Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 20:50 5 024 32

Готвят промени за още морски строежи на първа линия

  • черноморие-
  • първа лини-
  • строежи

Миналият петък шестима народни представители от НФСБ внасят промени в Закона за регионалното развитие

Готвят промени за още морски строежи на първа линия - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Законопроект, внесен от депутати от Националния фронт за спасение на България, ще разреши строителството по морския бряг. За това алармират природозащитници, съобщи бТВ.

Миналият петък шестима народни представители от НФСБ внасят промени в Закона за регионалното развитие. В документа попадат изменения на два закона - за устройствата на територията и на черноморското крайбрежие. Добавя се терминът "приоритетни зони за въздействие", т.е. общинските съвети ще решават кой строеж има най-голяма възможност да повлияе върху социално-икономическото развитие на общината.

А тези зони да са и в закона за черноморското крайбрежие, предлагат депутатите от НФСБ. И още:

„Ако за съответната територия на общината няма одобрен общ устройствен план, се допуска промяна в предназначението на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план.“

Зона "А" е до 100 метра от плажа или морския бряг.

„Депутатите предлагат една огромна врата, с която да се започне отново застрояването по морето, включително в местата, където има вече приети ОУП, което е най-скандалното“, каза Люба Батемберска, от "Да спасим Карадере".

В мотивите си към предложения законопроект пишат:

„Да се допуска промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии в обхвата на зона "А" и в зона "Б".

От опозицията критикуваха предложенията.

„Простичко казано, земеделски земи, до Черноморското крайбрежие, на които в момента не може да им се смени предназначението, с едно просто мнозинство в общинския съвет могат да се обособят в други зони и да бъдат застроени - още бетон, още строителство по Черноморието“, смята Явор Божанков, депутат, "БСП за България.

От ГЕРБ се въздържали от коментар с мотива, че законопроектът първо ще се обсъди в парламентарната им група. През юли обаче в разгара на казуса "Алепу" председателят на екокомисията обеща забрана за строителство край морския бряг.

„Ще наложим забрана на строителството в Зона "А" - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство“, каза Ивелина Василева, предс. на Комисия по околна среда в НС.

Все още не е ясно дали ГЕРБ ще подкрепи коалиционния си партньор за внесените сега законови поправки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ КРАДЕ

    73 2 Отговор
    ТИЯ ПАРИЦИ ДЕТО ГИ КРАДАТ С МИЛИАРДИ НАЛИ НЕЙДЕ ТРЯБВА ДА ГИ НАЛИВАТ , ЧЕ ТО КОФЧЕГА ДЖОБОВЕ НЯМАААА !

    Коментиран от #25

  • 2 До хотелиерите

    76 2 Отговор
    Винкела иска да Ви набута. Никой Българин няма да идва на почивка на препълнени плажове и хотел до хотел. Не забравяйте че в Европа може да се почива вече по-евтино.

    Коментиран от #19

  • 3 Кой68

    78 3 Отговор
    На 500 м от морето нищо да не се строи.Който наруши затвор+конфискация и да възтанови природата.Рязане до кокал.Ново строителство в/у вече построено/старо/ и не по-високо от 5 етажа.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Маргинал

    40 4 Отговор
    Крайно време е да се бетонира всичко, поне няма да ми влиза пясък където не трябва.

    Коментиран от #7

  • 5 Маргинал

    37 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой68":

    Има един стар закон за 200 метра да не сестрои, но той е и природен на 100 годии излиза 4 метрова вълна. Ще стане драматично скоро.
  • 6 Мутрите вън!

    50 4 Отговор
    Крадливото и корумпирано правителство вън!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лена

    36 2 Отговор
    Трябва да се пълнят шкафчетата...времето им изтича!
  • 9 Ангел

    30 1 Отговор
    По скоро, тези 6 подобия на народни представители трябва да бъдат вкарани в затвора за прокарване на лобистки закони.
  • 10 луд, умора няма

    10 1 Отговор
    Другият петък, депутатите от НФСБ, внасят нов законопроект - за устройствата на територията и на беломорското крайбрежие.

    Коментиран от #12

  • 11 Перо

    24 2 Отговор
    Поредното узаконяване на закъснели мутренски имоти. Когато общинарските съветници са доминирани от мутренската партия,излишно е да се коментира.Бетономорието и резултатите са на лице!
  • 12 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "луд, умора няма":

    Малко ще почакат! Започвам да си мисля,че има и някаква положителна част в предателството на българските политици,от едно време.
  • 13 Ше се строй дорде

    6 1 Отговор
    Отсреща руската гранична млиция ни спре напред другариииииии
  • 14 Брокер

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой68":

    Начи, да вдигнем цените от 3-ти етаж нагоре??!
  • 15 Перо

    5 3 Отговор
    Правителството мисли за всички нас
  • 16 BGnewgeneration

    14 1 Отговор
    Така наречените патриоти се оказа, че изобщо не им пука за България. Като крекнат "я булгар, булгар" си мислят, че всичко е наред, ама не е. Не мога да разбера що за наивници "лапни шарани" гласуваха за тях.

    Коментиран от #21, #23

  • 17 Маца

    11 1 Отговор
    И на другият ден след приемане на закона бъдещите хотелиери ще виснат за помощи, че короната им съсипал бизнеса.

    Коментиран от #30

  • 18 ДАДА

    8 1 Отговор
    Зор заман правят, за да фалират всички по крайбрежието...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 jjjj

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "BGnewgeneration":

    От малко прасенце и политик никога не знаеш какво ще излезе...
  • 22 Ттэфхнв

    7 1 Отговор
    Тия като за послесно се разсипаха от лобистки закони! Долу, мутри!
  • 23 Маргинал

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "BGnewgeneration":

    Много си прав. Даже си мисля, че има някаква печатна грешка. Не е Патриот а по скоро е партия идиот.
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    ЧАКАМ ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕТО И НАВЪТРЕ В МОРЕТО ДА МОЖЕ ДА СЕ СТРОЯТ ХОТЕЛИ, ЩОТО НА ПЛАЖА НЯМА МЯСТО
  • 25 Черноморието

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ КРАДЕ":

    Точно казано направо в целта! Дано им остане бетон и за гробници да си налеят... едни такива големи и без никаква естетика като бетонните им хотели по Черноморието.
  • 26 Тъпу тролче

    5 3 Отговор
    Че к'ви нови строежи на първа линия бре? То всичко е презастроено! Тя следващата първа линия вече трябва да е в морето! 🤔

    Коментиран от #29

  • 27 тарикатите

    5 0 Отговор
    Лобизъм в действие !!
  • 28 Българин

    3 0 Отговор
    И кой ще ги посещава?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кольо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Маца":

    Тези са си същите с по някой друг хотел. Бургаския патриотарен водач не че няма писани на подставени лица и роднини хотели ,но нали са за последно във властта и алчността огромна. Пирамиди като в Египет ще строят и мавзолеи за тях ,но и за безценното им феодално поколение да има. Всичките 240 са за затвор и конфискация и те го знаят . Няма кой да ги пита от къде е първия милион и как е направен със заплата. няма и кой да събере откраднатото ДДС от фирмите , а ти си плащаш 20 стотинки на всеки хляб като краен потребител. Алчни въшки като се наядат и излизат на челото. Кой ще им ходи в хотелите като целия персонал сбирщина от околните села -копанари и цигани извозвани с микробуси. Само чужденец незапознат с територията би се набутал тук.
  • 31 Русенец

    1 0 Отговор
    Управляващите, за да станат такива явно някой ги е сложил там. Те му дължат услуга. Бързат да му се издължат, преди да са паднали от клона.
  • 32 Мартин

    1 0 Отговор
    Да питат Тома Белев за акъл - той ще ги посъветва срещу няколко милиона държавни пари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове