Last news in Fakti

5 Януари, 2021 09:10 2 138 25

Проф. Ал. Маринов: Монополът над властта трябва да бъде разбит

  • александър маринов-
  • монопол-
  • румен радев

Мнозинството в Народното събрание практически саботира необходимите законодателни решения, заяви председателят на Стратегическия съвет към президента

Проф. Ал. Маринов: Монополът над властта трябва да бъде разбит - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

За да бъде започната смяната на този порочен модел, монополът над властта трябва да бъде разбит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава.

Според него в следващия парламент трябва да влязат повече политически партии, които да бъдат лоялни към избирателите си. А гражданите трябва да притискат докрай своите избраници, за да изпълняват ангажиментите си, каза още той.

„Една голяма част от българските граждани няма да преглътнат повече такива груби измами, както се случи с патриотите, които преди изборите през 2017 година сипаха огън и жупел по ГЕРБ и Борисов, а след това се прегърнаха и целунаха с него в един порочен съюз. Смятам, че голяма част от българските граждани няма да позволят това с всички достъпни на гражданите средства“, допълни политологът.

Според него в следващите два или три месеца гражданите трябва да изискат няколко конкретни отговора от партиите, сред тях кой, с кого и при какви условия ще си партнира и в какво управление е готов да участва.

Проф. Александър Маринов обясни, че за провеждането на предстоящите парламентарните избори са необходими промени в Изборния кодекс, които да гарантират участие на всички граждани в условията на пандемия.

„Явно е, че здравната система ще продължи да бъде силно натоварена, а ваксинацията няма как да даде осезаеми резултати в този обозрим период. Трябва да се осигурят условия, които при тази обстановка от една страна да минимизират рисковете за здравето на хората, а от друга страна да дадат възможност за пълноценно участие в изборите“, обясни политологът.

Проф. Маринов подчерта, че трябва да се помисли и за алтернативни начини на гласуване, но през последните месеци по тези теми не е направено нищо.

Мнозинството в Народното събрание практически саботира необходимите законодателни решения, които да позволят нормално провеждане на изборите, каза още експертът.

„Това се прави умишлено с оглед да се осигурят едностранни политически преимущества, което още повече в условията на пандемия е не просто неморално, то е дори престъпно“, допълни проф. Маринов.

Според политолога предстоящите избори ще бъдат много оспорвани, силите ще бъдат изравнени, а шансове да попаднат в парламента ще имат седем-осем формации.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчеф

    12 31 Отговор
    В битката между ДПС и Радев, ще победи ДПС, защото това е партия, която има представителство по места, в местните органи на властта, вкоренена структура.

    Коментиран от #10

  • 2 !!!?

    14 35 Отговор
    Не Парламента, а Президента бойкотира и саботира законодателните решения и държавните институции с перманентното си "вето" и темерутският си държание !!!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 23 Отговор
    Разбийте го де ,ама кой да го направи? Само с вдигнат юмрук не става ,трябва и акъл .
  • 5 ПО ЛОШО

    8 28 Отговор
    АКО ВИЕ И БСП ЩЕ ИДВАТЕ НА ВЛАСТ, ПО-ДОБРЕ Е МОНОПОЛЪТ НА СЕГАШНАТА ВЛАСТ ДА БЪДЕ УКРЕПЕН !
  • 6 ТаУмВзе

    2 11 Отговор
    В пограничната колония това няма как да стане.
  • 7 Сексолог

    5 10 Отговор
    Любовта Герб и Патриоти през 2017 год. е слаба работа сравнение с бъдещата голяма любов през 2021 год - СЛАВИ + ГЕРБ !
  • 8 оня с коня

    8 17 Отговор
    Ето по какво се отличава Веруюто на Червендалестия Професор на снимката и Съмишлениците му от Нормалните хора:Че Той/Те/ искот "ДА РАЗБИВАТ",а не да Строят и Създават!И се впуска в Кухи обяснения Маринов Какво трабва и какво не трябва да се случва в Парламента,но и Зъб не обелва ЗАЩО Червените Партии предвождани от "Столетницата" не Управляват,нещо повече - Електоратът им непрекъснато се Топи!Накрая Маринов Великодушно дава Шанс на 7-8 Партии да влязат в Парламента.И ще му обясня като на Студент- двойкаджия,а не като на Професор ПРОСТИЧКОТО:Не само 7-8,а ВСЯКА от почти 200-та Партии в БГ има Теоретичен Шанс да влезе в Парламента,но едно е да имаш Шанс,съвсем друго е да го Реализираш!Но,...такива като Професорара Радев си ги прибира при себе си "на топло",затова и Мъдрият Народ е казал:"Търкулнало се гърнето,намерило си Похлупак".

    Коментиран от #12

  • 9 Знайко

    3 3 Отговор
    По-важно от това с кого се коалираш е как и какво гласуваш. Важно е поне част от депутатите да се избират мажоритарно, примерно 50% или 70% или 40%. Това обаче няма да даде бърз резултат, трябва време от поне няколко мандата докато избирателите опознаят мажоритарния си кандидат. И докато по естествен начин се прочити Народното събрание от боклука в него. Но нито една партия от статуквото не го допуска, защото знае, че ще изгуби контрола върху Народното събрание
  • 10 Оракула

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчеф":

    Политиката на ДПС , е ясна като бял ден ,
    дори и за децата от детските градини!
    Ще приберат всички пари от ЕО,
    отделени за зелена енергия ,
    напоителни инфраструктури и водни запаси !
    А другите , да лапат мухите в свинарниците ?
    Така беше и със Биоцентралите ,
    650 милиона , и тогава бяха отделени за Доган!
    На такива, като Валери Симеонов и Каракачанов ,
    е им подхвърлят по някой- друг откраднат милион,
    и длъжност за "селски изяви" в Парламента ,
    а Бойко Борисов , ще продължи да ограбва България ,
    със Калинките , със всичко останало ,
    бизнеса на Българите и труда им,
    държавни и общински общестествени поръчки ,
    магистрали , и винетки с Пеевските ,
    "тъмни ,бизнес бригади"!
    Под зоркото око ,
    на Прокурор-бей ," обрязания!"
    "Ламята" продължава да се тъпчи,
    с каквото намери за ядене??
  • 11 ха ха ха

    7 10 Отговор
    Като си намерите някой, който прави каквото казва, а не такъв като Радев - може и да стане, дотогава не ни се мяркайте пред очите!

    Сега, качете Радко приратко на някоя продънена гемия и да тръгва да си търси "трите морета", защото е сам в това си начинание!

    ... и гледайте следващият наистина да е приятел на Русия!... не само на приказки, щот вече ни се повръща от лъжи!
  • 12 Антимафия

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    От" девет кладенчета вода донесе",
    за да пр-днеш и замирише?
    Сляп ли си, или се правиш на сляп ,
    че държавата, чрез Парламента
    е крадлива "будка за банички за много милиарди"
    и трябва промяна ,
    чрез смяна и контрол на всички до един?
    Сляп ли си, че такива, като "Монте" Кирилов,
    преди да го изгонят ,
    съсипа държавата с прокарани лобистки закони ,
    само за определени хора и интереси?
    Сляп ли си, че държавата има не Премиер,
    а Кръстника на мафията?
    А това вече продължава 30 години,
    и" архитекта на държавните обири "
    е" Властелина на обръчите от фирми"?
  • 13 Това

    5 4 Отговор
    е голямата болка на соросоидите от президентството - патриотите. Сакън, да не стане пак коалиция с тях. Иначе с Да, България - може. Борисов би отишъл на такъв вариант. Преди направи с тях правителство и им даде най-отговорните министерства. А Христо Иванов направи вицепремиер и правосъден министър, отговарящ за най-важната реформа - правосъдната.
  • 14 естет

    7 3 Отговор
    Измитане, разбиване, погребване - това е терминологията на устремилите се към властта поддръжници на пРезидента и неговите съветници! Чугунени глави като тях няма как да знаят, че творческото, градивното, добронамереното е това, което ще направи страната ни по-добро място за гражданите!
  • 15 BG GEST

    9 6 Отговор
    Каквото и да стане аз ще гласувам пак за Борисов. И да имах някакви съмнения за кого да гласувам, след това „Българско лято“ вече съм по-твърд привърженик на ГЕРБ от всякога. Тия нескопосани протести и платени идиотии около тях само наплашиха останалите хора и такива като мене. И какво ще стане ако те действително тези нещастници се докопат до властта такива баш ххххххх като този дето пише отгоре. И вчера 20 души седят на платното на Орлов мост и не може да се пътува към Младост. Защо?

    Коментиран от #16, #23

  • 16 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "BG GEST":

    Знаем Ангелинчо !
  • 17 Някой

    5 1 Отговор
    И тоя мисли като "Конникът без глава"!
  • 18 Сър Пичук

    2 1 Отговор
    Не е нужно да си професор за да виждаш, че този политически модел е порочен. След като позволява на една партия да овладее всички власти, значи не става и трябва да се промени.
    Въпросът е, защо след като нормалните граждани виждат всичко това от повече от 20г и искат промени, чак сега този професор и някои политици плахо го споменават и то единствено във връзка с ГЕРБ. Преди беша абсолютно същото, само дето на мястото на ГЕРБ бяха БСП, СДС, НДСВ, тройната коалиция и т.н. И задължително, явно или не, с участието на ДПС, които от втора линия обираха най-големите облаги, независимо кой е на власт.
  • 19 бай Цеко

    4 2 Отговор
    Какъв професор, какви 5лв.?Какво откри, какво ново измисли, какво важно защити, какво изобрети "майстора" от ДС, политолога, другаря Ал.Маринов! Или както се казва:"Какъвто президента, такъв му е и съветника"!
  • 20 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    " АЗ АЛЕКСИ ЗА 14 -ти ПЪТ ВИ КАЗВАМ " !!!!!!!!!!!!
  • 21 Високоволтов

    0 1 Отговор
    Ало, президента и ти ли си се обградил с мутри. Не че ми е силна политиката, но за този съм чел с кой и кога е другарувал , че ми стана забавно.
  • 22 stan4o

    0 1 Отговор
    Ако беше умен, държавата ни нямаше да е на това дередже. Прочетете автобиографията му и ще разберете какво имам в предвид. (Функционер на БСП в началото на прехода, служител на ДС). моите уважения, но такива като"професора" предопределиха сегашната съдба на българския народ, а иска и акъл да ни дава.
  • 23 stan4o

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "BG GEST":

    Като открито пропагандираш за ГЕРБ и си горд с това, защо не застанеш с името си? Докога мишки ще гризат от хляба на властта?
  • 24 КУРнинов

    0 0 Отговор
    Това не е ли АГЕНТ МАЙСТОРА?
  • 25 кочо

    0 0 Отговор
    СЛУЧВАЩОТО СЕ В САЩ ТРЯБВА ДА Е ПОУКА ЗА НАС.ИЗМАМАТА В ПОЛИТИКАТА Е НАЙ-СТРАШНА ЗА НАРОДА НА ВСЯКА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА.ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЗА АМАТЬОРИ МОШЕНИЦИ.КОСТУЦИОНИЯТ СЪД ТРЯБВА МНОТО ТОЧНО И ДЕТАЙЛНО ДА ОПРЕДЕЛИ ПОНЯТИЕТО ИЗБОРИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове