15 Февруари, 2021 07:19 2 161 17

Каракачанов откри Център по кибероперации в Морското училище във Варна

  • варна-
  • красимир каракачанов-
  • отбрана

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се провежда ежедневен учебен процес

Каракачанов откри Център по кибероперации в Морското училище във Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Модерен център по кибероперации откри във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На церемонията присъства и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, съобщиха от Министерство на отбраната.

Началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи мултифункционалните възможности, с които центърът разполага за обучение на курсантите и студентите и за провеждане на киберучения и тренировки. Той посочи, че се търсят възможности за интегриране на центъра в системата за киберподготовка на НАТО.

„Центърът по кибероперации е уникален по своята същност и доказателство за това, че винаги могат да се правят хубави неща, когато има инициатива от места“, каза министърът на отбраната. „Не е случайно, че през изминалата година Морското училище беше на второ място в световните класации на висшите военноморски учебни заведения. То e едно от най-активните с интелигентни, целесъобразни и полезни предложения, за чиято реализация Министерството на отбраната съдейства“, заяви министър Каракачанов.

Флотилен адмирал Медникаров благодари на министър Каракачанов за подкрепата за развитието на Висшето военноморско училище и го увери, че ръководството ще създаде максимални условия за качествена подготовка на обучаемите. Той връчи на министъра на отбраната реплика на меча на хан Кубрат.

Центърът по кибероперации разполага с четири многофункционални специализирани компютърни лаборатории с общо 52 работни места. В него са оборудвани лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер и специализиран кабинет за работа с класифицирана информация и криптографски средства, използвани в Министерството на отбраната, Българската армия и НАТО.

Центърът разполага и с лекционна зала за провеждане на брифинги по време на компютърно подпомагани киберучения и тренировки с 56 седящи места, конферентна работна зала с обособени работни места за управление на симулациите при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки; комуникационен център със съответното оборудване за осигуряване на функционирането на информационните системи и системите за киберсигурност на училището.

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се провежда ежедневен учебен процес за осигуряване на специализирани дисциплини, включени в учебните планове на специализациите „Кибероперации“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за курсанти и специалностите „Киберсигурност“ и „Информационни и комуникационни технологии“ за студенти.

Учебният център разполага с технически възможности за провеждането на симулации на различни киберситуации - атаки, инциденти и други. Те ще се използват при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки.

При по-голям брой на обучаемите от един екип или на участниците в учения и тренировки е предвидена възможност лабораториите да бъдат обединявани като се премахват преградните стени между тях, да бъде променяна работната им конфигурация като се оформя функционален оперативен център с 48 работни места.

На по-късен етап се предвижда интегрирането на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което ще даде възможност да се провеждат изследвания за влияние на кибератаките върху корабните системи за управление, както и да се провежда квалификационна подготовка на всички категории корабен състав в съответствие с изискванията на Международната морска организация (IMO).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 3 Отговор
    Така се ходи във Варна.Сутрин рано когато хората спят и няма кой да го освирка.Не като Тиквата вчера.
  • 2 гадно

    22 3 Отговор
    Флота нЕма, адмирали има що е то???
  • 3 Тоз

    23 3 Отговор
    другарин и той Фана ножицата !
  • 4 Да бе

    20 3 Отговор
    Другарите от козяк са ни казали да направим оперативен център и да го маскираме като учебен
  • 5 Иванов

    18 3 Отговор
    Тия ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ ВМЕСТО ДА НАМАЛЯВАТ В БЪЛГАРИЯ ТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ. СЪОТНОШЕНИЕТО В БГ РЕЯЛ РАБОТЕЩ И ДАНАКОЗАПЛАТАВЗИМАЩ 1 КЪМ 4 .
  • 6 Бай...

    19 3 Отговор
    Какво открива тоя боктолум? Нали другия двоен толуп преди един ден беше във Варна, да беше го открил или трябва всеки божи ден да намират повод да се показват пред,, любящия,, ги народ! Надявам се в скоро време целия кабинет воглаве с тия двамата да открият някое заведение за задължително въдворяване и да останат там завинаги!
  • 7 ТрагОдия

    14 3 Отговор
    Божкеее..МЪКА МЪКА МЪКАА
  • 8 gggw

    16 2 Отговор
    едно време си мислех, че Волен Сидеров е ненормален, ама кат видях Валери Симеонов си казах, че спрямо него си е добре човека (волен). Ся кат гледм каракачанов си мисля, че волен и валери са направо излекувани
  • 9 А, де?

    12 4 Отговор
    То хубаво, че през изминалата година Морското училище е било на второ място в световните класации. Ами, флота ни, на кое място е ?
  • 10 на село

    12 2 Отговор
    Ходете пеша,бе! Във Варнъ. От ТКП-та.
  • 11 Морето

    13 1 Отговор
    Прави впечатление, че Борисов, където и да ходи, каквото и да инспектира, е в тандем с другия тулуп-Каракачанов. Единия освещава храм, другия-кибер-център. Пазят се взаимно, разрешават заплетени казуси заедно. Това не е някакво съвпадение- Борисов има нужда от свита, която да му отговаря какво е свършено, колко пари са раздадени, и се прави, че това го чува за първи път и казва на хората: "Ето, ние работим, даваме пари, строим-а други зарязват лозички!" Целенасочено, манипулативно поведение, целящо да бъде по-близо до народа, който го гледа като божество и аха да му се поклони.
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Всичко ще е да покрият повече терен и в българското интернет пространство. Искат пълен монопол върху овчелюдието.
  • 13 ДжафДжаф

    8 0 Отговор
    Купили 50 компа, напълнили гушата на някой трeти братчед на мистър Билла и айдее......Кат знам ква простотия цареше в родната армия по времето когато си отбивах военната служба и като знам, че тогавашните лейтенати сега са полковници и генерали майко мила....Да му мислят хакерите на Путин!!! :))) Барем да си траеха, че да не се излагат чак толкова!!!
  • 14 Васил

    6 1 Отговор
    И този стана като диктатора почна да реже лентички лика прилика
  • 15 Адама

    4 1 Отговор
    "Сега се казва,да реализираме кочина,не да сковем кочина " .
  • 16 Притча

    4 1 Отговор
    Сега да му мислят Руснаците! Нашите хакери ще ги съсипят и блокират тотално за да могат нашите приятелски хамерикански корита да си плават необезпокоявани в тяхната Черно море!
  • 17 Алекс

    3 0 Отговор
    Много искам да карам подводница! Кажете ми къде можете да се регистрирате?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове