16 Февруари, 2021 20:52 1 446 20

Доколко безопасни са шахтите на публичните места

  • шахта-
  • ток-
  • удар

Да не става инцидент, защото тогава със сигурност институциите ще започнат да си прехвърлят отговорността

Доколко безопасни са шахтите на публичните места - 1
Снимка: БГНЕС

Смъртта на 16-годишния младеж в София, загинал от токов удар, стъпвайки на улична шахта, предизвиква опасения и коментари доколко безопасни са шахтите на публичните места, съобщи БНР.

Какво е положението с шахтите във Велико Търново и какви са притесненията на хората?

Капаците на шахтите са проблем не от вчера или от днес в града. В социалните мрежи непрекъснато гъмжи от сигнали и коментари за липсващи или разбити капаци и решетки, както на дъждоприемните шахти по пътното платно, които са предпоставка за катастрофи, така и по тротоарите, където са шахтите на енергодружеството и на далекосъобщителните компании, кабелните телевизии и доставчиците на интернет. От едните тротоарни шахти с разбити капаци може да ни „удари“ ток, а от другите – със сигурност е гарантирана среща с личния лекар или по-дълготраен престой в ортопедията.

Положението с капаците на шахтите не е цветущо, казват великотърновци:

„Мърляшка работа за мен, притеснява ме, разбира се, нелеп инцидент, при който някой не си е свършил работата. Където можем, гледаме. Вечерта не можеш да гледаш никъде, има шахти начупени, стъпваш, чупиш си крака, отговорник няма“.

„Не винаги се чувствам в безопасност, когато вървя по тротоарите. Мисля, че може и повече“.

„Има какво да се желае, със сигурност. Много често ми се е случвало да има проблем с шахтите – да няма капак, да стърчат някакви неща. Трябва като има някакъв проблем, да се оправи“.

„Институциите трябва да си вземат мерки, има си Община, има си кмет. Тротоарите трябва да се водят към общината“.

„Би трябвало да има група, която да проверява от Общината и да отстранява нещата, да не разчитат само на хората“.

Би трябвало да има контрол на шахтите от Общината, защото стопанин на тротоарите е тя, тъй като тротоарите са публична общинска собственост. Според инж. Динко Кечев, директор на общинската дирекция по устройство на територията, шахтите във Велико Търново са в добро състояние, но скоро проверки за състоянието на капаците им не са правени. По думите му отговорността на Общината се свежда до това дали капаците на шахтите по тротоарите са здрави и цели:

„На този етап не мога да отговоря на въпроса дали ще тръгнем да проверяваме шахтите на енергото дали има ток и кабели обезопасени. Шахтите с нарушени капаци в града не са на енергото. Тези са, които са особено по много, са на кабелните оператори. На енергото са големи с чугунени капаци, затворени и т.н. Шахтите на кабелните оператори не представляват опасност за гражданите. Те са слаботокови, няма ток никакъв. Няма вътре по какъвто и начин, освен ако не паднеш, разбира се, да те наранят. Където ги знаем, сме се обадили, пратили сме на хората, оправили са ги. Сега в момента не сме обикаляли да видим след зимата какво е, но в момента нямаме информация за такива“.

Последният сигнал за стърчащи кабели от капак на шахта във Велико Търново е от днес по обяд. Проводниците са изолирани и са от мрежа за интернет, но не са в шахтата, а над нея, в района на паркинга на старите хали в града. Токов удар няма да последва, но може да предизвика спъване, падане и травма, защото мястото на кабела не е над капака на шахтата. Да, сигналът не е до Общината, а е в социалните мрежи, в група, където членуват и много от общинарите.

Да не става инцидент, защото тогава със сигурност институциите ще започнат да си прехвърлят отговорността, коментират гражданите:

„Системата ни е такава - то не е нашето, то не е вашето. На кого е – на убития, това е“.

„Така са свикнали всички органи. Безотговорно. Просто българинът е непредпазлив в това отношение. Не сме научени, но ще се научим“.

И понеже все сме свикнали да се сравняваме с „белите държави“, как е в Шотландия с шахтите по тротоарите разказва млада жена от Велико Търново, която живее и учи там:

„Там много рядко може да видите шахти по тротоарите, така че доста предпазни мерки се вземат, много добре е осигурено всичко и няма никакъв страх за живота ти. Не зная защо в България продължава да има страх, вървейки по тротоарите. Българското общество малко не мисли за здравето на хората. Просто българите сме такива, че гледаме себе си и не ни интересуваме много какво се случва около нас“.

А случващото се около нас е важно, за да я няма поредната шахта убиец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guano Apes

    2 0 Отговор
    Колко са изчислили, че ще откраднат за нови шахти от Столична община? Шахтите са си наред просто има неграмотници които ги обслужват!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪ ПЪ СЪ

    1 1 Отговор
    Питайте Доган нали той приватизИра тока и тецовете
  • 4 НАЙ_ СМЕШНО НО ТЪЖНО Е ,ЧЕ

    0 1 Отговор
    МЕНТЕТА КИТАЙЦИ И КОЛХОЗНИЦИТЕ РУСНАЦИ И ДЪРТИТЕ АМЕРИКАНЦИ ОБИКАЛЯТ ГАЛАКТИКАТА А НИЕ ДЕТО ИМ ДАДОХМЕ ЕЛКАТА ЕЛЕКТРОННИЯ ЧАСОВНИК И КОМПЮТЪРА ОЩЕ ГОВОРИМ ЗА ШАХТИ И КАБЕЛИ ПО ЗЕМЯТА!!!!!
  • 5 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    2 0 Отговор
    Правилният въпрос е : Има ли изобщо нещо безопасно? Човек на всякъде трябва да си гледа и в краката, и в небето. Но, как да е в и двете?

    Коментиран от #12, #17

  • 6 Marvel

    2 0 Отговор
    Българско апшко племе се управлява 10години от апаши!
  • 7 Gost

    1 0 Отговор
    А като осъдиш общината, съдът те лъже отново, с жълти стотинки за "копенсация". В Ъ Н!
  • 8 Хиляди

    1 0 Отговор
    шахти и стари ел.табла са опасни. Особено в старите сгради.
  • 9 ами

    1 0 Отговор
    Безопасни са. След като ''компетентните'' контролни органи се чешат по тумбаците и си вземат заплатите и премиите, значи всичко е ОК. Виновни са потърпевшите.
  • 10 уаси Тито

    2 0 Отговор
    Чий е токът дето уби детето,американски или руски,питайте Борисов и Фъндъкова,модерните джелати български!
  • 11 Паринакоча

    2 0 Отговор
    Борисов кокорбашията с мокри маратонки на шахтата!Може и като Дучето,любимецът на италианците!Не е за пренебрегване и Чаушеско!На зла круша зъл прът!
  • 12 Терминал 1/2

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Най-правилният въпрос е дали си мазохист за да стоиш и оцеляваш до следващия ден в бг.бунищeтo/кoчината...
  • 13 ахмак

    2 0 Отговор
    Собствениците на незаконно електрифицираните павилиони са неслучайни , ближат се с Фандъчката и със Борисов,известен главорез!
  • 14 Чичо Том

    1 1 Отговор
    Борисов е диктатор като Иди Амин Дада ,яде малки деца опечени на ток!
  • 15 Кьошко

    0 0 Отговор
    Ха ха ,кой прост болярин може да върже такива изречения ве

    Коментиран от #16

  • 16 фащ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кьошко":

    Освен такъв като тебе серсем друг наоколо не се съзира
  • 17 любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    И какво ще видиш като гледаш в небето?Халеевата комета?

    Коментиран от #18

  • 18 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "любопитко":

    Витлеемската звезда и падащи висулки.

    Коментиран от #19

  • 19 любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Ей,интелекта си е интелект,ей!А какво ще кажеш за една каска като на Каракачанов?

    Коментиран от #20

  • 20 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "любопитко":

    Тези каски са опасни, защото Каракачанов като си сложи такава на много хора им се пръснаха сърцата от смях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове