10 Декември, 2020 15:12 2 040 19

Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г.

  • ес-
  • подкрепа

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление

Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи проучване на ЦИД.

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Това става ясно от проучването „Тенденции 2020" на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация" – 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% – до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.", коментира Мартин Владимиров от ЦИД.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    41 2 Отговор
    А подкрепата на ЕС за България!!!
  • 2 адаша

    38 1 Отговор
    А референдум ?

    Коментиран от #11

  • 3 Све

    39 3 Отговор
    Единствените, които са за членство в ЕС са тези които работят там .... За държавата България , Европа , Турция и САЩ ДОНЕСОХА ПЪЛНА РАЗРУХА И УНИЩОЖЕНИЕ.
  • 4 Чочо

    11 36 Отговор
    Без ЕС измираме като гладни кучета

    Коментиран от #10

  • 5 Бацо

    29 3 Отговор
    Шкафа ми е на най високо ниво от 1960 година

    Коментиран от #12

  • 6 Фаро

    43 1 Отговор
    ЕС помага само на мафията в България,защото те и САЩ въведоха системата,когато заловиш престъпник да сключваш сделки с него
  • 7 иво

    38 1 Отговор
    Европа подкрепи управляващата мафия в България.Скоро и мафията и Европа ще ду.....ат супата.
  • 8 Христо

    31 1 Отговор
    Интересно ще е ако се пусне един референдум за членството ни в ЕС... След Великобритания и Италия ще напусне съюза... въпрос на немного време.
  • 9 Иванчо

    22 3 Отговор
    Сигурно има нещо общо с това, че от 10 г. - почти цялото време на членството ни е ЕС, на власт е тиквоча, който открадна всичко, което и каквото можеше да се краде от еврофондовете и съответно за хорана не остана нищо. И съвсем естествено народът, вместо да види проблема в собствената си градинка - че го управляват корумпирани престъпници, обвинява ЕС, Сорос, Дарт Вейдър и кой ли не още, но не и себе си, че е гласувал за мафията.
  • 10 Евросатанизъм

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чочо":

    Теб да не са те ваксинирали вече с Pfizer? Защото това, което пишеш ще да е явно някакъв страничен ефект от ваксината.
  • 11 гост

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "адаша":

    Това проучване предполагам е направено по поръчка на Волен Сидеров и движение русофилистици :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 89д8с8цд9

    26 1 Отговор
    Едва ли ще са само 40%. Ако попитат хората на които им избиха кокошките, после козите, а на края прасетата по европейска директива, дали ще са само толкова процентите?
    Ами ако попитат хората, които бяха съкратени от заодите, които ЕС закри? А хората, с кварталните магазинчета, които бяха закрити с откриването на хипермаркетите?
    Ако са питали само разни от държаваната администрация е нормално да са 40%-тите.
  • 14 ЛЛЛ

    7 2 Отговор
    В личен план нямам нужда нито от едните още по малко от другите
  • 15 onq s konq

    7 1 Отговор
    ясна е подкрепата на ЕС за Северна македония.
  • 16 Аве Майн Кампф

    14 0 Отговор
    Евротолератиятаинаглото държание на евродебилниците в Брюксел ни идва вече в повече , за това не говорете за някаква измислена подкрепа , а кажете направо , че по голямата част от българското общество не одобрява ЕС и членството ни в него .
  • 17 VVV

    10 0 Отговор
    Не мисля че ЕС е нужен на европейските народи .Той повече разединява Европа и чрез международните си ,,съдилища,, превръща властта в тотална безнаказаност. Помислете само какъв пример дава на хората с власт като оправдава осъдени политици .Да не говорим как наказва народите. Задължава ги да вдигат акцизите но не и паралелно с това МРЗ то .Това удря не само източна Европа а всички. Глобалистките изблици убиват многообразието .Проблемите в съдебната система на ЕС се крият и ако някой каже че царят е гол се наказва като Полша и Унгария .Много вредно нещо е ЕС.
  • 18 Наблюдател

    13 0 Отговор
    „либерална демокрация" всъщност е начин да се заобиколи истинската Демокрация! Такава има само в 1-а държава в Света в Швейцария! Накратко формулирана Демокрацията е Прякото Мнозинство Определя Правилата, а не делегирани от него представители които да представляват /уж/ интересите му! Както се забелязва постоянно в изродената му форма либералната те постоянно го предават продаващи се на най-различни /платежоспособни естествено/ лобита!
  • 19 Smooth Jazz

    1 0 Отговор
    Аз съм един от тези 41%! Демокрация - Да, но не и либерастия! Либерализма, глобализацията и корпоративния капитализъм са чумата на съвремието ни, с която яростно трябва да се борим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове