Last news in Fakti

8 Декември, 2020 09:00 10 620 21

Полицай осъди МВР за дискриминация

  • полицай-
  • дискриминация-
  • мисия в косово

Още по време на мисията полицаят заявил на директора на Национална полиция, че е обиден от отношението и смята да подаде жалба в КЗД

Полицай осъди МВР за дискриминация - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Служител на МВР заведе дело срещу държавата заради това, че е станал обект на дискриминация. Мъжът е поискал да му бъдат присъдени три обезщетения в общ размер 28 870 лв., заедно с лихвите, след като не получил осигуровки, нито трудови възнаграждения от МВР по време на мисия в Косово. В жалбата си той посочил, че е станал обект на дискриминация, тъй като е бил поставен в по-неблагоприятно положение от останалите командировани.

На 18 декември 2006 година държавният служител заминал за Косово. Мисията приключила две години по-късно – на 18 декември 2008 година. Униформеният бил командирован като полицейски наблюдател на мисията UNIMIK на ООН. На 15 януари 2009 година той отново бил назначен на длъжността полицейски инспектор в Шесто РУ. През целия период на мисията обаче служителят се водил не в командировка, а в неплатен отпуск. Затова и не получил трудово възнаграждение като полицай, нито пък постъпили вноски в пенсионния му фонд. Впоследствие разбрал, че пенсията му ще бъде доста по-ниска от тази на колегите му от други ведомства. Условията за тях по време на престоя в Косово били малко по-различни. Пред Пловдивския административен съд униформеният заявил, че е бил поставен в по-неблагоприятно положение, което представлява по същество пряка дискриминация по признак "обществено положение".

Още преди да приключи мисията, той сезирал Комисията за защита от дискриминация. Оттам заключили, че полицаят в действителност е станал обект на дискриминация и връчили предписание на министъра на вътрешните работи.

Впоследствие служителят на реда отправил претенцията си пред Административен съд - Пловдив. Той поискал от магистратите да му присъдят обезщетение в размер 800 лв. за неосигурено веществено доволствие, полагащо му се за период от две години. За периода, в който бил в неплатен отпуск, полицаят поискал да му бъдат изплатени трудовите възнаграждения, възлизащи на от 25 070 лв. като обезщетение за пропуснати ползи.

Отделно от това, униформеният настоял да бъде обезщетен за претърпените от него неимуществени вреди - накърняване на човешкото достойнство и гражданските права, неравностойно положение спрямо колегите му и подронен авторитет пред колегите от международните полицейски сили, както и смесено тревожно-депресивно разстройство.

По делото били разпитани и двама свидетели. Един от тях бил участник в мисията, с когото ищецът контактувал ежедневно. Той разказал, че ищецът често пъти му споделял разочарованието си относно отношението към полицаите от България. Те не получавали възнаграждение в България, а самият той бил принуден да се самоосигурява на по-висока заплата, за да подсигури старините си. Похарчил около 7 500 лв., за да се осигури по време на мисията. След като се завърнали, двамата често се чували. Полицаят му споделял, че пенсията му ще бъде с 300-400 лв. по-ниска от тази на други униформени с неговия ранг, стаж и категория.

За сравнение, колегите им от Западна Европа получавали в страните си по заплата и половина като стимул да участват в международни мисии. Всички участници получавали безотчетни пари от ООН под формата на командировъчни разходи. С тях покривали дневните, битовите и квартирните си разходи.

Още по време на мисията полицаят заявил на директора на Национална полиция, че е обиден от отношението и смята да подаде жалба в КЗД. Така и направил, а комисията се произнесла в негова полза, разказал колегата му.

От МВР обаче обжалвали от решението в съда. Така делото стигнало до ВАС и се проточило с години. С решението на върховните магистрати обаче било категорично установено, че министърът на вътрешните работи е лишил ищеца от заплащане на възнаграждение, вещево доволствие и изплащане на осигурителни вноски за пенсия в намален размер.

По делото в Пловдивския административен съд била назначена съдебно-счетоводна експертиза. Според заключението на вещото лице, ако през този период служителят не е бил в неплатен отпуск, възнаграждението му е щяло да бъде 25 070,76 лева, а сумата за веществено доволствие – 800. Дължимите лихви пък възлизали на общо 9 180 лв.

От Министерството на вътрешните работи поискали от магистратите да отхвърлят претенцията на държавния служител като неоснователна и недоказана. Такова било и становището на прокуратурата.

В крайна сметка обаче съдът уважил исканията на униформения. В мотивите на магистратите е записано, че "лишаването на служителите на МВР от заплащане на възнаграждение по време на командироването им в мисии на международни организации, когато извършват дейност, имаща характер на държавна служба в МВР на Република България, не съответства на гарантираното им от Конституцията право на заплащане, съответстващо на извършената работа".

Наред с това били нарушени и куп други нормативни актове. Според съдебния състав претенциите били доказани и основателни, а с решенията на КЗП и ВАС било категорично доказано, че в случая се касае за дискриминация.

МВР ще трябва да изплати всички пледирани обезщетения, които, заедно с лихвите, възлизат на над 35 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    42 3 Отговор
    Ама то генералите в държавата ни станаха шовече от войниците , и си представете само какви пенсии и заплати вземат за тоз де духа !!
  • 2 Последния Софиянец

    31 10 Отговор
    Всички Еничари да заминават за Косово и да се не връщат!

    Коментиран от #11, #21

  • 3 Селски

    29 8 Отговор
    35000 лева от нашия джоб !

    Коментиран от #18

  • 4 Кзкаръ

    21 1 Отговор
    Браво, машаллс на чиляка че им е бутнал средния пръст дълбоко в кафявата долина, министъра го знаем , ония на Бойко тиквичка с квадратната глава, ММ та то от него друго освен лакейство и мачкане за да си избие комплексите, че е кух няма как да се очаква. Евала на съдиите.
  • 5 Смях

    12 3 Отговор
    Незнаех , че тази агенция работи... явноза поризаи работи , но не и за граждани!
  • 6 Евала Колега...

    19 3 Отговор
    МВР е кофа с л♡на, а отгоре има два пръста мед. Който знае как, да гребе с лъжицата...
  • 7 един от многото

    12 7 Отговор
    Храни куче , да те лае!
  • 8 Вуте

    28 2 Отговор
    Командировката е по разпореждане на началника/командира/. Не те питат дали искаш, а те изкомандват и заминаваш с някакво обезщетение за претърпени неудобства. Обаче тези "командировки" бяха по желание на служителите. Почти всички търсеха/и намираха/ здрави връзки, за да се "уредят" в такива мисии, откъдето се прибираха с добри пари. Знаеха, че за това време са в неплатен отпуск, но парите бяха много и тръгваха беусловно. Сега обаче палачинката не била намазана...
  • 9 цецо апартамента

    9 3 Отговор
    Тиквата да бърка в шкафа и да плаща.

    Коментиран от #13

  • 10 Браво

    20 2 Отговор
    Браво! Това за пореден път доказа че сме не по малко от страните в западна Европа! Човека е бил в правото си, използвал е въведените мерки и процедури, съда е разгледал доказателствата и след като са видяли че е прав, се произхода в негова полза!
    Браво!
    Браво и за това, че не е поредния мрънкач който само говори за проблема и обяснява как видиш ли ако той кажел нещо никой няма да му обърне внимание, корупция и така нататък

    Приятелю ако прочетеш коментара знай, че шапка ти свалям! Човек като е прав трябва да си отстоява правотата, а не само да мрънка!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Циганин

    5 4 Отговор
    В БГ за да станеш полицай трябва да отговаряш на следните критерии.
    Трябва да имаш минимум средно образование с минимална оценка добър 4.
    Да покриеш минималните физически критерии за служба в полицията. И освен това, трябва да си корумпиран че да се впишеш в колегията. Ако по принцип си пълен неудачник се води предимство защото само един неудачник би бил на едно морално ниско ниво че да е корумпиран. Също така кандидат ченгето трябва да е разведен или пред развод, защото никоя жена не би била с такъв корумпиран неудачник. Това е общи линии.
  • 13 Рачко Пръдлето

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "цецо апартамента":

    Стига с тази тиква, човекът е бил на мисия при СерГей Станишев.
  • 14 Баро

    1 3 Отговор
    Вуте, много си тъп като оня скеч със 'много си тъп "Саше". Полицаите се подбират след конкурс със заповед на министъра.Едно от изискванията е да владееш на високо ниво английски. От мисията изпращат служители на ООН за провеждане на изпит по английски, шофьорски умения за автомобил 4х4,стрелкова подготовка. Одобрените служители минават тест по физическа годност,психотестове и пълен здравен преглед и протоколите се пращат е централата на ООН за оценка и потвърждаване на служителите за участие в мисията. От явилите се на конкурса 70% отпадат. Лесно е да се плюе, Вуте.
  • 15 Язе

    4 0 Отговор
    Прав е човека, никаде в ЕС такова нещо няма. Не платен отпуск за участие в мисии. Обаче на чантаджиите не им харесва оперативни служители да вземат повече пари и са измислили безумни наредби нямащи общо нито с конституцията нито със законите. А това с прекъсването на стажа и не внасянето на осигуровки е направо уникум. Позволяват си да не плащат командировъчни на полицаи, били в ЕС на разноски на ЕС. Парите са преведени от ЕС в МВР за командированите служители, по таблица от ЕС. На полицайте се плаща по БГ разценки, разликата е 3/1. После ти се обяснява, че си извадил късмет с безплатна разходка в ЕС и да си траеш. И много си траят, уплашени от заплахи на висшестоящи. Но разходката никак не ти е била безплатна. Браво на младежа...
  • 16 Не нам

    4 0 Отговор
    Много се плюе по съдиите в последно време,но малко хора казват , че съдът си върши работата. Когато има факти,доказателства,свидетелски показания делата завършват справедливо. Много помия се хвърли по тях, но и там има доста достойни граждани, които работят честно и почтено в името на върховенството на закона.
  • 17 възпитаник

    3 0 Отговор
    генералите да плащат не НАРОДА оставка и затвор за мутрите
  • 18 Рачко Пръдлето

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Селски":

    Какъв ваш джоб? Парите човекът си е заработил за двете години служба като служител на МВР командирован в мисията и "държавата" му ги е откраднала.Ти докато си ги драпал , той е рискувал живота си далеч от семейство,в чужда страна и враждебна обстановка.
  • 19 пенсионер

    2 0 Отговор
    Всеки който не е е завел дело срещу МВР той не е спечелил дело в негова полза Жалко че обезщетенията са от данъкоплатеца Трябва да се изплащат персонално от виновните ръководители .Всеки ощетен полицай да не се страхува ада завежда дела и си търси правото .
  • 20 ПОЛИЦАЙ

    2 0 Отговор
    Докато МВР си затваря очите пред това че РПУ се тресат от АПЗ ище ще има дискриминация защото всички на ръководни длъжности са с придобито право на пенсия и се възползват от това .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове