Last news in Fakti

29 Януари, 2021 07:18 2 188 22

Бетина Жотева: СЕМ вече ще наблюдава и онлайн изданията

  • бетина жотева-
  • сем-
  • търговски медии-
  • регулация-
  • онлайн медии-
  • съвет за електронни медии

Подготвят се писма до големите сайтове у нас, в които ще бъде обяснена методиката на наблюдение

Бетина Жотева: СЕМ вече ще наблюдава и онлайн изданията - 1
Снимка: БГНЕС

СЕМ ще наблюдава и онлайн изданията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева. Няма да има разлика между наблюдението на интернет, телевизия или радио, критериите на СЕМ остават същите, поясни председателят на регулатора.

„Що се отнася до YouTube и Facebook видеоклипове, които ще бъдат опасни за деца или с реч на омраза, с нагнетяване на етническо напрежение, сексистки коментари и т.н., всичко, което сега се отнася за телевизиите, ще можем да сезираме централите на YouTube и Facebook“, обясни тя.

Именно в централата ще се решава каква да е съдбата на клиповете, каза още Бетина Жотева. Според нея това не е цензура. Тя обясни, че за всички четири години, от както е в СЕМ, не е получила нито една писмо с обвинение в цензура. Утре, в петък, ще бъде обявен конкурс за нови 6 работни места в СЕМ за млади хора, които ще се занимават само със сайтове. Тече и подготовка за предстоящите избори. Ще бъде подписано споразумение с ЦИК, които взимат решения за санкциониране на медиите. Подготвят се писма до големите сайтове у нас, в които ще бъде обяснена методиката на наблюдение. Те ще бъдат приканени да се регистрират към СЕМ или като платформа за разпределяне на видеоклипове, или че предлагат нелинейна медийна услуга, т.е. аудиовизуално съдържание, което е записано по-рано и се държи на сайта под формата на каталог, защото рекламната кампания е много силна и онлайн.

Има много работа по Закона за обществените медии и по мениджмънта на БНТ и БНР, но засега няма напредък, каза още Жотева.

Търговските медии, както и обществените, се ориентират според желанията на слушатели и зрители. В много случаи в обществените медии липса финансов и административен капацитет. Обществената роля на двете медии (БНР и БНТ) също подлежи на промяна.

Настоящият закон е писан преди 20 г., светът се променя и законът трябва да е адекватен на темповете на развитие, каза още Бетина Жотева.

„Обществената роля на БНТ и БНР, както е обяснена в момента, също подлежи на промяна. Бих казала, че повечето текстове от закона трябва да се променят и да се адаптират. Все пак този закон е писан преди 20 г. През това време технологията се промени, ритъмът на правене на новини се промени, зрителската аудитория се промени, нуждите на хората се промениха. От това следва, че и законодателството трябва да се промени и то не само ЗРТ, а и Закона за електронните съобщения. До къде я докарахме с цифровизацията? До никъде. Има само 5 програми на мултиплекса, а в началото са били много повече. Въпросът е, какво от стария закон трябва да остане, а не какво да се промени от него в новия“, каза тя.

Търговските медии са напълно свободни да избират своите предавания, журналисти и в кой участък да пускат реклами. Те не попадат в Закона за обществените медии, обясни Бетина Жотева.

БТА също не попада в този закон, защото не е електронна медия. Нейният директор се избира директно от парламента. По-демократично би било СЕМ да избира и директорите на БНТ и БНР, така е в много държави, коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната

    68 1 Отговор
    паразитна структура на държавна хранилка.
  • 2 Телевизиите

    50 1 Отговор
    станаха електронно оръжие за масово поразяване с този ковид. Децата вече са стресирани. А къде е СЕМ?
  • 3 С тези

    47 1 Отговор
    ръкавици кенефи ли чисти ?
  • 4 9923

    49 1 Отговор
    Гербсфжийска, смърдяща подлога си Жотева!
  • 5 БОЗА

    39 1 Отговор
    Министерството на "истината" е факт... ;-)
  • 6 пройчо

    35 1 Отговор
    "... Бетина Жотева.
    БТА също не попада в този закон, защото не е електронна медия..."*****мисирка....позитронна е !!!
  • 7 Диверсант

    33 2 Отговор
    А психо терористичната журналистика какво я правим??????
  • 8 Сатъра на Хана

    17 2 Отговор
    Аз съм само инструмента на Хан Крум
    ...... Той не е бил зъл човек , даже е бил духовит "пиел е от черепа на Американския Президент пред посланиците :)))
  • 9 Сатъра на Хана

    23 1 Отговор
    Искате всеки от вас да ходи с по 3 бодигарда
    като в Колумбия
    ....... Страха е най-добрия учител за самозабравили се бандити :))
  • 10 отврат

    33 1 Отговор
    Тая простакеса не заслужава да е председател на СЕМ. Става само за джурналистка с ПИК.

    Коментиран от #15

  • 11 нови права

    14 1 Отговор
    ново име: Съвет за Еднолично Регулиране на Съвременните Електронни Медии (СЕРСЕМ).
  • 12 АУУУУУ

    9 6 Отговор
    АЙДЕ И "ФАКТИ" ДА ИМАТ ЕДИН МОДЕРАТОР, ЧЕ МНОГО ФЕЙК ПОЧНАХА ДА БЪЛВАТ НАПОСЛЕДЪК 💩💩💩
  • 13 Еразъм

    15 1 Отговор
    Според "лицето" (ако напиша правилния анатомичен орган ще ме изтрият) Жотева-Чампоева това не било цензура!? Тя, видите ли, с най-добри чувства само щяла да се грижи за нас, нищо друго. Умрем някой да се грижи за мен и непрекъснато да ме наставлява и поучава кое е добро за мен!
    СЕМ е абсолютно паразитна структура, която трябва да бъде закрита!!! Не за друго, а защото е изключително вредна.
  • 14 Оги

    12 1 Отговор
    Яко цензура, стадо, каквото прецени Бетина, това ще гледате и слушате. Ясно, кротки овчици?
  • 15 Тцъ

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "отврат":

    Всъщност и за това не става! Беше говорителка по телевизията и четеше с мъка новините, като непрекъснато се пулеше и преглъщаше шумно.
  • 16 Перо

    14 1 Отговор
    СЕМ е новото име на стария комунистически орган за контрол и цензура в медиите. Един от главните виновници да сме на 111-то място по свобода на медиите. Главна опора на режима!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГAД

    9 1 Отговор
    ТОВА HИЩOЖЕCTBO OT 3ATBOPA HE TPЯБВА ДА ИЗЛИЗА ПРЕСTЪПHИЧКА HEДНА.
  • 19 еха

    6 0 Отговор
    "СЕМ" ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ
  • 20 пенсионер

    4 0 Отговор
    и тази вече има нужда от стриктно наблюдение
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    За който разбира и не разбира: Бети ви говори за това, че налагат още посериозно цифров тоталитаризъм (контрол,цензура), а както ни е много добре известно, тоталитарните мерки никога в историята не са докарали нищо добро за нас. Просто си прокарват, каквото им пасва, каквото са им наредили. Най-лошото е, че нямаме никаква съпротива освен нас си като общество. Те са нищо! Размиват се от един единствен акт.
  • 22 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    СЕМ да забрани влизането в телевизиите на брадати мускулести талибани с татуировки и обици, така също на силиконови татуирани проститутки.Така е във Великобритания,дори на татуираните не се разрешава държавна работа.Изборите на директори е ясен,той принадлежи на СЕМ само формално.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове