Last news in Fakti

6 Март, 2021 05:57 2 055 12

Карантинираните между 1 и 4 април няма да могат да гласуват

  • цик-
  • гласуване-
  • карантина-
  • температура

Хората с висока температура също ще бъдат лишени от правото на вот

Карантинираните между 1 и 4 април няма да могат да гласуват - 1
Снимка: БГНЕС

"Честността на едни избори не зависи само от ЦИК, а от всички участници в тях. Всеки политически субект иска високи резултати за себе си, но това трябва да се постигне по правилата", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Относно избирателните списъци и "мъртвите души" в тях, Цанева отбеляза, че списъците се създават от ГД "ГРАО", не от ЦИК.

Тя информира, че до 9 март се получават заявление от сънародниците ни в чужбина.

"Опитваме се да създадем възможност на всички желаещи българи в чужбина да гласуват, но пандемията много затруднява това, а има държави, в които е разрешено да се гласува само в посолствата, като Германия и Чехия. В някои не е позволено да се разкриват повече от 35 секции, като Великобритания и Турция", заяви още говорителят на ЦИК

За съжаление стана ясно, че поставените под карантина между първи и четвърти април няма да могат да гласуват. До 31 март могат да се подават заявление от хора в карантина, за да бъдат посетени от подвижна избирателна секция. Човек с висока температура също няма да може да гласува, за да се избегнат рисковете от зараза.

"Трудно ще бъде, предизвикателство е, но очакваме да се справим с този проблем. В мобилните секции, които ще обслужват карантинирани, ще има трима души, членове на избирателни комисии, не трябва да има доминираща сила", подчерта Таня Цанева.

Тя осведоми, че ЦИК в момента работи по методическите указания за работа на мобилните урни. Но бюлетината няма да се дава предвалително, ще се предоставя в момента, в който се посещава карантинирания гласоподавател.

Относно машините за гласуване Цанева увери, че са напълно безопасни, защото могат да бъдат почистванин със спирт и дезинфектанти, а след всеки избирател това ще се прави.

Тя допълни, че това е нова стъпка в изборния процес в нашата страна и ще трябва време, за да се свикне. Гласуващите с хартиена бюлетина не трябва да ползват собствен химикал, те ще се гласува с химикал, предоставен от комисията, който ще се почиства след всеки избирател.

"Наблюдателите и застъпниците също ще спазват ограниченията и мерките, а помещенията ще се проветряват редовно. Навсякъде ще има маски и ръкавици за гражданите, които не носят какива", увери Таня Цанева.

Разбра се, че след изборите ЦИК ще се мести от сградата на Народното събрание в НДК.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЦИ

    25 4 Отговор
    На 04 всички ще сте под карантина.
  • 2 Буци Буцифалски

    19 4 Отговор
    Избрахте ме през 2009,сега ще ме търпите !!!
  • 3 Активист на БКП

    19 3 Отговор
    Фашизъм !!!
  • 4 Почна се

    21 3 Отговор
    Почна се!
    Какво стана с електронното?
    Ние знаем резултатът и без избори.
    Първи ГЕРБ, втори БСП, трети "Нема такава държава" и Триото-патериците на ГЕРБ. Четвърти ДПС. Пети 3 ма кандидати - заблудените псевдопатриоти, гласове ще им бъдат подарени от ГЕРБ,и нищо чудно да е партията на Цветанов-циркът ще е пълен, тогава на народът ще му се проясни Кой, Кой е.
    Извод: С избори и букетче маргаритки, власт се не дава, докато ГЕРБ организират избори, и си правят патерици от малки партии, друг няма да спечели. Забравих и вечните Соросоиди ДСБ, СДС и всякакви други антики с оправдаделни присъди, щот има кандидати и с ефективни, и неясни доходи и флетчета. Циркът е пълен. Евроатлантически ценности.
    Може и без избори.
  • 5 Българин

    23 2 Отговор
    Значи да очакваме от 01.04 до 03.04 по 100 000 заразени на ден
  • 6 ЕНП

    23 1 Отговор
    ИЗМИСЛИХА ГО !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българка

    8 2 Отговор
    Чудех се защо разхлабиха обстановката - ресторанти, барове и т.н. - сега вече ми е ясно - ами това си е елиминация/дескриминация за изборите! Андрешковци - всички ще ни натикат в блатото!
    Много ги бива в мръсните номера!
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    10 2 Отговор
    Не можем да ги оставим да си правят, каквото искат, защото ще се оставим да стигнем до там, че диктатурата на ГЕРБ ще пусне бързи тестове пред урните и ще изкара мнозинството негодни за да имат право да гласуват. Само така си гарантират с подлост и измама изборната победа. Проучете 10-те стъпки водещи до геноцид. Насочват ни по всички стъпки точно към това
  • 10 тулупа

    2 2 Отговор
    Сега важното е да набутате повече под карантина .
  • 11 chi

    3 2 Отговор
    Нарушавате им правата и ще ви съдят!
  • 12 Нова схема

    3 2 Отговор
    🤮🤮🤮 дюмбелина пак го измисли, и шкембето му стана шкафче 💶💶💶🤣🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове