Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 11:53 2 822 57

Математикът Петър Велков: Ако искаш да си в присъствена форма, съгласяваш се на тестване

  • петър велков-
  • училища-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • тестване

"Хора стигат до самоубийство след прекаран COVID", каза математикът

Математикът Петър Велков: Ако искаш да си в присъствена форма, съгласяваш се на тестване - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"COVID атакува няколко системи. Влияе и на нервната система. Има изследвания, където дори хора стигат до самоубийство след прекаран COVID. Проф. Коста Костов казва следното: Всеки преболедувал COVID ще се нуждае от трима специалисти, които да го преглеждат - това са кардиолог, пулмолог и невролог. Досега смятахме, че децата са запазени. Колкото е по-малък пациентът, толкова по-чувствителна е темата. Едно е да ти кажат 5% деца ще имат проблем. Ама ако това са твоите деца? Какво правим?!".

Това каза математикът Петър Велков в интервю за в. "Марица".

"Няколко месеца след като деца са прекарали дори безсимптомно коронавирус, виждаме увреждания върху техния миокардит, виждаме увреждания, които са опасни и могат дългосрочно да окажат въздействие", допълва Велков.

На въпроса откъде идват данните, с които Велков предрича трета вълна на коронавируса, той отговори: "Данните са от една графика на д-р Лъчезар Томов от Нов български университет, с когото анализираме пандемията от самото начало. Тя показва, че това ускорение е най-голямо при лицата на възраст от 0-19 години. После следва увеличение при всички други възрасти. Това вече го разбра цял свят - училищата са ускорител на пандемията. Когато заболеваемостта е в големи нива без мерки в самите училища и когато имаме забавени мерки в обществото, двата фактора се свързват. Вкарахме 200 хиляди ученици и учители в присъствена форма. Те имат родители. Баби и дядовци дори не броим"

"При 200 хиляди ученици говорим за поне 600 хиляди пряко замесени. Ако броим и детските градини - там са около 500 хиляди, и пак умножено по 2-3, става милион и половина. Така се получава една цифра от поне 2 милиона, които са върнати в присъствено взаимодействие. И това се случва при едни от най-либералните мерки в Европа и света. Ние връщаме децата в едни затворени пространства за много часове със спорно проветряване и без маски за I-IV клас и детската градина. Като добавим към това и градския транспорт, и родителите на тези деца, които са присъствени в своите офиси, става една верига от фактори. Но най-ключовото нещо е липсата на всякакъв вид тестване в училище и карането на над 70% безсимптомно на вируса от страна на децата.

Към това като добавим фитнеси и молове - всичко това ще доведе до още по-силно увеличаване на заболеваемостта. Резултатите, които виждаме, са увеличаване на заболеваемостта с 32% и на смъртността с около 50 на сто спрямо предната седмица. Не ни чака нищо хубаво - тепърва ще видим резултата от новото смекчаване.", коментира Велков.

"Не е важно какво отваряме, а как го отваряме. Австрия също обяви смекчаване на мерките - заработиха фитнеси, магазинчета, училища. Как ги отварят? Задължително носене на маски FSB. Трябва да носиш не просто маска, а качествена маска, защото при новия вариант старите не вършат работа. Увеличават задължителното отстояние на 2 метра, а не на 1,5 метра. Остава задължителният полицейски час", каза още той.

"Ако искаш да си в присъствена форма, ти се съгласяваш на това тестване. Дали ще е на ротационен принцип, не знаем. Ще редуват връщането на учениците в различни дни - така ще редуцират броя на децата в една класна стая, което е ключов проблем и в България. А при нас направихме едно безсмислено тестване на учителите", категоричен беше математикът.

"Смисълът бе да се направи таргетирано в началните училища. Но да тестваме като цяло учителите във време, в което те не са преподавали в гимназиите от три месеца, за да направим изводи за заболеваемостта в образователната система, е смехотворно! Ако има симптоматика, учителят няма да е на работа. Затова и резултатът от това тестване е една четвърт от процента позитивни при над 20 хиляди теста. Да не говорим, че това не бе задължително", обясни той.

"Министерството на здравеопазването вече води разговори с МОН за проучване подобно тестване на децата ни да стане със съгласието на родителите. Иначе не можело да стане. Отговорът е ясен - няма да е задължително у нас. Виждаме как и при учителите под 50% се съгласиха да бъдат тествани. При учениците мисля, че не повече от 20-25 процента от родителите биха се съгласили да се тестват техните деца, което е тъжно и необяснимо. При нас не само че не тестват масово учениците, но не се тестват и симптоматични деца. Които искат присъствено обучение, сами саботират собствените си интереси", каза математикът.

"В момента едно е ясно - в резултат на COVID хората развиват автоимунни заболявания. При липса на ваксина е ясно, че това може да се случи, а при ваксинация този риск почти го няма. То е теория на вероятностите –-винаги има възможност нещо да се случи. Другото притеснение е за стерилните и увреждането на репродуктивните възможности от ваксините. Това обаче доказано се случва при COVID. Едно са преките и доказани увреждания, а другото са теория на конспирацията", допълва той.

"При нас основният въпрос е наличността на ваксините. Портфолиото от ваксини, което избра България, беше неправилно. Самият факт, че сме на последните нива в ЕС при уж равни квоти, значи, че нещата при нас не са окей. Между 1/3 и 1/5 от всяка от топваксините ние не сме се възползвали. Което е грешен избор. Другото е организацията. Когато е добра, може да се ваксинират огромен брой хора и темповете да са високи. Какво става в Израел и Великобритания - по 100-120 хиляди души на ден се имунизират. Има спешни модели как да се случи това - просто трябваше да бъдат адаптирани към българските условия. Ясно е, че скоро ще имаме достатъчно на брой ваксини - въпросът е, че не бяха навреме. Има между 500 хиляди и 1 милион българи, които веднага биха се ваксинирали, ако имат възможност. Аз от 20 декември чакам. Оттогава три пъти съм попълвал списък и още не съм ваксиниран", коментира Петър Велков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    66 6 Отговор
    имах усещането,че сте сериозна - медия !
  • 2 Искат

    58 7 Отговор
    Искат да превърнат децата в чудовища
  • 3 Последния Софиянец

    81 6 Отговор
    Хората се самоубиват от много гледане на телевизия.Там ги плашат денонощно.
  • 4 00000014

    71 6 Отговор
    Математикът ако продължава да се слага на управляващите, ще може ли да сметне колко ТЕЖИ 7 грамово оловно топче?
  • 5 ТаУмВзе

    65 5 Отговор
    Математяги, врачки, баячки и други влъхви дуднат яко глупости. Щом и на Децата се посяга вече, какво повече?
  • 6 хубаво

    48 3 Отговор
    Ми добре, тогава не искаме.
  • 7 БОЗА

    64 4 Отговор
    А аз най-наивно си мислех поне до момента,че математиците се занимават с математика...а те не само с медицината са се захванали,ами даже и избори правят... ;-)
  • 8 гербофоб

    43 2 Отговор
    вече като видя и чуя гербофил,получавам охтикария!
  • 9 Пацо

    40 5 Отговор
    Световни експерти са казали отдавна че всички корона вируси имат 2 пика при разпространение. Втория пик приключва до май месец за ковид като вируса все повече ще отслабва. Това не е нещо ново и се знае от март миналата година. Без коментар за математиците експерти по вируси.
  • 10 BG гражданин и данъкоплатец

    61 5 Отговор
    Кой си ти, за да казваш кой ще се тества? Майка ти и баща ти не са те научили на най-важното - да си човек! Тъпоумните си изказеания и некомпетентно мнение запази за себе си! Ти неприсъствено ли стана "математик"? За твое сведение и за сведение на псхясалите привърженици на т.нар. "дистанционно обучение в електронна среда" - образованието е конституционно право, а това че шепа малоумници, начело с министъра /диалектно мякащ/ си правят незаконни експерименти с образованието на децата ни е прокурорски проблем! Скоро никой няма да си спомня за теб, НОЩ и всякакви щабове... Тъпанари!
  • 11 321

    48 4 Отговор
    Не е тъжно и необяснимо нежелението на родителите, г-н глу*пав математик. Има сериозно медицинско обяснение. Но, все пак математиката е проооста наука, тя работи с елементаризми, човекът не може да разбере и живее в собствен измислен свят от цифри. А това, че е от котилото на квази науката НБУ направо ме отказа да чета повече какви пасквили пише..
  • 12 Гюро

    40 5 Отговор
    И този е загубил връзка с реалността. В края на представлението и той ще има изражението на бай Тошо от 10ти ноември.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    38 5 Отговор
    Този математик работи ли нещо , или само в медиите ?
  • 15 Перелманн

    31 5 Отговор
    Всеки който може да привежда под общ знаменател станА математикъ
  • 16 КОВИД20

    32 5 Отговор
    Този начален учител, тази гнида от кохортата на убийците ГЕРБ толкова ни е противен вече, че даже не можем да прочетем докрай предсказанията му.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОВИД20

    28 1 Отговор
    Представяме ви Петър Велков. Той е на 24 г., родом от Пазарджик. Завършил е "Бизнес администрация" в УНСС, но вместо да се занимава със собствен бизнес, той решава да се захване с учителстване.
    Интервю на Bulevard.bg 17.09.2014
    Та кога завърши математика? БОКЛУК

    Коментиран от #40, #45

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОДОР СТОЯНОВ

    18 1 Отговор
    ВНИМАВАЙ С ШАХТИТЕ ДРУГАРЮ МАТЕМАТИК!
  • 23 КРЕТЕН!

    20 2 Отговор
    Човекът е нещастен - не бил все още ваксиниран! не му се присмивайте, оставете го да дочака щастието си!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 параноя

    14 1 Отговор
    Страх го е, момчето! Да не стигне до самоубийство! Но едва ли ще е следствие от Ковид - параноята е страшно нещо!
  • 26 БОЗА

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "шматематик":

    Нематематици твърдят,че ако тръбата е с "коляно" или в краен случай тетка се стигало до включване на допълнителни тайни функции... ;-)
  • 27 😷😷😷

    20 2 Отговор
    Няма ли най-накрая някой да забрани на тия книжни мишки математици да спрат да плещят глупости !!! Гледачка пред Шератон, ще ви даде по-точна прогноза! "Звезди" ги направихте тези комплексирани нещастници !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Iviviv

    14 1 Отговор
    Аре спрете да плаши те хората с това политико икономическо вирусче спрете се побъркахте хората оли... Го.. Френиии.
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Да,също мисля,че давате думи на някакъв всезнайко без да покаже с Реални числа увеличението!В моента за 9 дни предходни имате смъртност 50 човека на ден!Казва се с 50% спрямо миналата седмица....Коя е миналата,тази която премина,или тази,която тепърва започва!Не дава данни за вирусоносители,аз ви давам всекидневно и виждате,че дори с лъжи не могат да ги докарат!Не се излагайте,пощадете хора,като мен!Цял живот съм бягал от простотията ,а вие ежедневно ме облъчвате с някакъв такъв!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 0!0

    7 1 Отговор
    На тоя калкулатор няма ли кой да му махне батерийте че само криви сметки
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 КОВИД20

    15 1 Отговор
    " Какво преподаваш на децата?
    -Аз лично си избрах да съм възпитател в целодневната форма на обучение"
    Интервю на Bulevard.bg 17.09.2014
    Та кога завърши математика? БОКЛУК
  • 35 Azz

    9 0 Отговор
    Някъде по света бели никому неизвестни математици да са се изказвали по медицински въпроси?Да закрият всички медицински университети и да останат само МГ-та,да покрият липсата на лекари...
  • 36 Циганка

    13 0 Отговор
    Вие наясно ли сте , че като постоянно давате трибуна на този 0лиг0френ скоро ще го намерите на сметището.Има хора с изгорели бушони вече и този е настъпил кабела.
  • 37 КОВИД20

    9 0 Отговор
    Възпитател в целодневната форма на обучение - това е този БОКЛУК изплувал от тинята, за да заживее покрай убийците ГЕРБ.
    Този лъжец го публикувате и неговото мнение е важно?
  • 38 Отивам на купон

    5 0 Отговор
    300 човека на римска свадаба за нас закони няма
  • 39 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    ,,Някой,,кой,, натиска ФАКТИ....
  • 40 Тото

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОВИД20":

    И най-вероятно получава добро заплащане за апокалиптичните статии които пише. Маските висок клас в Австрия се продават по 59 евроцента а в България по колко. Ако е привърженик на тестването в училище и детски градини да предложи на правителството да закупят щадящи тестове (гаргара или слюнка) както в Австрия.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гроссе

    10 1 Отговор
    Има нещо сбъркано в тоя.Такива да им се изключат всякакви средства за комуникация и да плямпа на съседите си.

    Коментиран от #56

  • 47 tester1

    13 0 Отговор
    Христо, просто не изписвай "математик" пред името на това нещо, обиждаш много голяма група от хора занимаващи се с математика.
    Ако го опишеш като политик, много по-близо би било до истината със всичките и производни епитети.
  • 48 Мисля

    5 0 Отговор
    Голяма мандра този ковид.Всеки се опитва да намаже от парите които се изпомпват сега.Бялата мафия усърдно си брани кеша,ама лешояди, като този математик,разни социолози и други анализатори искат и те да се намърдат до паричките.Ама този го прави урболешката.
  • 49 Шмешник си ти смешник

    4 1 Отговор
    Откога започна да разбираш от медицина като ти гледам познанията по математика и математиката ти е толкова силна
  • 50 На този

    5 0 Отговор
    Х квадрат,на трета ,умножено,по файка му мут,ката,от километри личи,че е здраво зарибен от онези- с лаборатории и тестове на склад.Аз по бакалски изчислих,че към момента,тестовете носят много по голями печалби от самите ваксини..Писиар -120 до 150 лв, и антиген- средно 15 ле.Маржа е огромен,между доставна цена и крайна.Бизнес за стотици милиони.Над 1,5 милиона са към момента тестваните.Сами пресметнете за какви гигантски печалби става въпрос.А това л,ке иска и убеждава хората със съзнателно поклаждаща паника" научна" статистика и изчисляване,да подсигурим през децата още милион тествания.Абе,цифровия,шо добре гледай в краката си.Че е хлъзгаво,и такива ги хваща паветна екзема при случайна среща.
  • 51 ДОКТОР

    7 0 Отговор
    МАТЕМАТИЦИТЕ СТАНАХА ДОКТОРИ СВЕТЪТ СТАНА ЛУКАВ ЗА ПАРИ МАТЕМАТИКА ВЗЕ ДА РАЗБИРА ОТ БОЛЕСТИ И ДА УЧИ И ПОУЧАВА ДОКТОРИ!ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ТАКА ЕДИН И СЪЩИ СЦЕНАРИЙ.
  • 52 J Y Moineau

    8 1 Отговор
    Това не е математик. Това е трол пуснат по телевизиите.
  • 53 Гост

    4 0 Отговор
    Тоя пишманматематик, ботокса, шилето, гологлавия, Кунчеффф, Балтов и още няколко калинки покрай тях усещат ли как на 04.04 ще трябва да се спасяват с триста заедно с безкнижния си шеф....
  • 54 незнайко

    2 0 Отговор
    Хора стигат и до самоубийство когато не могат да ИЗХРАНЯТ семейството си ! КОВИД треската доведе до това положение а не самата болест господин Петър Велков !!!
  • 55 Антон

    3 1 Отговор
    Този де.ил наистина дрънка чутовни глупости. Отказвам да чета материали в които фигурира името му!
  • 56 Съсед

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гроссе":

    Е, защо такова отношение към съседите, може пък и да са свестни...
  • 57 Jino

    0 0 Отговор
    Чиста проба 100% комсомолец))).
    Мамин сладък.
    Този типаж ми е много добре познат, сякаш изпълзял от миналото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове