Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 08:04 4 531 40

БАН е готова да покаже прототип на ваксина, държавата обаче "категорично игнорира всичко, което се прави"

  • проф. андрей чорбанов-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • бан-
  • финансиране

"Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт", коментира професор Андрей Чорбанов

БАН е готова да покаже прототип на ваксина, държавата обаче "категорично игнорира всичко, което се прави" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Българската академия на науките е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу COVID-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. Това заяви имунологът от БАН професор Андрей Чорбанов, предаде Фрогнюз.

"Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации", каза професор Чорбанов.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен беше имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

"Аз не бих се ангажирал да кажа коя ваксина е най-добра, няма странични реакции, няма проблем и за хората с автоимунни заболявания. Оттук нататък за ефективност - изключително трудно е да се каже, времето ще покаже", отбеляза имунологът и добави: "Темата за ефикасността е болната тема на всички".

Не трябва да се удължават отстоянията между двете дози ваксина, категоричен беше професор Чорбанов.

"В никой случай не може да се каже че някоя ваксина е по-ефикасна от другата. Това са генетични ваксини, изобщо не става дума за вкарване на цял вирус, вкарва се само един имуногенен протеин. Научните данни за ефективността са изключително спорни", каза той.

По думите на професор Андрей Чорбанов при ваксиниране на 70-80% от хората би трябвало вирусът да изчезне масово, ако ваксината работи. "Трябва да се знае, че навсякъде ще има хора, които никога няма да се ваксинират", поясни специалистът.

"Темповете в България не мога да коментирам, защото зависим от доставките, от логистиката. Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират", допълни той.

Според него е нормално след ваксинация да има реакция на организма, но това не е страничен ефект. Професорът обясни още, че във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, докато руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.

"Действително доста групи не бяха тествани, няма как да се проследи етапът на ефикасност, само времето показва дали е така", каза професор Чорбанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протест срещу безобразията в България

    55 3 Отговор
    Не се ли интересувате защо няма желаещи ?
    За тези непроверени ваксини ?Който внесоха

    Коментиран от #33

  • 2 БОЙКО БОРИСОВ :

    46 3 Отговор
    Братя, гласувайте, че ще
    отървем кокала, бе !!!
  • 3 Сандо

    77 3 Отговор
    Не сте ли разбрали още,че всичко,което може да извади държавата от дупката в която се намира,се смазва в зародиш?И така ще продължава до зачистването на територията!
  • 4 МАФИЯ НА ББ

    96 3 Отговор
    ОТ БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА БОЙКО БОРИСОВ НЯМА ДА ПОЛУЧИ КОМИСИОННА, ЕТО ТАМ Е ДАЛАВЕРАТА НА МАФИОТА РАЗБОЙКО. КРАДЕ И ОТ ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. ЦЯЛАТА ШАЙКА ГЕРБ Е НАГЛО КРАДЛИВА.
  • 5 Любен

    80 2 Отговор
    Ясно е защо, защото държавата трябва ДА ДАДЕ на БАН, а не ДА ВЗЕМЕ от БАН.
    И няма как да вземе от БАН КОМИСИОННИ. А от вносните ваксини, лекарства и т.н. знае ли някой какви комисионни текат към шкафчето на Б.Б.?
  • 6 сигурно

    54 2 Отговор
    Ами ако направите ваксина ,нали няма да вземат милионите от ЕС. !!
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    65 2 Отговор
    Е, да, ама БАН не пускат в чекмеджето.
    А вижте "Астра Зенека - България",
    Зоя Паунова, дъщеря ѝ Ева Майдел,
    така стават хубавите работи...
  • 8 МУТРИ ВЪН

    36 4 Отговор
    Със стари мисирки бардак не се прави
  • 9 Потрес

    41 1 Отговор
    Фандъкова, до кога ще ти търпя наглостта и дебелизма?! До кога ще сте такива гнуснии тулупи! Не ставаш ма! Не ставаш за нищо компирджийке долнааа! Господ гледа!
  • 10 Dino

    7 41 Отговор
    Не им ли дадоха на БАН 40 милиона миналата година март , защото бяха много близо до създаване на ваксина. Ако не им платиха щяха да я патентоват в Щатите ? И сега пак просия!
    Голямо усвояване на пари!!

    Коментиран от #13

  • 11 Лекар

    5 42 Отговор
    Да дадем на мухълите на БАН тези пари от нашите данъци и ако ни излъжат и не направят нищо да върнат парите и да ги закрият.
  • 12 проф Чорбанов Какъв Щам ще има

    4 24 Отговор
    Българската ваксина?? Гербер ски?? Астра Зенека имала маймунски щам?? А с Гербер ски, как ЩЕЕ положението!!! Още пари да ви Пуснат?? Кой ще ваксинирате?? Тези в Психатриите??
  • 13 Гост

    8 26 Отговор

    До коментар #10 от "Dino":

    Те БАН и маски щяха да правят и да наводнят пазара в България ! Какво стана с тия маски? Или и там само ако се дадът някви пари потъват в бездната без резултати!

    Коментиран от #21

  • 14 Ясно е

    41 3 Отговор
    БАН комисионни не дава ! "Изнесете" производството през някоя частна фирма близка на управляващите и глей кво става. Ще работят денонощно и ще ваксинират и маймуните в Африка ! :))
    Алеко го е казал - келепир да има ! Това е важното по нашите ширини. А гледам и много е заразно, защото и в Европата тоя келепир взе яко да заразява !
  • 15 казах

    4 29 Отговор
    Феодалните старци нищо не могат да предложат.
  • 16 Интервюто на 💀 , гледайте

    30 1 Отговор
    Само три пачки от шкафа на Бацо, толкова е инвестицията, но Бацо не дава само взима и като направят ваксината, ще "помагат" !
  • 17 Антон

    34 2 Отговор
    Ако бие си правим ваксина, бих избрал нашата! Но за съжаление нито ес, нито големите фарма компании ще ни позволят. Защото това ще им намали печалбата, въпреки евраците, които дават за чекмеджето на толупа
  • 18 Професора

    30 1 Отговор
    Симеон Дянков продаде един куп патенти разработени от БАН
  • 19 Оги

    25 1 Отговор
    Виж сега, Андрейчо, ако имаше далавера за чекмеджето като тази, когато се купуват ваксини, щяха да бъдат много заинтересовани. Мисля, ти е ясно. Ако ще да изобретите най-добрата ваксина на Вселената, няма ли кинти директно по веригата на никого не му пука. В Беге сме все пак, не забравяй, не бъди наивен.
  • 20 АНОНИМЕН

    17 1 Отговор
    Че къде е интереса на "дълбоката държава" в случая?! Същото е и в търговията с картофи, краставици, лекарства....?! Тук ще е много трудно да сложат някое наше момче/момиче на вратичката да цуцка печалбата и да я разпределя по направления!
  • 21 АНОНИМЕН

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ти шегуваш ли се, колега?! Защо не опиташ да отвориш фабрика за маски и да произвеждаш по спецификация на БАН! И продавай да видим дали няма да те фалират още преди да си започнал!?

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "АНОНИМЕН":

    Аз дали се шегувам? Ако аз го бях казал да ама тебе ти е късичка памета какво плямпакаха март 2020!

    Коментиран от #23

  • 23 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Припомни ми! Моля!
  • 24 Русенец

    7 0 Отговор
    Не искаш доброволно ваксиниране с ПФАЙЗЕР получаваш ШМАЙЗЕР !
  • 25 666666

    10 1 Отговор
    Тук Тиквата трябва да дава и няма как да вземе за шкафчето.А, сега има процент за него за министрите и щаба.
  • 26 Васил

    2 10 Отговор
    Бан са феодални старци това заедно с Днас трябва да бъде затворено.
  • 27 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    Каква легитимност за разходи към БАН дава държавата, ако самите учени там , декларират за саботаж на научната дейност.
    Оставам безмълвна за причините , довели до състояние на пълен мозъчен блокаж на МЯСТО , ОТ КОЕТО СЕ ОЧАКВА НАЙ- ГОЛЯМА АКТИВНОСТ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ .ДЪРЖАВАТА Е В СТУПОР .
    ВИЖТЕ СЕГА НЕЩО МНОГО ИНТЕРЕСНО , КОЕТО МЕ ХВЪРЛИ В ПОТРЕС :
    ТОВА Е ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ " АЛФА " :
    КАСАБОВ / ЛЕКА МУ ПРЪСТ / , ПРЕЗ В. СИМЕОНОВ РАЗБРАЛ , ЧЕ БИБИ МНОГО СЕ СТРАХУВА ОТ БРАТЯ ДОМУСЧИЕВИ .
    ПРИМЕРЪТ НЕ Е ВАЖЕН , НЕ Е И ТОЛКОВА ВАЖНО , ЧЕ НЯКЪКЪВ МЪЖ ИЗПИТВАЛ СТРАХ .АКО ИМА ПРИЧИНИ , ВСЕКИ СТАВА ПОДВЛАСТЕН НА СТРАХОВЕТЕ СИ .
    ТУК СЪЩЕСТВЕНОТО Е , ЧЕ НЯМА В ДЪРЖАВАТА ЗА НИЩО СЕРИОЗЕН ДЪРЖАВЕН РЕГЛАМЕНТ , КОЙТО ДА ДВИЖИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ , НЕЗАВИСИМО ОТ ЗАПЛАХИ И СТРАХОВЕ .ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ СТРАХУВА ОТ ВСИЧКО . ТАКА Е УСТРОЕН ЧОВЕК .РЕГЛАМЕНТЪТ ТРЯБВА ДА ДАВА ПРОСТОР ЗА ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ .
    В СЛУЧАЯ ББ НЕ Е ВЪВЕЛ РЕГЛАМЕНТИ. ЛИПСАТА ИМ , ПРАВИ ОТ ДЪРЖАВАТА ТОВА , КОЕТО НЕ Е .НЯМА ГРЕШКА : ТОВА КОЕТО НЕ Е .
  • 28 някой

    6 0 Отговор
    парите от ес са под условие да се върнат там, няма да ни позволят да печелим сами.
  • 29 1to3

    7 1 Отговор
    Само населението на софия да отдели по 0.10 и ще се съберат тези 120 000 за машината
  • 30 гостъ

    1 2 Отговор
    Доколкото е известно,така наречената,,бъргарска,, ваксина ,не е съвсем българска. В досегашната и разработка,ако може така да се нарече,има и чуждо международно участие.Не много голямо, но има.Това го е казвал в тв интервю самия ппофесор. Да не излезе накрая че България е спонсорирала чужда разработка и друг да държи патента.От друга страна като е толкова ефективна и надежна, все още има многомилиардни фарм.компании ,които биха проявили интерес за окончателна разработка,проучвания и пускане на пазара.
  • 31 Аз40🏴‍☠️

    4 3 Отговор
    иРНК директно променя генетичния материал на тези, които го получават. Не, мерси!
  • 32 Верно ли?

    2 6 Отговор
    На гол тумбак чифт пищови са тия от БАН!Освен Булгарикум бациликус,която и без това си съществува в природата друго през столетната си история не са "открили"!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Антимафия

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    Така е г-н Чобанов, явно е , че не сте,
    от държавните чиновници,
    които са инструментите на Хунтата ,
    за кражби в Държавата ?
    Ако бяхте такъв сега щяхте да сте " Генерала" от БАН!
    Докато "Масони -Фараони" и "Премиери- Рентиери" ,
    със явна Прокурорска охрана ,мачкат България ,
    не се надяваме ,
    нормални хора специалисти ,да се докажат,
    в тази съсипана държава , България!
  • 34 Технолог

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Верно ли?":

    След като, "Лактобацилус Булгарикос" ,
    съществува във Природата ,
    дишай по- дълбоко и карай на празен стомах?
    дишай и "Стрептококос Термофилос",
    че само" Булгарикос" горчи и е кисел
    И дишай с маска на лицето, но отиди на село !
    Че в София ,
    политиците Делян Пеевски и Бойко Борисов
    го ,"изядоха "всичкия!
  • 35 Антимафия

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Верно ли?":

    "Лактобацилос Булгарикус" е открит,
    от Българския учен ,Стамен Григоров във Франция,
    и е предоставен на "Данон",
    за производство на кисело мляко в Испания,
    по онова "Фашистко" време ?
    "През Двадесете години", на миналия век?
    За да отиде Стамен Григоров в Испания ,
    а не реализира, своето откритие във България,
    ме навявя, че още тогава,
    " Хунтата и Бойко Борисов " ,
    са били "модел на Управление"?
  • 36 С какво да те финансират, проф. Чорбанов

    2 0 Отговор
    Та те теглят кредити и трупат държавни дългове всяка седмица , ето и днес още стотици милиони нов кредит тегли гроб!? То и за орязаните мощно обезщетения за половин милион хора безработини вече благодарение гробо- короната и за пенсии от 150 евро няма, ти за наука им говориш....тука сме в каменната ера с гробарите отдавна - студ, мизерия и смърт , надминаваща и смъртността при войни
  • 37 А бе

    1 0 Отговор
    Аз павече вярвам на проф. Радка отколкото на тиквениците от Оксфорд и Астра Зенека. Ако има наша ваксина ще я предпочета ако се наложи да се ваксинирам изобщо.
  • 38 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО В ЛЕЧЕНИЕТО НЕ СЕ ИЗПЛЗВА ---ПЕНИЦИЛИН -ХИНИН -КАКТО ПРЕЕДЛОЖИХ ПРЕДИ МЕСЕЦИ !?!?!?!? ... ФАРМАЦЕВТИКУС---- -ГЛАВАТАРИКУС- ПЛАЩАЧУС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 39 незнайко

    2 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДНО БЪЛГАРСКО ПОСТИЖЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ ОМАЛОВАЖЕНО, ЗАЩОТО ТАКА ИСКА ЗАПАДА !!! Ако се бяхме възползвали от поне половината наши изобретения и нямаше корупция, сега щяхме да се къпем в БЛАГА !!! Сега разбирам защо много хора нападат БАН, че не работели, ДА АМА НЕ Е ТАКА !!!
  • 40 Васил

    0 2 Отговор
    Дълбоко се съмнявам в нашите учени имат капацитет да направят ваксина те са неспособни да извлекат витамин С от лимон камо ваксина да направят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове