8 Февруари, 2021 20:14 1 752 17

Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи

  • булатом-
  • богомил манчев-
  • аец козлодуй-
  • аец белене

За да се премине България към „зелената сделка“, на България ѝ трябват и АЕЦ „Белене“, и АЕЦ „Козлодуй“

Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуациите през 2012 г. и сега са коренно различни. Тогава правителството взе решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ поради финансова невъзможност, а днес това е втори въпрос. Първият е как ще заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия, тъй като „зелената сделка“ вече е налице. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев по повод решението на правителството за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ „Белене".

От чисто лицензионна гледна точка ще изгубим 7-8 години, които имаме на площадката на „Белене“ . Малко е заблуда да се каже, че като имаме лиценза на реакторите в АЕЦ „Белене“, те ще се натаманят в АЕЦ „Козлодуй“. За реактора за АЕЦ „Козлодуй“ трябва да се направи нов проект и парите за АЕЦ „Белене“ ще ги загубим, а те са „само“ 250 млн. евро, заяви Манчев.

По думите му не е възможно да веднага да се смени руското гориво с това на американската компания „Уестингхаус“. Това може да стане постепенно, след не по-малко от няколко години, обясни той.

Блокът за АЕЦ „Козлодуй“ на нивата, която гледахме, трябва да се привърже към площадката. Технически не е проблем да се монтира реакторът в АЕЦ „Козлодуй“ , основният проблем е с лицензите. През това десетилетие Седми блок там трудно ще заработи. Според мен това може да се случи не по-рано от 12-15 години, а на вратата ни чука проблемът с намаляването на енергията от въглищните централи, посочи експертът.

За да се в премине България към „зелената сделка“, на България ѝ трябват и АЕЦ „Белене“, и АЕЦ „Козлодуй“, но и Седми, и Осми блок. Ако двата проекта се правят, те трябва да бъдат чисто държавни. Проблемът с тези проекти е чисто политически, каза още Богомил Манчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    11 3 Отговор
    герб ще уморят народа

    Коментиран от #11

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 8 Отговор
    Някoй мнoгo гo e яд, чe e нaмeрeнo eдинcтвeнoтo вярнo рeшeниe нa прoблeмa c купeнитe рeaктoри ВВЭР-1000. Oчaквaм "брaтушкитe" дa зaпoчнaт c нoмeрaтa cи...е-е-е вече почнаха.

    Коментиран от #4

  • 3 ежко

    3 1 Отговор
    Богомил Манчев го "кефи" Белене, защото е част от схемата.Там картите отдавна са раздадени и Бого е гушнал валетата, а варианта "Козлудуй" -там тепърва ще се раздава.....
  • 4 Мимч

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Номерата си ги правим ние,а не братушките,а че ние малко акъла и хвърляме и заравяме милионите дадени за строежа на Белене,кой е виновен.Каква вина имат те,когато са си изпълнили договора,а ние чакаме какво ще ни кажат американците.Глупаци сме и затова сме на този хал....

    Коментиран от #12

  • 5 LonDon

    5 2 Отговор
    АЕЦ Белене е напълно необходим, дори в началото да не е изцяло икономически изгоден. Това е първо от национално, научно, професионално и още куп значения стратегически и второ - освен зелената сделка се задават и електромобилите, а 2-3 млн коли трябва с нещо да се зареждат и то бързо, и при това по-често през зимата. И колкото и да е далечно ще дойде и тази необходимост, която не е за пренебрегване. А ако се мисли в перспектива, за да има инвестиции в производство - трябва евтин ток или евтин газ или и двете. А газът зависи от Русия - ще евтин или не за нас, каквото му щукне на ония. Така че алтернативата е ток за автоматизирано производство. Естествено трябва да се направят по-прецизни сметки, но и с поглед поне 10-20 години в бъдещето. И тогава някак си първи гарант е АЕЦ-а , дори после да се измисли нещо друго.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сандо

    2 0 Отговор
    Не разбрахте ли най-вече че в тая територия нищо сериозно няма да заработи,осмев ако не се случи чудо!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ЕЛТО":

    Гледах интервюто по телевизията, човека говори много професионално, личеше, че е разбирач за разлика от нишка, която е гледах сутринта.....
  • 12 БРАТУШКИТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мимч":

    трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г.

    Коментиран от #16

  • 13 Анонимен

    2 0 Отговор
    А тази зелена сделка кой ви даде право да я сключвате от наше име ? Не помня темата да е била дискутирана когато и да е било в България , но изведнъж сме сключили тази сделка и трябва да затваряме единственото ни енергийно производство със собствени ресурси . Кога българския народ даде мандат да бъде заробване с тези утопични измишльотини които ще донесат само бедност и нищета ?
  • 14 Сух

    0 0 Отговор
    Брее един събра смелост да каже какво светло бъдеще ни чака..
  • 15 Да не се вживява толкоз

    1 0 Отговор
    Не е важно какво казва шефът на Булатом Важно е какво казва шефът на шефа на Булатом
  • 16 Туци

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БРАТУШКИТЕ":

    Плещиш глупости, чул си нещо по въпроса но не си разбрал за какво става дума. Толкова много изказвания по въпроса има от некомпетентни "ЕКСПЕРТИ" че на теб ти е удобно да им вярваш.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове