Last news in Fakti

23 Декември, 2020 18:50 1 498 32

Отслужиха панихида в памет на военнослужещите, загинали в мисия в Ирак

  • министерство на отбраната-
  • панахида

Поклон пред светлата им памет!

Отслужиха панихида в памет на военнослужещите, загинали в мисия в Ирак - 1
Снимка: МО

Панихида в памет на българските военнослужещи от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в мисията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, беше отслужена в Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

„Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“, подчерта в словото си полковник Марин Господинов.

Плевенският митрополит Игнатий отслужи молебен в памет на офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев и офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров и всички други загинали при изпълнение на войнския си дълг в мирно време, а паметта им бе почетена с едноминутно мълчание.

На панихидата присъства и о.з. бригаден генерал Валентин Буров - последен командир на 5-та Шипченска механизирана бригада.

На 27 декември 61-ва механизирана бригада ще проведе панихида пред паметника на воините, загинали във войната със световния тероризъм в град Карлово. Паметта на загиналите ще бъде почетена и в родните им места в страната.

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).

През настоящата 2020 г. се навършват 17 години от нападението над база „Индия“ в град Кербала, Ирак.

Поклон пред светлата им памет!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    30 3 Отговор
    Не разбрах за родината ли загинаха в Афганистан?

    Коментиран от #5

  • 2 Лично

    31 0 Отговор
    Единия го познавах ЛИЧНО. Добро момче, но загина за пари, а не за БЪЛГАРИЯ!!!! Това не са герои, а наемници.... Лека им пръст...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Професора

    29 1 Отговор
    Загинали безславно за чужди интереси подтикнати от меркантилност!
  • 5 РЕКОНТРА

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Загинаха в Афганистан,
    за да нямат загинали роднини в България от Путин!
    За да е непробиваем чл.5-ти от НАТО!

    Коментиран от #9, #10, #24, #28, #31

  • 6 Македон

    6 3 Отговор
    татарете макя си са си тръсили у ирак

    Коментиран от #23

  • 7 Чичо

    19 2 Отговор
    Те са наемници. Знаят, че не отиват на сватба. Не бива да ги правят национални герои. Лека им пръст.
  • 8 Жорж

    18 2 Отговор
    А какво правят чак в Афганистан. Ние нямаме нищо общо със случващото си там , камо ли военни интереси..
  • 9 КОНТРАТА

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "РЕКОНТРА":

    Чл. 5 на НАТО за взаимна отбрана се активизира до 90 дни. демек 90 дни ще умуват дали да помогнат на членката в нужда!!! Варшавския догово отговаряше на минутата на зов за помощ на старните в договора.

    Коментиран от #16

  • 10 Малеее

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "РЕКОНТРА":

    ти ме разби с т*потията си. Аз аз мислех че няма нищо по-голямо от Вселената.
    Айнюайн пак се оказа прав.
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    8 0 Отговор
    БОГ да ги прости ВОЙНИЦИТЕ
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    13 0 Отговор
    военослужещите станаха пушечно месо на нечисто плътно олигархични интереси МИР НА ДУШИТЕ ИМ
  • 13 2132

    10 0 Отговор
    Какво търси в Ирак България ?

    Коментиран от #20

  • 14 Социолог

    2 7 Отговор
    Много комунист, много нещо в този форум бре! Обаче по-лошото от комунист е комунист-мишка...без топки
  • 15 Преминаващ оттук

    9 0 Отговор
    Както е казал един от коментиращите. Загинали са за пари а не за България.
  • 16 За уточнение

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Ние член ли сме или членка?
    Как мислите?
  • 17 Камен

    5 1 Отговор
    Бог да ги прости и да упокои душите им в Небесното Си Царство!

    Дори и да са отишли на тия мисии , основно заради средствата - не трябва да ги съдим и/или осъждаме! Не знаем какви са били обстоятелствата, които са ги подтикнали или може би дори и принудили да вземат такова решение.

    Нека внимаваме върху себе си и върху собствените си грехове!

    Бог да ги прости!

    Коментиран от #19

  • 18 Залудо ше мрете и вие

    8 0 Отговор
    Къде искате задължителна казарма да мрът децата ви за благото на управленската шайка.....тея са ходили там за да могат политиците да получат дивиденти при възстановяването на ирак.....войниците умреха залудо за да може политиците да получат част от баницата при възстановяването на ирак от американците тва е схемата.....всичко е пропаганда няма защита на отечество и военен дълг всичко е измама за да имат потготвени хора да мрът кога политиците имат изгода от това но ви поляризират и облъчват че това видиш ли било дълг😂😂😂😂
  • 19 Отишли са зарад парите

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Камен":

    Обещали са им неколко бона долари заплатка и се юрнаха да са прават на воиници😂😂😂😂
  • 20 Политиците дирят парче баница

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "2132":

    Като се възстановява ирак след войната ама за това требва да има измрели воиници че да умилостивят саш да им даде по апетитни парчета баница от възстановяването на ирак тва е играта а шапкарите са отишли за неколко бона долари заплата и да се правят на командоси 😂😂😂😂ама не са познали
  • 21 Коректници

    5 0 Отговор
    От най-високо ниво като се тръгне от Първанов, ген.Колев,ген.Златан Стойков, та до Петко Маринов,Здравко Дачев....,всички като пуйчета наивна вярваха,че отиват на мисия в Ирак по постконфликтно възстановяване. Какво означаваше тази обтекаема американска формулировка разбраха като отидоха на терен - попаднаха в центъра гражданска война, по крвъопролитна от американската операция по окупирането на Ирак. Да речеш,че не са предупреждавани за обстановката в Ирак от военното ни разузнаване...иди-дойди,ама не е така. Като се разсекретят документите ще се види,ама докато са живи Първанов,Колев и Стойков това надали ще стане. Висшият ни политически и военен ешелон на държавата по това време вярваше повече на американците,а не на разузнаването си. Мислеха си ,че отиват да раздават и усвояват едни американски пари за строежи и битови нужди.....едва ли не почти сини каски. Ама....ньц... , и затова с 300 зора събраха непълен втори батальон,защото печалбарите се уплашиха.Политиците и висшите ни военни излязоха чисто и просто едни политкоректници. И в Чехословакия бяха същите политкоректници,но поне дадохме само 2 жертви.
  • 22 1111

    4 0 Отговор
    Всички мисии зад граница трябва да се прекратят!
  • 23 Не бе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Македон":

    Леля ти от щата Пенджаб търсеха.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Служил в БНА оз

    1 0 Отговор
    И какъв ГО дириха в ...Иран ? А ?

    Коментиран от #26

  • 26 Пак аз

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Служил в БНА оз":

    ..поправям се ...ИраК...
    Та къв го дириха там ?

    Коментиран от #27

  • 27 Служил в БНА

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пак аз":

    Абсолютни гьотверени -тези ,които са ги изпращали , тези които са били там и тези ,които днес жалят за ...загиналите ... Пълни ГЬОТВЕРЕНИ !
  • 28 За/ник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕКОНТРА":

    Ти изпрати своя син или внук ! Хабер нямаш ! Второ : Ние уж " защитаваме " Ирак а Ирак не ни е молил ! Трето : КАК го " защитаваме " Ирак , като спонсорираме ИГИЛ с оръже и боеприпаси ? В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - как така става , че играем /защитаваме / двете противоборстващи страни в КОНФЛИКТА ? И тук е същият случай с " Пунта Мара !" ! Разрушаваме държавите им и нищо не Защитаваме ! Ние нищо Добро не правим на нас а камоли другиму ! Момчетата умират за заплата , за хляб, за семейство, което е известно както в Парламента и Правителството така и на Правосъдието и Президента и ВСКИ МЪЛЧИМ КАТО МЪРТВИ ДУШИ ! Такова падение на съвестта ни е ПРЕСТЪПНО ! А защо се сърдим на мигрантите у нас ? Нали ние ги " защитавахме" та камък върху камък там неостана ! Да пази Господ от такива защитници !
  • 29 Огън да ни гори !

    0 0 Отговор
    И възмездието ни Господне , не ще ни подмине ! И Слава Богу , защото безумието ни КРАЙ НЯМА !
  • 30 Само злини вършим !

    1 0 Отговор
    А за Зло се ПЛАЩА !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Днес ГАВРАТА и ПОДЛОСТТА с човека се

    0 0 Отговор
    Представя за ПОЧИТ и ВЪЗХВАЛА ! Сатанис/ки нрави и безбожие !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове