Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 09:41 7 499 37

Проф. Кожухарова: Преболедувалите имат имунитет 1 година

  • имунитет-
  • преболедували-
  • ваксини-
  • ваксиниране

И трите ваксини, които са налични от нас имат срок, които започва от май 2021 до декември 2022 година,  да публикуват данните си от своите проучвания

Проф. Кожухарова: Преболедувалите имат имунитет 1 година - 1

"АстраЗенека" не са си преценили производствения капацитет. Доволна съм, че си промениха решението и не се пази втора доза на хората. Въпросът с датата за втората доза е един административен въпрос. "АстраЗенека" казва, че 10 седмици е минималният срок за поставянето на втората доза. Ако мине срокът обаче - нищо не става. Обикновено втората доза увеличава имунитета с до 10%. Слаганите интервали между първа и втора доза са административни, но има минимален шанс човек да се зарази, което би компрометирало ваксината. Първата доза на ваксината е нещо, което е за цял живот. Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Всеки има право да се ваксинира. Рисковите групи трябва да са с приоритет от гледна точка на здравето и на усилване на натиска върху здравната система", коментира тя.

По думите ѝ във всички случаи ще има ваксини.

И трите ваксини, които са налични от нас имат срок, които започва от май 2021 до декември 2022 година, да публикуват данните си от своите проучвания, обясни още тя. Проф. Кожухарова заяви, че вече има данни, че преболедувалите имат имунитет 1 година, също така не могат да пренасят вируса. "Не е изключено да се наложи да се ваксинираме всяка година. Не става въпрос за особено опасен вирус, то не е стабилен. Възможно е всяка година да се ъпдейтват ваксините", добави епидемиологът.

Що се отнася до отварянето на ресторантите, то те учестяват контактите между хората. Може рисковите групи да се въздържат да ги посещават, но това не важи за младите и здрави хора, категорична е проф. Кожухарова.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    40 3 Отговор
    Колкото е имунитетът и срещу ГРИП. Айде сега открийте разликите?

    Коментиран от #34

  • 2 Диверсант

    45 2 Отговор
    Ето най сетне някой да каже истината. ВАКСИНИРАНЕ ДО ГРОБ, ВСЯКА ГОДИНА.

    Коментиран от #5, #33, #35

  • 3 Dduromo

    29 3 Отговор
    Ала-бала ковида с ала - бала ваксините.1 година имунитет това го няма в природата!
  • 4 Защо лъжеш

    17 2 Отговор
    За цял живот е както с другия грип
  • 5 честен ционист

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Диверсант":

    По 4 пъти на година, жената каза, че само преболедували имат имунитет 1 година. Ваксината е ефективна от 1 до 3 месеца.

    Коментиран от #8

  • 6 Los Zetas

    30 2 Отговор
    Просто преименуваха сезонния грип на Ковид!
  • 7 ТаУмВзе

    23 1 Отговор
    И как я избучи тая констатация, когато не е минала и 1 година? Тия си дуднат фантасмагории и си мислят, че някой им вързва.

    Коментиран от #31

  • 8 Професора

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Някъде сметнаха, че сезонните грипове се отразяват на бюджета на капиталистите като разход за болнични и сега просто искат вс. година да има имунизации за сезонен грип!

    Коментиран от #11, #18

  • 9 Българка

    17 1 Отговор
    Аз ли не разбирам?" Дали аз закъуснях или времето бързаше?"- част от песничка и част от изказването на професорката,че " И тритe вaкcини, кoитo ca нaлични oт нac имaт cрoк, кoитo зaпoчвa oт мaй 2021 дo дeкeмври 2022 гoдинa"
    Приятели от форума нали днес сме 25.02.2021, а не май 2021. Може би коментарът на професорката е пророчески........

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Гошо

    17 1 Отговор
    Производителите не знаят,но нашите профиесоре знаят!!!
  • 11 честен ционист

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    Искаме ви на 6 стъпки под земята.
  • 12 заплес

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Успал си се - каза, че РЕЗУЛТАТИТЕ от клиничните наблюдения ще се публикуват в тези срокове.
  • 13 Хахаха

    5 4 Отговор
    Един от честните, компетентни специалисти.
    Поклон пред такива хора. Те, наистина, вече се срещат вече рядко тук.
  • 14 Стига

    11 4 Отговор
    с тези простотии ! От една година се появи COVID - а , госпожата вече за едногодишен имунитет ми твърди ?! И на нея второкласната AstraZeneca ѝ е в устата !

    Коментиран от #16

  • 15 Хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Нищо не разбрахте. Продължавайте да спите...
  • 16 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Стига":

    Не е вярно.
  • 17 Ооо

    11 1 Отговор
    Чакай сега, че мисълта ми не може да тече толко гладко...
    1. Първата ваксина била за цял живот
    2. Втората ваксина увеличава имунитета с 10%
    3. Всяка година ще се ваксинираме за ъпдейт на чипа...
    Това е като :
    Отивам на пазар за зеленчуци:
    1. Купувам 5 круши
    2. Ще взема и 1 ябълка за всеки случай
    3. Прибирам се - то зеленчуци не съм купил, ще направя салата с плодовете а утре ще ида за зеленчуци!

    Коментиран от #22

  • 18 АНОНИМЕН

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    С думичката "някъде" посочваш хора с власт и финанси, а не място, но по същество си прав отвсякъде! Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи - няма проблем ще ъпгрейдваме старата и/или нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" ЗАСЕГА! Зa пo-нaтaтък щe видим! Факт е и, че коронавирусите са много на брой!
  • 19 Тощ

    13 1 Отговор
    Производителят казва "имунитет до 8 месеца", професорът натегач казва "до живот"! Надявам се следващото правителство да потърси отговорност на всички съучастници в това безчинство и да си получат заслуженото.
  • 20 Русенец

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: също така не могат да пренасят вируса ------ Дори чрез ръцете си, ли? Целият човек е една повърхност, с която пренася микроби и вируси.

    Коментиран от #27

  • 21 Бля бля..

    6 0 Отговор
    В капана сме,искат да ни работят до безкрайност,ще поживеем,ще видим..
  • 22 Русенец

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ооо":

    Доста добре ти работи мисълта. Какво се оплакваш?
  • 23 Йордан,дан,дан

    8 2 Отговор
    Скромното ми мнение е,че векторните ваксини са за предпочитане пред генните.В период сме на експерименти!Дори и големи специалисти не могат да прогнозират дали няма генно инженерство,колко трайна е защитата. и защо се премълчава,че ваксинираните пренасят и предават вируса...
  • 24 big

    8 0 Отговор
    Мисля, че трябва да показвате и цитирате само един човек или всички "експерти" да минат курс на обучение, където всичко да съвпада! Досега различни "експерти", различни мнения и предразположения, Това доказва, че тези "експерти" не са никакви такива или просто нищо не се знае и се излиза с някакви техни предположения, което кара хората да не вярват и да мислят, че ги правят на глупаци! До този момент няма нищо доказано за тези ваксини!
  • 25 Тяната

    3 3 Отговор
    Тая и трябва да си смени хапчетата,или ваксината и е дошла силна,значи в Израел мерките отпадат,една година пачанга,сега разработват една ставаш безсмъртен!!! Тоя европейски съюз изобщо пълен смях,дано се разпадне,никакъв смисъл от него!!!
  • 26 антиваксър

    3 4 Отговор
    Егати и вируса ,егати и имунитета ,че и ..ваксините...
    Толкова е "упорит", че някои ще направят ЯКООО пачки !
    Толкова пара ще се завърти, че и за армията от "професори" и всякакви "капацитети" ще има ...ЯКООО....даже и за ..."математиците" .
  • 27 перничанин

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Приятелю, има се предвид , че не може да се разболееш безсимптомно и да заразяваш, ако вече си преболедувал.
  • 28 Павел Пенев

    4 3 Отговор
    Кога го разбрахте това и защо ги ваксинирате отново като имат имунитет.Другия въпрос е догодина пак ли ще ни ваксинирате,само че тогава по 100 долара на човек.Невежи бездарници в бели манти–професори доценти и академици,просто паплач по български.
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Мисля,че е много по дълъг,защото клетъчната памет е около 9г ,със сигурност,но ще викажа живот и здраве,ако съм жив и съм на Кеф следващите 9г!Обикновенно тежките ваксини,като за Менингит и други имат много дълъг период на Реваксинация!Като анализирам,Нещото атакува външна кора на мозъка ,това ме навежда на мисълта,че човек загубил обоняние би трябвало да има имунитет срещу Нещото около 9г,но понеже не съм професор, а само градинар и чистач на хорските ..ла...на ,не ми Вервайте.....
  • 30 chi

    0 1 Отговор
    Само кражби...
  • 31 Истина

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Истина е че е една година ,защото хара миналата година които бяха в болница февруари месец все още имат имунитет макар и по слаб.

    Коментиран от #32

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Истина":

    Антителата не са имунитет!Имунитета се създава,когато антителата изчезнат!Ако някой има Антитела означава,че заболяването е още у него и стои под някаква латентна форма!!При Клетъчната памет,когато се появи този агент ,веднага се Създават антитела о Паметните клетки,Това е ИМУН! Разбрахте ме,защото обяснявам Добре,Нали?
  • 33 Мангър

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Диверсант":

    Всъщност това не е истината. Имунитетът трае 6-7 месеца при някой хора. Моя позната преболедива през април, а после през декември.
  • 34 Др Хаус

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Разликите са, че това не е грип
  • 35 Що кайш

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диверсант":

    Избрах теб за коментара си: Лошите пророци ги ...! Дано си лош...
  • 36 Що кайш

    0 0 Отговор
    Сериозно : а бе Марийо !Марче, какви са тия изречения. ? НЕ ПРЕТЕНДИРАМ че съм прилежен, но едва свързвам нещо от твоето творчество. И... Моля те.. стига UPDAТE КАТО ИМА ОБНОВЯВА.
  • 37 Що кайш

    0 0 Отговор
    За последно ( дано не ви досаждам ): Много точни мнения прочетох внимателно - от др. Хаус нагоре. Грип ? Не е. БИОЛОГИЧНО О... сещайте се. Едните измислят ваксини ... ония отговарят с "мутации " вече готови. ГОРКО ни ...(сигурно ще изчезна)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове