Last news in Fakti

20 Януари, 2021 08:14 5 295 50

Иво Христов: Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без ваксини

  • иво христов-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • коронавирус

Ваксините бяха разработени в условия на форсмажор, без спазване на общоприетите в научната методика срокове. Една от ваксините почива на съвсем новаторски принцип и е съвсем нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при определени хронични заболявания, подчерта евродепутатът

Иво Христов: Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без да се ваксинират срещу COVID-19, заяви пред Радио „Фокус“ Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той подчерта, че ваксинирането се приема скептично в много страни, не само в България.

„Ваксините бяха разработени в условия на форсмажор, без спазване на общоприетите в научната методика срокове. Една от ваксините почива на съвсем новаторски принцип и е съвсем нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при определени хронични заболявания. Затова трябва да се остави свобода на хората да преценяват дали да си поставят ваксина. Държавата със сигурност ще направи ваксинирането предусловие за ред дейности. Говори се, че това ще стане задължително условие за авиотранспорта. Това е част от ролята на държавата и санитарните органи да гарантират здравната сигурност, но това не значи, че трябва да се отнема свободата на хората да живеят, без да се ваксинират. Правото да разполагаме със своето тяло е отвоювано с десетилетни борби и парадоксалното е, че сега същите тези либерални кръгове, които исторически са провели тези реформи, търсят да наложат задължителното ваксиниране за всички граждани“, подчерта евродепутатът.

Според Христов пазарът на ваксините в света е огромен, многомилиарден, затова е нормално да има съмнения за лобизъм.

„Става въпрос за изключително голям икономически залог. Свидетели сме как няколко фирми се опитват да си го поделят. Те са активни на европейския пазар. Нормално е да има съмнения за лоби, нормално е ЕП да очаква прозрачност при сключване на тези многомилиардни договори. Забелязваме, че фирми, които си гарантират големи поръчки на различни места по света и завземат големи сектори от пазара, се оказват неспособни да доставят в срок и бързо съответния брой ваксини. Същевременно те държат да съхранят този пазар, което забавя процеса по ваксиниране и овладяване на пандемията“, коментира евродепутатът.

Когато икономическият и здравният залог е толкова голям, е необходимо да има прозрачност, допълни Иво Христов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    120 15 Отговор
    Не трябва да се отнема живота на хората, на които им се живее.

    Коментиран от #5, #8, #15

  • 2 българин

    152 23 Отговор
    От всичките ни евродепутати този е най-светен !

    Коментиран от #32

  • 3 Протест срещу безобразията в България

    112 18 Отговор
    Точно така
  • 4 -----

    161 10 Отговор
    Ваксинираните нали са защитени. Тях какво ги интересуват неваксинираните.
  • 5 Ахааха

    88 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тъп":

    И ако то си ваксиниран бе кон, как неваксинираните ще те заразяват и пречат да живееш?! Говориш малоумни небивалици! Явно взимаш по някое левче да тролиш, но с подобни бъртвежи показваш, че си тотално неграмотен и неимоверно тъпп, истински герберунгелски трол!

    Коментиран от #9

  • 6 NikNay

    35 6 Отговор
    Май ще се купуват ваксини от Ъмбрела корпорейшън накрая .
  • 7 Потрес

    129 8 Отговор
    Мен ме вълнува друго, изкарват сертификат за ваксиниране, а сертификат за преболедуване защо няма???? Явно целта е съвсем друга и наистина е свързана с други неща, нямащи нищо общо със здравето!

    Коментиран от #12

  • 8 Име

    98 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тъп":

    Ако визираш хипохондриците, които истерично крещят че всички трябва да се ваксинират, просто те да се боцнат и за тях риск няма, а не да карат някой зорлем да прави нещо, което той неодобрява. Това е абсолютно същото, като това противниците на ваксинацията да не дават никой да се ваксинира. Трябва да може всеки да си избира как да постъпи и да не налага неговата гледна точка. И в едната, и в другата посока. Иначе е тоталитаризъм... Не че света не е тръгнал бясно към такъв
  • 9 Път

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ахааха":

    Позна. Точно така е. Евала.
  • 10 Диверсант

    101 10 Отговор
    Значи сексът без взаимно съгласие е изнасилване, преследвано от закона. Макар че последиците може и да не са смъртоносни. Става въпрос за гавра с тялото. А гаврата ваксиниране в каква категория можем да я поставим

    Коментиран от #13, #38

  • 11 Вярно

    48 22 Отговор
    Никой не бива да бъде насилван да се ваксинира. Просто догодина пътека Ковид трябва да изчезне и болните сами да си плащат лечението.

    Коментиран от #26, #28

  • 12 Име

    84 8 Отговор

    До коментар #7 от "Потрес":

    Целта винаги е друга, от както свят светува. Но напоследък взе да става страшничко. Не за друго, ами поради факта, че скритите им помисли са съвсем явни, а хората пак не ги виждат... Въобще не говори нищо хубаво това за човешката цивилизация
  • 13 Ако няма усложнения

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Диверсант":

    Максомум лека телесна.
  • 14 Изперкал

    12 119 Отговор
    Напротив, другарю! Ако приемат да си седят по къщите и да не сеят вируси съм съгласен. В противен случай са длъжни да се ваксинират - вирусите не вярват в личната свобода на избор. Много смешен другар комундел е този!

    Коментиран от #17, #23, #41

  • 15 пъТ

    55 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тъп":

    Айде да обясниш как неваксинираните го отнемат на ваксинираните

    Коментиран от #18

  • 16 Мдаа

    17 54 Отговор
    И тоя смотаняк стана специалист вирусолог. Деа и ...
  • 17 Име

    74 5 Отговор

    До коментар #14 от "Изперкал":

    Чакай малко бе, мен. Че нали всички други са ваксинирани. Как ще им попречи неваксинирания?
  • 18 Има една група

    28 4 Отговор

    До коментар #15 от "пъТ":

    Имуносупресирани. Например на химиотерапия. Те и с ваксина може да умрат, ако някой ги накичи.

    Коментиран от #30

  • 19 Чичо пенчо

    60 7 Отговор
    Уважаеми коментиращи, прочетете произведението на Джордж Оруел - 1984. Нещата бавно, бавно отиват натам.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    55 7 Отговор
    Какви жалки времена! Не може да става въобще това на въпрос, да ни задължават с рекетьорски хватки, да се ваксинираме. Участващите в подобни схеми имат имена и адреси. Не са безсмъртни.
  • 21 Оди се шибaй

    10 49 Отговор
    И тоя разбирач, от прогресивните цоциалисти. Хахаха, звучи като прогресивен дeбил.
  • 22 Фактология

    51 4 Отговор
    А бе Ицо...Говорели били.Карай направо.На 21 т.м. ще се събират лидерите на ЕС и ще обсъждат приемането на имунизационните паспорти по предложение на Мицутакис.IATA международната асоциация за въздушен транспорт е призовала за общо споразумение при приемането на сертификат за ваксинация.Така, че ни остава Вие да надигнете глас там където сте.
  • 23 Диверсант

    56 4 Отговор

    До коментар #14 от "Изперкал":

    Е нали си ваксиниран, ваксината те предпазва от зараза. Какъв ти е проблема че другите са вирусоносители
  • 24 Не косено,

    16 21 Отговор
    ами стригано. Ваксинирането в цяла Европа е по желание. Ама кога комунист ще признае, че бялото е бяло.

    Коментиран от #47

  • 25 оня с коня

    12 35 Отговор
    Всъщност КАКВО КАЗВА Човекът на Радев със ДЪЛБОКИ БКП -Корени в Потеклото си?АБСОЛЮТНО НИЩО."Не трябва това,не трябва онова" ...А КОЙ СИ ТИ бе,че да казваш какво трябва?А някой да е тръгнал да отнема Правото на Населението да решава Самостоятелно дали да се ваксинира?Категорично НЕ,обаче...НАЛАГАНИТЕ УСЛОВИЯ за ползване на "некои Свободи"/Демократични екстри/ ЩЕ ГИ ПРИНУДАТ и Първо това ще се усети при Пътуването Извън граница.И ако го питат Иво КАК ЩЕ ПЪТУВАМ до някоя Държава/по избор/ в ЕС/за други да не говорим/ ако нямам Ваксина,Той ще се замисли и ще отговори:"Ееее,...чак пък да пътувате...?!О.К.,ще го попитаме и за Други подобни случаи...Да,ама Той вече се е врътнал и отишел да си гледа неговите си Работи,отегчен от разни "Питащи:)

    Коментиран от #29, #31, #37, #44

  • 26 ГрУЮ

    37 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вярно":

    Мои познати ги заразиха в болницата. За какви пътеки ми говориш. Двама умряха. От грип също се умира, ти ваксинираш ли се?
  • 27 висок

    6 39 Отговор
    Ба си боклука! Не ми отнемайте свободата да коля другите хора и да пия кръвта им! Нъл тъй червено говедо!

    Коментиран от #40

  • 28 rule

    41 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вярно":

    Можеш да бъдеш сигурен че освен диагноза К-19 друга няма да бъде поставяна! Не става въпрос за много пари, а за изключително много пари! Всички ще си плащат, включително и ваксинираните( пробив на имунитета)!:) Нали си подписал информирано съгласие! Ще си платиш като поп, стига да си жив де!:)
  • 29 Реалист

    29 4 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    A който има заболяване и не може ? Е осъден да не пътува или да рискува живота си за да пътува. Аз искам да се ваксинирам но личния лекар и не само той ми казват че рискувам живота си. В работата ме принуждават доброзорно значи оставам гладен който не може да пътува.А вие си живеете живота и другите не ви интересуват.
  • 30 Име

    29 2 Отговор

    До коментар #18 от "Има една група":

    Така е, но те могат да го хванат от някой друг, като тях. Така че пълна гаранция няма. Не можеш да задължиш някого да си инжектира недоказана субстанция и с това да си навреди. Достатъчно специалисти се изказаха и за и против ваксините и с това показаха, че няма как да се вярва и на едните и на другите. И докато при ковид-а е горе-долу ясно какви са поразиите, шансовете и т.н. евентуалните проблеми от ваксините все още не. Т.е. може и да са по-лоши.
  • 31 Мазньо

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Слушай,кон с капаци,а неваксинираните ще бъдат ли лишени от "демократичната екстра" да плашат данъци.....
  • 32 Name

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Затова ли ни нарича дебили ?

    Коментиран от #42, #46

  • 33 Мисля

    19 0 Отговор
    Който иска да си набучи всички ваксини и една Спутник във врата даже.Да бяга като андалуски бик с копията в София и да вика-"Няма да има винетки"И така на всеки 8 мес.по два пъти.Ама редовно!
  • 34 Факт

    16 1 Отговор
    След имунопаспорта,скоро стикер на автомобила и марка на ухото.Че не се и изметохте да ви ...в манияците
  • 35 Разделяй Владей

    15 2 Отговор
    Целта сега е да се насъскат хората едни срещу други !Ваксър vs антиваксър !
  • 36 Физиотерапевт

    19 0 Отговор
    След ваксината -мускулни болки,главоболие и отпадналост,след втората -пак.След 8 месеца всичко това се повтаря.Значи общо един месец в годината аз ще съм дроб.От къдя на къдя и от дек на дек?По-добре да го преболедувам за 7-8 дена и толкова.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не се сещаш ли

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Диверсант":

    В категорията :Бизнес и корпоративни интереси с големи политически последици"
  • 39 333

    18 0 Отговор
    Защо трябва да се доверя на луди и печалбари , които създадоха тези ваксини.Те самите не искат да се ваксинират, защото не са сигурни какво точно са направили.Ние не сме стадо.Ние сме отделни личности и всеки сам решава какво да прави, защото има разум.Безумци.Кой е казал, че като се ваксинираш, след няколко месеца може пак да сееш зараза.Всичко е един експеримент.Който иска да участва безплатно в него.
  • 40 Верно ли

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "висок":

    Леллееее... Ама пийте ги тези хапчета, моля ви се :)))
  • 41 Шут

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Изперкал":

    Смешен другар гербераст си ти, дрогарьо. Теб точно, какво те засяга, че аз ще се разхождам между вирусите, които други, такива като мен, ще ръсят? Нали ти, по твое желание, ще си напомпан с химокали и нано компоненти? За теб, страшно няма. Страшното ще е за мен. Ама май не от вируса, а от ограниченията и тормоза, който омразната ти клика ще наложи над свободомислещите, цивилизовани люде, които, освен всичко са се оказали и образовани, за да прозрат мутренския почерк на забогатяване на едни политически дерибеи, на гърба на цялото население на земята.
    Добре де, трийте. Но не сте само вие -като вас, цензори, под път и над път. Но за да го изтриете, със сигурност сте го прочели. И това не е малко. А освен през вас, мнения се обменят и по безброй други начини, които няма как да цензурирате.
  • 42 Верно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Name":

    Първо - не е този Иво Христов с дебилите, второ - не е нужно някой да ни го напомня, според мен :))) Оня ден гледах някаква документалка за Филаделфия, а там какви са...
  • 43 Рошко

    5 0 Отговор
    Бавно и славно ако сте забелязали се продължава с темата, ваксини и свобода, да ви ка а отсега нанана нан ни е в г@з
  • 44 Запомни

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Запомни си го този пост. Защото ще ти го припомня веднага след четвърти април.
    Какво, според теб, означава думата "доброволно", след като от това, дали си изпълнил или не "доброволното" условие, ще зависи дали ще се качиш на самолет, дали ще те допуснат в училище, в заведение, в хотел? Дали ще ползваш или не обществен ресурс, в създаването на който солидарно си участвал и участваш?
    Бе, много сте тъпи това, герберасите и си мислите, че всички са тъпи кат вас и трябва да ви вярват, под заплахата от бихалка?

    Коментиран от #49

  • 45 ПатриотИ

    8 1 Отговор
    "Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си…"
    /Конфуций/

    Чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ

    "Всички хора са равни пред закона.
    Не се допускат никакви права или превилегии, основани на
    раса
    народност
    етническа принадлежност
    пол
    произход
    религия
    образование
    УБЕЖДЕНИЯ
    ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ
    ЛИЧНО и ОБЩЕСТВЕНО положение
    или ИМУЩЕСТВЕНО състояние"

    Да, но...
    ПРЕСТЪПНИКЪТ Борисов с пачките и кюлчетата
    е под покровителството
    на ПРЕСТЪПНАТА Прокуратура!

    ФаКТ!

    Ако данъкоплатците не са поданици,
    а граждани,
    не е ли техен патриотичен дълг,
    да арестуват всеки самозабравил се
    мутро-премиер?

    ГРАЖДаНСКИ АРЕСТ!
    На ПРЕСТЪПНИКЪТ Борисов!

    Заедно с пачКите и кюлЧетата!

    В ИМЕТО на НАРОДЪТ!

    "Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си…"
    /Конфуций/
  • 46 Явно е прав

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Name":

    Само дето, всеки си мисли, че е от квотата на 20 -те процента. Ти -също.
    Прав е и за корпоративната същност на бизнеса с ваксини. Недосегаем е и не допуска нищо да навреди на печалбите му.
    Не мога да повярвам на очите си, колко прозорливи се оказаха Дж.Оруел и Артър Хейли, далеч назд във времето. Прочети романа "Опасно лекарсъво" и ще схванеш за какво иде реч.
    Всъщност, нещата с интернет гигантите не стоят много по различно.
  • 47 Факт

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не косено,":

    ХАхаха , по желание била. Абе вие на Марс ли живеете? Не са ли ви до болка познати политическите им похвати? До няколко месеца официално ще обявят, че е задължителна и ще има санкции!
  • 48 yan

    0 5 Отговор
    Този го играе Доброто ченге. Тестват реакцията на хората на добрата и на лошата новина.
    Гадовете са се годове
  • 49 Какво пък ще се промени след 4 април

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Запомни":

    толкова? Да не би от ЕС да излезем тогава. Някакви избори и след това някаква странна управляваща коалиция. И дори ГЕРБ да са в опозиция какво точно ще се промени по отношение на ваксинирането и решенията, които не се вземат в България? Би ли обяснил? Той Иво Христов не може, пък камо ли ти... За пътуване със самолет част от авиокомпаниите могат да го въведат като изискване за пасажерите да са ваксинирани, но едва ли всички. Виж за пилоти, стюардеса най-вероятно ще го въведат като изискване всички след време. За училища - едва ли. Децата не подлежат на ваксиниране с наличните ваксини. Учителите ще имат право на избор най-вероятно още дълго. Решенията може да не се вземат на ниво държава, а на ниво работодател дори. Ако не ти харесва напускаш и си търсиш работа другаде, където не изискват да си ваксиниран. Но всичко това няма да се случи на 4 април. Подозирам че скоро след тези избори ще има още едни през лятото, или ранната есен още. Ама ситуацията с пандемията по света не зависи по никакъв начин от това кой е на власт у нас. Много сме дребни и незначителни, за да не се съобразяваме с решенията на ЕС. Или искаш Б(р) екзит? Хубаво си помисли дали това искаш всъщност...
  • 50 Правото

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Правото да разполагаме със своето тяло..." ни отличава от робите.
    Новият световен РОБОВЛАДЕЛСКИ ред е в насъпление.

    СЪПРОТИВА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове