Last news in Fakti

30 Декември, 2020 13:49 2 833 39

ВМРО: МФ отказа да спаси градския транспорт на София

  • софия-
  • градски транспорт-
  • фалит

Това е наглост по време чума, смята Карлос Контрера

ВМРО: МФ отказа да спаси градския транспорт на София - 1
Снимка: БГНЕС

Някои чиновници очевидно не разбират, че ако сега държавата не се намеси и не помогне на столичния транспорт, утре вече ще е гасене на пожари.

С този гневен коментар излезе преди минути във „Фейсбук“ председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет и председател на Комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера. Поводът е отговор от страна зам.-министъра на финансите Маринела Петрова на официално писмо от страна на Контрера, с което той иска от държавата финансова помощ за градския транспорт в София.

За никого не е тайна, че това е сектор, който също търпи сериозни загуби заради пандемията от коронавирус и наложените противоепидемични мерки. Въпреки тежката ситуация обаче от страна на общината беше направено нужното, за да бъдат спазени всички изисквания на Националния оперативен щаб и да бъдат защитени животът и здравето на пътниците и на работещите в общинските дружества, които имат ангажимент към превоза на софиянци. Въпреки отпуснатите допълнителни пари от бюджета на общината, ако не се получи допълнително финансиране, транспортът в столицата може да се окаже напълно блокиран само след няколко месеца.

Независимо от кризисното положение, което преди седмици беше описано в писмото на председателя на транспортната комисия в СОС Контрера, Министерството на финансите отказа да помогне на транспорта, от който ежедневно се възползват не само жителите на София, но стотици хиляди временно пребиваващи или просто идващи по работа хора от цялата страна.

Прилагаме и пълния текст на позицията на Контрера, публикувана в страницата му във „Фейсбук“:

На 23 декември съм получил интересно писмо от Министерство на финансите – отговор на мое писмо, с което настоявам държавата да подпомогне градския транспорт на София във времена на спаднал пътникопоток и драстично намалени приходи от превозни документи поради това. Три чиновнички, едната от които заместник-министър Маринела Петрова, лаконично обясняват да се оправяме. Разбира се, от камбанарията на служебните коли и безплатния служебен абонамент за паркиране, на тях не им пука как се придвижваме с обществения транспорт в столицата. Дежурният отговор е „няма“ и любезно препращат София да чука сега на вратата на Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Така е по-лесно.

Това се случва на фона на стотиците милиони левове, които потекоха към общините през постановления на Министерски съвет, но не съм видял Маринела Петрова (която и да е тя в битността си на заместник-министър) да прави обструкции. Имам чувството, че главозамаяни от червените килими на Министерство на финансите, скрити в хубавите кабинети с красива дървена ламперия, някои хора не разбират, че ако сега държавата не се намеси и не помогне на столичния транспорт, утре вече ще е гасене на пожари. Факт е, че има драстичен спад на превозваните пътници и приходите. Също така е факт, че не допуснахме масово заразяване сред работещите над 7000 души в обществения транспорт в столицата. Не допуснахме уволнения на работници и служители, не допуснахме разреждане на разписанията, за да няма струпване на пътници в превозните средства и с идеята да пазим пътниците, водачите, контрольорите и останалия експлоатационен персонал. Общината отдели допълнително 5,5 млн. лв. от собствените си приходи, за да покрие загубите. Въпреки всичко това държавата отново отказва да помогне – и то на фона на над 300 млн. лв., които Министерство на отбраната върна в бюджета. Очевидно обаче за въпросната заместник-министърка е по-важно и целесъобразно да се отпуснат няколко милиона за парк някъде си, отколкото да се помогне в София да се платят заплатите на работещите в обществения транспорт.

Възприемам получения бездушен чиновнически отговор като наглост по време на чума! Честно казано съм възмутен, особено като имаме предвид как тези хора обичат да се крият зад широкия премиерски гръб, когато стане напечено.

И задавам въпроса на въпросната заместник-министърка – утре като няма средства да се платят заплатите на водачите и монтьорите, тя ли ще носи политическата отговорност. Дали ще излезе да обясни на гневните служители пред Министерство на финансите, че пари за паркове и градинки има, но за заплати няма?! Защото когато тролеите и автобусите се наредят на „Раковска“ с гневни работници и служители въпросната госпожа едва ли ще излезе да дава обяснения. В настоящите трудни времена се нуждаем от повече рационално мислене и от по-малко чиновнически врътки. В противен случай ѝ връчваме ключовете за колите и да си ги кара тя!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бако

    27 6 Отговор
    Kapлос Контрера.Чист прабългарин!

    Коментиран от #9

  • 2 Алекс

    28 0 Отговор
    Този не беше ли същия дето иска на частните фирми да се дава повече?
  • 3 Всички са за БЕЛЕНЕ ОТ 89г. Насам

    15 0 Отговор
    Ууу то голяма работа са свършили а престъпниците с по десет висящи дела си джиткат
  • 4 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Пуделите на шкембе торба си Крадът повече от Файдупкова. Само отчет на чекмеджето да се прави, че избори трябва да се купуват.

    Коментиран от #16

  • 5 Русенец

    13 3 Отговор
    Карлос да си ходи при контрите в Куба !
  • 6 пари има но

    24 1 Отговор
    Контрера, съберете си парите. Например в ахтобус 72 от крайната западна точка не смее да се качи контрола. Но след Красна поляна се качват.
    За някои български граждани и транспорта е природна даденост която му се полага безвъзмездно.

    СЪБЕРЕТЕ СИ ПАРИТЕ
  • 7 Сила

    14 2 Отговор
    Контрера и Джамбазчето спяха на едно легло преди 20 години в квартира в Овча купел!!Оттам са си много близки!!
  • 8 Карлос Чакала

    15 2 Отговор
    ВМРО - ибрикчии на Доган
    ДПС+ВМРО+ГРОБ = мафия

    Коментиран от #14

  • 9 Чист

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бако":

    Пра педе Пеперуд. Нищо повече. Защо не пишете за новите решения от днес за градския транспорт? Водача няма да продава билети, нито кондукорите. Това го няма никъде по света. Тъпоъгленни идиоти... Ще ходите в затвора съвсем скоро.
  • 10 Водач на

    27 5 Отговор
    Тролейбус.Знаете ли ,какво означава да станеш в четири сутринта,когато и сърцето ти спи,да излезеш бързо,за да влезеш в" график? Да седнеш в ледена кабина зимата,но преди това,да почистиш стъкла,огледала? Да въртиш в един и същ маршрут, седем дни в седмицата.Няма делник няма празник.Да оглеждаш всеки пешеходец, всеки нафукан ц,рв,ул яхнал дъргел, да не те засече? И да следиш трафик- контрола.Една минута по - рано,или минута- две закъснение и се сбогуваш със стотачка от заплатата.Така че,не ни хулете,плюете, и обиждате.Ако нас ни няма,какво ще правите вие- другите бачкатори?

    Коментиран от #24

  • 11 Кое да спаси?

    12 0 Отговор
    Полата на фандъка и всички обирджии около нея ли? ЗА наша сметка пак нали? Или да ходим в двете тоалетни за по сто хиляди всяка, в центъра на София.
  • 12 Никой не мисли за култура и образование

    7 1 Отговор
    Вече има ваксина за тези, които използват пандемията, като оправдание! Децата трябва да се върнат в клас , защото тази система на обучение не е равнозначна на присъствената ! Много е лесно да застанеш пред лаптопа, да си изпееш материала и като те ядоса някое дете или се поумориш, просто до ги изключиш. Учителството е призвание и любов към децата! Ако си се справил , това се вижда в бъдето и наистина имаш повод за много заслужена гордост и удовлетворение! Спомнете си го това хора !
  • 13 Пенчо

    4 8 Отговор
    ДА ОТГОВОРЯТ ЗАЩО ДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ШОФЬОРИ -ПЕНСИОНЕРИ ..ДАЖЕ И ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СА ПЕНСИОНЕРИ

    Коментиран от #23

  • 14 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Карлос Чакала":

    НФСБ и Валерката - що забраЯш бе ?
  • 15 мразим гииии

    4 1 Отговор
    Шайкаджийски тарикатлъци , опозиция сме дори на самите себе си , но да сме у властта.
  • 16 Контра

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Ядосан е този, защото този път пътят на потока е директно към шкафа и заобикаля малките посредници с торбичките !

    Коментиран от #20

  • 17 Софиянец

    4 10 Отговор
    В тия рейсове трошки се дръгнат само провинциалните гастарбеитери дето ни чистят кенефите и ни събират боклука на истинските софиянци. Ние си взимаме по 7-8 бона на месец и се возим в топли мерцедеси. Не ни дреме има ли или няма рейсове. Даже по-добре да ги спрат, само смърдят на нафта като на изтърбушените опели и голфове на перничани и радомирци.
  • 18 Reni

    12 0 Отговор
    Назначете кондуктори в 72.Докога циганите ще се возят без билет?

    Коментиран от #37

  • 19 жжжж

    12 0 Отговор
    Бюджета на столична община е огромен, след като не се справяте, значи сте пълни некадърници. Те това е проблема на София. Пропуснах, крадци.
  • 20 ТаУмВзе

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Контра":

    Стълби се метат отгоре надолу.
  • 21 Служител на МВР

    12 1 Отговор
    Откъде на къде Държавата в лицето на МФ, ще спасява Градският транспорт в София. маймуните от СОС да слезат на земята и да ползват градският транспорт, Фандъкова да ходи пеш. От нея - Фандъкова, нищо не става. Дано по-бързо се махне от този свят - дано столицата се оправи.
  • 22 Гал Фон

    7 2 Отговор
    Реконтра, ВИЕ къде живееш (да не се разбира живеете)? 30 години капитализъм в България, а в София още има перфоратори за билети в автотранспорта! До всички българи, София не е България! Всички правителства за тези 30 демо години развиваха само и единствено един регион в страната. И това е един град - столицата. Пренаселиха я и разчитат на предоволния електо-рат при избори. Карлос запознай се и виж, че държавния бюджет на градът-държава е много по-голям от този за сигурност. Отделно има приходи от данъци. Обединените иди-оти стига сте заблуждавали лековерния слушател!
  • 23 не се пени

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пенчо":

    Пенчо, не се пени а помисли защо карат шофьори пенсионери.
    - Защото млади няма а и не искат. Както го е написал 10 коментар кой ще иска да става в 4 сутринта 20 години поред.
    Преди 30 г ги мамеха със софийско жителство и жилище. и затова идваха хората.
    Второ - това не са пенсионери а просто хора на 50+ години но в твоите очи са пенсионери.

    Бомбата е заложена през 1999 г от СДС когато започна да се вдига пенсионната възраст и ще стигне до 65 г.
    Представи си шофьор на тролей или ватман на 65 г...

    Коментиран от #31

  • 24 Кой за каквото е учил!

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Водач на":

    Да бе се изучил за нещо друго! Опитай в политиката - там поне не изискват нито образование, нито мозък. Там си спят на топличко до късно и заплатите са добри!

    Коментиран от #26

  • 25 СОС

    5 1 Отговор
    Столична община първо да подгони основно мургавите гратисчии, обикновените бледолики гратисчии, да назначи във всеки автобус контрольор, да направи съвместни акции с Общинска и охранителна полиция, да "по-репресират"авантаджиите, да налагат яко глоби и актове, да установят висока събираемост на глобите, да подгонят системните гратисчии с крути мерки. Тъпо оправдание, че няма пари не важи. Как да има пари като те изтичат чрез гратисчиите? И, О-о-о! Чудо! Ще се намерят средства дори и за по-крупно увеличение на заплатите.
  • 26 Верно ли?

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Кой за каквото е учил!":

    И като се изучат сички,неграмотните лилави ли ще ти карат тролея,бре?!Или шофьори магистърска степен ке търсим!?Много сте зле!Ако си и от протестиращите,язък за надеждите!
  • 27 Един шофьор

    10 0 Отговор
    Господин Контрира МФ държи парите на всички данъкоплатци в България защо цяла България трябва да плаща за да може една шайка да краде. Да вземем измислената структора наречена ЦГМ тя е изкуствено създадена за да могат големите по върха да вкарат жените си децата си та дори и любовниците си вътре. Контрол по транспорта също в една кола вече са по двама единият нищо не работи а другият му помага. Браво на МФ че са ви отказали защото не е длъжна цяла България със своите данъци да подпомага красивото управление на Столична община
  • 28 До градските шафьори и милисионери

    2 1 Отговор
    Да ми дадат един пример на развита държава към които се стремим,където заплатите на учителите са по-ниски от заплатата на шофьор от градския транспорт или полицай.Навсякъде са от държавния(общинския) бюджет,не говорим за частни такива.Е, няма такава държава!!!Тук още си караме от времето на работническо селската революция.Затуй оправия нема и нема да има!
  • 29 До градските шафьори и милисионери

    7 1 Отговор
    Например:в Лондон заплата на начален учител по английски-2500 паунда,заплата на полисмен-2000 паунда,заплата на шофьор от градския транспорт-1800 паунда.Тва е положението!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 fks

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "не се пени":

    ДАЛЕЧЕ СИ ОТ ИСТИНАТА ДАЖЕ И ПО ГОЛЕМИ ОТ 65Г. КАРАТ . ТАКА ЧЕ НЕ ГОВОРИ БЕЗ ДА ЗНАЕШ .
  • 32 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е МОДЕРАТОРИТЕ ДА НЕ СА АНОНИМНИ. ИНТЕРЕСНО КАК СЕ КАЗВА ЛИЦЕТО КОЕТО ТРИЕ ПКОМЕНТАРИ БЕЗ ОБИДНИ СЛОВА,А ПРОСТО С ИДЕЯ КАК ДА СЕ СЪБЕРЕ БЮДЖЕТ . ВЕЧЕ ЩЕ СИ ПРАВЯ ПО ЕДИН СКРИИН ШОТ НА КОМПА ПРЕДИ ДА ПУБЛИКУВАМ И ДОКЛАДЧЕ В ПОСОЛСТВОТО НА САЩ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОНО. ФАКТИ КОЕ Е ЛИЦЕТО СОБСТВЕНИК НА ТОЗИ САЙТЛ ФИЗИЧЕСКОТО ЛИЦЕ ПИТАМ?
  • 33 как е в лондон

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "До градските шафьори и милисионери":

    м дааа тва е положението
    напиши в нета London Bus driver salary stats
    и виж - 30 506 паунда годишно .
    колкото учителя от примера
  • 34 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор
    ИЗТРИТИЯ КОМЕНТАР МИ БЕШЕ ,ЧЕ ТРЯБВА ЦГМ ДА ГЛОБЯВА И ГРАТИСЧИИТЕ В ЗЕЛЕНА И СИНЯ ЗОНА КОИТО ПАРКИРАТ В МЕЖДУБЛОКОВИТЕ ОБЩИНСКИ ТЕРЕНИ. ТЕЗИ ТЕРЕНИ ФИГУРИРАТ В ЗАПОВЕДТА НА КМЕТА НА СОФИЯ,НО РАЙОННИТЕ КМЕТОВЕ НЕ ПРИБИРАТ СУМИ ОТ ТЕЗИ ТЕРЕНИ,СЪОТВЕТНО ТЕЗИ КМЕТОВЕ СА ЗА ЗАТВОРА- ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ9 ВСЛЕДСТВИЕ ЗАГУБИ ЗА ОБЩИНАТА В ОСОБЕННО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ
  • 35 БГ МАФИЯ В МС

    2 1 Отговор
    след Герб ЩЕ БЪДЕ ПОТОП. ЩЕ ОСТАВЯТ ВСИЧКО В РАЗРУХА. ОБСОЛЮТНО ВСИЧКО. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И КЛАВНИЯ ТОЛУП.
  • 36 Primus Pilus

    4 1 Отговор
    градски транспорт в София???? че там има ли граждани? те всички селяни живеят в ШОПландия
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 РАЗВРАТ

    2 0 Отговор
    КУПУВАМЕ КАРТИ ЗА ЦЯЛА ГОДИНА - ФАНДЪШКА ГИ КРАДЕ И ПОСЛЕ ПАРИ ЗА ТРАНСПОРТА НЯМА -- ТОВА СА ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ КРАДЦИТЕ В ГЕРБ !
  • 39 КРАДЦИ

    2 0 Отговор
    ВАЖНО Е ЧЕ ИМА МИЛИАРДИ ПАРИ ЗА САМОЛЕТИ , КОРАБИ И ДРУГИ ТАРАТАЙКИ , ЗА ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО НА ГЛАВНИЯ КРАДЕЦ ОТ ВМРО КАРАКАЧАНОВ - КРАДЕЦА ОТ ТЕСКЕРЕТА И ВОЕННИ ИМОТИ ! ТАМ КОНТРЕРА Е СЛЯП И ГЛУХ ЩОТО Е СЪУЧАСТНИК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове