Last news in Fakti

19 Януари, 2021 06:38 3 508 40

Екостикерите няма да оскъпят техническия преглед

  • екостикери-
  • цена-
  • технически преглед-
  • автомобил

Те стават задължителни у нас от средата на юли

Екостикерите няма да оскъпят техническия преглед - 1
Снимка: БГНЕС

Новите екостикери за автомобилите, които стават задължителни в България от средата на юли, няма да оскъпят годишния технически преглед, каза за Радио Варна председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

Промяната цели да се подобри качеството на въздуха в големите градове. Стикерът ще се залепя на предния прозорец на автомобила и ще отразява екологичната категория и нивото на вредните емисии. То ще се измерва в пунктовете за технически прегледи.

„Всеки екостикер е с вграден чип, съдържащ информация за автомобила и пункта, в който е извършен прегледа. Чиповете ще бъдат разчитани от модерни камери, които вече се поставят в големите градове”, съобщи Драганов и поясни, че устройствата могат да засичат чипа, дори и автомобила да се движи с висока скорост.

Проектът предвижда да бъдат обособени зони, в които при замърсяване на въздуха над нормите, да не се допускат автомобили от определена група.

„Контролът ще се осъществява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и полицията”, заяви още Драганов. Все още не е ясно какви ще бъдат санкциите за нарушителите.

„На този етап не се предвижда увеличение на данъка за автомобилите в по-ниска категория, каквито са опасенията на шофьорите”, успокои Диян Драганов.

Според него, ако автомобилите с газови и метанови уредби покажат добри стойности при измерването на вредните емисии, имат шанс да попаднат в най-високата екокатегория, наравно с електромобилите, допълни БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашистите ГЕП

    80 5 Отговор
    Опичайте си акъла на изборите.

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    95 4 Отговор
    Поредната глупост с нулев ефект за чистотата на въздуха.
  • 3 Така беше и с МАГИСТРАЛИТЕ !

    62 1 Отговор
    Уж за удобство а после - КАКТО ВИНАГИ ! Джоб-параса и задна прашка .
  • 4 Разтвориси мило Ленче н о о о гааата !

    40 1 Отговор
    Че да усетиш мило Ленче " благодата " !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всичко е за Ваше Удобство ГОСПОДА !

    39 1 Отговор
    А за слугите , туй се неотнася !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    48 0 Отговор
    След чип за семейните любимци, чип за семейните автомобили, сещате ли се .....! /за мечката дето играела в комшиите/
  • 9 Честито ! Нова придобивка от ЗАПАД !

    34 2 Отговор
    Ще наторяваме доматите и пипера вече с ОРГАНИК компос от труповете на баба и дядо ! Първиле легални лицензи са издадени в щата Вашингтон ! Баба сред лехите от домати а дядо на пипера. Това дори и най-върлият комунист- атеист неби го помислил дори а на Запад вече бизнес се върти !
  • 10 Ще се Гушнат няколко стотин милиона

    41 0 Отговор
    За Камери и чипове!! Има една такава фирма, която внася камери, спонсорира винаги партията, която е на власт, както и най силната партия на опозицията, която може да дойде на власт! Залага на "два коня"от различни отбори!!
  • 11 Щом има у нас ГОСПОДА

    19 0 Отговор
    Трябва да има и СЛУГИ ! Това никойли не ви го е казал ?
  • 12 Екостикерите няма да оскъпят прегледите

    40 0 Отговор
    Ще бъдат похарчени и Усвоени много милиони от една фирма, която от много години Спонсорира пол партии!! Фирмата, която ще спечели "обществената поръчка" Случайно собственика живее в квартал на Банкя!!! Случайно, офиса е във Връждебна!!
  • 13 Забравихте ли Ал. Божков, който ни каза:

    26 0 Отговор
    " Какъв става, синът на Царя ? Ами Цар става ! А какъв става синът на ОВЧАРЯ ? " А аз му отговорих - ГОСПОДИН става ? А той ми отвърна : " надявай се Х , на пияни жени !" Оказа се , че живота не е сурав и още по-Сурав от Соца !
  • 14 Вече няма да погребват ТРУПОВЕТЕ ни

    10 1 Отговор
    Защо ? Защото мощностите за погребения несмогват на повишаващите се нужди !
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    46 1 Отговор
    Чипират МПС-тата, много умно, но някой дори да споменава премахване дискриминационния закон за "образование" (за вадене на шоф.книжка), който няма НИКАКВА логика? Някой да споменава за несъществуващите маркировки по пътищата? Светофарите, които са настроени от некадърници? Къде са пътищата, магистралите, за които се похарчиха толкова пари? Защо въобще се съгласяваме да плащаме винетки/толове? В ЕС, там където има ПЪТИЩА няма винетки. Всичко е за крадене тук! А ние търпим гербавите тоталитарни мерки заради национална тъпотия! Пълна пародия е тази държава и го вижда целия свят.

    Коментиран от #19

  • 16 Ко стана с демокрацията дето полудяхме

    27 1 Отговор
    По нея ? Не се ли оказа - " Царството на САТАНИЗМА и фашизма " ! Не е ли туй нов Освиенцим под булото на ЕКО демагогията ?
  • 17 Ахаххаха

    8 0 Отговор
    Това няма да стане
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Criminal

    24 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аз40🏴‍☠️":

    Само за образованието не съм съгласен с теб......не може да не можеш четеш и да вземеш писмен изпит пред дай......няма как да стане.......пък и трябва малко мислене и логика на пътя, а не всеки патладжан да ми се прави на драйвър с купената книжка...............

    Коментиран от #23

  • 20 Гошко

    22 2 Отговор
    Тамън махнахме един стикер от джама и хоп друг ще го замести. А файда никва, щото димилниците по пътя се виждат и без чипове и камери... А само да попитам на димящите комини стикери ще има ли и ще трябва ли да ги носим на преглед в някой пункт? Щот през моя минава всякакво гориво - дърва, въглища, дограма, мебели, а някои (комини) са по интелигентни (демек чисти) и изпускат само невидими миризми? Пишете ми да знам къде да си нося комина, че се притесних...
  • 21 Да свалим мафията

    21 0 Отговор
    Всичко трупат на обикновенния гражданин. Вече увеличиха фанък МПС, сега и тази простотия от алчност и лобистки и интереси. Ако има замърсяване в центъра, ще спрат ли камионите по строежите-не, те са на екологично чисти бизнесмени, отчитащи се на още по-чисти партийни и общински активисти. Време е да изринем боклука от държавността и да върнем страната на нормалните хора. Вижда се че герб не стават, интересът им е в усвояване за лични цели,. Обществото има други нужди и трябва да си възстанови полагащото му се право. Трябва да изгоним мафията от властта.

    Коментиран от #37

  • 22 Bikoborets

    15 0 Отговор
    Да спрат внасянето на таралясници от Европа! Да сеподобри качеството на продаваното гориво по бензиностанциите!Не да се търси под вола теле!
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Criminal":

    По твоята логика и образованието могат да си купуват, както е с книжките, нали така? Което от своя страна пак го прави нелогичен и престъпен. НИКЪДЕ по света няма подобна глупост. А и това, че се купуват ш.книжки и дипломи трябва ли да бъде предпоставка за съществуване на подобни ограничения? Айде помисли малко. Ако проблема е корупцията то това само допринася за създаване на повече корупция.

    Коментиран от #25

  • 24 Еко стикери?? Таксита та оставят без

    9 1 Отговор
    Работа на половина!! Колите, които зареждат магазини??? Линейки, Полицейски коли, служебни, пожарни, строителни машинии!!! За едни ще важи закона за други не!!!! Недомислица!! Като приложение, иначе Финансовата страна е пресметната добре!
  • 25 забележка

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Аз40🏴‍☠️":

    По твоята логика трябва да разрешат и дрогата. Така де, така или иначе тя се продава.

    Коментиран от #26

  • 26 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "забележка":

    Това няма абсолютно нищо общо с темата. Не увъртай, придържай се към дискусията.
  • 27 Да кажа

    2 0 Отговор
    В наредбата пише процентна концентрация на СО,който има малко повече в главата си знае какво да направи.
  • 28 ВИЦ

    4 0 Отговор
    Тиомълком ще ускъпят и прегледа и стикера, както стана с цената на винетките и Гражданската .Отделно колата за ремонт във сервиза . Всичко е за пари.
  • 29 SDEЧЕВ

    1 8 Отговор
    ТИХОМЪЛКОМ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПУШЕШТИ СКРАПОВЕ ЩЕ БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА . БРАВО . КЕФ. ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ

    Коментиран от #31

  • 30 chi

    0 0 Отговор
    Тия ги разправяй на старата ми шапка...
  • 31 ЕКО

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "SDEЧЕВ":

    А нещо за изсечените гори, пак голем кеф ли е? Не толкова колите замърсяват, но горите вече ги няма, отделно се гори вече пет години оклука на Европа тук.
  • 32 Гост

    7 0 Отговор
    Харчене на пари на данъкоплатеца за глупусти ,които няма да доведат до ефект.Трябва да се въведат други мерки за да се ограничи замърсяването.То тези ,които живеят в центъра пак ще си влизат без значение каква е колата му.Така ,че ефектът ще е нулев или много слаб.
  • 33 Що ривете бе?

    7 1 Отговор
    Когато се правеха протестите Вие гледахте зад пердетата на прозорците и псувахте че Ви нарушават спокойствието. Не можете спокойно да си гледате турските серияли. Не набихте нито един провсъюзен кибик дето не иска от КРИБ часови ставки като в Европа. Не излизате на стачка след всяко повишение на цените. Ми целта е в центъра да се разхождат само управляващи и "бизнесмени" и стадото да не им се пречка. Идват избори-мислете.
  • 34 Баш Батка

    2 1 Отговор
    3.0 Д с чип и махнат ДПФ ще стане изчезващ вид комин :)
  • 35 Георги

    4 1 Отговор
    Продавайте си барутниците по-бързо, ама не на цените, които сте обявили сега. Писал ми 15г дизел евро 4 за 10000лв. А бе вие наред ли сте!? Лошото е, че има още будали, които купуват такива коли и поддържат пазарната им цена висока.
  • 36 Грета Тунберг

    1 1 Отговор
    Първо слагат чип на колите после на нас
  • 37 гост345

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да свалим мафията":

    Лошото е че като си отидат тия ,новите идват с ,,нови ,,мерки и реформи.Естествено никой няма да отмени ,,грешките,, на предните. Нищо не можеш да изметеш,образно казано .От 31 години все ги ,,измитаме,, и след 31 години си говорим пак същото като от 1990 ,да речем. Да вземем тия екостикери. Някой да е чул от бъдещите мераклии за власт,че това е грешно,неправилно или трябва по друг начин да ограничат димилниците, пушещите комини в маалата и др.Не,няма и да чуете.Защото тия не ги интерсува живота на обикновения човек .Да не би да има нормален на света ,който иска да кара дърта кола ? Едва ли Е,за какво говорим тогава.Всичко е решено и ще стане точно така.Заринаха държавата с ,,нов внос,, оставиха хората да си купуват по две -три стари коли, радост за народа, и после ...удрии. ,Вдигнаха данъците с някаква измислена еко добавка , къде и за какво отиват тия пари, и господ не знае ,това са средно по още от 20 до 50-60 лв допълнително върху данъка за всеки автомобил.Къде потъват ? Някой да има идея ? Не.Ама ще въвеждаме екостикери като в Германия.Видяла жабата че подковават вола и тя си вдигнала крака.,че и нашата работа.
    .
  • 38 Дизела

    3 1 Отговор
    Специално за електропитеците!Колите с газови и метанови уредби ще попаднат в най-високата екокатегория,като електромобилите!Щели да умрат колите с двг!Не познахте!
  • 39 винкел

    0 2 Отговор
    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.
    Защо това не се случва? Не искам да чета политически коментари под тема за автомоболи!

    Коментиран от #40

  • 40 бббб

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "винкел":

    Темата е политическа, явно не можеш да четеш.Не знаеш и смисъла на думата ,, политика" . А и никой не те кара да четеш коментарите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове