Last news in Fakti

2 Януари, 2021 11:44 6 555 34

Бащата на убитата Андреа: Премиерът е последната ми надежда

  • галиче-
  • андреа-
  • убийство

Кръстиха на дъщеря ми поправката в закона за непълнолетните убийци, сподели опечаленият родител

Бащата на убитата Андреа: Премиерът е последната ми надежда - 1
Снимка: Архив

Експерти внесоха в парламента поправката в закона за непълнолетните убийци, тя е кръстена на моето дете - "Поправката Андреа", съобщи бащата на убитата 18-годишна Андреа от Галиче - Асен Руменов.

Зверското престъпление бе извършено на 11 януари.

След загубата на дъщеря си нейният баща поема инициатива за промяна в закона, според която да се налагат по-тежки наказания за непълнолетни убийци от предвидения към момента максимум от 12 години затвор.

Поправката бе обещана на почернения татко лично от премиера Бойко Борисов. Текстът е внесен в парламента, но все още не е приет.

Убиецът на Андреа - непълнолетният Аксел Олегов бе осъден на общо 18 г. затвор по четири обвинения - за влизане с взлом, грабеж, изнасилване и убийство.

Ето какво каза опечаленият баща в интервю за "Булнюз":

- Господин Руменов, докъде стигна инициираната от вас промяна за по-тежки наказания на непълнолетни убийци?
- На този етап няма раздвижване от страна на управляващите, които в началото, когато стана престъплението, приеха идеята, защото това, което се случи с мен, е ужасяващо, но не само за мен, а за всички хора в България.

Ако не се направи необходимото, няма да е хубаво за никой - убийство от такъв характер като на моето дете е ужасяваща жестокост и трябва да има адекватно наказание за извършителите, което да действа като превантивна и възпитателна мярка. Има закони в България, но след случилото се с Андреа се разбра, че действащите не служат на хората, а на тези, които ги престъпват.

- Какви конкретно промени искате?
- На 31 януари адвокат Марин Марковски, депутатът от ГЕРБ Маноил Манов и правни експерти внесоха в парламента поправката в закона за непълнолетните убийци. Тя е кръстена на моето дете - "Поправката Андреа". Текстът предвижда горна граница от 20 г. затвор за непълнолетни, когато касаят особено тежки случаи като моя - убийство, блудство, а не за всеки непълнолетен убиец.

Първият ми сблъсък със закона беше, когато отидох в следствената прокуратура и ми казаха, че максималното наказание, което може да получи непълнолетен, е 12 г. затвор. За мен беше ужасяващо. След случилото се с детето ми аз бях ни жив, ни умрял, не можех да понеса и факта, че убиецът ще получи максимум само 12 години.
Мисля, че институциите в държавата не говорят помежду си и в моя случай това е един вид израстване и надграждане на този убиец. Основното образование е задължително, а той от първи клас е спрял да ходи на училище и никой не е обърнал внимание, трябвало е социалните да се намесят.

Какво е правил - занимавал се е с грабежи, направил е опит за убийство на беззащитен човек и нападение на полицай. Не е наказан адекватно, получил е пробация и условна присъда. Така му е даден шанс да върши нови престъпления и стига до моя случай, за което получи 18 г. затвор. Най-вероятно няма да ги излежи, ще излезе и ще извърши ново престъпление.

Питам каква отговорност носят политиците? Не казвам, че правителството на ГЕРБ не си е свършило работата, защото Законът за непълнолетните убийци е от 1998 г. и никой за толкова много години не е счел за нормално да направи някаква промяна, въпреки че през това време са ставали тежки престъпления, извършени от непълнолетни.
Когато разбрах в следствието, че 12 г. е максималното наказание, реших, че трябва да се боря за промяна на този закон, който не трябва да съществува. Той толерира правата на убийците, а не на останалите хора. Това не е правова държава и не би трябвало да бъде така.

- Чувствате ли се излъган от политиците, след като 11 месеца поправката не е приета?
- След случилото се с детето ми разговарях с премиера Бойко Борисов. Казах му, че той е последната ми надежда за промяна в закона. Той ми обясни, че тя не би засегнала моя случай, защото действа старият закон по времето, когато е извършено престъплението. Колкото и да ми се искаше нещо друго, аз приех този факт.

Премиерът обеща промяна и тя беше внесена на 31 януари. Казах си: "Поне ще има за всички, които попаднат в моята ситуация, а тя е най-жестоката - да загубиш дете, няма нещо по-жестоко на този свят.

Аз повярвах на Бойко Борисов, не на държавника и политика, а на бащата и родителя, който също има дете. После заминах да работя във Великобритания, за да съм зает, защото съзнавах, че няма да изкарам дълго, ако се отдам на болката, която изпитвам и която няма как да опиша с думи.

- През това време някой информира ли ви какво се случва?
- Минаха два месеца и реших да проверя какво става. Свързах се с депутата Маноил Манов. Той каза, че чакат да се гласува в парламента и това ще стане. Обясни, че много юристи са били против, но премиерът и той са на твърда позиция. Това ми даде някаква надежда, зная, че нещата не стават толкова бързо, и реших да изчакам. След това нищо не стана, отново писах на Манов, той спря да ми отговаря.

Реших да търся друг човек, който да се заеме със случая и да действа. Свързах се с друг депутат от ГЕРБ, чието име няма да съобщавам засега. Той ми каза, че промяната е задължителна, и ме увери, че ще направи всичко, за да се случи тя. Поиска среща с председателката на парламента Цвета Караянчева, защото, ако тя го беше внесла в комисиите и беше влязъл в зала за гласуване, щеше да се приеме, тъй като ГЕРБ има мнозинство.

Караянчева обяснила, че това не е станало, защото се чакало становище на извънпарламентарните организации, а те са 17. За мен отговорът беше не този, който чаках. Това е неадекватно.

- Как ще продължите борбата за промяната?
- Промяната в този закон да стане факт стана кауза на живота ми. Това е едно от нещата, които искам да направя за моето дете, което загубих. Не се бях замислял защо на мен се случи точно това. На никого нищо лошо никога не съм направил в този живот, но в един момент започнах да мисля по въпроса. Мисля си понякога, че може пък да ми се е случило това ужасяващо нещо, за да мога да се боря за промяна в закона и по този начин да помогна на всички, които, не дай Боже, може да изпаднат в моята ситуация.

Имам намерение да направя фондация на името на Андреа, но не е толкова лесно. Идеята е да се помага на родители в моята ситуация, най-малкото с юридическа помощ, която е много важна. Отправял съм апел, когато съм имал възможност да говоря в медиите, към всички пострадали в моето положение да ме подкрепят, защото ние хората сме държавата. Българите имаме лошия навик да забравяме. След всеки шамар забравяме предишния, а не би трябвало да е така. Като стане тежко престъпление, при което е убито дете, хората плачат, протестират, но минава време и всичко утихва.

Има важни неща, които трябва да се случват, за да живеем в нормална държава, но хората трябва да го искат. Не съм юрист, но зная, че законите във всяка държава се правят в полза на хората, а не на тези, които престъпват закона.

- Как ще коментирате факта, че убиецът не е обжалвал присъдата си?
- Най-вероятно неговите родители и той да са сметнали, че няма смисъл. Едва ли той съжалява за извършеното. Не може такъв, не мога да го нарека човек, да съжалява. Той не е откраднал колело или кокошка, а жестоко е убил човек.

Най-лошото, което показва, че не бил могъл да съжалява, е, че след престъплението не е имал угризения, а е направил опит да продължи живота си нормално - с откраднатите от Андреа пари си е купил музика да се весели.

На него му дадоха 18 г. затвор, които вероятно няма да излежи, а аз имам доживотна. Сега са празници, как да празнувам, като знам, че детето ми го няма. Апелът ми към всички в навечерието на най-светлите празници е да бъдат човеци. Хората живеят с нагласата, че на тях няма да се случи най-лошото, и аз сигурно така съм мислил, но лошото може да почука на всяка врата и никой не е застрахован.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    45 5 Отговор
    Надявай се на следващия, щот тоя го чакам 10 години да отвори Витиня

    Коментиран от #2

  • 2 Бацо

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    Много е добър с трупане на пачки в шкафче само
  • 3 Наръчник на младия терорист

    34 0 Отговор
    Отваряй наръчника и разчитай само на себе си!
  • 4 Нур

    47 4 Отговор
    Дай Боже да стане работата , но щом последната ти надежда е тиквата , работата не е на добре. Успех в справедливото дело!

    Коментиран от #7

  • 5 Охо Бохо

    41 3 Отговор
    Каквато и поправка да бъде приета престъпниците в Европа винаги са 'жертви", а жертвите виновни. Това са евроатлантическите ценности. В Англия и Франция най тежката присъда е 20 години, като след това има възможност за условно освобождаване..Та с две думи жертвите да го......

    Коментиран от #11, #27

  • 6 Бат Бойко нощния бандит

    30 3 Отговор
    Аз за мойте лилави избиратели гол в банята влизам.
  • 7 Българина

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нур":

    Точно така.Прав си.
  • 8 дедо Герчо

    22 4 Отговор
    АКО ПРЕМИЕРЪТ ВИ Е НАДЕЖДАТА,НАДЕЖДА ВСЯКА,ТУК ОСТАВЕТЕ ХУ..ХУ...КУ...КУ.
  • 9 3,14К

    26 4 Отговор
    Ако някой може да конкурира Боко по наглост и безочие, то Маноил Манов е един от тях.Милосърдие от ПКП и компания не очаквай. Всичко е пиар. Даже пунта мара.
  • 10 емо73канар

    33 0 Отговор
    А при бай Тошо досега да го бяха разстреляли.

    Коментиран от #23

  • 11 Пич

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Охо Бохо":

    В Англия може да влезеш доживот за побой.
    В Англия дори непълнолетните убийци могат да стоят доживот ако се прецени че няма да се поправят и ще бъдат винаги опасни.
    В Англия може да се влезе в затвора дори за превишена скорост...

    Коментиран от #19

  • 12 KOREKTOR 1

    20 2 Отговор
    ОЙ ЗАВАЛИЯТА,

    ЯВНО НЕ Е МНОГО ДОБРЕ ЩОМ СЕ НАДЯВА НА БОКО.

    ТОВА ДА НЕ Е ПОПРАВКА В ЗАКОН В ПОЛЗА НА ГЕРБЕРАСКИ МИХЛЮЗ , ЧЕ ДА Я ВКАРВАТ В ПАРЛАМЕНТА
  • 13 Седесарят..

    10 5 Отговор
    Много прости и незаети с работа млади хора,скитат и правят големи поразии,има в България...българи,цигани , турци и др.Голяма трагедия е това,да загубиш детето,хора,обаче никъде в ЕС,няма по голяма присъда от 20 г ефективна..
  • 14 Behemoth

    7 1 Отговор
    Последната инстанция.....е.бем ти и държавата.... ХАХАХА..ю
  • 15 УБИЕЦ

    4 0 Отговор
    УБИЙСТВО
  • 16 Сър Пичук

    11 0 Отговор
    Съдебнара система у нас е неадекватна на престъпността, на обществените нагласи и очаквания и на културата ни. Отделно, че е адски корумпирана и политически зависима.
    Изводът е, че се нуждае от незабавна и дълбока реформа.
  • 17 ай стига

    7 0 Отговор
    Тоя не знае ли, че Баце сменя курса по три пъти на ден ?
    И кой е Борисов, та да обещава от името на 250 моралнокрадлви дУпутати?
    Оф, и някой да ми обясни какво точно е управлението на РБългария - парламентарна република,президентска, монархия, парламентарномутренскокоалиционно или както доди?
  • 18 Васил

    6 2 Отговор
    Не се надявайте на диктатора умряла работа.
  • 19 Охо Бохо

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    В грешка си и то голяма. Не знам откъде черпиш тази информация? Гледай техни криминални предавания, дори за най злите убийци няма доживотен.

    Коментиран от #21, #25

  • 20 ККК

    7 1 Отговор
    Да се разреши свободното закупуване и притежаване на оръжие, както и употребата му в условия на неизбежна самоотбрана !
  • 21 В грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Охо Бохо":

    си ти.

    Съветвам те вместо да гледаш телевизия да вземе да почетеш малко.
    Всеки над 11годишна възраст в УК може да бъде осъден доживот в зависимост от престъплението, което е сторил.
    В УК има даже доживотна без право на замяна.
  • 22 Казуар

    1 0 Отговор
    Според този гражданин Борисов коли и беси в съдебната система.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Обърнете

    1 0 Отговор
    внимание на тази реплика - " Той ми обясни, че тя не би засегнала моя случай, защото действа старият закон по времето, когато е извършено престъплението." Това е скрито несъгласие -с подтекста "Нищо няма да се промени, защо да правим опити?" - и ти се надяваш на справедливост?
  • 25 Доживотна

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Охо Бохо":

    без право на замяна в УК се дава например за:
    - убийство на дете придружено с отвличане или сексуално насилие
    -убийство на полицейски служител изпълняващ служебните си
    задължения
    -убийство извършено при рецидив.
  • 26 Доживотна

    1 0 Отговор
    присъда в УК с право на изслушване след минимален престой от 30г се дава например за:
    -убийство извършено с огнестрелно оръжие или експлозив
    -убийство на двама или повече души
    -убиство придружено със сексуално насилие
    -убийство извършено по време на обир
    -убийство извършено от расистки подбуди
    -убийство извършено от лице под 21г, за което иначе би се дала
    доживотна без право на замяна
  • 27 така че

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Охо Бохо":

    в т.нар ''джендърска'' англия, убиецът на Андреа би получил доживотна с право на изслушване след 12 години, защото е бил под 18г.
    Но това че би имал право на изслушване не значи че биха го пуслнали след излежаване на 12г.
  • 28 pbdan

    1 0 Отговор
    Тоя изверг олег е осъден и да плати 200 000лв. кръвнина. От банковата ли сметка ще му удържат сумата?! Такъв трябва да работи по 12 часа на ден, да изкарва поне 1000лв. месечно, които да отиват в семейството на жертвата. Хората ще си родят или осиновят друго дете и ще го гледат с тия пари. За 18г. по 12000лв. долу-горе ще си плати поне крувнината. А вечерта при бай Ставри.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 според

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    мене требе да се разпори и продаде на части, а парите да се дадат на семейството на жертвата.

    Коментиран от #30

  • 30 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "според":

    Законно няма как да стане, а и дали ще дадат толкова пари за него. Най добре е както едно време - към всеки затвор е имало тухлена фабрика и пред пещта по 12 часа.

    Коментиран от #31

  • 31 навремето

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "pbdan":

    е имало тухларни към затворите , защото се е строяло усилено, било заводи, било пещи, било тецове и е имало недостиг на тухли. Сега държавата прави некакви магистрали.
  • 32 мухата ЦЕЦЕ

    0 0 Отговор
    Човече , не се заблуждавай ! Бай Ганьо от Банкя НЕ МОЖЕ да е последна надежда ! Ако е така , значи България загива !
  • 33 Джо Сатриани

    1 0 Отговор
    За касво сме Незевисими и Демокрация , щом всичко и всчки зависим ЕДНОЛИЧНО от ВОЛЯТА на един АВТОРИТАРЕН и САМОВЛЮБЕН ПРОСТАК ????????
  • 34 Майор Брезов

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    Освен това, не трябва да има предсрочно освобождаване за добро поведение ако кръвнината не е изплатена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове