Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 17:26 2 232 33

ДБ: Властта прехвърля отговорността за кризата на обществото

  • криза-
  • общество-
  • отговорност

Отчита се още, че пораженията са и върху икономиката

ДБ: Властта прехвърля отговорността за кризата на обществото - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата и да представи план за ваксиниране срещу COVID-19. За това са категорични от Демократична България. Техни експерти са категорични, че здравеопазването е в колапс, а здравето на българите е под риск.

"Катастрофалното несправяне със здравната криза, причинена от COVID-19, е факт. Прогресивно нарастващият брой на заразените и нуждаещи се от болнично лечение граждани доведе до крах здравната ни система и постави в риск обслужването на всички пациенти. Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото и да маскира хаоса зад клишета за „гъвкави мерки“, се казва в позиция, публикувана от представителите на ДБ.

Отчита се още, че пораженията са и върху икономиката.

"За да се предотврати пагубното задълбочаване на кризата, незабавно трябва да се въведат мерки за ограничаване на скоростта на разпространение на заразата, да се мобилизират всички ресурси за спасяване на здравната система и осигуряване на лечение за всички нуждаещи се българи, както и да се осигури пряка и административно облекчена финансова подкрепа за спасяване на засегнатия бизнес", категорични са от опозиционната извънпарламентарна формация.

От ДБ посочват и някои конкретни мерки:

1. Преминаване към дистанционно обучение за всички деца до края на 2020г. За родители, които нямат възможност да работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете трябва да бъде отпусната финансова помощ на дневна или месечна база.

2. Временно затваряне на всички заведения с адекватна пряка финансова компенсация за фирмите и служителите.

3. Стриктни правила за работа на търговските обекти и засилен контрол предвид обичайните струпвания на хора около предстоящите коледни и новогодишни празници. Информационна кампания, насочена към превенция на тези струпвания.
4. Ограничаване на събирането на хора на закрито.

5. Преминаване на администрацията в онлайн-режим на работа.

6. Публична програма за дистанционно излъчване на културни събития от сега до началото на януари и пряко подпомагане на артисти и креативен бизнес.

7. В периода до Коледа да се ограничат празнувания, банкети и събирания и драстично да се ограничи туризма, отново с ясни правила и преки компенсации.

8. Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн-платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ и работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти.

9. Незабавно изготвяне на Национален план за включване на всички държавни, общински и частни болници в овладяването на здравната криза, който да бъде ясно комуникиран и спазван и да даде необходимата сигурност на българските граждани.

"Некомпетентността на управлението се изразява и във факта, че няма план за ваксинирането на населението, който да е представен за обществеността. Правителството отказва да даде отговор на въпроса с кои фармацевтични компании, разработващи ваксини, има сключени договори и дали сред тях са производителите на първата ваксина - Pfizer и BioNTech", се казва още в позицията на ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    20 6 Отговор
    Оставка и разследване на шкафа
  • 2 Кнаус485

    11 8 Отговор
    Подкрепям....
  • 3 123

    14 7 Отговор
    Властта бяга от отговорност.

    Коментиран от #6

  • 4 Управляващите са рекетьори

    10 8 Отговор
    Безодговорното отношение към народа е явно и се вижда. Само прибират парите и наглеят.
  • 5 ДБ🤧🤧🤧

    9 11 Отговор
    Христо Иванов защо не протестира? Нали каза, че Совид19 не съществува! Какви мерки предлага🙈 кой е той и кой му иска мнението. Един адвокат с отнети права за изнудване и корупция!!! Биеш министър от правителството на Герб. Мутри вън.
  • 6 Ха-ха това

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Е факт българския народ незнае какво иска. Ако затворят пак както пролетта ревете ако не ви затворят в къщи пак ревете. Е как да се угоди?

    Коментиран от #22

  • 7 Слтци

    9 3 Отговор
    Подкрепям!
  • 8 хах

    10 7 Отговор
    Оставка фашисти. Няма да затваряте нищо. Който иска да се затваря.

    Публикувано във факти.бг: "Некомпетентността на управлението се изразява и във факта, че няма план за ваксинирането на населението, който да е представен за обществеността.

    Какъв план бе изpоди. Хората не са д0битък да ги ваксинираш без да питаш.
  • 9 асфалтиран

    12 3 Отговор
    Държавата няма кормило, а капитанът е зает да инспектира до къде стигна асфалта.
  • 10 така е

    7 5 Отговор
    Прави са! Браво!
  • 11 Последния Софиянец

    17 6 Отговор
    Гледах сутринта брифинга и съм бесен.Тези некадърници и лизачи казаха че са невинни,а народа е виновен както винаги.

    Коментиран от #28

  • 12 ГОСТ 1

    8 6 Отговор
    Малоумниците от ДБ това могат да измислят.Само си представете правителство от тези некадърници,какво ще направи.Жан Виденовото с Гечев,като финансов министър ще ви се стори като супер компетентно.Явно тези от ДБ са нагли и мислят,че хората в България трева пасат.На предстоящите избори отново ще бъдат в кофата за боклук.
  • 13 Просто

    8 6 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 4 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 4 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване. Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #14, #23

  • 14 до трола

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Просто":

    От къде взе тези данни? Аз що не познавам болни от ковид?

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Глей ти

    5 3 Отговор
    За т.5 не съм съгласен. Ако администрацията премине в онлайн режим, как ще изнудват гражданите и селяните? Хорицата как ще им изпращат рушветите? Не бива така с лошо.
  • 16 еее

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "до трола":

    Е как да не познаваш, всички го познават, цар Тиквуций.
  • 17 чичо

    4 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ДБ: Властта прехвърля отговорността за кризата на обществото/-че на кого друг.Властта като казваше какво да правим,оревахте че само ви плаши.А оня престъпник Радев,вместо да помогне,протести организира.Властта си свърши работата,обществото не,това е истината.
  • 18 ТОЧКАТА

    3 4 Отговор
    Ми то всичко започна с ВАС,!!!!!!Още ,коги беете СДС,БИХТЕ С МАЛКО ,АМА ЗАВИНАГИ/както виждам,наистина е завинаги!!!/,танцувахте ,,последен валс, и РАЗБИВАХТЕ ДЪРЖАВАТА!!!!ДАЖЕ И С ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ!!!!!!Започнахте РИФОРМАТА, която ни доведе до ТУК!!!!!! ВИЕ,боклуци си свършихте ,, добре!,, работата...Още теглим последствия.....
  • 19 ВЕРА

    4 2 Отговор
    В Словения тестваха с бързи антигенни тестове цялото население и заразените спаднаха с 50%.Сега разхлабват карантинните мерки.
    Управляващите нямат ли пари, по същия доказан вече начин,да опзят населението на България,или хаоса и геноцида са тяхна цел?
  • 20 Просто

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "до трола":

    От официалният сайт на националния статистически институт.
    А за познаването на хора всеки познава. Някой с официални ПСР, други с антигени тестове трети без никакви. Познавам колеги на официално регистрирани болни, които нито са поставени под карантина нито са изследване нищо, че работят по цял ден единни до други.Те се обаждат казват имами симптоми контактни сме поне ни пратете да се излепваме. Отговора е платете си и се изследвайте ако не искат търсете личния си лекар не ни занимавайте нямаме хора с контактни не можем да се занимаване.
    Официално броя на карантинираните е по-млък от този на активните случай за какво да говорим изобщо?
  • 21 ВЕРА

    1 0 Отговор
    Към №19
    Извинявам се,става дума за Словакия.
  • 22 шопо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха-ха това":

    И нищо да не праат, па че ревеме !
  • 23 Другия с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Просто":

    Дълбоко се заблуждаваш.Манипулираш и който ти чете пасквила.Гикяма част от работещите,са принудително осигурявани на минимална и на 4 часа...При това положение Болничния е безсмислен и той киха ,кашля,с температура,но Работи,за да храни семейство.Той си Трае,за да има доходи.Не се изследва.Не се оплаква.Самолекува се с аспирин и аналгини....И ЗАРазяВа навсякъде всички - в градския,в магазина,в работата си....Защо да се тества - за да влезе две седмици в Карантина без Доходи.....И какво общо имат Властите и Правителството с това....Едва когато и Ако е вече на финала с пневмония и не може да диша тича да се лекува по болници...Но е късно...А КОЛКО е заразил,докато се е разхождал между всички...Тройно повече са заразените безсимптомно или в лека фаза,Анонимно..Разберете го

    Коментиран от #24

  • 24 Просто

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Другия с коня":

    И това го има безспорно, но и случая за който говоря го има и със сигурност не е единствен. Но и за двата е виновна властта с нейните неадекватни действия и бездействия.
    Властта не взема мерки да разреши проблема, а раздава щедро пари защото вече е пожертвала няколко десетки или стотни хиляди сухи съчки, на които няма да плаща ни пенсии ни лекарства ни нищо. Пак ще е на сметка. Колкото и да заучи отвратително фактите говорят безспорно за това.
    Който оживее другите са просто статистика. Това си е законна форма на геноцид да ни е честито на всички.

    Коментиран от #25

  • 25 Другия с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Просто":

    Ти Яхваш Вируса и правиш Политическа Пропаганда.Спри се БСП НИКОГА няма да управляват повече.Новоизлюпилите се в Протести Плазмодии също...Не си хаби клавиатурата да пишеш Тъпотии.Заразата беше разпространена от Цялата Опозиция на Властта в Четири Всенародни Заразявания и Ежедневни четири месеца....Народа го видя.Ние знаем КОЙ разпространи Вируса Дифузно и сега обвинява Властта....Пий си хапчетата и айде...Кой- откъдето е натам....
  • 26 Просто

    3 2 Отговор
    Изобщо не ме интересуват нито БСП нито онези с “въстанията” им. Аз говоря единствено само за ситуацията и неадекватността на властта. Да онези правещи въстания със сигурност имат принос, както и тези по стадионите, театри , кина заведенията и т.н но това се случва с гласното или негласното съгласие на властта нали?
    Ако си говорим обективно тези с въстанията именно заради това ги оставяха да си правят каквото искат и да тероризират всички останали граждани цяло лято. Те им трябваха защото им осигуряват оправданието сега когато е наложително да се предприемат мерки за овладяване на епидемията да не правят нищо. Вижте как се разчистват протести в Германия. Нима те са по-малко демократи от нас? Но при нас само го разкарваха водното оръдие и оставиха вандалите да се гаврят с полицаите нали? Защо ли? Ами вече отговорих два реда нагоре.

    Коментиран от #27

  • 27 Другия с коня

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Просто":

    Описваш Сценарий в който Властта организира Протести срещу себе си,за да се оправдае за Пандемията по-късно....Възможно е.Обаче аз помня друг Сценарий.Пролет е и излизаме от Кризата с Вируса първи.Рейтинга на Бойко и ГЕРБ е до Небесата.Нинова и БСП свиква 30 НПО та за Общ Отпор срещу ГЕРБ.Пускат два Компромата със манипулирани снимки на Баце..В ареста са Десет Олигарха с Милиарди капитал арестувани от Каскета - Приватизатори и Червени Олигарси....Двама от Президенството нагъзени за Търговия с Влияние и Скандал с токсични Отпадъци с Италианската Мафия....И с почва - Оставка на Каскета и Тиквата....На есен Рейтинга на ГЕРБ е равен с този на БСП.....Парите на Олигарсите са Усвоени успешно....Нинова печели БСП.....Народа е заразен достатъчно,за да обвиняваме Властта....Хората си умират така или иначе...Важното е да съборим ГЕРБ...

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Просто

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Другия с коня":

    Не съм казал, че са си ги организирали сами просто се възползваха от тях като не предприеха нищо. То от Дубай един си ги поддържаше, когато се отдръпна финансовата му подкрепа останаха само с тези с НПО и провалените партии и политици и техните роднини това се видя чудесно.Инак за другите и техния интерес сте напълно прав само пропуснахте онова недоразумение на човешкия вид с юмрука което се направлява от некадърната пиарка наречена генерал Деси.
    От властта дори и нямаше и елементарен опит за противодействие на тъпотиите с чекмеджетата. Колко трябва да е наивен някой за да се върже на това, че някой като е крал много ще си държи парите в нощното шкафче е друга тема. Но властта си траеше няма официално разследване опровергаване нищо. Втората вълна на есен се очакваше от всички все пак.
    Нещата не са чисти постановката е допусната и в нея се съучаства явно и от власт имащите. Има други цели явно и ето какво се случва сега и какво се предприема и по-скоро какво не се предприема. И още повече с какви мотиви ами няма консенсус в обществото. То ако има мерки ще има протести.Ами как да има доверие след летните циркове и изпълнения?

    Коментиран от #31

  • 31 Другия с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Просто":

    Ми нямаха полезен ход.Действие чрез Бездействие е Доктрина в Изтока...Ние нямаме една дума за тази стратегия...Не е Неправене...Това те заблуждава.Оставиха нещата да се развиват и Ентропията си действа...Раждат се има Апогей и си Умират...Ентропия...Що да се бутат в Естественото развитие на нещо....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Раданчо

    0 0 Отговор
    Еееееех защо сте махнали формулировката за детегледачите :) :) :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове