Last news in Fakti

4 Март, 2021 08:57 1 395 19

Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода

  • диана ковачева-
  • омбудсман

Новите устройства ще позволят ежемесечно отчитане на реалното потребление на топлинна енергия и при пълното им въвеждане в сградите ще отпадне необходимостта от изготвянето на годишни изравнителни сметки

Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осигурена прозрачност за всички цени, прилагани от топлинните счетоводители при обслужването на гражданите.

Повод за становището на обществения защитник са приетите от Народното събрание изменения в Закона за енергийната ефективност, които регламентират масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия – индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода, за битовите клиенти на топлофикациите.

„Използвам случая отново да подчертая, че по този начин ще се намалят прогнозните елементи в сметките за топлинна енергия, с цел гарантиране правото на гражданите на заплащане на реално ползвани услуги“, отбелязва омбудсманът.

Новите устройства ще позволят ежемесечно отчитане на реалното потребление на топлинна енергия и при пълното им въвеждане в сградите ще отпадне необходимостта от изготвянето на годишни изравнителни сметки.

Наред с това на дневен ред излизат въпросите за стойността на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия, както и за цените на услугите, свързани с ежемесечното отчитане, които се предлагат от топлинните счетоводители.

Доц. Диана Ковачева очаква, че след влизането в сила на промените в Закона за енергийната ефективност, в Министерството на енергетиката своевременно ще бъде анализирана необходимостта от промени в действащата Наредба за топлоснабдяването.

По този повод омбудсманът очертава проблемите, които е необходимо да бъдат разрешени по нормативен път.

„Към момента фирмите за дялово разпределение нямат задължението да публикуват цените за услугата „дялово разпределение“, които са предмет на договореност с топлофикационните дружества. Гражданите по никакъв начин не участват в този процес и узнават за размера на тези цени едва с фактурата за плащане, което е неприемливо“, изтъква Диана Ковачева.

Проверките по жалби и сигнали на граждани показват, че е масова практика топлинните счетоводители да не публикуват тези цени, което е в нарушение на принципите за публичност и прозрачност. В отделни случаи топлофикационни дружества публикуват ценоразписи на пакети от основни услуги за дялово разпределение.

Регулациите в сектора са важни и поради факта, че смяната на фирма за дялово разпределение е затруднена предвид техническите особености на средствата за дялово разпределение, които са различни за топлинните счетоводители.

„Не бива да се пренебрегва и опасността от неоснователно завишаване на цените на уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, предвид задължението по закон да се инсталират именно такива устройства“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът отправя препоръка нормативната уредба да гарантира правото на информация на битовите клиенти за цените на всички услуги, които се предлагат от търговците за дялово разпределение. Също така настоява гражданите да имат възможност своевременно да се запознават с отчетените показания на уредите в имотите им, за да могат да контролират верността на данните.

Предвид значително по-високата стойност на уредите за дялово разпределение с дистанционен отчет в сравнение с устройствата с визуален отчет, Диана Ковачева препоръчва да се потърсят възможности за финансова подкрепа на разширен кръг потребители на топлинна енергия за закупуване на дистанционни уреди за дялово разпределение

Според омбудсмана също така е важно да бъде осъществен превантивен контрол на цените на уредите за дистанционен отчет на топлинната енергия, за да се защитят гражданите от евентуални злоупотреби с монополно положение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Няма как да стане. Щавенето трябва да си бичи това е.
  • 2 Махнете топлинните счетоводители

    8 0 Отговор
    Тия само надува цените
  • 3 ПСР

    10 0 Отговор
    Похвални усилия,но всуе.Коя е най-голямата Топлолъжация в БГ?-софийската.А чия собственост е тя?-на Общината.Е,ще има да почакайте"прозрачност" и честни сметки от Г-жата Фандъкова.
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Скоро и въздухомери ще сложат и изобщо няма да им пука от хорските приказки.
  • 5 Нищо неразбиращ

    9 0 Отговор
    Само не разбрах омбудсмана до сега къде беше , замириса на избори и почнахме да се правим на заинтересувани и след това пак старата песен ще запеете че видиш ли всичко си е ок.До кога ще съдирате кожите на този изнемощял от бедност и болест народ ?

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    8 0 Отговор
    Цените са прозрачни. Фактурата за парно е със 100 графи вътре. Стойностите им са завишени и оплетени така, че да не им хванеш края.
  • 7 Мой

    4 1 Отговор
    Омбудсманът трябва да бъде избиран, а не назначаван.

    Коментиран от #13

  • 8 Десетки години спаха

    4 0 Отговор
    Тая клявка защо чак СЕГА реагира? За 30+ години демокрация колко ни лъгаха и топлото, и водата, и токът? Защо ДКЕВР става подкупен "регулатор"? Защото народът овчедушно мълчи за всичко? Кой чака тоя път да го вади от собствената му помия?
  • 9 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо неразбиращ":

    Те, сега даже се стискат със сетни сили. След изборите ще настане жестоко дране.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор
    А за електроенергията 🤔🤔🤔🤔🤔 утре Кауфланд може да обяви цена, примерно на хляба, от 30 стотинки и на касата да ми изпишат : цена -30ст. превоз от Добрич- 30ст. превоз в града -30ст. разтоварване и предлагане 30ст. 20% ДДС - крайна цена 1.44лв 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 11 ppp

    4 0 Отговор
    Сметките за отопление, независимо от кое топлофикационно дружество са верен сбор от неверни данни. Важното е да се дере потребителя.
  • 12 Факт

    1 0 Отговор
    Манолова беше назначена от Борисов!
  • 13 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мой":

    и да може да бъде отзоваван при нужда. И друго : топлинните счетоводители са АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ И ВРЕДНИ. Те много яко надуват сметките. Паразити пълни. Ако на някой се случи да пътува по околовръстното, да види на брунатата каква е сградата. Всичко това е от парите на абонатите. Да се раазрови някоя независима счетоводна комисия в счетоводните им документи какво ли ще види? Как се определят такси, на какъв % е и т.н.т.
  • 14 Фермер

    1 0 Отговор
    Искаме и прозрачни жени за цената на природния газ.Бойко се хвали ,че взимаме 50% по евтин,ама за крайния клиент е с 10% по-скъп от преди намалението
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мухаа,хаа!

    4 1 Отговор
    А помните ли,онези- от панелките през 90- те.Скачаха като побеснели павиани с два вирнати пръста: СДС,СДС! Кой не скача е червен! Не им харесваше " онова парно" защото било субсидирано от Държавата!? Хайде и сега скачайте- тези от панелките( най многобройната клиентела),който същите панелки ги получаваха на готово.Без един лев вложение.И плащаха парно максимум 16-18 лева вкл. топла вода.Сега " скачалите" днешните пенсии,да бъркат в кесията- 700- до 900 лева. Отделно всеки месец минимум двайсетачка за Паразита- топлинен счетоводител.Колко и кога ще ви" засича" хвърляйте на боб. Колко ще ви дерат,ами ще разберете. И няма измъкване.Иначе на гости при чсито.Той тръпне от желание да ви посреща.Та как беше...Кой не скача е..., И да не пропуснете двата вирнати пръста. Но отзад- на топло! Че това ще е най топлото местенце в панелката ви.Роби сте били,роби ще мрете.Опитаха се да ви измъкнат от робията,а вие СДС,СДС!...P.S.. Сега пак гласувайте за тях.

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Тая само иска, покажат я от време на време с някое и друго искане и накрая НИЩО! За какво е създаден тоя пост!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове