ФАКТИ.БГ

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Възстановителният план е огледало на едно немощно управление

Няма цялостен и единен подход за реформа и инвестиции, а се наблюдава порочния модел, на който сме свидетели от години, на „усвояване“, а не на адекватно инвестиране на средствата, упрекна управляващите Пенкова

Публикувана: 30 Ноември, 2020 12:25
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1622
Евродепутатът Цветелина Пенкова: Възстановителният план е огледало на едно немощно управление
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Националният план за възстановяване и устойчивост трябва да бъде заявка за социален и икономически растеж, измерен чрез конкретни показатели – БВП, инвестиции, работни места, доходи, производителност, иновации, технологично обновление, социална стабилност и др. Представеният тези дни документ за възстановяване и устойчивост след корона-кризата (която не само, че не е приключила, но и се очаква тепърва в България да достигне своя пик) е в проектна форма, а това е видно от много пропуски и недообмислени мерки в документа. Това каза евродепутатът Цветелина Пенкова, цитирана от пресофиса си.

„Планът, който изглежда на пръв поглед изчерпателен, не е обвързан с основни приоритетни политики на ЕС, които са заложени, както в дългосрочния, така и краткосрочния бюджет на Съюза. Националните планове трябва да са огледало на общите европейски политики и стратегия, за да се отпуснат допълните средства за борба с последствията от корона-кризата. Тези средства (общо 750 млрд. евро от план „Следващо поколение ЕС“) са достъпни за държавите-членки, но не им се полагат без адекватна национална стратегия за икономически и социален растеж. Средствата за всяка държава-членка ще се определят и отпускат спрямо представения национален план. Тук говорим за един дългосрочен процес на допълнително финансиране (до 2024 г.) с цел възстановяване на икономическата и социална криза, породена от COVID-19“, посочи тя.

„Липсата на сериозен анализ на икономическия и човешки потенциал на национално и регионално ниво, както и конкретни инвестиции в областта на малките и средни предприятия (МСП) са видими. Няма цялостен и единен подход за реформа и инвестиции, а се наблюдава порочния модел, на който сме свидетели от години, на „усвояване“, а не на адекватно инвестиране на средствата“, каза още Пенкова.

По думите ѝ Планът трябва да бъде интегриран с националната политика и в пряка корелация с националния бюджет, нещо което не се вижда никъде в документа.

„Анализирайки тема по тема отделните параграфи от представения план, прави впечатление следното:
Стълб 1: Иновативна България (основни теми: образование, научни изследвания и иновации, интелигента индустрия). Съществува риск, реформата и инициативите на обновяване на материалните бази да се сведе до обикновено саниране и ремонти, които, както практиката показва, ще се насочват към „приближени“ фирми. Предвидено е построяването на 300 експерименталните кабинети в 1680 училища, но липсват критерии и ясна методология, по която ще се направи избора на дадено учебно заведение. Изграждането на експерименталните кабинети и лаборатории трябва да върви заедно с ясен план за снабдяване от държавата на консумативите за практическа работа и експерименти, които са значителни като стойност. Не е достатъчно просто да се построят кабинетите. Няма план и за обучение на преподавателския състав.

Липсва стратегическа визия в кои сектори, България има конкурентно предимство и дали трябва да се насочи финансирането в тях или да се подпомагат и нови иновативни сфери на развитие.
Стълб 2: Зелена България (основни теми: кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво селско стопанство). Липсва цялостна стратегия за развитието на енергийния сектор в страната. Работи се на парче и не се посочва алтернатива за заместване на големите базови мощности (ТЕЦ-ове). Никъде не се споменава за изграждане на локални мрежи за пренос и разпределение на електроенергия, произведена от локални/малки домакинства/производства, които консумират и произвеждат енергия, посредством когенерации и други инсталации. Енергийната ефективност не означава само санирането на сградите, тя е инвестиции в по-ефективни техники за производство. Не се споменава участието на България в развиването на нови технологии и иновации, свързани с водорода и съхранението на енергия.

Стълб 3: Свързана България (основни теми: цифрова свързаност, транспортна свързаност, местно развитие). Няма конкретни планове за повишаването на цифровата компетентност на населението. Липсва яснота как ще бъде компенсиран недостига от над 670 000 служители за ИKT (информационни технологии и ĸoмyниĸaции) сектора. Нужен е ясен план за развитие на цифровия сектор и бизнес в България, който включва разгръщане на сигурна цифрова инфраструктура, осигуряване на достъп до адекватни технологични знания и цифрови умения, укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации. Цифровизацията трябва да бъде в полза на кръгова нисковъглеродна икономика и в повишаване ефективността на държавното управление и качеството на публичните услуги.

Липсва анализ на икономическия потенциал на регионите. Това би позволило специализация на база на природни или стопански дадености, с цел по-ускорено икономическо развитие. Основните средства, предвидени за селско стопанство са предназначени за модернизацията на напоителните системи, но няма подробности как ще стане това и на база на какви критерии ще бъдат избирани най-нуждаещите се региони. Не е представен анализ на постигнатото и финансираното до момента по Програмата за развитие на селските райони. Съществува риск от двойно финансиране на дейности.

Стълб 4: Справедлива България (основни теми: бизнес среда, социално включване, здравеопазване). Отсъства цялостен подход и същностни реформи във функционирането на съдебната система и гарантиране прилагането на върховенството на правото. Не е направена оценка на вече реализираните или реализиращи се проекти за електронно правосъдие. Има дублиране на дейности, за което вече е отделено финансиране (за е-правосъдие са разходвани над 10 млн. до този момент).
В тази част на плана трябва да залегнат програми за подготовка на работещото население към новите реалности на пазара на труда, придобиване на компетенциите, нужни през следващите 20-30 г., а не просто строителство на парче с цел усвояване на средствата.
Отново се набляга на строителство и преоборудване на болничните заведения, без ясни критерии за модернизиране на материалната база. Набляга се на техниката, а не на хората. Липсва стратегия за подготовка и задържане на качествен здравен персонал, който да работи в системата. Кризата с втората вълна на COVID-19 ни показа, че не оборудването лекува, а хората“, заяви Пенкова.

„От внимателния прочит на българския план, мога да се изведат няколко извода:
- Липсва връзка с приоритети на ЕС за инвестиции в зелени технологии и стартиращи МСП. Ангажиментите по Зелената сделка на ЕС почти отсъстват;
- Не се търси финансиране на цялостна реформа за съдебната, енергийната и здравната система, които са ключови. Реформите се свеждат до внедряването на цифрови системи във вече изградените административни разделения;
- Липсва стратегическа визия за преструктуриране на икономиката, която да произвежда висока добавена стойност от производства с ниски емисии и от там на пазара на труда за следващите 30 г.;
- Няма анализ на икономическия и човешки потенциал на национално и регионално ниво. Няма как да бъдат инвестирани тези средства целесъобразно без ясна оценка на досегашните проекти, настоящата ситуация и перспективите пред нас;
- Процесът на съставяне на плана не е включващ и всеобхватен, не е проведен прозрачен процес на комуникация и обсъждане със заинтересованите страни и на този етап не е предвиден парламентарен дебат по него“, посочи евродепутатът.

„Всички тези пропуски ще се видят ясно, когато започне разписването на конкретни цели, очаквани резултати, междинни цели и индикатори за изпълнение. Не изглежда реалистично на този етап, ЕК да одобри за финансиране план, в който само са изброени големи проекти без ясна оценка за тяхната добавена стойност за нашето общество и икономика.

ЕС ни предоставя уникална възможност за преструктуриране на икономиката на България. Целта е висока добавена стойност от производства с ниски емисии. Липсва стратегически и дългосрочен план, как да се използва човешкия и интелектуалния капитал на България“, допълни тя.


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Емил
1 Отговор
Тая ако не е момиче на Нинова. ще си отрежа оная работа!!! Пишете поне от листата на коя партия е, та да не си губим времето да четем мисли на един промит русофилистичен акъл!!!

Коментиран от #6, #13


Оценка:
-21 +8

ТаУмВзе
2 Отговор
На мен пък каките от КГБ ми пълнят чекмеджето!

Оценка:
-5 +4

Немощни а
3 Отговор
А га отмъкват парата влачат като кътъри.

Оценка:
-1 +4

гост
4 Отговор
Тази беше гост в шоуто на Слави веднъж за проекта "Има таква дуржава"; работеше в банка в Лондон и не знаеше кой е министърът на финансите нито на Англия, нито на България.

Коментиран от #9, #10


Оценка:
-1 +8

бюрократка и
5 Отговор
Куха лейка

Оценка:
-2 +9

БЪЛГАРЧЕ
6 Отговор

До коментар #1 от "Емил":


Драги ми Емилчо, явно за теб е важно кой критикува Борисов а не е важно дали казва истината или не.Явно не знаеш, че истината няма цвят, нито пък мирис, докато виж, лъжата вони непоносимо и гадно.

Оценка:
-5 +7

Маргинал
7 Отговор
Какви планове, стратегии и стълбове да дават кинтити, и ако може да са по 500EUR,че няма много място. После всичко ще оправт.

Оценка:
-2 +3

истина е
8 Отговор
Всички БГ. евродепутати трябва да се отзоват ,защото те работят само за себе и ,и срещу българските интереси !!

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +7

Гоце
9 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Епа пуши врло добро!

Оценка:
-1 +1

Бай Стою касапина
10 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Да, прав си. На въпроса на Слави се оплете като пиле в калчища. И няма случайни работи. Дъщеря е на стар Софийски комунист. При тях всичко се предава по наследство. Пари, политика, служба. Живуркат си на гърба на другите щото са богопомазани и не им дреме за обикновените хора.

Оценка:
-1 +6

12345
11 Отговор
В неделя/29.11.2020 г./от 17 ч.в предаването 120 минути по btv проследих интервюто с братя Бобокови .Предаването водеше Мария Цънцарова.Не зная дали въпросната журналистка има някакво образование.Като водеща и задаваща въпроси на братя Бобокови предаването беше пълен провал.Мария Цънцарова държеше 10 листа с въпроси ,които задаваше на Бобокови.Първото впечатление от Цънцарова беше от безумното й облекло.Според мен когато си в телевизионно студио ,не е нужно да носиш рокля подходяща само за публичен дом/да не споменавам ефикта от голите й бедра при това кръстосани/.И да задаваш предварително написани въпроси е нелепо, особено на двама обиграни бизнесмени/без значение дали са мафиоти или бивши затворници ,за което знаем и то отдавна/.Да задаваш тъпи въпроси, дали са приятели на Президента на България ,беше много не на място.Ефектът беше че ,рейтингът на Румен Радев се повиши още.Да защитаваш с глупави въпроси олигархът Делян Пеевски/съсипал живота на 10000 семейства/закрил "ЛАВКА"/също будеше присмех и учудване.Г-н Св. Иванов да помисли следващия път дали Цънцарова трябва да води предаване и да понижава нивото на едно добро предаване,като 120 минути.А Цънцарова да се поучи от изключителните водещи на предаванията " БРЮКСЕЛ 1" /Милена Милотинова/ и "Операция История"/Росен Петров/. Стил в облеклото и интелигентни предавания.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +3

Бай Шиле
12 Отговор
Личи си,че е чела доста тази мома.Стълбове 1,стълбове 2 ... Само че и личи,че и един ден не е работила в реалната икономическа действителност на България.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +1

Грижа голяма
13 Отговор

До коментар #1 от "Емил":


Ти ли си , на Бойко Борисов ,"Гледача" ,след изборите , през Март?

Оценка:
-0 +1

Любопитен
14 Отговор

До коментар #12 от "Бай Шиле":


Я сега ми кажи, ти какво работиш ,та си толкова загрижен за другите ???

Оценка:
-0 +0

Кво стая ве
15 Отговор

До коментар #11 от "12345":


"Гледача" на Бойко Борисов, се е разпасъл по потник!

Оценка:
-0 +0

не питай
16 Отговор

До коментар #8 от "истина е":


Точно тази, с този твой коментар, те изкара , че си една нула!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5