Last news in Fakti

11 Декември, 2020 17:00 4 129 17

Лекари от Пловдив спасиха тежко болна с COVID-19 с нов подход

  • лекари-
  • болна-
  • covid-19-
  • нов подход-
  • лечение

В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение, за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а болната се подобрява

Лекари от Пловдив спасиха тежко болна с COVID-19 с нов подход - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Пациентка в изключително тежко състояние с коронавирус бе спасена в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ с нов терапевтичен подход. Лечението е проведено от екипа в отделението под ръководството на началника д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит в терапията на тромботични микроангиопатии.

На практика това беше нашият последен опит да спасим 55-годишната жена, на която COVID-19 причини животозастрашаваща тромбоза на съдовете, довело до интубирането, уточнява д-р Ботев пред Марица.

Той припомня, че всички терапии, без приложението на ремдесивир, в цял свят, а не само у нас, са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.

„Д-р Василев ме покани, защото пациентката е развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък. Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране /разрушаване/ на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а накрая направихме плазмафереза“, разказва хематологът.

В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение, за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а състоянието на болната започва да се подобрява. Д-р Ботев уверява, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани. И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в лечебното заведение са дали отличен резултат за 55-годишната жена. Методите са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни.

Според д-р Ботев приложени правилно в посочената последователност, гарантират фантастични резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами

    44 0 Отговор
    Имала късмет жената, че попаднала на болница и лекари. На друго място, отдавна да са и 'щракнали вентилацията' - да не се хаби кислорода.
  • 2 Морето

    42 0 Отговор
    Браво, ето-лекарите са обяснили какво правят, с какви медикаменти и резултатът е положителен, спасили са жената. Дано и в другите болници вземат пример как се спасява човешки живот.
  • 3 един от стадото

    38 0 Отговор
    който умее да мисли е незаменим. И сто дебели книги да си чел по анатомия не гарантира, че си доктор..Тоя път се кланям на точно тия доктори. Браво
  • 4 Ехааааа

    6 18 Отговор
    Лекари излекували пациент...сигурно е първия за тази година щом го пускат като новина
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 0 Отговор
    ето ,че има и Начини!В Пловдив един от малкото отървали се от интубиране , Оживял е военен и то в Пловдивска болница и от Лекарка Анестезиоложка-реаниматор!Явно там има от 9% за ,които говоря!Хвала!хвала!Хвала!
  • 6 Боко

    12 0 Отговор
    Поклон!
  • 7 Л. Мустафов

    10 1 Отговор
    Всички думи са излишни. Поклон!
  • 8 Еклектик

    10 1 Отговор
    Поклон! Това са ЛЕКАРИ!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ивайло

    0 1 Отговор
    Как да се предпазиме от Ковид19

    Коментиран от #12, #14

  • 12 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ивайло":

    тъй значи. Карали тия големи камиони до последно, били в кондиция, адекватни и нефебрилни , и на заранта починали от короната. То и тука ни взеха акъла, ма там направо главите ви отрязаха.
  • 13 Звяр

    2 0 Отговор
    На практика проведохме обикновено лечение на жена, която щяхме да убием, ако не се бе съгласила да я пишем с Ковид19; всъщност това е редовната практика в болниците, където смъртността се дължи на не лекуване на хората, като след това се предлага на бедните им роднини 2000 лева, за да пишат умрели от Ковид19.
    Познава три семейства, които са взели парите, за да могат да погребат починалите(убити), а болниците вземат от здравната каса не по-малко от 20000 лева за всеки писан за умрял от ковид.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тотаЛИЗАТОР

    0 0 Отговор
    Показали са на болния снимка на Борисов ?
  • 16 ЗЕЛЕНчук

    0 1 Отговор
    Универсално лекарство срещу много болести са сълзите на бат Бойко. Лошото е обаче , че той НИКОГА не плаче !
  • 17 незнайко

    0 0 Отговор
    Дано това е истина и е пътя за отстраняване последиците от Ковид 19 . Може да се окаже, че сме и първите които го правим това . Поклон пред смелостта и знанията на тези лекари !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове