Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 06:08 5 192 17

Д-р Мими Виткова: Изнудват болните, държавата е абдикирала

  • д-р мими виткова-
  • болни-
  • лекари-
  • здравна система

Трябва да се изясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e сбор от търговски дружества, смята бившият здравен министър

Д-р Мими Виткова: Изнудват болните, държавата е абдикирала - 1
Снимка: БГНЕС

Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят на слепи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Държавата е абдикирала от проблемите в здравеопазването. Необходима е промяна в манталитета на държавниците ни и на тези, които работят в сектора, а манталитета на пациента може да бъде променен много по-лесно, защото той е уязвим и зависим от лекаря си. Престъпление е да се експлоатира тази зависимост, категорична бе Виткова.

Без национален консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени, убедена е д-р Виткова. Епидемията от COVID-19 даде възможност да бъдат откроени проблеми в здравната система, дори ЕС иска промяна в това отношение, каза още тя.

Според нея не е изненада, че БСП са извели като акцент в предизборната си програма именно промени в здравната система. Очаква се и други партии да го направят, коментира Виткова като обърна внимание, че става дума за сериозни и необходими промени в здравната ни система, които трябва да бъдат направени. За момента има само нахвърлени идеи, които се нуждаят от уточняване, но националният консенсус е необходимост, обясни тя.

„Болните хора биват изнудвани. Това ако не се вижда от всички политически партии, нищо няма да се случи в здравеопазването. Аз не вярвам, че тези неща, написани от БСП, ще се случат. Тази тема трябва да бъде дискутирана дълбоко. Радвам се, че тя е непрекъснато в медиите, но от там насетне нито една политическа партия не излиза със сериозна програма. Как ще се премахне търговския статут и защо само на болниците? Какво правим с извънболничната помощ и какви са тези регионални конгломерати между бърза помощ и частни медицински центрове и ДКЦ-та. Какво искат да направят“, попита тя.

„Ако няма консенсус, всеки изборен резултат ще носи в себе си нюанси на промени в здравната система, което представлява краткосрочни промени, а здравната система е консервативна система и ако всеки си играе на реформи в нея, то тя ще бъде в още по-трагично състояние. В другите страни такъв консенсус е постигнат и здравните им системи се развиват далеч по-успешно от нашата. Отричайки сегашния пазарен модел, трябва да изясним какво се предлага и защо. Когато обществото знае защо се правят тези промени и какви ще са ползите за него, то би подкрепило политическата сила, която ги предлага“, коментира тя.

Трябва да се изясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e сбор от търговски дружества, твърди експертът. Според д-р Мими Виткова не се върви към одържавяване, а към някакъв нов статут на лечебните заведения. Цената на здравните услуги и заплатите на работещите в сферата също трябва да се уточнят, обърна внимание тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    17 5 Отговор
    Измамата КОВИД19 !!! Дело на ционистите !!!
  • 2 Както

    29 6 Отговор
    ... винаги точна в коментарите си!!!! А на незнаещите- беше министър в кабинета на Жан!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Поп Алигорко

    7 17 Отговор

    До коментар #2 от "Както":

    И леля на мошеника Светльо Витков...
  • 4 Последния Софиянец

    32 6 Отговор
    Мафия в бели престилки! Подлоги на Тиквата.
  • 5 АУУУУУ

    14 23 Отговор
    Точно пък ти с какво право изказваш мнение.... Когато беше министър на здравеопазването, какво направи??? Освен че докара до там че лекарите бяха по зле и от просяци. Колко болници работеха нормално., линейките бяха стари трошки за които даже бензин нямаше.... СЕГА КОМЕНТИРАШ...... 🤬🤬🤬🤬
  • 6 НАТО ВЕЦ

    18 5 Отговор
    Ами, права е. Промяната на "формата", няма да промени съдържанието.
  • 7 Фикус

    9 1 Отговор
    Д-р Мими Виткова: Изнудват болните, държавата е абдикирала. ПРАВА СТЕ ГОСПОЖО,ДЪРЖАВА НЯМА,ОТИШЛА Е НА ТОПЛО В ДУБАЙ.
  • 8 Знаем те

    5 8 Отговор
    Мими коя беше и коя си сега , папкай си от копанката на Софарма и си трай щото си и си оставаш гооолям резил колкото и да ти се ще да приказваш
  • 9 Електра

    6 8 Отговор
    Тая Комунистка, не беше ли крала, в тройната коалиция между Царя, Чалмата и СС Момата...

    Коментиран от #10

  • 10 Янаки

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Електра":

    И ти ли довтаса тук?!? Да не са те изгонили от пикливата клоака? Идеш да смрадиш? Боже, опази!!!
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    6 0 Отговор
    "Болните хора биват изнудвани." Много точно казано. Болната система е най-престъпната структура в България. Докато не го проумее обществото, за да го промени – горко му.
  • 12 Разболчев

    2 0 Отговор
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БУЛГАРИШЪН Е ДОБРЕ ПОЕЕЧЕТО ЗА БУЛГАРИШ МЕДИЦИТЕ ПО МАЛКО ЗА ДРУГИТЕ ХОРА. КАВО МУ БЕШЕ НА ПРЕДИШНОТО БУЛГАРИШ ЗДРАВЕОПАЗЕАНЕ ОТ СОЦЕЯЛИЗМА!? ЧЕ ТОГАВА НЯМАШЕ ДАЛАВЕРА СИГОРНО ЗАПЛАЩАНЕТО БЕШЕ ПО РАНГ СТЕПЕН МОЖЕНЕ ИЗРАСТВАНЕ И НЕ ПЛАТЕНО ЗА ПАЦИЕНТИТЕ КОЕТО Е МНОГО ВАЖНО .СЕГА МОЖЕ ДА УМРЕШ АКО НЯМАШ ПАРИ ЗА ОПЕРАЦИЯ ЛИЛИ ДРУГА ДРДЕМОКРАЦИЯ. БУЛГАРИШЪН. В МОМЕНТА Б.Г. МЕДИЦИТЕ ВЗИМАТ 50 ЛВ. НА РАКА КЕШ САМО ЗА ВАДЕНЕ НА МАЛКО ЗЪБЧЕ ЗЪБ. УСИГОРЕНИ БУЛГАРИШ НО НЕ СЪВСЕМ .ЖИВИ УМРЕЛИ БУЛГАРИШ.
  • 13 БЛС

    2 0 Отговор
    Рииформата в здравето трябва да започне с премахване възможността лекари да работят на частно и държавно едновременно - демократична перверзия със здравето и живота на хората, каквато няма никъде в ЕС. Тя съществуваше само в главата на соффиянски и компания. Десетилетия ли трябват за да се проумее или по-скоро липсва воля?
  • 14 Гражданин

    4 1 Отговор
    Държавните и общинските болници трябва задължително да се пререгистрират по закона за здравните заведения.Те не могат и не трябва да бъдат "Търговски Дружества".В тях трябва безплатно да се лекуват бедните българи и пенсионерите.Който има пари и богатите да си търсят частните болници.
  • 15 Българин

    3 2 Отговор
    Виткова,не беше ли и ти от тия които превърнаха болниците в търговски дружества.По тоя начин отворихте широко врати за роенето на частните болници.Те пък от своя страна откраднаха добрите доктори и сестри и развиха дейност само по скъпо струващи медицински пътеки.Като включим и това,че частните болници направиха бивши депутати,здравни министри,областни управители,техни приближени и близки.А твоето участие в този грабеж какво е?!
  • 16 шопендар

    1 2 Отговор
    пред избори,като пред избори.на червената мафия явно са оредели редиците,щом се активират старите дружки от времето на виденов,и тройната коалиция.но народа помни,1долар-3000 лева,здравна система ограбвана по всякакъв начин,дефицит,глад,разграбване на държавна собственост,а мимето като министърпълнеше гуша като пеликан
  • 17 Брадвата

    0 0 Отговор
    Държавата поне да не пречеше, а тя точно обратното, вместо да помага, пречи всячески на каквото и да било развитие. Всеки проблясък се смазва в зародиш. Кому е нужна такава "държава"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове