20 Ноември, 2020 14:29 2 565 20

На първо четене: РЗИ ще карантинира чрез SMS или e-mail

  • карантина-
  • карантиниране-
  • рзи-
  • регионална здравна инспекция-
  • закон за здравето

Депутатите одобриха промени в Закона за здравето

На първо четене: РЗИ ще карантинира чрез SMS или e-mail - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS), решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за здравето.

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Предвижда се и забрана за износ на лекарства по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

На първо четене мина и предложението да не е задължително болничното лечение с COVID-19. По тази тема се стигна и до спор между управляващи и опозиция.

„Ако няма конкретно прецизиране между първо и второ четене на тези текстове, остава в пациентите притеснението, че държавата абдикира от проблема. Те изразиха притеснение, че по този начин се избягва тяхното лечение в болнично заведение. Хората се притесняват това да не е начинът да няма повече такива репортажи за хора, умиращи по стълбите”, заяви Иван Иванов от БСП.

„Всеки пациент, за който се налага болнично лечение и това е мнение на лекуващия лекар, може да разчита на такова. Моля ви, с битката с пандемията трябва да сме единни. 80% не се нуждаят от болнично лечение”, категорична бе Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Няма да подкрепим предложението за отпадане на думите за задължително болнично лечение, след изброяване на поредица от опасни болести, сред които COVID-19, защото това означава да поставим на риск общественото здраве”, каза Джевдет Чакъров от ДПС.

„Ние ще направим разделение на текстовете, защото така ще бъде по-прецизно”, посочи Дариткова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    5 21 Отговор
    Борисов фалира държавата и предаде властта на Мангъров да ни лекува с чайчета.

    Коментиран от #19

  • 2 Ганьо

    8 1 Отговор
    Каква е логиката, как няма да се допуснат заразени на улицата...
  • 3 Лост

    20 1 Отговор
    Дариткова да отиде лично да го обясни на роднините на починалите в Пловдив. А кмета може би е заемал мястото на някой наистина болен. А иначе излезе отвън болницата да посреща главния инспектиращ на България.
  • 4 Българка

    24 0 Отговор
    Дупетатите за пореден път доказват, че освен айдуци са и кухи като хралупи. Поне малко усилия да положат за залъгване на хората. РЗИ устно ще карантинира и след това следват яки глоби за неспазване на карантината. Как устното карантиниране или некарантиниране ще бъде доказвано от потърпевшите?
    Закривайте сборището НС

    Коментиран от #17

  • 5 7DF47FD7

    23 1 Отговор
    Щом 80% няма нужда от болнично лечение, тогава каква е тая истерия с т. нр. ковид? Ми той и обикновенният грип е така- 80% нямат нужда от болнично лечение. Едно време дори с температура не ни даваха болнични, а сега ще ми пращат СМС-си да ме затварят в къщи по Тяхно осмотрение.
    А от де пари, за да си плащам сметките и погасявам кредити? Или ще ни отложите плащането на сметките, уж за наше добро, а те да си се трупат и на края ЧСИ да дойде и да ми конфискува жилището и както съм УЖ болен от ковид да е окажа на улицата, та да умра от студ и глад?!
    Какво ни готвите ВИЕ бе?
  • 6 Гост

    14 0 Отговор
    Рзи не смогват и по телефона да звънят за по 2 мин??? Ами да дадът тази функция на А1 Теленор, Виваком ,техния кол център не ще се справи ами и на бъдещите карантинирани ще звънят!!! Пълна пародия на държава ! Има ли държавна структора на която се наложи един път истински да работи и да не издиша!?! Палячовци ами и сз не смогвам да плащам данъци и сметки ама някой интересува ли го ? Режат те като стой та гледай ! И това е лекия вариант тежкият ЧСИ-тата те разкатават за ден два!
  • 7 JEFF

    21 0 Отговор
    Чудесно. Същите депутати се съмняват дали хората ще се справят с машинно гласуване, а излиза , че всеки трябва да има електронна поща. Как и кога да им вярваш ?
  • 8 Киро

    19 0 Отговор
    Държавицата затъва все повече от измислянето на глупости.Без бунтове и стачки няма да се оправим.
  • 9 Петьо Петров

    20 1 Отговор
    Интересна новина,сиреч,мога да се обадя на всички за мен неприятни хора,да се представям за член на РЗИ/няма да уточнявам какъв/,и те си сядат на Д-то за минимум 10 дни и ги фалирам или разорявам.Перфектно.Психиатрията е на ход!
  • 10 Миризлив пор

    2 13 Отговор
    Същите хора, които реват че няма кой да ги лекува сега реват че им режат правата. Ходи и ги разбери кое е по-важно, да има места по болниците или да може някой заразен да се разхожда спокойно и ръси докато се крие от РЗИ.
  • 11 българка

    5 1 Отговор
    Изпуснаха духа от бутилката и както се казва "сега пътища много"...
  • 12 Д-р Хаус

    10 1 Отговор
    Какви мейли и СМС че ще пратят на един възрастен човек, който не борави с компютри и трудно оправя се с Джи ЕС ем? Такива са повечето възрастни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИВА ПИКлата

    2 0 Отговор
    ЗОМБИТО ДИРИпуТКОВА ГО Е ИЗМИСЛИЛА
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Баба Станка по цял ден кликва в нета, да си провери имейла, дали няма да я карантинират.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    На мен устно ми обещаха 1 милион долара, безвъзмездно.
  • 18 София

    1 0 Отговор
    С електронна поща и смс ! ? Разбираме че по този начин правят крачка назад, защото трябва по някакъв начин да се измъкнат от пандемия гейм, загубиха играта и сега бягат. Това все пак е хубаво, означава че няма пандемия но тъй като са жалки рептили нямат смелост да си признаят , че подцениха силата на човешкия дух и разум. Няма закон който да изолира един човек без решението на един съдия- помнете това !!! Казват ви с един смс или ел. поща да се самоизолирате , знаейки много добре, че няма да го направите - това е знак че сте свободни , въпрос на време е да се усетите. Така нареченият Елит сам падна от върха на пирамидата . Дадоха ни Интернет за да ни контролират .... Но както се казва - с техните камъни по техните глави.
  • 19 реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    А ти от настинка с какво искаш да те лекуват? С белина?
  • 20 Столичанин

    0 0 Отговор
    След като "някой " от жил. блок от горните етажи изми стълбите до моята площадка с дизефектант разбрах че има заразен на "домашно" лечение.Останалите стълби до входа не бяха измити! Да живей добросъседското ни съжителство! Сега чакам "хакерите" да напълнят ел.ме поща с съибщения и рейет с гкоби! Умно нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове