Last news in Fakti

22 Януари, 2021 10:00 2 009 33

Проф. Балтов: Новият щам е засечен в „Пирогов“ преди 2 месеца

  • проф. асен балтов-
  • нов щам-
  • пирогов

Директорът на спешната болница прогнозира трета вълна на заразата

Проф. Балтов: Новият щам е засечен в „Пирогов“ преди 2 месеца - 1
Снимка: БГНЕС

Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант проф. Балтов показа две графики на PCR тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи положителна проба. При втората, новият вариант, обаче линиите са само две, липсва т.н. S-ген, а той реално съществува.

„Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е различен от реално разпространения щам в България. Първите четири случая, които бяха хванати по този начин бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват обратно за Англия. Смятаме, че са били преносители на този щам“, коментира проф. Балтов.

За 21 януари в „Пирогов“ има осем случая на хоспитализирани пациенти с положителен PCR тест към стария вариант и най-вероятно петима към новия, защото в изследванията им липсва т.н. s-ген.

„Не искаме да плашим хората, а да видят каква е реалността, защото ние трябва да знаем, че това, което се случва в Европа е трета вълна. От утре, освен PCR тест за Нидерландия, 4 часа преди полет изискват и бърз антигенен тест, изключително сериозни рестрикции. Всяка страна ще вземе предпазни мерки. В момента ние сме един оазис, но това не трябва да ни притъпява вниманието“, добави директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов уточни, че новият вариант на вируса се разпространява 2,7 пъти повече от познатия досега. „В момента в България десет болни заразяват нови седем, при новия щам – десет заразяват 27“, каза още той и добави, че при по-голяма заболеваемост с новия вариант има опасност от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност.

„Той е много по-агресивен, навлизайки, постепенно ще измести по-слабо агресивния и повече хора ще бъдат заразени с новия щам. Затова е важно да се хванат навреме и, може би, по-строго да се изолират тези случаи“, каза проф. Балтов.

Директорът на спешната болница беше категоричен, че лечебното заведение е готово за една евентуална трета вълна на заразата. При нужда могат да се осигурят 450 легла за хора с коронавирус. В момента 25% от всички пациенти в болницата са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното отделение и 100 в средно тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    19 0 Отговор
    И кво ще отлагаме изборите, а?
  • 2 тулупи

    23 0 Отговор
    Появи се психотропна война с населението , те това се появи.
  • 3 Много си мазен

    33 1 Отговор
    Лъжещ изрод като другарите му от НОЩ!
  • 4 Докажи!!!

    22 0 Отговор
    Плямпач.
  • 5 SARS

    33 0 Отговор
    Значи 2 месеца сме биле с новия щам и няма 7-пъти увеличаване ?! :)
  • 6 choko

    25 0 Отговор
    Хората психясаха от заповедите на мутрата Боко !
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    25 0 Отговор
    Просто си лъже, кво да прави. Взима пари, ръченица ще врътне ако му кажат.
  • 8 Българка

    28 0 Отговор
    След като новия щам е засечен още преди 2 месеца в Пирогов, защо чак сега става обществено достояние? Защото наближават изборите? И ГЕРБ иска да ги спечели и управлява с насаждане на страх! Страх от заразяване- осигурява служебна победа, защото хора ще останат по къщите си, страх от уволнения на калинки- пълна мобилизация на некадърните продажници!

    Коментиран от #10

  • 9 на село

    8 0 Отговор
    А от Англия ли са го домъкнали наши гост арбайтери или сам е долетял щамът от там? През Ла Манча. Ламанша май беше. Забурих.
  • 10 Лъжат

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Оплитат се в лъжи.
  • 11 Топ

    16 0 Отговор
    АЛО КРАТУНЧО КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ЧЕТВЬРТА ВЬЛНА?МОГА ДА ВИ ОТГОВОРЯ ТОЧНО НА 04.04.2021!
  • 12 адаша

    12 0 Отговор
    А стига бе! Пак сме първи!
  • 13 Пак ли ти бе

    17 0 Отговор
    Новата серия циркове започва. Всички под кревата, че почваме да мрем ама яко.
  • 14 Сакън

    12 0 Отговор
    Недей!-нали е много убийствен, маймунчев и мустафчийски ша оакат памперсите. Трябва после и 3-4-5 ваксина да им бият преждевременно.
  • 15 Хахаха

    12 0 Отговор
    На тези мога да им предвидя ходовете ден по ден, за месеци напред.
  • 16 Българин

    15 0 Отговор
    И докога ще ни баламосвате с щамове. Докато ни надупчите с ваксините ли които са вече безполезни за новия щам(дето го няма). Кога ще изследвате ваксината в БАН и публикувате химическия състав? Всички сте за съд за психически тормоз над хората и за ограничаването на човешките им права на свободен избор.
  • 17 Док Алекс

    14 1 Отговор
    Аман от колеги-лизачи и натегачи на властта, нов щам, нов вариант, дъра-бъра, да гепим едни пари и да психясаме овцете и най-важното - да останем колкото може по-дълго в кацата с мед.Избори ли?
  • 18 Малееее ама си измислят

    14 0 Отговор
    Какъв е тоя Ъпгрейдват ПСР тест? Създателя на ПСР теста почина малко преди пандемията, и едва ли този човек е предвидил тези супер нови щамове, допълнителни линии на ПСР теста. Защо Професори, Доктори бълват лъжи всеки ден?
  • 19 А да видим

    11 0 Отговор
    Бокич, май няма да изкараш мандата.
  • 20 асдасд

    11 0 Отговор
    Баце ви го каза още на 11.12.2020: чака ни трета вълна и тежки рестрикции.
    От къде е занел? Меркеловица му каза.

    Всичко върви по план!
  • 21 адсасдас

    7 0 Отговор
    „Тoй e мнoгo пo-aгрecивeн, нaвлизaйки, пocтeпeннo щe измecти пo-cлaбo aгрecивния и пoвeчe хoрa щe бъдaт зaрaзeни c нoвия щaм. Зaтoвa e вaжнo дa ce хвaнaт нaврeмe и, мoжe би, пo-cтрoгo дa ce изoлирaт тeзи cлучaи“, кaзa прoф. Бaлтoв.


    Мдам.
    Ще го измести... както измести грипа :)
  • 22 Хахаха

    12 0 Отговор
    Английския щам първо е засечен в Пирогов България, месец преди да се появи в Англия:) Тия вече ни взеха съвсем за будали:)

    Коментиран от #24

  • 23 Васил

    5 2 Отговор
    Значи излиза че е засечен а те вместо да предотвратят разпространението му отварят училища и детски градини гениално как не са сетили Китайците?
  • 24 Корона глад

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Ами така де той щамът си е нашенски,от село,ама на баба Злата унукът и го занесе до Инглия то там работи момчето и те пустите ингилизова бързат английски бил. Не е английски пък тука преди два месеца си го намерихме.

    Коментиран от #28

  • 25 Левтер

    7 0 Отговор
    Балтов,погледнете си трагичната болница,в която изнудвате роднините на болните да ви дават кръв...или да купуват от циганите,пък тогава се показвай!Боклук.
  • 26 Ахахахха

    4 0 Отговор
    Много заразен щам... преди два месеца засечен.... два месеца.... ами явно това беше причината за високата занолеваемост, която в моемнта спадна, понеже всички го изкараха.
  • 27 хахахахахах

    1 0 Отговор
    Свободното движение на щамове е гарантирано от Хартата за правата на щамовете. Сега ще се върнат и по времето на баба Тонка и ще ни обяснят , че още тогава е засечен и трети вид щам. #лъжатапр0дължава
  • 28 А в Англия знаеш ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Корона глад":

    Що народ са заразени с български трипер, в следствие на почивка в България.
  • 29 безизходица

    1 0 Отговор
    Само не разбрах, защо заблуждават, че не е по-опасен този щам, щом до 100 пъти повече се размножава в лигавицата? Нали това ни учеха, че колкото по-висок е вирусния товар, толкова по-тежко протича болестта. И щом засяга по.често млади хора, значие по-агресивен и от рискови групи ще се кара по-тежко. И ваксини няма. Въобще голяма грижа за населението. Всеки да се спасява поединично.
  • 30 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Този измамник е засякъл вируса преди неговата поява в Англия.
  • 31 пенсионер

    2 0 Отговор
    а ти нали си в щаба, що мълча до сега???
    после пак кажете, че вашия "нощ" не е създаден да всява страх и да използва пандемията за политически цели.
  • 32 Провинция

    3 0 Отговор
    Ако е засечен преди два месеца новия щам в България, както и ако е толкова много заразен, както твърдят, значи би трябвало до сега да са се натръшкали поне 50% от хората, които не са се срещали изобщо с вируса. А какво се случва на практика? Точно обратното - случаите намаляват. За съжаление броят на починалите е много висок, но според мен това е свързано и с отлагането на лечението на хронични заболявания през последните месеци, тъй като в болниците постъпваха основно болни с корона вирус. Един вид - починалите представляват запуснати/непроследявани случаи с едно или няколко хронични заболявания.
  • 33 факт

    0 0 Отговор
    значи от тук е занесен в англия!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове