Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 16:40 2 216 21

От БСП предлагат четири конкретни групи с мерки за справяне с COVID-19 кризата

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • криза-
  • заразени-
  • здравеопазване-
  • коронавирус

Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия, вярва председателят на партията Корнелия Нинова

От БСП предлагат четири конкретни групи с мерки за справяне с COVID-19 кризата - 1

Кризата с коронавируса доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната, отбеляза председателят на БСП Корнелия Нинова и напомни, че от левицата предупреждават за това от години.

"Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега", подчерта лидерът на БСП.

"Създаде се порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки", допълва Нинова.

Ето и конкретните четири групи мерки:

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица - гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му.

2. За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

3. За болниците: премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. За ДДС на лекарствата: трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 %. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане.

"Искам да благодаря на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които ни помогнаха да разработим този нов модел на здравеопазване и да се обърна към всички лидери на партии: сигурно ви е важно кой какъв рейтинг има, кой колко депутати ще вкара в следващото Народно събрание и какви коалиции са възможни. Но много по-важно е кой какво ще свърши в следващия парламент. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания. Сега повече от всякога са необходими подготвени, кадърни и честни хора, които знаят, могат и няма да злоупотребяват. Сложете на масата вашия проект за нов здравен модел и нека хората преценяват кой ще е работещ и ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ", завърши посланието си лидерът на левицата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    9 3 Отговор
    Всички политици са измамници! Робството ще падне когато науката замести политиката!

    Коментиран от #4

  • 2 перничанин

    22 2 Отговор
    Лошо няма. Защо като бяхте на власт не го направихте.
  • 3 Емил

    11 7 Отговор
    Като са толкова велики, да влязат в Парламента и да се прокарат идеите! Само празни приказки, а са ВТОРА парламентарна сила! Имат достатъчно лостове, ако наистина имат идеи, ама те само хранят триглавото гущерче дето се мисли за отровно!
  • 4 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жак Фреско":

    Нещо не си наясно със социологията! Прочети "Седемте Лъча на Еволюцията" и ще разбереш защо от научни работници не става политици или бизнесмени и обратното! Или поне прочети "За държавата".

    Коментиран от #12

  • 5 Корнелка

    9 4 Отговор
    Аз примерно докато бях “болна” се излекувах в Турция .Метод на лечение : нов ботокс ,опъване на бръчки , вливане на нова кръв , сгъстяване на косата . Чисто здрава ( нова) съм ви казвам...
  • 6 Какви

    5 4 Отговор
    идей от тази? Пак глупости искат да правят!
  • 7 Karosel

    5 4 Отговор
    Партизаните постоянно повтарят, че такъв вирус няма. Тая откъде си го измисли?
  • 8 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    И за четирите мерки трябват пари.А за да има пари трябва да се ликвидира чудовищната корупция в управлението.

    Коментиран от #17

  • 9 Мая

    6 1 Отговор
    Това не са мерки срещу ковид 19 !
  • 10 име

    8 1 Отговор
    пишете нещо за скандалите с радев .вярно ли е ? не е ли? първата дама първа ли е все още? нещо за карбовски....???

    Коментиран от #14

  • 11 Какви мерки ,бе.....

    8 4 Отговор
    бсп трябва да бъде забранена ,като престъпна оганизация,особенно вредна за България. А членовете и ...да бъдат кастрирани.
  • 12 Жак Фреско

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Ако вярваш на всичко което четеш си грешно информиран;

    Коментиран от #13

  • 13 Емил

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Жак Фреско":

    Бъркаш понятията "знание" и "информация"! Ти си информиран, аз имам знания!

    Коментиран от #20

  • 14 По всички

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    Сайтове го пише, само в факти НЕ.
  • 15 Другия с коня

    3 3 Отговор
    След Четири Всенародни Заразявания с Вируса и четири месеца Ежедневни такива,Курнелия решила да спасява Народа от зараза....Ми що ги Зарази,бе Нинова....Що даже и Д пиратите от БСП бяха по площадите и викаха Оставка.....Умишлено го направихте,за да има за какво да атакувате ГЕРБ....Умишл но причиняване на Смърт в големи размери и ,Направихте Нинова.....Убихте Пенсионерите....
  • 16 Хахаха

    6 1 Отговор
    Трябваха им 6 месеца, за да признаят, че е сериозна епидемията,най-вероятно,защото самата майка-доячка го преживя,иначе още да тичат по Шипка...
  • 17 Ще палите ли маските

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Или ше се друсате у катуните на жълтите павета, Пен'дел?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уплашен

    2 1 Отговор
    Не ме е страх от Ковид 19, страх ме е да не дойде БСП на власт и да умра от глад!
  • 20 Жак Фреско

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    Един човек със знания става по силен ако има информация,от там идва и поговорката обединението прави силата!Адмирирам хората със знания ,все пак един умен и можещ човек може да се престори на глупак обратното е невъзможно! Наздраве.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Тая коя беше...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове