Last news in Fakti

15 Януари, 2021 11:58 2 957 16

На първо четене: Одобриха изплащането на втора пенсия

  • втора пенсия-
  • социално осигуряване

Лицата, навършващи пенсионна възраст между 2022 и 2025 г. ще могат да направят избор на осигуряване до 1 година преди пенсиониране

На първо четене: Одобриха изплащането на втора пенсия - 1
Снимка:; БГНЕС/Илюстративна

Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове, предвиждат приетите на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Вносител на промените е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа "за", седем - "против" и 63-ма въздържали се, съобщи бТВ.

Трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта, се посочва в доклада на социалната комисия.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв, пише в доклада на комисията.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите.

Като основна цел на законопроекта вносителите посочват уреждане фазата на изплащане на пенсионните добавки от т.н. втори стълб с оглед на това, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат пенсионна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРАДЛИВИТЕ ЧУТУРИ В ПАРЛАМРНТА

    2 4 Отговор
    dir.bg
    dir.bg

    назад
    Спешно строят нов карантинен център край Пекин, призоваха 20 млн. китайци да останат вкъщи (видео)
    11:30 | 15 януари 2021 | Редактор: Лилия Чалева 5 803
    Име
    Коментар
    Изпрати
    Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

    не си измислят и пишат прякори всеки път;
    не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.
    ВХОД
    Коментари 5
    Подреди по:
    2021-01-15 11:57:43
    Протест срещу безобразията в България (нерегистриран)
    реплика
    +0 -0
    Масовата ваксинация от март за май се отлага. Само лъжи. До април Израел приключва ние няма да сме почнали. ЗАТВОР А СЛЕД ТОВА СЪД ЗА ЦЯЛАТА БАНДА УБИЙЦИ.


    2021-01-15 11:50:56
    коронавирус (нерегистриран)
    реплика
    +5 -0
    Нека поздравим Китай, който с помощта на тотална изолация и брутално смачкване на хората успя да заличи вируса и завинаги да се отърве от епидемията! Опа, ама тя пак се връща! Колко страно, нали карантината работеше? Цяла година мина под карантина. Как така започват от начало?
    Най-готиното е, че дадоха пример на целия свят и всички изтанцуваха същия танц с карантините, мачкането, ограничаването на правата, и т.н. И сега берат същите плодове. Епидемията ще се връща толкова пъти, колкото е необходимо, докато измине естествения си път. За пореден път природата ни показва, че не можем да се борим с нея. Не сме толкова големи!

    Карантината е като да преградиш река със стена и да очакваш водата да спре. Да, в първия момент изглежда, че ще я задържиш, но
  • 2 Румен Радев

    15 2 Отговор
    И народния гняв срещу шепа измамници милионери и мишки....
  • 3 Протест срещу безобразията в България

    6 2 Отговор
    Балина се надува, надува, надува.. Бягайте момчета ще станем на парчета.. Буммммм....
  • 4 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Никой от нас няма да вземе пенсия! До тогава всичко ще се е Разпаднало официално. Или цветните ще започнат да плащат данъци и осигуровки. Надай се!
  • 5 Мухаа,хаа!

    6 6 Отговор
    Значи: плащат ти или разсрочено ( ако кмаш сериозно натрупана сума) която евентуално ще допълва основната пенсия от НОИ.А след това, какво правиш? Да приемем,че получаваш от НОИ и частен фонд нещо пет години.Но кинтите във твоята партида свършат ( няма нов поток от теб,защото си пенсионер) .И накрая лапваш дръжката на теслата,защото оставаш само на парите от НОИ.Но те ще бъдат доста по малки,от тези,на твой колега осигурявал се само в НОИ.И ще е справедливо.Ти си внасял в общия кюп(НОИ) много по малък процент от колегата си.Разликата си е дал на фонда,да върти милиарди.Лично аз накарах дъщеро и синът+ зет и снаха,да прехвърлят всичко в НОИ.Независимо,че до пенсиониране имат десетки години.Колкото- толкова.Но Държавата стои зад теб.А не фонд, който може да фалира.Примери от развити държави,колкото искаш!

    Коментиран от #7

  • 6 БАЙ Х@Й

    15 0 Отговор
    ‼ Фондовете прибираха кинти 20 години , а сега спасявайте се‼
  • 7 Мдааа

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мухаа,хаа!":

    Глупости. Ти и колегата ти имате еднакви показатели, и пенсията ви от НОИ е еднаква. Ти не си прехвърляш парите от чпф в НОИ но той да. Сега ти ще взимаш пенсия от НОИ и чпф която като сума ще е по малка от тази на колегата ти който вече е само в НОИ. Никой не коментира как ще се процедира с тавана. Таван от НОИ плюс сума от чпф. Таван от НОИ плюс таван от чпф и тн.

    Коментиран от #12

  • 8 Холокост

    9 0 Отговор
    Пенсионираш се на 70 и умираш на 71 мбухаха
  • 9 Хора

    4 0 Отговор
    На Тоягите!
  • 10 Лайка

    4 0 Отговор
    Сега започва Напъването за обещания и плащане където може. Те дават от нашите средства. Загинала икономика.
  • 11 Доко

    2 0 Отговор
    Закона и изобщо ако го има такъв, какъвто е за втората пенсия гласи, че . При пенсиониране на лицето същото ако получава пенсия от Частния ПФ, няма право да работи и да получава пенсия. В случая има много хора, които работят, след пенсиониране и особенно тези в ранна пенсионна възраст. Защо ще лишават хората за това и да ги принуждават да прехвърлят партидите си в НОИ. Държавните служители а в същото време пенсионери с "два чифта мъ...ли са" и защо тогава работят ако не са прехвърлили партидите си в НОИ?

    Коментиран от #15

  • 12 rule

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    Помниш ли Максуел?! Ако, не, чукни!:) Чичко Гугъл ще ти светне!:) След Максуел чукни пенсионен фонд! Ще разбереш за какво става въпрос!:)
  • 13 Мъка, мъка

    3 0 Отговор
    Крадците си създават работа, ще претакат зелевата чорба до вкисване, само и само да са в играта. “Блазе” на бъдещите пенсионери.
  • 14 Iuri

    4 0 Отговор
    Интересно защо никой не говори с точни суми. При толкова-пожизнена, при толкова-разсрочена! Ако имаш достатъчно, ама колко бре!!
  • 15 rule

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доко":

    Има някаква грешка! Нямам претенции че съм специалист, но подобен закон няма! Не се обиждай! Провери нещата! По-всяка вероятност те подхлъзват на лична основа!" Виж къде е заровено кучето!:)"
  • 16 ГЕРБ никога

    3 0 Отговор
    Гербаджийските крадци на пенсии се договориха с частните пенсионни фондове, как е най-добре да прецакат пенсионерите и всичкото крадене да е за тяхна сметка. Гербаджиите дадоха много права на ЧПФ с цел да си траят за коефицента на редукция на корумпето Горанов, с който тръгна разрушаването на пенсионната система през 2015 г. Частните пък си траят, защото са на каишка от управяващите, които знаят кирливите им ризи - с една дума свински черва крадливи. Защо не кажат , че нямаш право да избираш пожизнена или разсрочено плащане, че пожизнената няма да се наследява при по-ранна смърт , а парите са лични, че ще се въведе допълнителна такса за създаване на резев.....отвраат и махане на тази отвратителна лъжкиня Сачева и дано някага си плати за мръсотиите които прави спрямо пенсионерите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове