11 Декември, 2020 19:17 2 773 45

Българската асоциация на ритейл центровете: Моловете да бъдат отворени възможно най-рано!

  • търговски центрове-
  • молове-
  • българска асоциация на ритейл центровете-
  • ритейл-
  • пазаруване-
  • противоепидемични мерки

Организацията поема ангажимент за стриктни мерки, за дезинфекция и за безопасност

Българската асоциация на ритейл центровете: Моловете да бъдат отворени възможно най-рано! - 1
Снимка: БГНЕС

От Българската асоциация на ритейл центровете настояват търговските центрове да бъдат отворени възможно най-скоро преди празниците.

"Коледното пазаруване е неизбежно и колкото повече магазини бъдат отворени, толкова по-ефективно ще бъде избегнато струпването на много хора на едно място и натиска върху фирмите за доставка. В първите седмици от локдауна се видя, че ефект от затварянето на моловете няма. Нито има доказателства, че те са по-опасни от останалите големи магазини, които продължават да функционират, нито се отчита промяна в броя на заболелите като цяло", пишат от организацията.

Затова Българската асоциация на ритейл центровете, обединяваща 11 от големите търговски центрове в страната, отправя апел моловете да бъдат отворени колкото е възможно по-рано преди коледните празници. Това ще осигури алтернативи за пазаруване, което ще бъде от изключителна полза за потребителите.

„Хората ще пазаруват за Коледа, за да зарадват своите близки и това да са принудени да го правят от малък брой места изобщо не е противоепидемично“ – обявиха от асоциацията. „Разчитаме отварянето на моловете да се случи най-късно от 22 декември“– допълват оттам.

Настояването на търговските центрове, разбира се, върви заедно с продължаващ ангажимент за поддържат и усъвършенстват изключително стриктни мерки за спазване на дистанция и дезинфекция на общите пространства. Припомняме, че моловете в страната ни оперират съгласно разпоредбите и препоръките на здравните власти, като значителна част от тях са въвели и редица допълнителни мерки, които се базират на най-добрите световни практики. Големите пространства и използването на естествен въздух във вентилацията подпомагат усилията за поддържане на по-безопасна среда за всички.

От асоциацията на моловете напомнят, че единствено в България обект на подобни рестрикции са търговските центрове. Такива драстични мерки или не са въведени, или се простират върху всички без тези, които продават стоки от първа необходимост. Точно това е една от причините за случващото се неравномерно разпределение на клиентите, което освен струпвания на едно място, създава и предпоставки за нелоялна конкуренция. Вън от всякакво съмнение е, че безопасността на даден търговски обект зависи от предприетите мерки в него, а не от това дали е самостоятелен или не.

Българската асоциация на ритейл центровете обединява инвеститори в ритейл центрове в страната ни и е създадена да работи за насърчаването на развитието на бизнеса на моловете и неговия принос за икономически растеж, промотирането на добрите бизнес практики, включително осигуряване на безопасна и приятна среда за наематели и потребители и подпомагане на развитието на професионалистите в бранша. Към момента в сдружението участват 11 от моловете в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тиквата

    14 30 Отговор
    тикво отварай моловете веднага

    Коментиран от #4

  • 3 Софиянец

    50 8 Отговор
    То върви на пълно затваряне, те ревът да отварят?!

    Коментиран от #6

  • 4 Дионисии

    7 17 Отговор

    До коментар #2 от "тиквата":

    На бате Бойко ша целуваш краката
  • 5 Ала-бала

    23 6 Отговор
    Айде сега, къде е оня дето се тръшкаше, в един друг форум, колко били зле и бедни българите?
    Ами че най-важната ни мисия е да напазаруваме за Коледа, и то от моловете!

    Коментиран от #18

  • 6 Дионисии

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Средностатистическият българин е нещо средно между Юлиан и Алибегов . . . то ако ги питаш . . .

    Коментиран от #13

  • 7 Кух Ганьо

    20 6 Отговор
    крещи на умряло, че са му погребали коледното пазаруване...Само чака с нетърпение да се натъпче у МОЛа. Влизането ще е свободно, даже няма да му трябва и Отровно трио, дори не и Мая Манолова да го засилят в атака...Ганьо - МОЛец...
  • 8 Хухуху

    26 7 Отговор
    Много е важно моловете да са отворени да могат еврейските фондове да лапат ,пък че хората да се заразяват на кой му пука

    Коментиран от #11

  • 9 Българин

    20 21 Отговор
    Всички безсмислени мерки да се махат веднага, видяхме ги локдауните в Италия, Франция и Германия - ефекта беше, че броя на умрелите скочи драстично, у нас същата работа, който го е страх от настинката да си носи намордика, да си стои вкъщи и да чака януари да го боцнат!

    Коментиран от #19, #20

  • 10 Охо Бохо

    21 1 Отговор
    Ех, какви вносни думи се заселиха в българския език, аз в у~ще руски учих, всички в ЦК бяха в СССР, джурналисти се обучава ха там, ама как пък намираха подходящата дума на български? А сега, боже колко сме англосаксонски, няма думи на български за тези английски думи! Боже, боже какъв богат език? Ритейл, колт центрове, уикенд, клъстър, и т н и тн
  • 11 Истината

    15 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хухуху":

    Ами тези дето ви пука никой не ви кара насила да излизате от вкъщи! Пръскате се от яд, че нормалните хора си живеят живота докато вие всеки ден пълните гащите от страх да не се закихате.

    Коментиран от #23, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дионисии":

    А останала част сте нещо средно между тиквата и министър Ботокс:)
  • 14 1122

    21 6 Отговор
    ЗАЩО ? Тъкмо малко намалеят заразените и бързате да премахнете ограниченията?! Заради АЛЧНОСТА на търговците ще продължат да умират още хора.Веднъж спазете карантината бе,казахте до 21 12,а сега ще премахнете карантината по рано.....Днес се изненадах в гр.ПОПОВО беше разрешен петъчния пазар за промишлени стоки на който се събират търговци ат цяла България,и цигани от всички села от Търгавищки,Разградски окръзи за да си смесят вирусите по добре.ЗАЩО НЕ ИЗЦАКАХТЕ ДО 21 12,а после ще се чудим от къде идва заразата.Затворихте училища и предприятия,но отворихте циганските пазари...ЗАЩО? И това в центъра на града,преди коледа докарахте хората които нямат елементарна хигиенна култура,които се разкарват без маски и се трупат на тумби пред сергиите ,защо допуснахте да се случи това господа управляващи в гр. ПОПОВО?
  • 15 Бравос

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "Христо":

    Само така - под леглото и никакво излизане, близки и приятели само на снимка или в краен случай на живо, но само след направен PCR тест:Д
  • 16 Въпрос

    8 3 Отговор
    Да няма заповед задължително да се ходи по молове и заведения, че хипоците така ревнаха?
  • 17 Gagaga

    16 6 Отговор
    Те в САЩ не са отваряни моловете от 9 месеца и повечето големи собственици или ги продават, или са пред фалит, а тука искат да ги отварят.

    Капитализъм приятелчета, който може яде, който не може го изяждат.

    Коментиран от #21

  • 18 Реалност

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ала-бала":

    Знам, че ти е чудно, но доста хора имаме деца, роднини и приятели с които обичаме да се веселим по празници вместо да гледаме повторения на брифингите на НОЩ до безкрайност и да си мерим температурата през 5 минути!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Каква"настинка" бе охлюв... СМЪРТ Е СМЪРТ!

    Коментиран от #24, #26

  • 21 Да ама не

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Gagaga":

    Имам роднини в ЛА и в Лас Вегас, няма нищо затворено и никой не говори за короната, така че си спести лъжите. Има и един клип в нета от мол в Манхатън от миналата седмица - вътре имаше над 1000 човека, цент ако хвърлиш няма къде да падне и 90% бяха без маски.

    Коментиран от #38

  • 22 все пак

    7 2 Отговор
    Затварянето на големи, просторни магазини има обратен ефект - повече хора се тъпчат в по-малък брой по-малки магазини и не са как беше... социално дистанцирани.
  • 23 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Истината е , ме улепи ли те кофти жална ти майка...
  • 24 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Гледам още си жив...поне докато те ваксинират хипохондрико
  • 25 Старило и патило

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    За теб Истина - за мен лъжа, и обратното!
    И хич не ви за виждаме, че сте били "живеели" по молове, кръчми и дискотеки! Това що за живот е? Абсолютно безсмислен и безсъдържателен! Най-важните ви приоритети са да се разходите из мола, да се напиете и да играете кючеци в кръчмата! Нормални хора били!
    Кой знае какво се крие зад тая "Истина" с жълто около устата, ама няма да влизам в излишни подробности...

    Коментиран от #28

  • 26 Прав си

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Не е настинка, при настинката винаги имаш симптоми, при короната в 99% от случаите нямаш никакви:)))))

    Коментиран от #32, #35

  • 27 Васил

    10 6 Отговор
    В моловете няма никакъв контрол както и в заведенията отворят ли 10 хиляди на ден не ни мърдат.

    Коментиран от #30

  • 28 Така е

    5 11 Отговор

    До коментар #25 от "Старило и патило":

    Друго си е да си прекараш живота заключен в къщи в нервни избици и страх, ей на това му викам смислен и съдържателен живот!!! Със сигурност си някой 70 годишен девственик без грам приятели, за деца и семейство е ясно от девственик. Е аз не съм дърт като теб, само на 43 съм с две деца и през ден се събираме с приятели, което разбира се е бесмислено защото през това време можехме да изгледаме един турски сериал като теб.

    Коментиран от #37, #40

  • 29 Пир по време на чума

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Реалност":

    Айде, още един "нормален" срещу ненормалните!
    Ти да не мислиш, че нямам семейство, деца, близки и не ми се празнува?!
    Ама ми се НАЛАГА да стоя в стаята и да си меря температурата! Както си тъй ербап, внимавай да не ти се провалят коледните планове с гръм и трясък! Че да се чудиш откъде ти е дошло! Няма да си първия, няма и да си последния!

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Васил":

    Жалко че не си роден преди 200 години - щеше да си идеален роб и вечно щеше да си под контрол както сам обичаш.
  • 31 Учуден

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Пир по време на чума":

    Значи хипохондрията ти е по важна за теб от децата ти??? И ти се хвалиш с това, ами браво! Явно и на семейството ти не му пука за теб щом досега не те е завело при психиатър.

    Коментиран от #39

  • 32 Хммм

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Прав си":

    Единственият ти симптом май е бил загубата на човечност
  • 33 АВЕ ИСТИНАТА Е ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ

    5 3 Отговор
    НЕ СПАЗВАМЕ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ ЗА КАКВОТО И ДА Е...ВСЕКИ ГЛЕДА ЧЕ ДРУГИЯ НЕ СПАЗВА И ГО СОЧИ С ПРЪСТ...А САМИЯ ТОЙ НЕ СПАЗВА НО ДРУГИЯ Е ВИНОВЕН...ЗА НЕГО НЯМА ЗАКОНИ НО ИНАЧЕ ДРУГИТЕ СА ЛОШИТЕ....ПО-ПРИНЦИП БЪЛГАРИНА Е ЗАВИСЛИВ АЛЧЕН ЗЛОБЕН И ТОЙ Е ГОСПОД....НАВСЯКЪДЕ Е ПЛЪЗНАЛА КОРУПЦИЯТА И НИЕ САМИТЕ Я ПОДДЪРЖАМЕ ЖИВА ВСЕ ГЛЕДАМЕ ДА ИЗЛЪЖЕМ И ДА ИЗМАМИМ ДЪРЖАВАТА...А....ДЪРЖАВАТА СМЕ САМИТЕ НИЕ....СЛЕДОВАТЕЛНО ЛЪЖЕМ СЕ ЕДНИ НА ДРУГИ И С ТОВА ПРАВИМЕ РОДИНАТА СИ ДА Е КОШЧЕ ЗА ОТПАДЪЦИ ИДА СМЕ ПОСЛЕДНИ ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКО В СРАВНЕНИЕ С НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ЗНАЕТЕ КОИ СА ТЕ....ПИКАЕМ СРЕЩУ ВЯТЪРА НО МНОГО МАЛКО ХОРА ГО ОСЪЗНАВАТ...ИНАЧЕ СЕ ИМАМЕ ЗА МНОГО УМНИ...НО ДЕЙСТВИЯТА НИ ПОКАЗВАТ ТОЧНО ОБРАТНОТО И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ТАКА....
  • 34 Реалност

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Пир по време на чума":

    За моите коледни планове не се тревожи, дори и грип няма да ги промени, но за теб си представих една картинка: децата викат "тате искам да видим дядо Коледа, тате искаме подаръци", а ти от мазето с термометър в ръка се обаждаш "Я тихо бе, температурата ми току що от 36,5 се вдигна на 36.6, подаръци ще ми искате, нали получихте преди 10 години"

    Коментиран от #41, #42

  • 35 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #26 от "Прав си":

    Защо тогава болниците са пълни?Ако беше само в България щеше да е разбираемо, но света е пламнал, света! Да те попитам, ти колко дежурства като доброволец имаш в някое болнично заведение за лечение на"настинка"?Аз също не съм влизал, но сестра ми работи там, смазана, и физически и психически...Вие сте селски лаладжии!!!
  • 36 Моладжия

    10 1 Отговор
    Предлагам да се разкрият ковид отделения във всеки Мол
  • 37 Старило и патило

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    Ами те и 40 годишни си отидоха, язък за малките им деца!
    А пък на толкова години, жалко, но трябваше и да си помъдрял!
    Че в живота има много по-стойностни неща от това да се събирате на софри и разпивки!
    И не, че е лошо това, но точно сега може да бъдете малко по-смирени!
    Да научите децата си, че скъпите подаръци не са най-важното в живота! Че всичко това може да почака, имайте малко търпение!
    Че самият Живот е висша ценност, неизмерима с нищо друго, най-малко със скъпа вещ, купена от мола!
    Ей това ще ти кажа, момче, от позицията си на по-възрастен и надявам се малко повече помъдрял - не от турските сериали.

    Коментиран от #45

  • 38 Абракадабра

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да ама не":

    В САЩ всеки щат решава сам за себе си какви мерки ще предприеме. В Лас Вегас естествено, че няма да им позволят да изпозатворят, но на други места предприемат по-драстични мерки. Там яко ги удари
  • 39 Дреме ми

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Учуден":

    Не, болен съм и не искам да ги заразя!!! Имам близки и скъпи за мен хора, които са уязвими и е за предпочитане да не се заразяват!
    Така показвам колко ги обичам и ме е грижа за тях!
    Пък ти го разбирай както си искаш
  • 40 Ей тарикат

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    Като не ти харесва отивай по Европата там всичко е отворено всичко работи специално за теб. Ти си явно някой кръчмар или собственник на бутка в мол отивайте да трудите в някой сектор дето има работа гардеробът ми е пълен с хубави маркови дрехи а фризерът с домашно месо ...
  • 41 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Реалност":

    Децата ми са вече големи и съм се постарал да ги науча, че в живота има и по-важни неща от скъпите подаръци.
    И много се надявам те да са по-зрели от теб при възпитанието на своите деца след време!
    Що за инфантилно беше това последното изречение с температурата, впрочем?!
  • 42 Химера

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Реалност":

    Милият той колко е сигурен, ами те много други си имаха планове...
  • 43 АФПМВОП

    5 0 Отговор
    От Асоциацията на Фолк Певиците, Миските и Всички Останали Простикутки (АФПМВОП) призоваваме незабавно да бъдат отворени моловете и да ни бъде позволено да спираме на паркингите за хора с увреждания защото сме ВИП клиентки.
  • 44 Тиквонии

    0 0 Отговор
    Няма проблем. Сега ще отворим всички молове, а ще затворим всички останали магазини. Племето трябва да е винаги на едно място. И така ще се редувате.
  • 45 Санитар

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Старило и патило":

    Браво, добре казано!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове