Last news in Fakti

7 Март, 2021 14:28 2 235 13

Цветозар Томов: До 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване

  • цветозар томов-
  • избори-
  • пандемия

Не се взимат мерки, с които да си създадем илюзията, че можем да спрем тази вълна на увеличение на епидемията

Цветозар Томов: До 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване - 1

Между 100 000 и 150 000 души може да не упражнят правото си на глас на изборите на 4 април заради коронавируса. Това са хората, които към този момент ще бъдат болни или поставени под карантина, прогнозира пред ”Сега” социологът Цветозар Томов. По думите му ”отрязването” им от вот ще е заради невъзможността на изборната администрация да осигури достатъчно подвижни кутии, в които те да пуснат гласа си.
"Ако предположим, че трябва да осигурим на 100 000 души, които са под карантина или заболели, са ни нужни между 2000 и 2500 подвижни секции, което е 1/6 от общия брой на секциите в страната. Смятате ли за възможно те да бъдат направени за 2 дни във всички населени места в страната? В същото време трябва да се създаде организация, при която членовете на тези комисии ще посещават заразени с ковид, което налага да бъдат надеждно защитени и да се намерят желаещи да се включат в такива секции", даде пример Томов.

По думите му управляващите "хвърлят прах в очите и е съвършено нереалистично да се очаква, че може да се създаде организация, която да поеме тези 100 хил. избиратели". "Ако са толкова. Могат да бъдат и 150 000 души, ако нарастването на заразените се засили. Мисля, че е умерена оценката ми", допълни той.

"Не се взимат мерки, с които да си създадем илюзията, че можем да спрем тази вълна на увеличение на епидемията. Следващата мантра от страна на управляващите е, че хората са виновни за това нарастване. В момента, в който спрат да дърпат тиранти, и да казват колко сме добре на фона на Европа, ще започнат да обвиняват хората, че не спазват мерките и не се предпазват. У нас третата вълна тепърва започва", заяви Томов, като подчерта, че именно заради всичко това не може да се прави никаква прогноза за изборния резултат.

На базата и на развитието на заразата идните седмици, той очаква и значително покачване на смъртността. "Сигурно е, че смъртността през следващите 3-4 седмици ще нараства и ще достигне равнището от ноември. Не знам как ще реагират хората в този момент", каза той. Според него в период на предизборна кампания, "ако достигнем ноемврийските и декемврийските числа на смъртност, живота си ще загубят за 4 седмици някъде между 18 и 20 хил. души и поне при половината от тях причината ще бъде свързана с Ковид-19". "Предполагам, че и болниците ще бъдат претъпкани, там ще настъпи криза в края на кампанията. При тези обстоятелства при какъв начин ще реагират хората и как изобщо ще се отнесат към наближаващите избори, е дълбоко наясно", заяви социологът.

Заради това мнението му е, че "най-разумното решение, което трябва да вземат властимащите, въпреки че по други причини не са в състояние да го направят, тези избори да бъдат отложени". "Докато тази война не бъде преодоляна, защото става дума за човешки животи. Ситуацията е такава и тя няма да бъде овладяна скоро. Да минат 3-4 месеца и изборите да бъдат произведени през лятото, когато има надежда, че ситуацията може рязко да се подобри", обяви Томов.

"Задава се огромен хаос до изборите, предвид третата вълна от COVID-19, в която навлизаме, и лавинообразното нарастване на новите случаи. За мен много по-добре е изборите да бъдат отложени за лятото, когато ситуацията в страната ще се успокои", обобщи социологът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 констатация

    9 2 Отговор
    това е епикриза,А КАЖИ НЕЩО ЗА ЛЕЧЕНИЕТО!
  • 2 Българка

    22 2 Отговор
    Верно ли? Да отложим изборите до лятото? И до тогава престъпници, които са за затвор да си веят байрака, да продължат грабенето и рекета?
    По-скоро полицията да смъкне вожда от джипката ,министрите да излязат в окончателна оставка като министри, учениците да учат онлайн и здравната боксова подлога на мафия да вземе спешни мерки за ограничаване на заразата. Ако е забравил, че е лекар и целува.на падишаха, да си спомни, че е поне човешко същество!
    Има престъпления, но следват наказания! А за геноцид е най-тежкото наказание
  • 3 зъл маск

    17 1 Отговор
    Мдааа, гробарски мармот завива шоколад. Ще ви се да няма избори, ама ЩЕ ИМА. И ще отида да гласувам.
  • 4 04 04

    15 2 Отговор
    С цялото си уважение Г–н Томов, но след третата вълна ще има четвърта, пета и т.н., което ще рече, че избори трябва да има и най–вече(за което Сте много прав), управляващите Трябва да вземат адекватни мерки, а не да се чешат на едното място и да разчитат на сигурния купет от тях вот( парички вече се дават и уговорките текат, въпреки и независимо от К19)
  • 5 Не гласувал до сега

    15 3 Отговор
    ВСИЧКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ДА ГЛАСУВАМЕ
  • 6 Номер 11, за да си върнем България

    3 3 Отговор
    Боковите некадърници
  • 7 ба и тарикати

    6 2 Отговор
    Ами да ви съдят за ограничаване на гражданските им права бе тулупи , защо не сте им осигурили възможност ?
  • 8 нннн

    8 2 Отговор
    За кое лято да отложим изборите - за това, ? За следващото, За по- по- следващото ? Мутри, вън !
  • 9 РАДЕЕЕЕВ

    3 3 Отговор
    ГЕРБ СА ИМУНИЗИРАНИ , ЗАТОВА ИСКАТ НИЕ ДА СЕ ЗАРАЗИМ И ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ - ТОВА РАДЕВ ГО ЗНАЕ , НЕКА КАЖЕ ИЛИ ДА ВДИГНЕ РЪКА ЗА ИЗМИТАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !.................................................................Танева: Заведенията спазват мерките
  • 10 БРАВО БОКО

    4 2 Отговор
    "Идвaт 4 ceдмици, кoитo щe бъдaт трудни. Трябвa дa ги прeживeeм и дa минeм пикa. Cлeд тoвa нeщaтa щe тръгнaт нa дoбрe. Cпaзвaйтe прaвилaтa, зaщoтo зaбoлeвaeмocттa щe e виcoкa. Пoчти никaкви мeрки вeчe нямa. Вcичкo зaвиcи oт нaшaтa cъвecт и пoвeдeниe", кaтeгoричeн e ВИТАНОВ ! -------------- ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОЛКО ТОЧНО Е ИЗЧИСЛЕНО КАК ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ ОТ СТРАХ ! ЗАТОВА МУ СЕ ПЛАЩА НА ТОЯ ЩАБ , Я !
  • 11 Цветозар Томов Под загриженост за

    6 1 Отговор
    Евентуално не можещи да гласуват"Пробутваш" една цифра от Новозаразени и карантинирани която е прекалено голяма!!! Пробутваш е в Обществото под формата на Грижа???? Кой тие каза тази цифра, наливаш страх, за ОПСИХЯСВАНЕ на Избирателите!!! Целенасочено, преднамерено!!! Няма да има повече от 20 000 карантинирани, останалото е твоя и на още някой Маниполация"загриженост"!!!??
  • 12 ХайлАдолф

    3 0 Отговор
    Ла ла ла , тра ла ла , и най важното е да се пишат статийки по образец , за запълване на медийния норматив, от нищо не казващи бръщолевения .....
  • 13 Република

    5 0 Отговор
    Само Бог може да предвиди какво ще се случи на 04.04.21г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове