Last news in Fakti

21 Януари, 2021 12:10 1 355 28

С до 2000 намаляват новородените на година

  • бебе-
  • новородени-
  • данни

В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години

С до 2000 намаляват новородените на година - 1

В Деня на родилната помощ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поздравиха с празника лекари и акушерки, които макар и в трудно време на здравен риск и недостиг на кадри продължават всеотдайно да посрещат новия живот, предаде БНР.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 - 2019 година новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, това посочват в обръщение до медиите от професионалната организация.

В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност “Акушерка”, предвид на това, че специалностите в направление „Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности, се посочва още в писмото:

"Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България". Това посочват още от Асоциацията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    13 0 Отговор
    Вече и круши не останаха в полето, че там са ги раждали навремето.
  • 2 2639

    21 1 Отговор
    С новото бъдеще, онлайн детски градини, училища и университете, от едни мерки в други, но винаги с мерки, отказват и малкото българи, престрашили се да имат деца.
    Децата и бъдещето са свързани.

    Коментиран от #18

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    20 0 Отговор
    Една от точките в плана Ран - Ът !

    Коментиран от #23

  • 4 Българка

    20 0 Отговор
    Ами как няма да намаляват новородените, като шайката принуди младите да търсят достойно заплащане, практика, обучение в чужбина. Ако някой предприемчив българин направи успешен бизнес в България, то бизнесът му може да бъде рекетиран и то с помощ от държавни институции.
    Докато не си освободим завладяната от мафията държава, няма да има много млади, оставащи на територията
  • 5 Хм, нали имало бум на бебетата?

    10 0 Отговор
    Кое е вярното?
    А иначе за трагичното състояние на държавата сме си виновни НИЕ и само НИЕ, че сме рая покорна и живеем под мотото "преклонена глава сабята не я сече". Ние сме за бой

    Коментиран от #12

  • 6 АЛЛ

    5 0 Отговор
    ....значи всичко е точно....аз лично не смятам да се размножавам ,тъй като не ми се живее извън бг.
  • 7 Хахаха

    10 0 Отговор
    И да има,и да нема,сите са на мама Индия..Брамапутри,Сидхарти и все йоги..
  • 8 666

    11 0 Отговор
    Е с каква пара да ги гледаме тези деца, с 650 лв. някак си не става.

    Коментиран от #25

  • 9 Шопо

    12 0 Отговор
    ГЕРБ - видими резултати!
  • 10 Вучо Вучо

    6 1 Отговор
    братя българи,борисов ще направи и деца на нашите жени.слава,вечна слава на вожда!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Салама

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хм, нали имало бум на бебетата?":

    Бум на зелени бебета, други вече няма
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цяло чудо е че все още има заблудени

    6 0 Отговор
    Дето раждат в бегето където държавата всячески пречи на живота на хората където целта е да бъде заличено населението

    Коментиран от #16

  • 15 В бегето не е важно какви ще има

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Важното е да има стадо от което глутницата да граби а дали ше са българи талибани бежанци не е важно..важното е само да се граби от народа и да не се наливат пари в съществуването му и потдръжката му пък дорде изкара после идват други
  • 16 бечев

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Цяло чудо е че все още има заблудени":

    с малката уговорка,че това не касае коняците,елитната гвардия на ГЕРБ.
  • 17 ГЕРБ

    4 1 Отговор
    Лошо, трябва да пуснем малко кинти на стадото, че ще го закъсаме откъм усвояване. Трябва някой и да се бъхта да пълни бяджета, за да можем нашите фирмички и на чичо Доги и батко Шиши да го точат.
  • 18 смерш

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "2639":

    И като се има предвид,че тези мерки нямат никакво значение за прогресивно нарастващата маргинална популация/вече над 60 % от новородените не са от Българския етнос/можем да си представим какво бъдеще чака милата ни територия!
  • 19 Колев

    5 1 Отговор
    Да си заминава страхливото племе което търпи тези сатрапи във властта. Когато един организъм е напълно прояден от паразити само неговата гибел може да прекрати процеса. Младите още от сега да заминават по широкия бял свят. Това е единствения начин да се спре тъпченето на чекмеджетата. Видя се че тук към добро нищо няма да се промени. Вкараха ни в схема на тотален геноцид и се придържат към плана. Покорното племе ще изчезне така или иначе. Жалко е но това е природен закон. Слабия страхливия и овчедушния отстъпва място на смелия силния и непокорния.

    Коментиран от #28

  • 20 Asar

    5 0 Отговор
    Хайде сега,досега имаше бум на бебета,а сега пишат,че има спад. Кое е вярно някои може ли да отговори.

    Коментиран от #26

  • 21 ЙЕТИ

    6 0 Отговор
    Как така намаляват новородените. При Баце всичко нали ОК и оазис, непрекъснато ни облъчват с това колко нии сме добре / под нии управлеващите/ другите колко са зле. Раждаемост и смъртност . т.е естественият прираст показва колко сме "отличници" и какъв ни е стандарта.
  • 22 геноцида на опг герб

    4 0 Отговор
    2019г. когато алчни НПО-та в комбина с крадливите управляващи се опитваха да прокарат ИК, имаше една статия "Алтернативна стратегия за детето" според коята всяка година населнието ни намалява с 83 хил души: 50 хил отрицателен приръст и 33 хил емигрирали, от които над 5 хил деца, щото асфалт и тротоарни плочки не се ядат и не осигуряват доходи.Към днешна дата данните сигурно са още по-отчайващи. https://www.fakti.bg/mnenia/383730-alternativna-strategia-za-deteto
  • 23 Стоп РанЪт

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Повечето не го разбират, но плана Ран-Ът ще лъсне ясно, ако се разделят наворадените по етнос-и ще се види, че само едните новородени намаляват. Това е политика която се спазва с години-в една държава един етнос да намалява, а друг се увеличава.
  • 24 Демокрация

    1 0 Отговор
    СДС , ДС и всички производни! Българи вие си го избрахте! Насладете се !
  • 25 Изкарвай повече

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    Пенсионер ли си , инвалид ...... Или какво?
  • 26 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Asar":

    То беше само един месец. Деветият след първото затваряне.
  • 27 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Искате ли да знаете, защо намаляват също? Прочетете КОВИД-1984 в сайта на анонимна България. Луда работа, не е за начинаещи! Има опасност да се събуди някой!
  • 28 не си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Колев":

    Има една приказка, че трудните времена раждат силни хора и обратно. Случващото се през последните 30г. е наистина ужасно, но не трябва всеки да си гледа собственото спокойствие, а да се борим за това, което си заслужава да се отстоява. Мисля си че в дългосрочен план случващото су с държавата ни е хубаво, защото тези от нас, които останем, рано или късно ще освободим държавата от мафията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове