ги включват в рамката за преговори, пише още FAZ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутри вън

    53 15 Отговор
    Това ако е вярно ще е голям шамар за Боко

    Коментиран от #14, #44

  • 2 КОТарАК

    73 9 Отговор
    ами защото тогава тиквениците не знаеха че ще им снимат чекмеджетата и ще се наложи да си правят предизборен пиар като в момента
  • 3 Последния Софиянец

    68 10 Отговор
    Какво ли ще направи една зависима,престъпна,трепереща за властта и живота си Тиква?
  • 4 Бате Панко

    26 22 Отговор
    Е нали Иво Христов и Рада Д се застъпиха за Бракята Макета та кво да очакваме повече..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баба Зоя

    75 3 Отговор
    Винаги съм нащрек, когато срещна умна блондинка, щедър евреин и македонец дето бърза да стане член на ЕС.
  • 7 Не разбирам

    13 68 Отговор
    от политика, ама знам, че от Радомир надолу до Петрич се говори някакъв друг език, не български.

    Коментиран от #18, #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хъхъ

    54 8 Отговор
    "В Брюксел се чудят защо София реагира чак сега, а не преди 2 години"

    Защото идват избори и разните там шкембе "воеводи" от РусИ трябва да се направят на големите патриоти. Гърция си реши проблемите с Македония, ние изтървахме момента и сега се чудим какво да правим, губим и в двете ситуации.
  • 10 ЛЛЛ

    38 8 Отговор
    Не подкрепят защото не разбират исканията. Трябва да се преформулират и да се наблегне на българското малцинство там
  • 11 цербер

    51 4 Отговор
    Frankfurter Allgemeine Zeitung да си гледа работата и да не се меси в българските дела! Да си гледа нападенията от чужденци и да не се обажда там,където не е необходимо!
  • 12 До FAZ

    56 2 Отговор
    Я в Германия французите да кажат, че няма германска нация, а всички са французи, да заявят, че Бисмарк примерно е французин, после да напишат в учебниците си, че Бавария примерно е изконна френска земя, да издигнат насред Париж паметник на великия "френски" философ Кант, пък тогава да ги питам германците. Да не си навират гагите, където нищо не разбират. Великите сили достатъчно заплетоха нещата с тази измишльотина Югославия, та още да се бъркат в момента.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой

    35 6 Отговор

    До коментар #1 от "Мутри вън":

    Това е шамар за България не за тия корумпирани тикви и тиквени кратуни които ни управляват . Македония е измислена държава от комунистите и защо Европа която е уж демократична не го заяви кратко и ясно НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАКЪВ ЕЗИК .
  • 15 Наблюдател

    31 4 Отговор
    София реагира сега защото преди две години, а сега има ЕДНА ТИКВА, която се правеше на обединител Западните Балкани.Но сега тя/тиквата/ трябва дяа си ходи и е време да се преразгледа този договор.
  • 16 Дебил

    37 4 Отговор
    Австрия е част от Германия ! Говори се един и същ език,едни и същи обичаи т.н.Макетата са селяните на България !

    Коментиран от #54

  • 17 е и

    44 0 Отговор
    И кво? Ние да си променим историята ли? Само щото те не са разбрали и не ни подкрепят? Абе много взеха да се бъркат във всичко!
  • 18 Грейс

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    Да беше пресякъл и границата и можеше да разбереш
  • 19 София

    27 0 Отговор
    Фашагите,да признаят,че говорят на австрийски и тогава да умуват.
  • 20 5ко

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам":

    Като не разбираш, най - добре е да си мълчиш. Инак се излагаш.
  • 21 Фактъ

    33 3 Отговор
    Истината е , че България няма политици и дипломати , всичко е крадливи калинки и аматьори , кариеристи без покритие , без ценз . Знаещите и можещите не ги допускат до политиката . А , ЕС е чифутска организация , работеща по ционистката доктрина .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Грейс

    27 2 Отговор
    Имате ли чувството, че не Боко, а нас ни оправят вече не с 200, а с повече! Честито на Кукумицините от Герб и обединени патриоти. Чакам поредната лъжа от тях.
  • 24 Бай Ху (By Who)

    29 2 Отговор
    Еми то Европа и претенциите на гърците не подкрепяше, ама ей го на смениха си името. България е пълноправен член на ЕС. ВЕТО ДО ДУПКА!

    Коментиран от #36, #47

  • 25 Един

    34 2 Отговор
    Целта на ЕС е разширяване на влиянието (нови пазари и ресурс работна ръка) за сметка на намаляване на влиянието на Русия! В ЕС не им дреме , повтарям НЕ ИМ ДРЕМЕ за някакви си исторически спорове между България и Македония!
  • 26 Това е нормално...

    4 28 Отговор
    Хората даже не разбират какъв е спора... Същият е част от тактиката на Русия, да разделя Балканите и прокарва бедняшката си стратегия и пещерно влияние... Македония е самостоятелна държава и вместо да се радваме, че се разбираме на общ език, разни рубло-патрЕотари ни връщат в началото на 20 век.
  • 27 БГ политика

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Съгласен съм, ама мандалото хлопна. Ако Бойко не беше направил онези популистки отстъпки преди две години, а и църквата ни "първа" призна тяхната за самостоятелна...Направихме европейска политика,нама що! Западни Балкани Сега ще налагаме Вето! Късно е, либе, за китка.

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Stormtrooper

    18 0 Отговор
    Тези от алгемайне Гейтунг защо не знаят, че проблемните въпроси са поставени отдавна и Македония спря преговорния процес? . Отделно, основно правило в ЕС е да няма нерешени проблеми страна кандидат членка.
  • 30 Само нас не ни разбират...

    5 5 Отговор
    Щото слугуваме на азиатци и диваци, доказали деспотската си същност и живеещи като варвари в 18 век
  • 31 Историк

    18 2 Отговор
    Хора, ние в този сайт можем да си пишем каквото си искаме, ама само модераторите го четат.И ние. макетата ни наричат "бугари"! Така, както го произнасят сърбите. НЕ НИ ИСКАТ НИКАКВИ! МРАЗЯТ НИ! А ние ги смятаме за братя, за един народ! От Георги Димитров до ББ всички помогнаха тоя народ да се самоопредели като небългарски. И така ги приема Европа. Контрата пак е у нас. Ньойски договор през 21 век.
  • 32 ужас

    16 1 Отговор
    Бойко кляка. Ще отложи спора да го решават тези след него, а преговорите ще започнат сега. Щом Меркел го иска, така ще бъде. Това отлагане ще се третира от герб и Шкембе Воевода като победа. А след 5 м пак ще ги изберем. Или ние, или Михаил Константинов с 10 годишния пуловер.

    Коментиран от #43

  • 33 Долу скапания ЕС

    12 1 Отговор
    Това нас не ни интересува. Предлагам да европа да отдели внимание на австрийския швейцарския и белгийския език, както и да издаде речници по темата.
  • 34 Я... Я

    16 2 Отговор
    ТЕЗИ ТУЛУПЧО И КАЛИНКИ ТЕ СА ТОЛКОВА ОБЪРКАНИ, ТЪПИ, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ. ВЪВ ВСИЧКО СА ТАКАВА. ПРЕДИ 2 ГОД СЕ ПРЕГРЪЩАХА СЪС ЗАЕВ ПИХА ЯДОХА И СЕ ВЕСЕЛИХА СЕГА КАТО ВИДЯ ДЕБЕЛИЯ(НАРОДА СЕ УСЕТИ ПОМИСЛИ, ПРОГОВОРИ) МИНА НА ДР. ВЪЛНА. ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. НО ЗА СМЕТКА НА НЯКОИ ЕВРОПА ПОМНИ КАКВО СИ ПРАВИЛ(ТУЛУПЧО) КАКВИ СИ ГИ ГОВОРИШ НА ЗАЕВ.... И КАЗАХА, ПИТАТ: ЗАЩО СЛЕД 2 ГОДИНИ ПРЕДИВЯВАШ НЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ????????? ЗАЩО ТОГАВА СЕ СНИШАВАШЕ??????? ВЪВ ВСИЧКО СИ ТАКЪВ, КАКТО ТИ ОТЪРВА НА МОМЕНТА.
  • 35 Бай Ху (By Who)

    16 0 Отговор

    До коментар #27 от "БГ политика":

    Не е късно. Ветото е наше право и няма как да бъде заобиколено. Просто българското правителство трябва да е твърдо и непреклонно. Иначе нас всеки иска да ни такова. Обаче нещо не виждам никаква масова подкрепа за българската позиция, нещо протести, нещи блокади, няма.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Оя да ми

    8 2 Отговор
    Няма такава статия в този вестник.Не напразно е автор fakeNews. Живея във Франкфурт.
  • 38 Перо

    13 0 Отговор
    БГ никога не е включвала РСМ в рамките за преговори,освен това от къде на къде,други страни ще се бъркат в работата на двустранните преговори. БГ е реагирала на време и за несъгласието с името Северна Македония. Всички предприсъединителни дискусии и преговори се водят само двустранно! Това,че глобалистките соросисти искат да вкарат всички под похлупака и да си разширяват ГМО пазара си е техен проблем. РСМ сама си провали времето и решаването на въпроса,чрез измислени поводи като избори,коронавирус,неизпълнение на договора,липсата на отказ от македонистката,анти-българска пропаганда,кражба на история,език,национална принадлежност до 1945 г.и т.н. Защо ЕС не посмя да реагира на Гърция за вота с името и историята с “античността” или на териториалните проблеми между Словения и Хърватска. Процедурата за влизане в ЕС е ясна и еднаква за всички!Вето,без оглед на това,кой какво мисли!
  • 39 сдфасд

    7 0 Отговор
    Идат избори, нали трябва да се покаже че се върши нещо. Е това е най-лесното. Иначе преди тва си кютаха щото не им пука.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ФИЛ

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В Брюксел се чудят защо София реагира чак сега, а не преди 2 години"
    Ами прави са защо не го направиха с договора като се подпише и признават и тогава в НАТО а чак сега и да се чудиш как не се получава ами няма кой да мисли в тази държавав
  • 42 Перо

    15 1 Отговор
    Много подобни статии в германски и американски издания /Политико,Франкфурте алгемайне цайтунг и др./, са несъществуващи/фейк нюз/,лично съм проверявал. Просто са активни мероприятия на служби,от слаби държави,насочени за въздействие срещу БГ. Отказ и вето,до узряване на измислената държава,по гръцки патент.

    Коментиран от #52

  • 43 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "ужас":

    След първия избор, мутрата сам се избира. Вече схемата е отдавна отработена и съгласувана с “началника.”
  • 44 Кой68

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мутри вън":

    Това е шамар за България......Първия удар си го нанесохме като побързахме да ги признаем.Сега всичко се върти около Европредседателството на ФРГ които искат под тяхното ръководство са започнат преговорите........
  • 45 Stormtrooper

    8 0 Отговор
    Европа се чуди и не вижда цивилизационният сблъсък на нейна територия, така че не трябва да се изненадваме от нейното чудене. Просто, с такива политици е нашето съвремие. И не само в Европа. . В момента единствено по -
    знакова фигура е Путин. Няма такива като Рейгън, Митеран, Маргарет Тачър. По скоро са като някакви чиновници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вето докато

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Ху (By Who)":

    бегето аут.
  • 48 Не се знае

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    кои са зомбирани.
  • 49 кико

    1 0 Отговор
    Сега остава и да се намеси Дойче веле и да се раздуят нещата от към
    Вардаро !!! Разбирам да са в течение на проблемите та да дават акъл , ама хора , които сами си докараха нигрантите да ги трепят и насилват
    е най-добре да си гледат в собственото канче !!! Друго : нали вардарските цигани искат да са в ЕС , а от къде на къде и Албания я слагат в кюпа ???!!! Нерде мамо Ямбол, нерде мамо Стамбул ???
    Или вече са клекнали да са Велика Албания ???!!! Е...е Македонио па ке опиняте каишот , па ке леете кръвави сузи и ке пеете тужни песми !!!

    Коментиран от #51

  • 50 Тия до сега не разбраха ли, че

    2 0 Отговор
    Северната македония се подиграват с БГ, с история и език, комунистически македонизъм ли искат да приемат, с гърция така ли беше

    Коментиран от #63

  • 51 Който иска да знае и да разбере

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "кико":

    Фактологията, и сами ще се поинтересуват да стигнат до дъното на нещата, а то е че искат да градят държава на основата на анти БГ, е няма как да,стане, ще пълнят учебници с измислици и глупости, ше трият български надписи и все простащини
  • 52 По-остро трябва да им се въздейства,

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Перо":

    Ние мекушави, да не обидим, завоалирано, те наглеци и простащина,
  • 53 Спиро

    4 0 Отговор
    Нали искахте Европска уния бе? На ви сега отношение на Европата към нас. Запомнете едно, за тях винаги ще си останем Untermenschen(Унтерменшен), за тях си остваме заден двор. Хайде сега оплюйте ме, че съм русофил. Не, не съм и не искам да бъда, но понякога много ми се ще да съм сърбин.
  • 54 Напротив

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дебил":

    Австрия НЕ Е ЧАСТ от Германия, но езика, който използват е немски, без това да ги прави германци! Те са си австрийци. Македонска националност, по-точно северомакедонска, стъпила върху част от западно римската тема Македония и формирала диалект и писменост върху базата на славяно-българския език! Точно това се иска и от "не къпаните", както и да изпозарежат мераците за исторически кражби!

    Коментиран от #56

  • 55 Хаджиментов

    5 0 Отговор
    Великите сили винаги са били против България, така е днешната им позиция е просто продължение на това, което правят още от Освобождението насам.
    На всички е ясно, че те не желаят на Балканите отново да има голяма и силна България.
  • 56 Хаджиментов

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Напротив":

    Точно така,
    в много държави имат за официален език английски, испански или португалци, като това не ги прави англичани, испанци или португалци, нито пък ги поставя под някаква зависимост от тях.
  • 57 павел пенев

    5 0 Отговор
    България има своите аргументи още преди създаването на ЕС,така че Брюксел няма какво да се чуди! Ако толкова е интересно,нека Белгия да се разпадне,като си предаде териториите съответно на Франция и Нидерландия.

    Коментиран от #61

  • 58 Пловдив

    3 0 Отговор
    Германия да си гледа работата! Никакво двустранно разрешаване. Точно тук и сега му е мястото да им извием ръцете. Защото тук и сега те има какво да губят. Много правилна позиция, но трябва да се отстоява докрай!

    Коментиран от #60

  • 59 ако бг вариант на историята е вярна

    1 2 Отговор
    поне една държава щеше да я подкрепи.
  • 60 пловдичанино

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Пловдив":

    с извиване на ръце история не се доказва.
  • 61 тъпчо

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "павел пенев":

    те са си решили отношенията, не са като бг'то. Факт хан Аспарух не е говорил български.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 комунистичната бг история

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Тия до сега не разбраха ли, че":

    ви създаде чувство за велики. Като брой население нищожно, вие сте си запазили езика? глупости, чъркни и училища са ви строили турците. Ако искаха за 500 години даже японски можехте да говорите. А в бг'то 45+30 няма арменски, еврейски ... пълна асимилация не интеграция.
  • 64 вулгарина да чете история

    1 2 Отговор
    и тогава да пише а не да де изхожда.
  • 65 Гост

    4 1 Отговор
    Най-накрая си пролича дали Европа е с нас. Още ли има заблудени евроатлантици?
  • 66 Дългият

    1 0 Отговор
    Швабите като не са наясно с проблема да не си отварят много устата...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове