Last news in Fakti

4 Януари, 2021 20:51 3 951 41

Сачева: 120 лева вместо ваучери за пенсионерите през април

  • ваучери-
  • пари-
  • пенсионери

Около 480 000 са пакетите с храна, които са раздадени на нуждаещи се, а 4000 са се хранили в обществените трапезарии в страната

Сачева: 120 лева вместо ваучери за пенсионерите през април  - 1
Снимка: БГНЕС

През април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369 лв., които са 392 000 души, ще получат 120 лв. добавка към пенсиите си за хранителни продукти. Това ще струва около 47 млн. лв. С тези пари - 120 лв., ще имат възможност да си купят каквото им е необходимо, парите се дават целево за хранителни продукти. Тава казва социалният министър Деница Сачева пред "Монитор".

"Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение. Пенсионерите с максимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% увеличение от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лв. имат нужда от подкрепа и затова за тях сме предвидили еднократно 120 лв. От НОИ ще дадат списък на Агенцията за социално подпомагане с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, така че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с критиките, че ниските пенсии трябва да ги подпомагаме чрез системата за социално подпомагане", обяви още тя.

Около 480 000 са пакетите с храна, които са раздадени на нуждаещи се, а 4000 са се хранили в обществените трапезарии в страната. "И двата вида подкрепа ще продължи и догодина. По последни данни мярката за семейства с деца до 14 год. е обхванала над 23 000 души, а изплатените средства са близо 20 млн.лв. По мярката Родители в заетост пък 6000 семейства получиха средства за да наемат детегледачка. Обръщам внимание на това, че увеличихме обезщетенията за безработица от 9 на 12 лв., променихме и срока, в които могат да се получават тези обезщетения от 4 на 7 месеца. Над 250 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и още около 30 000 бяха запазени по мярката 80/20. Над 2 млн. пенсионери получиха добавки по 50 лв. към пенсиите си от август месец до сега. Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова подкрепа", разкри още социалният министър.

Сачева не очаква новата 2021 г. да бъде ли по-лека за социалната система.

"Тепърва ще има отражения от кризата, които ще се проявяват в бизнеса и в икономическата и социална обстановка. Имаме готовност мярката 60/40 да продължи до септември, но да бъде доста по-фокусирано подпомагането, и вероятно не толкова щедро, колкото е в момента", споделя още тя.

На въпрос докога ще продължи подкрепата на семейства, чиито деца не посещават училище заради пандемията, тя каза: "Напълно сме обезпечили необходимостта от тази помощ до края на тази учебна година, до 30 юни. Родителите ще могат да я ползват. Отделени са 73 млн.лева за 2021г, а общата сума е 80 млн.лв за цялата учебна година. Родителите могат да кандидатстват за всеки период, в който децата им са в онлайн обучение или карантина."

Попитана, че през юни предстои първите 17 000 жени да получат втора пенсия, Сачева обяви, че те не са ощетени.

"Ние предприехме и конкретни стъпки за тях, чрез закона за ДОО дадохме възможност те да прехвърлят парите си или в НОИ или в друг фонд. Решението за това е много лично, всеки сам трябва да прецени спрямо обстоятелствата, в които се намира. Аз съветвам всеки да прочете и да се информира достатъчно от страницата на НОИ. Има калкулатор, който с точност би определил размера на пенсията съобразно стажа и дохода на всеки човек. Предприехме и стъпки по отношение на намаляване на коефициента на редукция, което благоприятства именно пенсиите на тези жени, които ще се пенсионират първи. Политическите решения дават възможност хората с втори пенсии да не са в неблагоприятна ситуация, а напротив - защитаваме техния интерес."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    52 3 Отговор
    Яко купуване на пенсионерски гласове
  • 2 Малееее

    42 1 Отговор
    Грозм картина. Ужас.
  • 3 Яж ти от

    35 1 Отговор
    пакетите , ма !
  • 4 КОТарАК

    27 1 Отговор
    помислете малко и за пандизчиите . че знае ли човек...колелото се върти
  • 5 честен ционист

    17 2 Отговор
    Само срещу ваксина, иначе кофичка кисоло мляко с Цианид.
  • 6 мдда

    23 3 Отговор
    Ами обективно погледнато – парите в кеш са по-добре от тъпи ваучери. Ваучерите се ползват само в големите вериги. А и трябва да пазариш за определена стойност.
    В кеш можеш да си покриеш и разходи за ток.. примерно.

    Коментиран от #17

  • 7 розово

    22 2 Отговор
    Този който се осигурява на реалните доходи губи.
  • 8 Долу мутрите

    29 2 Отговор
    Мутренският режим яко купува пенсиите, но те си знаят само червената бюлетина!
  • 9 питам

    38 2 Отговор
    А за тези с 370 лв.? Гол К....! Тотално смахнати гербаджии. Пенсионер с 43 г. стаж и пенсия до сега 298 лв. ще получава от 01.01.2021 г. 300 лв. Пенсионер с 15 г. стаж осигурявал се на минимум и той -300 лв. Да живеят тарикатите и простаците - те това е ГЕРБ!
  • 10 вземай си ги

    29 1 Отговор
    само я вижте вдъхва ли ви доверие , това е по студено от мисисипски алигатор ОСТАВКА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 El pepi

    22 1 Отговор
    Защо Април хората имат нужда се от тези пари ?!

    Коментиран от #16

  • 13 Айдееее

    24 1 Отговор
    и тая пак изплува !
    Има да ви съобщи новата предизборна пропаганда !
  • 14 г-жа Сачева

    8 10 Отговор
    Е много симпатична млада дама. Ходи на работа с колело. Всяка Неделя я виждам да раздава курбан-чорба на бедните пред църквата Света Неделя. Тя е истински Европатриот и бъдеща Европредседателка след Урсулче фон дел Лайън
  • 15 пенсионер

    25 1 Отговор
    40 години бач в завода, пенсия 400 лв, някви дето нямат точки им дадаха 300 лв, а сега и 120, ми то за ко да бачкаш и да се осигуряваш, тия некадърници политици да им е.м.......
  • 16 един от стадото

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "El pepi":

    Априлския пленум почна, на нов глас . Който не е с нас е против нас. Дават боядисана плява в зелено, ма стадото вече не кълве на боя.
  • 17 пенсионерка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "мдда":

    те ши си купят ракия ве, ко мислиш .....
  • 18 78901

    21 2 Отговор
    Сачева нещо да си чела или чула за осъврменяване на пенсиите при което вие с Боко Тиквата няма да сте в ролята на даващи, а пенсионерите ще получат нещо заслужено което им се полага защото са го изработили! Сачева вие с Боко Тиквата, както и цялото ГЕРБ сте едни крадци и лъжци и с нетърпение очаквам мига в който ще си получите заслуженото! ОСТАВКА ГЕРБЕРАСИ!
  • 19 6644

    15 2 Отговор
    Великденски добавки към пенсиите няма ли да има?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 питай

    14 1 Отговор
    Март ще дадете последно на пенсионерите по 50 лв. На социално слабите ще дадете по 120 лв, АСП има сметките само на социално слабите, на които давате дърва през зимата и храни, а точно за Великден ще оставите пенсионерите без Великденска добавка.
  • 23 Не е лошо по

    5 4 Отговор
    Принцип за нашите баби,дядовци,и близки.120 лева са сериозно перо в тънкия им бюджет.Но защо целево за хр.продукти? Това означава ваучер.А ваучера е един! Обикновено в определена верига.Ако е така( поне аз така го разчитам) това означава над 50 милиона гарантиран приход за няколко вериги.В магазина на бай Коце не върви ваучера.Другото е, че трябва да бъде ползван наведнъж.Пише чек- ваучер за 120 лв.Каквото купиш- купиш! Ако ги преведат в картата им,е добре.
  • 24 Нема лаба'о

    16 1 Отговор
    ''Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение.'' Превилегия от ГЕРБ. Какво му трябва на един пенсионер? Като си плати храната, лекарствата, тока и водата, ще може да задели и за погребение. Стимул за кандидат пенсионерите, да се натискат за минимална пенсия.
  • 25 Жоро

    12 1 Отговор
    Майка ми взема 371 лв. С 2 лева повече !
    Мразя ги бих ги убил без пари
  • 26 Чики-Рики

    12 1 Отговор
    Оф,писна ми от тая ,, матрьошка,, , честно!Той Господ , обаче си е знаел добре работата!
  • 27 6644

    8 2 Отговор
    А на хората с пенсия под 300 лв, т.е. хората с увреждания- нищо. Даже месечната им подкрепа не я увеличихте.
    Точно за Великден ще ги оставите без пари за празника.
  • 28 Пловдив

    10 1 Отговор
    Тази отвратителна вещица, защо не вземе, да се прибере вече, на село?

    Коментиран от #34

  • 29 6644

    6 2 Отговор
    Сачева, много хитро изритахте хората с увреждания. Защо не кажеш какви увеличения си им подготвила- на едните увеличение с 2-3 лв. на месец; на другите увеличение с 0,42 лв. на месец!!!
    Каква стойност имат 42 стотинки на месец?!
  • 30 питам

    10 3 Отговор
    ХОРАТА С ПЕНСИЯ ПОД 300 ЛВ. МНОГО ЛИ СА БОГАТИ?
  • 31 123

    6 2 Отговор
    А каква е финансовата подкрепа за сами майки,бъдещи сами майки, млади семейства с деца и дългосрочно безработни.Къде е подкрепата за тях и къде са безплатните образователни и преквалификационни програми на правителството, за да се върнат тези хора в икономиката на страната?

    Коментиран от #32

  • 32 Ти пък

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Каква подкрепа за младите искаш ?Те не гласуват за тикви,виж пенсионери,полицаи ,учители/и те на пенсионна възраст/,държавните хрантутници и изборите са купени.
  • 33 Asdfg

    7 0 Отговор
    Гешееееееееев, спиш ли? Купуват се гласове Гешееееееееееев! ОПГ=ГЕРБ Гешеееееееееев! Гешеееееееееев, къде е РИТОНА?
  • 34 Asdfg

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пловдив":

    Тази от Кърджали ТП също!
  • 35 Аззззз

    8 1 Отговор
    Това невероятно гнусно същество , на какво се надява при това всичките гнусотии , лъжи и злоупотреби които е сътворила . Какво същество трябва да си , да ги вършиш тези неща , недоумявам . Това не е човешко същество , това е нещо гнусно
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тони

    5 0 Отговор
    Тези с 369,06ст богати ли са С40гд стаж къде е справедливостта г. Сачева
  • 38 СусБе

    1 1 Отговор
    И аз се нуждая ма.... от нещо младо, крехко и шавливо! Ако може безплатно а и някой лев към него да го рана и поя докато ми омръзне!
  • 39 Възмутен

    3 0 Отговор
    КРАСАВИЦА!!!! ПЪК И... УМНА 😅
  • 40 питащ

    0 0 Отговор
    Това увеличаване с 20 % е абсолютно противозаконно. Но няма главен прокурор който да търси отговорност на тази самозабравила се особа. Това е чисто и просто купуване на гласовете, сещата се кои. На тези които не са внесли и лев осигуровки, но постъпват в болниците пре спешна помощ. Сачева един ден идва видов ден, помни го!
  • 41 факт

    0 0 Отговор
    купуваме!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове