27 Февруари, 2021 20:24 1 633 7

Цветозар Томов: Правилно е в чужбина да може да се гласува с изтекъл документ

  • цветозар томов-
  • чужбина-
  • гласуване-
  • документи

Ако няма такова решение, това ще ощети много хора, които не могат да си подменят документите за самоличност по време на пандемията

Цветозар Томов: Правилно е в чужбина да може да се гласува с изтекъл документ - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на ЦИК да даде възможност на българските граждани в чужбина да гласуват с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл, е правилно и не създава хаос. Това заяви социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов, предаде БГНЕС. Повод за неговия коментар са притесненията, изразени от експерти, че подобно решение може да доведе двойни гласувания и хаос.

Самото решение на ЦИК от вчера гласи следното: „Избирателите се допускат да гласуват и в случаите, когато удостоверяват самоличността си пред СИК извън страната с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс“.

„Няма нищо нередно и смущаващо в това решение. То е правилно, поправя един пропуск в предишното решение 1993, от което не личи, че хора с изтекли документи могат да гласуват в чужбина“, каза той и добави, че основната маса избиратели, които гласуват извън страната се дописват в изборния ден. България не разполага с вътрешна информация за местонахождението и адресната регистрация на повечето наши съграждани, живеещи в чужбина.

Решението № 1993 от 5 февруари тази година описва процедурата за гласуване, но там в него не е добавено, че хора с изтекли документи могат да упражнят правото си на глас и за това се е наложила тази корекция. Ако няма такова решение, това ще ощети много хора, които не могат да си подменят документите за самоличност по време на пандемията, уточни Томов.

Той смята, че по принцип в чужбина може да се случи двойно гласуване. „Хората там подават една декларация, че не са гласували на друго място, но нищо не им пречи да го направят на няколко места извън страната. Според мен в Турция го правят, но това е субективно мнение, което не мога да докажа“, заяви Цветозар Томов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Република

    6 2 Отговор
    Не е правилно не лъжи хората.

    Коментиран от #6

  • 3 родител

    5 2 Отговор
    Тиквата ще духа супата в затвора !!Заради него избягаха милион млади
  • 4 Гост

    6 1 Отговор
    Рейсовете чакат ли на Кап.Андреево?
  • 5 да номер 3-

    3 0 Отговор
    2 милиона млади !!!!!сега да снимаме Ном 1 !!!!!
  • 6 Отврат

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Република":

    Не е правилно в чужбина да се гласъва по никакъв повод, освен командированите там. Тия, които искат да гласуват от чужбина, колко данъци са платили в България, тия които гласуват от чужбина как ще си платят субсидийте на партиите, която се изчислява на базата на действителните гласове, защо някой от някъде си трябва да определя кой да ме управлява мен тук, докато той си живее живота там? Да дойдат да живеят тукашния живот, да си носят последствията от избора, да си плащат данъците и да претендират, в противен случай нямат право на глас!
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Изобщо НЕ Е РЕДНО ,НЕПРАВИЛНО Е, НЕМОРАЛНО И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е български граждани, т.е. хора с български паспорти да гласуват за депутати в българския Парламент!!!
    Уморих се да обяснявам защо е така, но на никой от нашите жадни за власт политически величия не им пука и
    продължават да живеят в лъжа и измама ,доволни и щастливи !?
    " Чужденците" живеят при други политически условия, работят за благото на други страни, плащат данъци, осигуровки, застраховки на други страни, малко от тях знаят на какъв хал сме ние ТУК и .......
    И гласуват за политици, които да разполагат с моето здраве,, с моя живот и тоя на моите деца и най-важното – да разполагат с парите "смъкнати от мой гръб"!!!! Това е и срамно и обидно !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове