Last news in Fakti

17 Март, 2021 17:02 3 303 15

АБВ осъди шефа на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • румен петков-
  • съд

Информация от АЕЦ "Козлодуй" бе отказана и това е причината за отправяне на въпроса към Административния съд

АБВ осъди шефа на АЕЦ "Козлодуй"   - 1
Снимка: АБВ

"Осъдихме изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй срещу отказа му да ни предостави информация по Закона за достъп до обществена информация", обяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по повод излязлото решение на Софийския административен съд. В подаденото от Петков заявление по ЗДОИ бяха повдигнати 12 въпроса около посещението на американския посланик Херо Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" – до изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", с копие до Министерството на енергетиката и ДАНС.

Информация от АЕЦ "Козлодуй" бе отказана и това е причината за отправяне на въпроса към Административния съд. Решението на Софийския административен съд по случая е повече от ясно, повече от категорично и разпорежда на директора на АЕЦ "Козлодуй" във всичките 12 пункта, които сме поставили да бъдат удовлетворени исканията ни, каза Петков. Съдът с решението си задължава изпълнителния директор на атомната централа в 14-дневен срок от влизане в сила на съдебното решение да отговори на поставените от АБВ въпроси.

"В решението на съда прозира неграмотността и омразата към обществото на директора на "Козлодуй", коментира Петков и отбеляза, че съдът посочва, че АЕЦ е задължен субект, тъй като е дъщерно дружество на БЕХ, чийто едноличен собственик на капитала е българската държава - нещо, изтъкнато в мотивите на искането на АБВ. "Директорът ни отговори, че те не са обет по смисъла на ЗДОИ, което е много ярка демонстрация или на неграмотност и некомпетентност, или на непочтеност към обществото и стремеж да се скрие информация от обществото", добави Петков.

По-нататък съдът казва, че е право на гражданите да изискат информация от държавен орган или учреждение, която представлява за тях законен интерес. "Директорът на Козлодуй посяга на това право - правото на българските граждани чрез нас - АБВ да поискат информация, която е изключително важна", подчерта Петков. Той отбеляза още, че в случая исканата информация е свързана с обществения живот в страната и ще даде възможност гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на задължения субект.

"Видимо директорът на АЕЦ се страхува, че е извършил престъпление в повечето от 12-те пункта, по които проявяваме интерес и мястото му е в затвора", коментира лидерът на АБВ.

"Съдът казва ясно, че изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй е следвало да предостави информацията и няма основания за отказ от предоставянето й", посочи още Петков. "Ако след тази позиция на съда, след това ясно решение директорът остане на поста си, това означава че за министъра на енергетиката, за БЕХ и за Борисов да се крие информация от обществото е осъзната необходимост", заяви лидерът на АБВ. Той е категоричен, че тези "престъпления" на ръководството на АЕЦ Козлодуй няма как да останат ненаказани и че рано или късно ще влязат в затвора.

"Трябва да е ясно, че ако тези хора останат на заеманите от тях длъжности, това означава съучастие на Борисов и министъра на енергетиката", подчерта Петков. По същия казус с "нахлуването на посланик Мустафа в АЕЦ, енергийният министър съвсем честно ни информира, че е била информирана предния ден по телефона за такова посещение – това е отношение на САЩ към нашето правителство – това се видя и от отношението на двамата сенатори – невиждана корупция, която не може да остави без последствия отношенията между двете държави", каза още Румен Петков Той е категоричен, че енергийният министър е длъжен да вземе мерки, защото е факт стремежът да се укрие информация.

Лидерът на АБВ припомни още, че седмица след визитата на посланик Мустафа в атомната централа беше уволнен шефът на регулатора - Агенцията на ядрено регулиране и заяви: "Ще трябва тази шайка безбъдници от Козлодуй да кажат поставен ли е въпросът за ролята на регулатора при евентуални схеми за налагане на ядреното гориво за централата в Козлодуй, без то да отговаря на критериите и изискванията, да е по-ниско качествено от това, с което сега работи централата и да е по-скъпо". Ако е воден такъв разговор, обществото трябва да знае – да знае, че някой е поел ангажимент да купуваме по-скъпо и некачествено ядрено гориво, подчерта Петков. Той отбеляза, че в представената вчера програма на ГЕРБ, в раздела за енергетиката, се обещава, че ще бъде направено хранилище за отработено ядрено гориво.

"Искам да знам къде ще е този склад и правен ли е референдум на мястото където ще бъде? Ако е в мазата на Борисов – добре, ако е в мазата на този, който трябва да влезе в затвора - шефът на Козлодуй - също добре. Но, ако е някъде, където има риск да си тровим децата, това трябва да стане чрез референдум", добави лидерът на АБВ. Сега отработеното гориво го връщаме вън от страната, изтъкна той и упрекна ГЕРБ, че поемат ангажименти, застрашаващи екологичната чистота. 31% от българите живеят в енергийна мизерия. Най-евтиният ток е от "Козлодуй", изтъкна още Петков и изрази опасения, ако искат да ни натресат по-скъпо гориво, очевидно искат оскъпяване на тока.

Румен Петков отбеляза още, че седмица преди визитата на посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" беше разпусната една комисия, съставена със заповед на шефа на БЕХ тогава Жаклен Коен, на която се възлагаше да се направи анализ на перспективата за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". "След разпускането ѝ, това ще бъде възложено на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" като хората, вместо да са в затвора, където им е мястото, ще решават стратегически въпроси, по които първо са некомпетентни и неграмотни, второ - те са в зависимости и то зависимости, които са в тотално противопоставяне на националния и на обществения интерес на страната", заключи Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 7 Отговор
    Мангъров здравен министър!

    Коментиран от #3

  • 2 Реалист 2

    36 8 Отговор
    Тези калинки в АЕЦа назназчени от гробарите за да прикриват злоупотребите с Козлодуй и продукцията му трябва да са по затворите , а те не спират да наглеят ,
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истина е

    33 5 Отговор
    А в България си мисля ,че няма директор който да не е за затвора !!!!
  • 5 хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Якошиба":

    в герб вече и езика ли им приехте на партньорите си ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жалка история

    17 2 Отговор
    Всички такива доходни и значими длъжности са раздадени от упр мафия за спонсориране на цветарите и прикриване на зулумите! Няма истина, няма компетентност, няма нищо! Вакум! След тях трева не никне! Като си помисли човек, че гения Николов също мина на стаж от там и сега е експерт... Късмета е с нас, че не е станала беля там. Явно освен тези кукли на конци, оперативните са си хора на място.
  • 8 джцж

    10 3 Отговор
    Абе някой тук не пишеше ли по едно време, че предишния директор на АЕЦА се споминал без време? Явно не е искал да сътрудничи и са го "сменили" ...
  • 9 7785

    11 3 Отговор
    Хубаво сте се активизирали Петков, харесвате ми така, ама защо само предизборно трябва постоянен натиск. По принцип това е работата на журналистите - постоянен натиск и въпроси по всеки един казус. Ама не смеят да питат те, затова тук като чуем журналист и изпитваме само отвращение и погнуса - те са съучастници и трябва да си понесат последствията!
  • 10 РУМБАТА......НАЗДРАВЕ

    5 11 Отговор
    ПИИНИ ЕДНО УИСКИ.....ДА СЕ УСПОКОИШ
  • 11 Гост

    5 8 Отговор
    Кои бяха АБВ,че не се сещам,а иначе и аз съм ги осъдил.
  • 12 Перо

    8 5 Отговор
    Много прозира корупция и предателство от ГРОБ!
  • 13 ФАКТИ...ТУК ВСИЧКИ СА ПРОКУРОРИ И СЪДИИ

    3 3 Отговор
    И ТИ ЛИ БЕ...РУМБА
  • 14 бай Иван

    3 0 Отговор
    В момента в АЕЦ се строи нещо много усилено,вдигната е ограда с видео наблюдение,багери,кранове и много техника се вижда,джурналята усилено мълчат.
  • 15 И 4 те блока

    4 2 Отговор
    могат да бъдат възстановени с предпазна обвивка - Росатом има готови проекти за това ! А тези които го закриха се знаят паси ,меглена и ковачев - ВЕДНАГА В КАКАМАНГАТА С КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО - САМО ЕДНА ГАРСОНИЕРКА ИМ СЕ ПОЛАГА КАТО ИЗЛЯЗАТ ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове