Last news in Fakti

29 Януари, 2021 13:17 1 577 25

Агенцията на ООН за бежанците призовава да не се отблъскват бежанци

  • вкбоон-
  • агенция на оон за бежанците-
  • бежанци-
  • убежище

ВКБООН ясно изрази опасенията си пред европейските държави

Агенцията на ООН за бежанците призовава да не се отблъскват бежанци - 1
Снимка: ВКБООН

Вследствие на зачестилите случаи на експулсиране и отблъскване на бежанци и хора, търсещи убежище по европейските сухопътни и морски граници, Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), призовава държавите да разследват и да преустановят тези практики.

„ВКБООН получава редовно информация от различни европейски държави за случаи, в които се ограничава достъпа до убежище или хора се връщат насилствено, след като са достигнали сухопътната територия или териториални води“, заявява помощник-върховният комисар на ВКБООН за закрилата, Джилиан Тригс.

„Отблъскванията се извършват по насилствен и очевидно систематичен начин. Лодки, превозващи бежанци, се изтеглят обратно в морето. Хората, които вече са достигнали бреговите граници биват изтласквани обратно в морето. Много от тях са докладвали за насилие и малтретиране от държавни органи."

Хората, пристигащи по суша, също са неофициално задържани и принудително връщани в съседни държави, без да се отчитат нуждите им от международна закрила.

Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и законодателството на ЕС изискват от държавите да защитят правото на хората да търсят убежище и защита от принудително връщане, дори ако влизат нередовно. Властите не могат автоматично да откажат достъп до територия или да връщат хора, без да предприемат индивидуална оценка на хората, които се нуждаят от закрила.

„Зачитането на човешкия живот и правата на бежанците не е избор, а законово и морално задължение. Въпреки че държавите имат законното право да управляват своите граници в съответствие с международното право, те също трябва да зачитат правата на човека. Случаите на отблъскване по границите са просто незаконни. " казва Тригс.

„Правото на търсене на убежище е основно човешко право. Пандемията от COVID-19 не прави изключение; възможно е да се предпазим от пандемията и да осигурим достъп до справедливи и бързи процеси за предоставяне на убежище. "

ВКБООН ясно изрази опасенията си пред европейските държави. Агенцията на ООН за бежанците призовава за спешни разследвания за предполагаеми нарушения и малтретиране въз основа на достоверни показания, потвърдени от неправителствени организации, медии и отчети.

„Ние се застъпваме за създаването на национални механизми за независим мониторинг, за да се осигури достъп до убежище, да се предотвратят нарушенията на човешките права по границите и да се осигури отчетност. Независим мониторинг също се включен в Пакта на ЕС и ние призоваваме държавите-членки на ЕС да го подкрепят”, казва Тригс.

Броят на пристигащите в ЕС продължава да намалява всяка година. Броят им по море и суша през 2020 г. (95 000 души) е намалял с 23% в сравнение с 2019 г. (123 700 души) и с 33% в сравнение с 2018 г. (141 500 души).

„Хората, които пристигат в Европа са малко на брой, затова смятаме, че ситуацията може да бъде управлявана. За съжаление въпросът за убежището остава политизиран и повод за разделение въпреки намаляващия брой на хората, които пристигат в Европа."

ВКБООН смята, че някои държави носят непропорционална отговорност при приемането на хора, пристигащи в Европа и призовава други европейски държави и ЕС да демонстрират солидарност, като ги подкрепят.

ВКБООН също призовава европейските държави да спазят съществуващите си ангажименти за защита на бежанците, като приемат хората, търсещи убежище, предоставят им достъп до територия, регистрация и подкрепа.

ВКБООН заявява своята готовност да помогне на държавите при изпълнението на тези международни задължения за предоставяне на убежище.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    57 0 Отговор
    Тази агенция веднага да се закрие , а шефовете и в затвора !

    Коментиран от #20

  • 2 БОЗА

    44 0 Отговор
    У лево...байгън от призиви с чужди пити... ;-Х
  • 3 честен ционист

    45 0 Отговор
    Ако искате да ходите някъде извън страната ще трябва да носите един сак тестове и експертизи, че не сте чумав. За бежанците не се налагат такива спънки. Баце напазарува милиони васкини за новите българи.
  • 4 питам

    38 0 Отговор
    Само кажете защо САЩ строят пет метрова стена с Мексико !!
  • 5 ТаУмВзе

    47 0 Отговор
    Не ни стигат другите безумия, вирус, мизерия, джендъри а и ислямисти за Десерт. Тия провеждат зъл геноцид! Преди на браздата се стреляше, както трябва да е и сега! Но... Череши.
  • 6 Иво Андонов

    26 1 Отговор
    Няма да ги биеш, Росене, направо ги гърмиш.
  • 7 адаша

    35 0 Отговор
    Ооо не не...Не ги искаме бежанците в РБ...
  • 8 Тая фашистка организация

    36 0 Отговор
    Още ли не е закрита.
  • 9 Перо

    43 0 Отговор
    Агенцията за бежанците към ООН да си ги осинови и издържа!
  • 10 Тая фашистка организация

    33 0 Отговор
    Още ли не е закрита.
  • 11 яко ни лъжат

    42 1 Отговор
    АМИ СПРЕТЕ ВОЙНИТЕ НА САЩ И ВОЕНОЮБЦИТЕ. СПРЕТЕ ГЛАДА КАТО УНИЩОЖИТЕ МОНОПОЛИТЕ. ДАЙТЕ БЛАГАТА НА НАРОДИТЕ НА КОИТО ПРИНАДЛЕЖАТ, А НЕ КАТО У НАС ЕДИН ЗАПАДНЯК ЗАГГРАБИЛ ВОДАТА, ДРУГ ЗАГРАБИЛ ЗЛАТОТО, ТРЕТИ ЗАГРАБИЛ МАНГАНА, ЧЕТВЪРТИ ЗАГРАБИЛ ЗЕМЯТА. АМИ ХАЙДЕ РАБОТЕТЕ В ООН НЕ САМО ДА КОНСТАТИРАТЕ!!!!!
  • 12 моряка

    35 1 Отговор
    Що не ходите да се гръмнете от тази агенция. Някой от вас знае ли какво ще му се случи ако случайно попадне в една от тези диви страни дори и с редовни документи , бедна ви е фантазията. Никой от вас сигурно не е попадал в Африканско пристанище , без да слиза на брега, само гаврите на кораба от от оторизираните власти му стига. Затова никакво приемане , не е ли редно най напред държавите да питат поданиците си дали ги искат , това ли ви е демокрацията и без това в България си имаме една прослойка която непрекъснато ни напада , краде и убива въпреки всичко им плащаме , ток , вода и здравни услуги.
  • 13 войната свърши

    31 0 Отговор
    Пригответе корабите и ги карайте направо при Бай Дън!
  • 14 ТОЧКАТА

    29 1 Отговор
    Атаката на неолибералите започна устремно....След ИК и ,,домашното насилие идва ред на ,,ПАКТА ЗА БЕЖАНЦИ,, Ако помните имаше такова нещо,дето натрапва ,,ПРАВОТО ДА СИ......БЕЖАНЕЦ,,!!!!!! и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО,дето,,кацнеш,, да ТЕ ОСИГУРЯТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ!!!!!!......Тия готвят големи катаклизми,и КОНТРОЛЪТ е проблемът!!!Ама с ,,пандемията,, опитват вариантите и ТЪРПИМОСТТА!!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 324

    28 1 Отговор
    АЛООУ, СЗО нали е към ООН бе? АМИ СЗО призовава затягане на мерките и затваряне на границите, а вие ......... да се приемат, защото тях короната не ги лови, а? Паразити, пренасящи отвратителни болести, защото ни вода знаят, за сапун да не говорим, а за ваксинация на другите болести да не говорим!
  • 17 браво

    19 1 Отговор
    Все още има умни хора !! Няма нито един минус от всечки коментиращи !
  • 18 Границите на държавите за какво са?

    19 3 Отговор
    Америка да си събори оградите с Мексико и тогава ние ще си помислим за канадско жителство...
  • 19 Майна

    25 1 Отговор
    Тази агенция е еврейска която работи по план Европа европейската раса и култура да бъдат унищожени . Сорос държи тази агенция . На времето на европейските българи преди 2007 не им се разрешаваше да мръднат от границите и народа още помни как през Кулата българи се криеха по багажници и то ЕВРОПЕЙЦИ - а винаги някакви МАЙ-МУНИ ЧЕРНИ от третия свят са могли по свободно да пътуват след 1944 из цяла Европа и белия свят да разрушават белия ген.. БИЙТЕ МАЧКАЙТЕ И УНИЩОЖАВАЙТЕ ТЕЗИ НЕГ-РИ и терористи които Меркел вкарва е Европа по еврейския план защото те са тук нас да унищожават . ООН е чи-футска организация която е създадена да унищожи арийската раса етно националните държави и най вече европейските народи к национализма . ООН е интернационална еврейска комунистическа античовешка организация среща тероризъм в цял свят
  • 20 Хахахах

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    За шефовете на тая агенция трябва смъртна присъда не затвор
  • 21 Мимч

    23 0 Отговор
    Тук без да идват си имаме достатъчно такива лилави,така че повече не са ни нужни,дори ако може и тези да изпратим ,там от където са дошли,ще е най добре....
  • 22 chi

    9 0 Отговор
    ООН да си ги прибират и да си ги чуват...
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Да им бяха построили цял остров държава по средата на Тихия океан щеше да е по-евтино и спокойно. Обаче тук целта е друга.
  • 24 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    АГЕНЦИО , АКО МЪЖЕТЕ;МЛАДЕЖИТЕ И ЖЕНИТЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ИМАХА ОРЪЖИЕ, С КОЕТО ДА ЗАЩИТЯТ СВОЯ ЖИВОТ И ТОЗИ НА ДЕЦАТА СИ СРЕЩУ ИДИЛ И САЩ И ИДИЛ НА САЩ - НЯМАШЕ ДА СА БЕЖАНЦИ !!!!!!!!!!!!
  • 25 Човека Коза

    4 0 Отговор
    Динко за директор!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове