23 Февруари, 2021 12:46 3 285 36

Васил Велев недоумява как безработните се увеличават, а администрацията расте

  • васил велев-
  • аикб

Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища

Васил Велев недоумява как безработните се увеличават, а администрацията расте - 1
Снимка: БГНЕС

"Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той смята, че настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

"В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките", добави Велев.

По думите му решението е да се подкрепя отсъстващия доход.

"Така ще има средства, които да подкрепят постоянните разходи на бизнесите, независимо от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия", смята Велев.

По думите му това предложение на бизнеса е било направено в началото на април миналата година.

По думите му политиките, които напоследък се провеждат затвърждават, че ръстът на минималната пенсия спрямо ръста на останалите пенсии, неглижира тази зависимост на осигурителния доход и получаваната пенсия.

Той даде за пример, че за да получим 1000 лв. чисти трябва да се платят 53% данъци и осигуровки. Хората обаче си казвали защо да плащам данъци и осигуровки на 2000 лв., ако най-накрая ще имам същата пенсия и същото здравно обслужване.

Усещането за справедливост при осигуряването и данъците изчезва и това е мощен тласък към сивия сектор, изтъкна още председателят на АИКБ.

Васил Велев е на мнение, че реформа, при която работниците трябва да плащат своите осигуровки, би ограничила сивия сектор и тя била от полза за работниците, защото ще бъде съпроводена с такова увеличение на брутните заплати, че нетният доход в никакъв случай да не пострада.

Той обаче поясни, че тогава ще има по-голям размер на болнични и по-голям размер на помощи при безработица.

По думите му, за да се постигне ръст на заплатите трябва да се подобри бизнес средата и да има повече инвестиции, а към момента те вървят надолу.

"Необходима е коренна промяна в бизнес средата - промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията. Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата.

"Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно", смята още специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    38 2 Отговор
    Тоя ко ми се бърка в държавата?Просто си купувам поредните калинки...
  • 2 Наблюдателен

    32 2 Отговор
    Много лесно - преди избори се увеличават назначенията, за да глесуват за Бойко Борисов и ГЕРБ. От друга страна няма мерки срещу кризата с Ковид-19 и така хората в частния сектор губят работата си. Станишев и Нинова са виновни, кой друг?
  • 3 Stormtrooper

    37 1 Отговор
    Безработните растът, а паразитите се увеличават. Електората на ГРОБ!
  • 4 ха-ха

    28 0 Отговор
    Поради липсата на малък и среден бизнес, кой да ни е средната класа. Оп-па-а. Ами, държавната администрация. Колкото повече, толкова повече :-)
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 1 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото,ако всички държавни търтеи почнат да СИ ВНАСЯТ САМИ ОСИГУРОВКИте и да подават Годишни Данъчни декларации ВСИЧКИ! ОТ СТудента до Бабата и Дядото на 200 и кусур години!НОООО, бюроклатите и тяхното царство не искат тУЙ!
  • 6 гфффф

    18 1 Отговор
    Поздрав за всички новоназначени послушковци в администрацията с песента Калинка!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АФФ

    20 1 Отговор
    Това явление безработните да растат и администрацията да расте може да го обясти само Борисов.Администрацията ще му гласува както до сега за ГЕРБ, безработните част обидени на всички нема да гласуват, останалите ще им обещае или раздаде по нещо от жипката.
  • 9 Българин

    5 1 Отговор
    Жалките изроди т тъпото сайтче понеже са огладтели тотално вече не слагат бан а т рият коментарите.
  • 10 ❗️Има хора в България, за които забранит

    11 0 Отговор
    ❗️Има хора в България, за които забраните не важат - представителите на отровната корупционна класа, която души страната.

    🐔Един от по-дребните, нискостеблени паразити, които членуват в тази класа напоследък е Веселин Марешки - човекът винаги щастлив да обслужва корупционното управление.

    ⚠️Срещу това се бори Демократична България. Можем да ги накажем тези, можем да им покажем, че има един закон за всички и няма да им оставим страната си. #ИдватИзбори. Изборът е Ваш.

    #БългарияМожеМногоПовече
  • 11 ГЕРБ КРАДЕ

    12 1 Отговор
    Илхан Кючук: 10 г. ГЕРБ не могат да реформират страната
    Институциите не функционират, заяви евродепутатът

    Коментиран от #19

  • 12 Бончо лудия

    13 0 Отговор
    Държавните служители наближават , вече 1 милион , преди 10 години бяха около 5-600 хиляди , сметнете колко вида полиция и горско има да не говорим за държавните болници , персонала на болницата са повече от болните

    Коментиран от #21

  • 13 Стефан

    11 0 Отговор
    Най ги обичам такива експерти, все едно не знае колко е администрацията в България при седем милиона население и да види КОЛКО е в Холандия при 16 милиона души, точно бизнеса ги храни тези търтей, но ви е СТРАХ да скочите на мутрата защо и вашия бизнес е само държавни поръчки.
  • 14 гнус

    9 0 Отговор
    Велев, пенсионерите НЕ са внасяли сами осигуровки. Внасяхте ги вие- алчниците. Внасяхте, колкото ви се откъсне от сърцето или изобщо не внасяхте. Последните години осигуровките се разделиха между бизнеса и работника.
    Престанете да набеждавате работниците!
  • 15 ббвв

    4 0 Отговор
    Що не публикувахте новината, че за 1 раб. място се борят 24 човека, а в някои общини даже по 50 човека?
  • 16 Гост

    9 1 Отговор
    Единствената логика за увеличаващата се админстрация са изборите.
  • 17 Георги Илиев Митев

    7 0 Отговор
    Щом " чиновникьт " е в стая , изборите мога да ги разгадая. Мога и да ги реша, защото не греша. Щом има рима значи е от " прима "... Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
  • 18 гнус

    12 0 Отговор
    Увеличиха МРЗ с 40 лв. и сега НОИ ще прибере тези 40 лв, а робовладелците ще плащат по- малко осигуровки.
    Кой е печелившият- робовладелецът.
    Кой е губещият- робът.
    Честито ви увеличение на МРЗ!
    Честити ви 300 часа извънреден труд!
    Тук пишещите не работят в частния сектор, представа си нямат какъв гърч е при частник.
    Синдикатите ще подкрепят Велев пак.
  • 19 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРБ КРАДЕ":

    И защо ни цитираш лицемерните турци, които си делят порциите с ГЕРБ. И какво като казал , въпроса е защо поддържат това крадене и учстват в него с най-големите порции.
    ГЕРБ + ДПС + ВМРО и сие = крадлива ОПГ

    Коментиран от #22

  • 20 провинциалист

    7 1 Отговор
    Недоумявам как Васил Велев недоумява... Не можеш да недоумяваш на такъв пост, можеш вкъщи пред телевизора да недоумяваш - я като пенсионер, я като безработен...
  • 21 гнус

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бончо лудия":

    Имаше някъде статистика за миналата година, че държавен и публичен сектор са към 800 хил., но единици медии смеят да изкарат точните данни. За да е политкоректно, медиите снижават публикувания брой чиновници на 500-600 хил.
    Не се връзвайте на приказките на Велев! Нарочно насъсква работещи срещу администрация, за да прикрие истинската причина за бедността- алчността на бизнеса. Бизнесът ще богатее с 300 часа извънреден труд, ниски заплати и няма да плаща пенсионни вноски. Двойна печалба за бизнеса.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Петко

    5 1 Отговор
    някой да ми каже, къде в коя държава на света има 28 банки , освен България
  • 24 Айхман

    5 0 Отговор
    Борисов назначава администрация,та те заедно със съпрузи и любовници да гласуват за него.Така се купуват избори.
  • 25 Обесен Язовец

    4 0 Отговор
    Корнелия Нинова обеща, че като дойде на власт ще свали хомога от хората. Щяла да премахне социално несправедливия Плосък данък и щяла да върне прогресивния данък оборот! Богатите щели да пълнят хазната, не робите!

    Коментиран от #29

  • 26 Айхман

    7 0 Отговор
    Много е сладко в администрацията.Не работиш,а получаваш прилична заплата.
  • 27 Айхман

    2 0 Отговор
    ПП
    И гласуваш за Борисов
  • 28 Visitor

    5 0 Отговор
    Преди време бях на работа в Англия в град с около 360000 жители – в библиотекатa имаше 5-6 библиотекари. В Търново има голяма регионална библиотека с 3 клона в самия град, и още една градска библиотека. Търново е в пъти по малък и по-беден а има в пъти повече библиотекари – и понякога са в пъти повече от посетителите???!!!!
  • 29 Бягай

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "Обесен Язовец":

    Аз взимам около 4500 нетна заплата. При подоходното облагане ще се водя за много богат и ще загубя по идеята на Нинова още 1500 до 1800.

    Е за чий ми е тогава да съм изряден към държавата? На фона на всичко, което се случва свга ми удържат 26.5% от парите, а иначе ще са 50%. Варианта ми отива сив сектор или сбогом България, ако набият подоходно популистите умрели.

    Коментиран от #30, #32, #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ввв

    3 0 Отговор
    Не трий мърльо
  • 32 Обесен Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бягай":

    Разбирам те чудесно, но не мисля че е справедливо робите да пълнят хазната. Те затова и емигрираха. От както приеха плоския данък започнаха, разводите и демогравския срив.
  • 33 дддд

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бягай":

    Ако това се случи изведнъж всички с високи заплати ще започнат да се осигуряват на 800 лв и другото под масата. Не си заслужава да даваш такъв голям процент на държавата. Нали има равенство между хората. Защо едните да плащат малко а другите много ?
  • 34 Рен

    0 0 Отговор
    сложна математика, Български феномен --
  • 35 Той

    2 0 Отговор
    Промяна в данъчната система към ПРОГРЕСИВЕН а не плосък данък
  • 36 ТРЕНД

    1 1 Отговор
    Е щом частният бизнес не работи, да работят за държават. Инач, администрацията супер малка, и въобще не се вижда. Данни от 2011 г. имаше, че е 1,9% от популацията, колкото в Естония, а в Германия беше двойно повече. В Китай 50% от заетите работят за държавата, в Сингапур 32%, колкото в скандинавските държави. А по издръжка на администрацията по номинал и дори по процент от БВП, сме на последно място, с най-малък бюджет за чиновниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове