Last news in Fakti

17 Януари, 2021 21:06 2 177 36

Евростат: Над 30% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

  • отопление-
  • зимен сезон-
  • евростат

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи

Евростат: Над 30% от българите не могат да си позволят адекватно отопление - 1
Сниммка: БГНЕС

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината.

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – около 7 на сто. На второ място след България в негативната класация се нарежда Литва. Почти 27 на сто от литовците не могат да си позволят нормално отопление. Този проблем почти не съществува в Норвегия и Швейцария.

У нас все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и изискване на Брюксел към България.

„Много е трудно, защото всяко правителство, което реши да предприеме такива непопулярни мерки, ще се сблъска със социални протести. Същевременно ние от 2011 г. предупреждавахме, че цените на електроенергията се задържат изкуствено ниски с административни и политически мерки. Те трябва да се увеличат – това ще е непопулярна мярка, но тя трябва да бъде направена“, казва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не успяват да се отопляват въпреки енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

Енергийното министерство вече години наред подготвя либерализацията на тока, която обаче така и не стигна до битовите потребители. От ведомството съобщиха, че процесът по освобождаване на цените за бита ще е плавен, за да се осигури спокойствие за клиентите, а защитата за уязвимите групи е от първостепенно значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 5 Отговор
    На Протеста пред КЕВР наскоро бяхме сто човека.Това заслужавате.

    Коментиран от #23

  • 2 Тука е така

    41 2 Отговор
    С любезното съдействие на Бойковата лъже-диверсификация.
  • 3 Курумпе

    47 2 Отговор
    Не сте точни с процентите...много над 70% са хората мръзнещи като кучета!Добре, че не затвориха веригите магазини...та масово не само Пенсионерите се разхождат по няколко часа в тях обикаляйки да се згреят, без да пазаруват нищо!
  • 4 Какво е адекватно в България?

    36 1 Отговор
    Истината е че сме бедни , ползвани и умираме наред. Застудя и циганите и най бедните в София атакиваха масово кофите за боклук! И това е столица. А как ли е по селата където няма кофи?
  • 5 Капитан от запаса

    32 2 Отговор
    Ако падне Кошлуков и хората се информират правилно и истината излезе на яве ще падне не само властта но и купения парламент....Всички са измамници ...
  • 6 Над 95%от българите са страхливци

    30 2 Отговор
    За да търпим задружно мутрите крадливи 13 години, значи Баг е фрашкана със страхливци.
  • 7 Пловдив

    25 2 Отговор
    Банкялийския полуидиот обяснява друго

    Коментиран от #13

  • 8 Dino

    13 5 Отговор
    Скъпи братя Българи, мили съграждани!!!
    Докато не стане социална държава със силен социален сектор ( ПРИОРИТЕТЕН) оправия няма!!! Ще се мре и мизерства. Трябва ни супер силен икономист за министър на икономиката и супер СИЛЕН ( още веднъж подчертавам ) СУПЕР СИЛЕН “ Сициален министър” тотална реформа в соц политиката и нещата ще станат.
  • 9 Всичко

    13 5 Отговор
    Е в ръцете на Радев.....Той е по умен от мишоците..
  • 10 Пацо

    29 2 Отговор
    Бедни сме защото сме прости,мързеливи и крадци плюс боклуци които ни управляват. Затова студ,глад,мизерия и яко простотия. Тежки думи но това е истината която не е моя а на всички нас. Когато разберем това и го осъзнаем може да решим това да се промени. Скоро няма да е това за съжаление.

    Коментиран от #24

  • 11 324

    20 1 Отговор
    В просперираща България, 30% студуват нарцисеее! На студуването вече просперитет му казват?
  • 12 Брендилия

    17 1 Отговор
    "да си отоплят домовете адекватно"😂Ах, мари Мара! А неадекватно как се топли дом...
  • 13 Hoho Boho

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пловдив":

    Не го подценявай!
    Не е полу-, а е пълен...
  • 14 БАЩИЦАТА...... КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    4 13 Отговор
    ДРУГАРЕ.....ЗЪЗНЕТЕ ЗАЩОТО СТЕ ПРОСТИ И НЕКАДЪРНИ....НИЕ СМЕ ИДЕАЛНО ...4 КЛИМАТИКА 18-КИ БИЧАТ В ПАЛАТА МИ....А ВИЕ СЕ ЗАВИВАЙТЕ С РОДОПСКИТЕ ОДЯЛА И РУСКИТЕ ГЪБИНИ....И ЛЯГАЙТЕ ДА СПИТЕ....
  • 15 пенсионера

    17 1 Отговор
    само 30% ли ?? реално са поне 50%, при тия доходи и пенсии само икономията ни спасява, а икономията е майката на мизерията !!!
  • 16 Я виж ти

    16 1 Отговор
    още една лоша класация в която сме на първо място.
  • 17 Абе тия

    16 2 Отговор
    не може ли да се греят на оценката на Стандарт Енд Пуур?
    Или на най-ниския дефицит в ЕС?
  • 18 🐷 Боко ТИКВАТА

    9 2 Отговор
    Само 30%.
    БЛАГОДАРЕТЕ ми ТУЛУПИиииии.🤣🤣🤣
  • 19 Реалист

    9 3 Отговор
    Как ве бат бойко каза че у фискалния резерв има 3 милиарда лева:) ако не вярвате влезте и вижте:)
  • 20 Бай Г аньо

    10 2 Отговор
    Лъжа е. Имам си вино ракия туршия компоти свинско у килера. Цоцам си на топло у дома и гледам бтв. Няма бедни в българия лъжа е.
  • 21 Онзи

    8 3 Отговор
    Щом има банани и портокали всичко е наред.Не слушайте какво ви бае Батьо Ви Путин по говорит Масква.Рапайте банани и си свиркайте....зимата за повечето все някога ке свърши....
  • 22 Не се отопляват пълноценно

    5 1 Отговор
    Тръгва им сопола. Бъркат им у носовете и вадят корона вируси:)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дали са милиарди !!!

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пацо":

    Да ни промиват мозъците . А политиците ни в управлението слугуват на чуждите за кокъла а нас грабят. Кой е лошият? Зависливи да мързеливи не.
  • 25 Ах статистики

    8 8 Отговор
    Нямали пари за парно ама имат пари да киснат денонощно по барове и кафенета и да ходят на море или в Турция/Гърция. Тия номерца ги знаем ....

    Коментиран от #30

  • 26 данчето фандък

    4 1 Отговор
    Картинката не е много пълна, защото голяма част от тези хора се отопляват с разни мизерии като гуми и т.н. и от там и мръсния въздух в София и Пловдив.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Боко слънцето

    8 1 Отговор
    Не е вярно, Другаря Борисов седи на кранчето и управлява кризите ! Всички се греят от неговата мека топлина !
  • 29 Дедо Мраз

    6 1 Отговор
    Не могат, щото Топлофикация са бандити и крадци!
  • 30 Нищо

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ах статистики":

    не знаеш, дръвник такъв, дори и от кво дРъво си не знаеш.
  • 31 Гошо

    6 1 Отговор
    Бащице, нещо по въпроса или и тия са хора на Путин и президента?
  • 32 оня с коня

    5 5 Отговор
    Когато Входящите данни са НЕПЪЛНИ,няма как Крайния резултат от Изследването да е Надежден.Първо:Никъде не се споменава КАКВА Е Границата/колко градуса/ между "Топло" и "Студено".А че всичко е строго Индивидуално ,говори Факта че сме виждали по улиците между свиващи се зиморничаво Хора с якета и спокойно разхождащи се и Други по Фанелка с къси ръкави.Второ:Не се уточнява НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ДЕ ОТОПЛЯВА "Достатъчно" за Отделна стая ли се отнася,или за Цялото Жилище, а това е Много Съществено.Трето:Според статистиката Населението в Богатите Западни държави се отоплява По-добре от Българите.О.К. - Топлото е "Пари",но Как така от Добре-отоплените Европейски граждани САМО 48% притежават Собствени жилища/всички останали са Под наем,щото "Денги нет"/,докато в "Бедна БГ" цели 85% си имат Собствено Жилище?Нещо НЯМА ЛОГИКА!

    Коментиран от #36

  • 33 евро скрап

    5 1 Отговор
    И кро праи ЕВРОСТАТА по случая?
    Нищо не прави! Казва ни колко сме мързеливи, колко сме негодни и по тая причнина сме бедни!
    Не, не сме бедни по тия прични! Бедни сме, защото ЕВРОстат ни колониализира!
  • 34 Ах статистики

    3 2 Отговор
    "Статистиките" на Евростат са телефонни интервюта. Половината отговарящи сигурно са се скъсали да лъжат. Все едно да питаш ало измамник дали има нужда от социални помощи. Ще се изкара по беден и от църковна мишка.
  • 35 Аз нямам парно нито печка

    3 0 Отговор
    Просто се завивам по дебело и събирам хлад за летото😂😂😂
  • 36 Стрелата

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Не се коси с 27 милярда кредити потребителски и ипотечни инад35 държавен много бързо щте се обърнат процентите както стана с приватизация та в бгто успех Главоци само Герб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове