15 Ноември, 2020 09:00 3 071 37

Ковачев: На Заев му липсва смелост, за да изпълни Договора с България

  • зоран заев-
  • договор за добросъседство-
  • андрей ковачев

Не могат да ни казват, че има две истини. Тук не става дума за древна история, където може да има различни интерпретации, а за нова история, където има достатъчно източници и документи, добави Ковачев

Ковачев: На Заев му липсва смелост, за да изпълни Договора с България - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 ноември явно няма да се стигне до решение за започване на преговори на Северна Македония с ЕС. Не бих нарекъл това вето, а по-скоро отлагане. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

"Отлагане на процеса, но всичко зависи от Скопие. Ако решат да променят мнението си, да спрат с фалшификациите на историята и спрат с езика на омразата, тогава ще имаме друго решение. Но е малко вероятно това да се случи в следващите дни“, уточни Ковачев, който не се ангажира със срок, кога може да се намери решение.

Българският евродепутат не изключи началото на преговорите на Северна Македония да започне по време на някое от следващите председателства на Евросъюза през 2021 г. Ковачев подчерта, че нашата позиция не се е променяла през годините.

Македония е имала цели 3 години след подписването на Договора, за да промени политиката си.

"В Договора е записано, че ние имаме обща, а не споделена или паралелна история, както настояват македонците. Няма от какво да се страхуват и бягат от истината. Признаването на историческата истина няма да промени тяхната съвременна идентичност“, подчерта Ковачев пред телевизия "БГ он еър“.

Според него не е европейска ценност да искат от нас да приемем лъжата и манипулацията. "Не могат да ни казват, че има две истини. Тук не става дума за древна история, където може да има различни интерпретации, а за нова история, където има достатъчно източници и документи“, добави Ковачев.

"Помогнахме изключително много, за да бъде член Северна Македония на НАТО. Предоставяме нашия опит, за да бъде член и на ЕС. Ние спазваме член 2 на Договора. Без нашата помощ нямаше да има и Договор от Преспа с Гърция, това се признава от премиера Зоран Заев“, посочи Ковачев.

"Ние искаме да помогнем на нашите най-близки хора от Република Северна Македония да станат членове на ЕС. Ние ще помагаме на Северна Македония, независимо кой е на власт. Важно е той да извърви важните крачки. Ние не приемаме политиката на предишния премиер Никола Груевски, който започна процеса на антиквизация и изгради много паметници на български герои, но ги представяше като борци срещу България. Това не можем да приемем. Заев направи реални стъпки, които не направи Груевски, като подписа двата договора с България и Гърция. Сега като че ли му липсва малко смелост и кураж да изпълни Договора с България“, категоричен е Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 велик българин

    29 7 Отговор
    България и Албания да подпишен договор за подялба на БЮРМ!

    Коментиран от #25

  • 2 Българка

    29 1 Отговор
    Изпълнението на подписания договор не зависи само от един или двама души. Като начало да си пренапишат учебниците и да има черно на бяло начало на спазване клаузите на договореното. А до тогава да чакат започване на преговори

    Коментиран от #12

  • 3 Мимч

    31 0 Отговор
    Ако сме твърди,ще му се наложи да подпише и изпълни,ако искат в Европа,иначе там да си стоят....
  • 4 ТаУмВзе

    23 0 Отговор
    Бе щом и маке се Гаври с нас, къде отиваш ти може би.
  • 5 Doni Brasko

    25 0 Отговор
    Ето така става, когато отлагаш във времето проблемите си.
  • 6 Другаря

    8 4 Отговор
    ви Ковачев , и той коса си посадил !

    Коментиран от #8

  • 7 Просто зависим от Москва

    16 10 Отговор
    За такъв договор трябва обществена почва, която се подготвя с години чрез добро разузнаване и целеви инвестиции в съзнанието на македонците. Това няма как да стане, поради стратегическите интереси на Русия, която няма интерес от това, Сърбия и Македония да се отдалечат от нейна орбита. Всичко това и настроенията на противопоставяне в двете държави, умело се подклаждат, от шепа лупмени патреотари и зависими медии.

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Doni Brasko

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Другаря":

    Ами какво да ги прави тези пари човека? Няма къща и метреса в Барцелона, ще си ги харчи за него
  • 9 Елена

    19 0 Отговор
    Този човек заслужава поздравления! Дано прояви постоянство и неотстъпчивост!
  • 10 А ако беше обратното патрЕотари...

    5 30 Отговор
    Бугария е много толерантна , не иска много , иска само идентитета , самоличността , душата , историята , културата , парите , недвижимото и движимото имущество на македонците. Иска македонците да станат бугари и бугарите да ги командват , управляват и експлоатират - бълнувания и сънища на нация парвеню с много мътилка в главата и безкрайни илюзий и мечти за велика Бугария !

    Коментиран от #21

  • 11 Кочо

    17 1 Отговор
    А защо го е подписал? Отгоре на всичко се и репчи.... Не е излязал още от детската градина. Кел*еш!
  • 12 Софиянец

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    А нашите учебници кога, там няма ли да влезе истината как БКП начело с Димитров подаряват Македония и костите на Гоце Делчев на югопартизаните?! Мисля че е време престъпния комунизъм да се изучава, а не да водят окупацията на ссср за освобождение!

    Коментиран от #24

  • 13 Колко много българи има тука...

    9 6 Отговор
    Които явно ценят Европа и ЕС, а лицемерно работят за интересите на една азиатска империя ... Истински патрЕотари , захранени с Евро, от конвертирани рубли, те пък откраднати от руския народ или Европейски фондове.
  • 14 джаич

    4 25 Отговор
    Ако македонците сме бугари зашто не ве сакаме да се пишеме бугари ? Како бугарските политичари ,историчари ке ми го земат индетитетот и душата ?

    Коментиран от #15, #19, #23, #29, #32

  • 15 скоро

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Не сте бугари, а албанци.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Яверт

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Просто зависим от Москва":

    Ние сме военно окупирани от САЩ. Политически зависим и от САЩ и от ЕС. Икономически зависим от САЩ, Русия и ЕС. Когато си ниско наведен всеки гледа да се възползва.

    Коментиран от #18

  • 18 Дано зависим наистина...

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Яверт":

    Че Бай Ганю бленува за курниците и дъсчената кочина, както и хубавият живот в пещерата

    Коментиран от #20

  • 19 Прав си Джаич...

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Ама пишеш на двама трима идиота, дето имат азиатска душа. ...
  • 20 Яверт

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дано зависим наистина...":

    Прочети Алеко Константинов. Бай Ганьо бленува за политическа кариера и контрол над солунската митница. Бай Ганьо е образ на политиците които ни управляват. Всички ние останалите трябва да се срамуваме че го позволяваме.
  • 21 123

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "А ако беше обратното патрЕотари...":

    Българите сами не могат да си контролираст и управляват крадците и престъпниците, а ти искаш да контолират и управляват още по големите хаЙдути от тях македонските крадци. това са само сънища.
  • 22 Софиянецо

    16 1 Отговор
    Учете се от гърците. Те знаят как се защитават националните интереси и го правят.
  • 23 АС/DC

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Ти се пиши какъвто си искаш но историята недей да крадеш.
  • 24 Българка

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    Подкрепям. Историческата истина трябва да бъде посочвана и изучавана. Как Тито, Димитров и СССР прекроиха българска територия, как българите на територии от днешната ни съседка са преследвани и съдени само затова, че се наричат българи.........

    Коментиран от #33

  • 25 Велик

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "велик българин":

    Кой ще делиш бе простак?!?!
  • 26 Македонска Луно

    10 1 Отговор
    Двама македонци се срещат в центъра на Ню Йорк:
    - Ех, Трайче, колко е малък свeтът.
    - Не е малък, Македония е голямa.
  • 27 Стоян Хлебаров

    14 1 Отговор
    Македония не може да има Премиер,дистанциран от омразата и фалшификацията на българската история-ЗАЕВ Е ИЗБРАН ОТ СРЪБСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ-ТАКА ,КАКТО ВСИЧКО В МАКЕДОНИЯ НЕ СТАВА БЕЗ ТЯХ! Не ,че нямал смелост-той е продукт на тези служби-каква смелост с пистолет ,опрян до главата ти!?Заев е избран затова,че е едно мекотело,послушник на ретроградните слоеве на македонското посткомунистическо общество! Без промяна,идваща от обикновените македонци,които да си изберат за Премиер родолюбив българин,въпросът ще остане открит и податлив на внушения от вън и компромиси на гърба на българските патриоти/НО НЕ ТЕЗИ,В СЕГАШНИТЕ ПАРТИЙНИ "ПАТРЕОТИЧНИ МЕНТЕТА...

    Коментиран от #28

  • 28 Стоянеее

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Стоян Хлебаров":

    Голям разбирко си
  • 29 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Само македонските политичари от УДБА не искат да се пишат бугари! Виж акта за раждане с който взимате бугарски пасош.Там пише какви са били дедите ти.
  • 30 Карлос Контрера

    1 5 Отговор
    Я, любите;ите на "гръцката любов" (с €-вазелин) Герберстката Андрюша Кпвач контеса Месечкова, мАгнела Джандбаз маркиз дьо Отзад, ....... много смели, бе! Търсят си патриоатсрващи тъпкачи от Македония, а те с отврщение и ненавист ги гонята, псуват, че кютек може да изядат!
  • 31 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената "държава"-последният проект на коминтерна(комунистически интернационал) с население, колкото София, половината са албанци. Около 300 000 са с български паспорти.
  • 32 Не сакате тия, които сте просръбски

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Комунисти/наречени македонци/ и политичарите ви бивши агенти, почитащи тито, а огромната част не смеят да гъкнат, че са етнически българи, понеже мнооого дълго време е играла тоягата/геноцид/, не говори от името на всички
  • 33 Ето, това е напълно достатъчно

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Да се представи като фактология в ЕС, за да стане ясно в Европа за какво става на въпрос, и текущи примери-празник на тито, на българите фашисти и това само от последния месец.Не са готови за ЕС, не поради проблем с БГ, а най-вече поради това, че не желаят да се разделят просръбския комунистически македонизъм
  • 34 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КАК СЕ НАРИЧА ШКОЛАТА НА САЩ ЗА ЛИДЕРИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ ?? ТА : ЗАЕВ ;ГОВНАЙДО И ЦИПРАС И ЕВРЕИНА ЗАЯЦ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО !!! ТРИМА СА АУТ , НО ЗАЕВ Е ДЕЙСТВАЩ ВЪНШЕН АГЕНТ НА ЦРУ / КОНТРОЛИРАНО ОТ ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ / !!! СВЕТЪТ ТРЯБВА ДА УДАРИ ДОЛАРА И БАНКОВАТА СИСТЕМА НА ЕВРЕИТЕ - ЗА ДА ПОЛУЧИ ---"ФРИИИИДЪЪМ" !!!!!!!!!!!!!!!
  • 35 Killer

    0 0 Отговор
    А на тях им липсва смелост да му го кажат в очите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове