Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 04:28 2 903 28

4 февруари 1997 г. БСП връща мандата

  • бсп-
  • мандат-
  • 4 февруари

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев

4 февруари 1997 г. БСП връща мандата - 1
Снимка: Архив

На 4 февруари 1997 г. Председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на ново правителство след оставката на правителството на Жан Виденов по време на политическата криза от 1997 г.

По този начин се открива пътят към предсрочни избори, които през април 1997 г. са спечелени от ОДС.

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка..

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията.

Към декември 1996 г. България е държава във фалит, неспособна да изплати външния си дълг. Годишната инфлация е 310,8%, т.е. животът е поскъпнал повече от трикратно за една година. 19 банки – една трета от сектора – фалират през икономическата криза от 1996–1997 и с тях се изпаряват дълговете на т.нар. „кредитните милионери“, както и спестяванията на стотици хиляди граждани. Левът се срива, средната заплата става 5 долара. Магазините са празни, настанала е зърнена криза и хляб се купува с купони в редица селища в провинцията.

Това отключва вълна от протести из страната.

На 10 януари 1997 студентите от Софийския университет се събират пред Народното събрание. КТ „Подкрепа“ обявява втора национална стачка, по-късно към тях се присъединява опозицията. Привечер парламентът е обграден от жива верига. През нощта се стига до насилие. Към парламента политат камъни, депутатите са евакуирани. По-късно ще се появят версии, че щурмът на парламента от 10-ти януари е оркестриран от службите, за да злепостави демонстрантите.

Участници разказват, че автобуси с полицаи са докарани от страната, за да бият разотиващите се демонстранти по страничните преки. Има ранени, включително депутатът и бивш премиер Филип Димитров, който се озовава в Пирогов с шевове и бинт на главата, редом с други бити. Целта е да се предотвратят по-нататъшни протести. Но на следващия ден хората се връщат на улицата, с концерт и със слоган „Ние сме студентите, нас не ни е страх!“

В резултат на протестите и дълбоката криза през декември Жан Виденов подава оставката на правителството.

Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължават.

На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата.

Непосредственият резултат от 4 февруари 1997 г. беше посредническата роля на президента Петър Стоянов за преодоляване на кризата. Той свика Консултативен съвет по национална сигурност, на който основните политически сили изразиха волята си страната да върви към предсрочни избори, подготвени от назначеното на 12 февруари служебно правителство на Стефан Софиянски. Така СДС плавно влезе и в изпълнителната власт, след като с помощта на останалите опозиционни сили (включително с незаменимото участие на ДПС) вече беше спечелил президентската институция.

Служебното правителство на Софиянски, макар и надвишавайки правомощията си, започна дълбоки промени: на 15 февруари обяви въвеждането на валутен борд, на 17 февруари изпрати до Брюксел молбата на България за членство в Северноатлантическия пакт, на 17 март възстанови сътрудничеството с МВФ.

Последваха предсрочните избори на 19 април 1997 г., спечелени категорично с 52% и 137 депутатски места от Обединените демократични сили (СДС, Демократична партия, БЗНС, БСДП).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балкански

    28 9 Отговор
    Фалит,организиран от чужди посолства.Един добре режисиран цирк,резултата от който жънем и днес.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мислещ

    20 6 Отговор
    Едно време имаше някаква демокрация даже при "комунистите". Сега при истинските комуняги можем само да си мечтаем за такова чудо като оставки/връщане на мандати.

    И хората бяха много по-нормални. Не излизаха на хипарски сбирки да пеят песнички, а на истински антиправителствени протести.
  • 4 Башар

    3 6 Отговор
    Стига с тия претоплени манджи.
  • 5 среднощен

    7 2 Отговор
    "...Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията..."; "Политико-икономическите инструменти" са едни и същи - "нищо ново под слънцето"..? Всеки който желае властта, нека първо се замисли - дали може да осигури мир в страната..? Такова време е дошло - да избираме "по-малкото зло"...? Лошото е, че това стана тенденция на "прехода" - политиката се превърна в "циничен, но сигурен печеливш бизнес"...?
  • 6 Ганчев

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Ква народна собственост, бе!? Взето от успели българи и дадено на прани чугунени партизански кратуни! Като искаш комунизъм бегай в Северна Корея където всичко е еднакво - всички с еднакви заплати телевизори, един и същи салам в магазина и т.н.

    Коментиран от #13

  • 7 среднощен

    6 6 Отговор
    "...Един добре режисиран цирк,резултата от който жънем и днес..."; ФАКТ! Пълната истина обаче е, че тези сили които "режисираха цирка" са реалност и който не се съобразява с това е обречен да "повтаря грешките правени по-рано"...

    Коментиран от #8

  • 8 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Коментарът ми е до #1
  • 9 Диверсант

    22 5 Отговор
    И след години се оказа че това е била една от първите революции режисирани от ЦРУ, реквием към така наречените АРАБСКА ПРОЛЕТ. Но българина е кротка овчица и не се стигна до голям бой. Жан Виденов след като натири Сорос трябваше да си брои дните, защото добре платената звезда на КАНАЛЕТО ни забавляваше с ПЪТНИКО ВИДЕН... На мене така и не ми стана ясно, каква икономика разви България след падането на Виденов че инфлацията и кризата изчезнаха.
  • 10 Exxx

    13 1 Отговор
    Абе няма банани бе, няма банани

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Странджата

    6 6 Отговор
    75 г манипулация червена не ви стига за да я разберете,какво стадо сте вече не е ясно, явно не сте и овце,защото овцете запомнят пътищата по които вървят всеки ден,вие не запомняте измамите,лъжите и обещанията на ком'унетата,затова и ги държите на власт от 1944 г. до днес,защото не запомняте как са ви измамили,а като си сменят и "дрешките" от червени на други напълно ви объркват ! В една година соц държавите смениха строя и тръгнаха нагоре към прогреса,само България имитира смяна и само затъва !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния софиянец

    2 5 Отговор
    По този случай днес в 18 30 часа пред Съдебната палата ще има събиране на Правосъдие за всеки.
  • 15 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    3 2 Отговор
    НАРОДА НА ПЛОЩАДА.....НЕ ВЪРНЕХА ЛИ МАНДАТА, ДРУГАРИТЕ КОМУНЯГИ ЩЯХА ДА ОПИТАТ "НАРОДНАТА ЛЮБОВ".....

    Коментиран от #16

  • 16 Последния софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ":

    Скоро комунистите от ОПГ Гроб също ще опитат народната любов.

    Коментиран от #17

  • 17 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Последния софиянец":

    КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ.......
  • 18 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    4 2 Отговор
    КОМУНЯГИТЕ НЕ ЗНАЕХА НА КОЙ СВЯТ СА.....ПАЗИХА ГИ С ПОЛИЦЕЙСКИ ЩИТОВЕ ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ....И ДОКАТО НЕ ВЪРНАХА МАНДАТА, ПЛОЩАДА НЕ УТИХНА.....НАРОДА ГИ ЧАКАШЕ С КОЛЦИТЕ И СОПИТЕ.....АКО ТРЯБВА ДА ГИ "ВРАЗУМИ"
  • 19 Не знам дали ви

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Калитко":

    е малко, но едно е сигурно - нищо не сте научили от историята. След близо 2 века под византийско, близо 5 века под османско и 45+30 години под съветско-руско "присъствие", сте се докарали дотам, че да ви управляват еднокнижници, марионетки на криминални престъпници (такова е управлението на България от 9/9/1944 година). Докато живеете в миналото, няма да имате бъдеще. Спрат ли ви еврофондовете - до една година ще е същата мизерия, до която ви докараха комунистите. 2021 година е, живеем в ерата на Знанието. Само Apple има пазарна капитализация много по-голяма от БВП на Русия (по която ревете) с всичките ѝ полезни изкопаеми... Това е така, защото първите привличат умове от цял свят, а вторите гонят умовете си по света. (Същото е и в България)

    Коментиран от #24

  • 20 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    4 3 Отговор
    В ЕВРОПА ПАДНА КОМУНИЗМА....САМО НАШИТЕ КОМУНЯГИ СЕ ЗАПИНЯХА.......И ХОРАТА ИМ ПОСОЧИХА ПРАВИЛНАТА ПОСОКА ЗА ДЕЙСТВИЕ.......ИНАЧЕ ГИ ЧАКАШЕ ЛЮБОВТА НА "НАРОДНИТЕ МАСИ"
  • 21 Гейтака

    0 0 Отговор
    Тогава се захванах с педе.аслъка.Бяха славни времена.
  • 22 сила

    2 1 Отговор
    АКО ПРЕДАТЕЛЯ ДОБРЕВ НЕ БЕШЕ ВЪРНАЛ МАНДАТА,ЩТЯХМЕ ДА СИ СПЕСТИМЕ КОСТОВ,СИМЕОНЧО И НАКРАЯ ТИКВАТА....ВИДЕНОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ЧЕСТЕН И НЕКОРУМПИРАН ПОЛИТИК В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕДАДЕН ОТ КРАДЛИВИТЕ СИ И АЛЧНИ ДРУГАРИ...

    Коментиран от #23

  • 23 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "сила":

    ПРИ ГЛАДЕН И БОС НАРОД.....НИКОЙ НЕ ВИ СПАСЯВАШЕ.... ГНЕВА НА "НАРОДНИТЕ МАСИ" Е БЕЗЖАЛОСТЕН
  • 24 Бари

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не знам дали ви":

    Това е така , защото първите си мислят че са богопомазани и , само те имат право да печатат зелени хартийки без покритие . Но скоро всичко ще си дойде на мястото . Седи мирен .

    Коментиран от #25

  • 25 БСП...ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бари":

    ДОБРЕ ЧЕ ДОБРЕВ ВЪРНА МАНДАТА....ЩОТО СТАВАХМЕ ПО РУМЪНСКИ СЦЕНАРИИ....И БАЙ ТОШО МОЖЕШЕ ДА СВЪРШИ В НЯКОЯ ПЛЕВНЯ
  • 26 Мъдрият

    1 0 Отговор
    Жан Виденов (въпреки че бе от БСП) беше един от малкото достойни политици, но му направиха капан отвън, и сринаха изкуствено държавата.
    (Аз също фалирах тогава - страшно време беше...)

    А Николай Добрев (Бог да го прости!) и Георги Първанов са двамата политици (Въпреки че бяха от БСП), които проявиха доблест, мъжество, мъдрост и трезв разум - благодарение на които бе избегната гражданска война в България! Бог да ви благослови за това решение!

    Лошо, че после дойде Лостов (Иван Костов), който срина, опостуши и разгради, това, което беше останало от предишните...

    Коментиран от #27

  • 27 Мъдрият

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мъдрият":

    Впрочем не само Лостов, а и Ф.Д. и всички други от СДС, които ни излъгаха и убиха мечтите и ентусиазма ни!
  • 28 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Предатели–страхливци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове