Last news in Fakti

6 Януари, 2021 15:02 3 341 30

Проф. Чорбанов: На този етап няма да се ваксинирам

  • проф. андрей чорбанов-
  • ваксинация

Според него ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения

Проф. Чорбанов: На този етап няма да се ваксинирам - 1
Снимка: БГНЕС

Ваксинацията срещу COVID-19 донесе много надежда, но и много неясноти със себе си не само у нас, а и в света. Част от държавите обмислят да поставят само по една доза, така че да могат да обхванат по-широк кръг от хора. Други са категорични - ваксината няма ефект, ако не е поставена по предписание.

,,За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини'', коментира имунологът и директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

По думите му при поставяне само на първата доза от ваксината категорично няма да бъдем защитени от COVID-19.

Доц. Чорбанов заяви, че е привърженик на ваксините като цяло, а негативното отношение към тях е доста разнообразно. Въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

Става дума за трезвия здрав разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания, посочи той.

Според него ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения.

Смисълът на ваксинацията е този човек да бъде предпазен. Ако човек е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин, категоричен бе доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Чорбанов коментира и темата за предстоящите избори по време на пандемия.

,,Не смятам, че има какъвто и да е проблем хората да гласуват, отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете'', смята имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За СПИН

    62 6 Отговор
    ваксината се изготвяше цели 10 години и още няма гаранция. Тази за Ковид как я "изобретиха" толкова бързо?
  • 2 Поредният пишман учен

    11 67 Отговор
    от БАН. Цял живот на държавната ясла, няма принос за 5 лева...да ни е честит!

    Коментиран от #3

  • 3 сила

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "Поредният пишман учен":

    приноса на вашия любим генералисимус какъв е.....да се преоблича с нова униформа по три пъти на ден.....

    Коментиран от #6

  • 4 попара

    39 3 Отговор
    "Проф. Чорбанов: На този етап няма да се ваксинирам." И АЗ няма. На следващия етап на слънцестоенето ще видим.
  • 5 Българка

    57 5 Отговор
    Доц. Чорбанов е здраво мислещ човек, който по принцип не е антиваксер. Гледах интервюто му снощи по TV1 в Алтернативата. Разсъжденията са трезви и почиващи на факти.

    Коментиран от #9

  • 6 Нещо май си попрекалил с патриотизма

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    и ракийката, но нищо...ще ти простим...
  • 7 Наблюдател

    11 41 Отговор
    Гледайки медийните изяви на този професор, аз никога не бих се ваксинирал с ваксина създадена под негово ръководство...
  • 8 щамов работник

    19 1 Отговор
    Тъй,тъй,булка.И аз мисля по този начин.Забивнето на иглата в ръката на човек е индивидуално решение.
  • 9 Мислех че

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    е професор?!

    Коментиран от #12

  • 10 Centurion

    39 1 Отговор
    Разбира се професоре,всеки здравомислещ човек би постъпил така!!!
    Ако някой иска да си прави експерименти,то да понесе отговорността,и финансова и морална!!!
  • 11 НКо

    5 27 Отговор
    Вместо да разработва ваксина, той не спира с медийните изяви, коментирайки чуждите

    Коментиран от #14

  • 12 Centurion

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мислех че":

    Той Е професор!!!Нещата не са Константни,и търпят развитие по отношение на титли и звания.
  • 13 Някой

    24 1 Отговор
    На този етап и аз няма, на следващия също няма
  • 14 Петьо Петров

    37 2 Отговор

    До коментар #11 от "НКо":

    А знаете ли,че ваксината която разработва е финансирана изцяло от френския институт "Луи Пастьор"? А това,че нашата държава не е финансирала това мероприятие с нито стотинка? Така,че няма как да му казваме какво да прави,а само да го чуем и всеки сам да си прави изводите.
  • 15 DR Freyd

    13 1 Отговор
    Ами,да не те е яздил луд по гърба,че да се боцнеш.ако все пак се решиш ,не подписвай Д И С за ваксинация,та ако станеш анте мортем,поне да вземеш некой лев.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Казуар

    3 25 Отговор
    По наблюдателните ще забележат, че проф. Чорбанов е недоволен защото не му обръщат внимание. И започва да прави изявления и коментари по студията тип а ла Мангъров.
  • 18 А бе

    12 1 Отговор
    В тези коментари много професори бе !
  • 19 Гал Фон

    1 18 Отговор
    А кога БАН ще разработи ваксина? Прав беше министър Дянков, че сте се събрали доживотни "БАНски старчета"! Член кореспонденти, професори и старши научни сътрудници работещи и получаващи заплата от държавата България не до 65 години, а докато умрат. За вас социализмът не е приключил и продължавате да живуркат е!

    Коментиран от #21

  • 20 МИШ

    12 0 Отговор
    Абе,а спрете се.А,СТИГА ТОЛКОВА,БЕ.Това е право на избор на всеки.Стига само да се чоплите с тия ваксини.Нема ли за кво да пишете,а трябва всеки ден некой да ми казва ква е блага и убави ваксината,разбрахме вече.Всеки да прави квото ще.
  • 21 Ценете българското

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гал Фон":

    Ти наистина си гал фон! В БАН имаме учени на световно ниво! И правят наука ей така, без пари, без подкрепа, без признание! И с такова отношение на гал фани като теб!

    Коментиран от #27

  • 22 Covid

    1 7 Отговор
    И ти ли, Бруте? И ти ли разделяш вече хората на ваксинурани и неваксинирани. Всички ви накупиха...
  • 23 Един

    18 0 Отговор
    Никой не ви пречи да се прехласвате по ваксината на американците и да си я слагате през две седмици. Да си подписвате декларации, че сте се подложили на изпитанието доброволно и да чакате резултата, колкото е нужно. От сърце ви желаем ваксината да е ефикасна и всичко да е наред! А нас ни оставете спокойно да изчакаме ваксината на професор Чорбанов и екипа му. Подпомогнати не от държавата ни, а от световно известния френски институт "Луи Пастьор".
  • 24 Стига спорове

    5 0 Отговор
    Да поспрем малко, а? Скоро ще се разбере кой крив, кой прав. Достатъчно е да внимаваме и да не се подвеждаме, а да разсъждаваме със собствените си глави.
  • 25 БГ МАФИЯ В МС

    7 1 Отговор
    БРАВО ПРОФЕСОРЕ! НЕ ИСКАШ ДА СТАНЕШ ПИНГВИН ,АМА РАБОЙНИКА ЩЕ ТЕ НАТИСНЕ КАКТО НАТИСНА МАНГЪРА.
  • 26 факт

    2 0 Отговор
    мерките нямат значение срещу отровата ковид19, политика е всичко!Влудяване на човеците!!!
  • 27 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ценете българското":

    Гал фонът си ти . Отиди в този наш - твой БАН и виж примитивните условия и архаичната апаратура . БАН „произвежда“ - доценти професори , член-кореспонденти и академици . В БАН не „кипи“ научен труд , а търговска дейност .
  • 28 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Чобанина , хем ни предупреждава , хем не иска да противоречи на схемата . Той твърди , че ще изчака ............, но говори „ за човека ....“ , който ще бъде имунизиран и ваксиниран , като прескача собсвенната си личност . Изказването е лицемерно в стил ПОЛИТИК , от типа „ дайте да дадете “ ...........
  • 29 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Чобанина , хем ни предупреждава , хем не иска да противоречи на схемата . Той твърди , че ще изчака ............, но говори „ за човека ....“ , който ще бъде имунизиран и ваксиниран , като прескача собственната си личност . Изказването е лицемерно в стил ПОЛИТИК , от типа „ дайте да дадете “ ...........
  • 30 кочо

    0 0 Отговор
    най-голямата лъжа-че ще има второ ваксиниране.трябват пари мното много пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове