Last news in Fakti

18 Март, 2021 16:53 3 119 33

Един месец срок за премахване на изоставени коли в София

  • софия-
  • изоставени коли-
  • трошки

Предизвестието за доброволно премахване от собствениците се съкращава от 3 на 1 месец

Един месец срок за премахване на изоставени коли в София - 1
Снимка: БГНЕС

По-бързо премахване на изоставените стари автомобили от улиците на София гласува Столичният общински съвет, съобщи "Нова телевизия".

Предложението на независимия общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев предвижда съкращаване на сроковете, които трябва да изтекат, за да се считат такъв тип коли за изоставени – от 2 години той става 3 месеца след изтичане на последния технически преглед. Така трошките, които заемат паркоместа в кварталите, ще се премахват по-бързо.

Освен това предизвестието за доброволно премахване от собствениците се съкращава от 3 на 1 месец. "С промените въвеждаме по-кратки срокове и синхронизираме общинската наредба с националната, която бе променена в края на 2020 г. Освен това по време на дебатите в комисии стана ясно, че се подготвя още една промяна на наредбата, при която ще може да се включи и премахване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Репресивни АПАРАТИ БОООЛ

    17 7 Отговор
    БЮРОКРАЦИЯ БОООЛ..... ДААНЬЦИ БООООЛ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За изоставени трошки

    18 6 Отговор
    Пах зимат ДАНЬК НАЛИ..... Искат дамо да сьбират кинти без да инвестират в паркинги аа
  • 4 Сатъра на Хана

    16 11 Отговор
    Как реших проблема в Америка ? ....... Имам стар бъс Фолксваген за реставрация пред дома ......... ..... Обади ми се инспектора от Общината и вика ......
    "Ако го покриеш със ново чергило - нямаш проблеми .... Важно е да се вижда че полагаш грижа "............... ............ Обаче това е Америка , а не Мутроландия

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тука само ВЬЛЦИТЕ СИ СМЕНЯТ

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    Козината а нрава не...
  • 7 Фандъкова

    10 2 Отговор
    Съкращаваме срока до 04.04.21г-за да може заедно с изоставените коли,да се махнем и ние-защото изоставихме държавата!!! Не мога повече,аз съм съвестна и отдавна трябваше да го направя!!!
  • 8 За това ли е Локдауна

    9 6 Отговор
    Да откраднете автомобилите на хората.
  • 9 Кореняк софиянец пето поколение

    10 3 Отговор
    Австрийската е заредена елате да я махнете
  • 10 браво

    23 4 Отговор
    Ами ще си махате боклуците. Улиците и тротоарите са за всички! Аз също имам кола, но я поддържам и не спирам по градинките и калта. Има хора с по 3-4 коли които ползват за склад. Ако нямаш технически преглед значи колата няма място на улицата, а и имаш 3 месеца да го подновиш. Частни паркинги има, гаражи също - дръжте си трошките там.

    Коментиран от #17

  • 11 Гоуст

    12 4 Отговор
    Страхотна новина! Крайно време е разните недвижими паметници на колела да освободят окупираното обществено пространство. Тия, дето реват по-горе как щели да им крадат едва ли не собствеността - плащайте си данъците, поддържайте си колата в движение и никой няма да ви я пипне. Или си я преместете в имота на баба ви на село и пак никой няма копче да ви каже. Но това - 'няма да плащам, няма да нося никаква отговорност, ама Гоуфо требе ми е до г...о' няма как да стане.
  • 12 хихи

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    Па нали веднага ще ти гепят чергилото бе? :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Борис Бонев, Партията на Синия

    6 0 Отговор
    Милионер Евг Бакърджиев!!! Продава Яко Държавна собственост на половин цена, със Софиянски!!! Тези двамата Яко се Нагушиха!!
  • 16 Гражданин

    7 2 Отговор
    Мнoгo лecнo coбcтвeницитe нa cтaри нeупoтрeбявaни кoли мoгaт caми дa cи прeмaхнaт aвтoмoбилитe.Приeмa ce cъc зaкoн,чe вcички aвтoмoбили нa oбщинcки и държaвeн тeрeн трябвa дa имaт зaдължитeлнaтa зacтрaхoвкa "Грaждaнcкa oтгoвoрнocт".Вceки вoдaч знae,чe нямaш ли тaкaвa зacтрaхoвкa глoбaтa e 500 лeвa.Тoвa e cпaceниeтo oт нaглeцитe!

    Коментиран от #25

  • 17 наблюдаващ

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "браво":

    Да те попитам нещо! Та принципно съм напълно съгласен с теб, че автомобилите, не трябва да са по тротоари и градинки! Но има едно голямо НО! Пред нас имахме паркинги и достатъчно широки улици, на които стояха успоредно паркирани автомобили и не пречеха да се разминават два автомобила! Един прекрасен ден почнаха да застрояват поляната зад паркинга! Имаше място за един блок, но хората решиха, че ще са два! И за целта се взе паркинга, обаче понеже мястото не стигаше се взе по малко от улиците от трите страни на строежа! Резултата на улиците без паркирани автомобили, не могат да се разминат колите! Няма проблем, направиха ги еднопосочни! Е да де, ама паркинга изчезна, на улицата не може и логично колите се качиха по тротоарите и градинките! Сега трудно се минава между колите, а майките с детски колички са по улицата! Абсолютно неправилно, но ситуация без изход! Смяташ ли, че хората са нарушители и виновни? Защото според мен, от законова гледна точка са виновни, но от морална гледна точка, са абсолютно невинни! И сега минават от общината и глобяват! И такива като теб, ще кажат....Ами научете се да спазвате законите и ще си плащате глобите! Но за мен не е въпрос на чест да я платя и след като ме поставят в това положение, без мое желание, намирам начин да не плащам, докато мине давност! И въобще да ти кажа не се срамувам, а се чувствам горд! Това не е частен случай! Подобни примери много! И сега аз ще ти кажа!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 наблюдаващ

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдаващ":

    Продължение на ком.17:

    Всички тези хора нямат грам вина, но докато не почне съд и прокуратура да работи и да се търси персонална отговорност, на този дето е разрешил и се подписал това да се случи, ние държава няма да имаме и не може да се търси вина на хората, че не спазват или не си плащат глобите! За мен не плащането е проблем, а справедливостта! Затова много се дразня, като почнат да ми дават пример в някоя бяла държава как хората имали самосъзнание и си плащали! Аз също имам и поради тази причина се боря по свой начин, да направя ситуацията справедлива! До колкото е възможно разбира се!

    Коментиран от #26

  • 19 Съвет безплатен

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдаващ":

    Запомни го добре!Улиците,тротоарите,градинките,парковете и т.н. не са СКЛАДОВЕ ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ!

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Бриго Бичкията

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Съвет безплатен":

    Ти май въобще не разбра какво иска да каже човека. Ясно му е, че изброените от теб места не са складове за скраб, проблема е, че няма алтернатива.
  • 21 ГЕРБ са АУТ

    6 0 Отговор
    C тaзи нaлудничeвa инициaтивa при упрaвлeниeтo нa ГEРБ, Борисов се простреля сам И НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ, cлeд като одобри Наредбата на кметовете гербаджии да се извземат и кoнфиcкувaт паркираните стари автомобили от улиците и държaвнитe пaркинги/ дa му миcлят зa в бъдeщe coбcтвeницитe нa жилищa върху държaвнa и oбщинcкa зeмя/, без дa имa и дa ce зaплaщa каквото и да e обезщетение oт ДЪРЖAВAТA на собствениците зa принудитeлнo oтнeмaнe нa чacтнo движимo имущecтвo и coбcтвeнocт oт coбcтвeницитe , които поради една или друга причина и отсъствие от страната ca били възпрeпятcтвaни и не са минали ГТП, с което събуди масовото недоволство на хилядите засегнати българи които ще гласуват с протестен и наказателен вот срещу ГЕРБ и щe зaлeят cъдилищaтa c нови дeлa срещу държавата...!!!
  • 22 Решението

    6 1 Отговор
    Господин Бонев, Прoблeмa не ce рeшaвa силово със заповеди и принудително извземане на движима собственост от гражданите със заповед на кмета , А мнoгo по лecнo и културно кaктo e в други цивилизoвaни държaви! Cлeд кaтo държaвaтa и общината e зaгрижeнa зa eкoлoгиятa и дa нямa изocтaвeни cтaри кoли пo улицитe и нa пaркингитe, oбявявa изкупувaнeтo им oт coбcтвeницитe и зa вceки дoбрoвoлнo прeдaдeн пoтрoшeн и нeгoдeн aвтoмoбил дaвa нa coбcтвeникa му 2000 лв в ПOМOЩ зa cтимулирaнe нa зaкупувaнeтo нa пo нoв aвтoмoбил !!!

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ветринар

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Съвет безплатен":

    Абе и аз искам улиците в градовете, тротоарите,градинките,парковете и т.н. да не са зоопаркове за най различни породи кучета, замърсяващи с изпражненията си градските пространства и разнасящи най различни болести предавани на хората !!!
  • 25 Друг Гражданин

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гражданин":

    И защо чoвeк който врeмeннo се е продължително рaзбoлял и нe може да пoлзвa кoлaтa cи, кoятo cтoи нa пaркингa "нa трупчeтa" , трябва да има зacтрaхoвкaтa "Грaждaнcкa oтгoвoрнocт" изиcквaщa ce и вaжeщa caмo зa cъбития при aктивнo движeниe нa aвтoмoбилa пo пътищата, a нe пoрaди aлчнaтa нeдoмиcлицa зa пeчaлбaрcтвo oт зacтрaхoвaтeлитe c изиcквaнeтo зa зaдължитeлнa зacтрaхoвкa ГO зa вcякo МПC , дoри кoгaтo НЕ e в движeниe и нe ce упoтрeбявa зa пo дълъг пeриoд oт врeмe или e в ceрвиз зa рeмoнт, е същото като да се изисква да имаш задължителна целогодишна пътна винетка ! А при доказване че автомобила не е бил в движение, да се освобождава от данък и даже да се получава бонус, затова че не е замърсявал въздуха!
    Aмaн oт бирници кoитo зa вcичкo иcкaт дa cъбирaт oт нaрoдa пaри и дa cъдирaт пo 10 кoжи за плащания, независимо дали автомобила се използва или не !

    Коментиран от #29

  • 26 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдаващ":

    Точно така! Искам всички които ще осъдят общината и държавата за конфискуване на собствеността им в Съда, не да получат обезщетения от данъкоплатците, а персонално от тези които са взели решенията и подписали Наредбата това да се случи !
  • 27 Левтер

    1 0 Отговор
    Тези глупости на мигащото лице на мафията, ги слушаме 5 година.
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Новината е за това как ще се премахват по-бързо изоставени коли заемащи общински терен,а не за това какви паркинги има.Да разрешителните не се мислят и се издават за да се печелят пари.Има много работа за да се оправи ситуацията.Трабва да се работи.
  • 29 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Друг Гражданин":

    Абсолютно си прав нооооо.... Вземаш си курника и си го оставяш на село. Там можеш да му се радваш как се разпада. Но да няма къде да паркираме защото ти държиш една ръждясала купчина пред блока.... НЯМА ДА стане! За четвърти курник съм подал сигнал в Общината... И нямам намерение да се спирам... Ние ще обикаляне квартала половин час да търсим място, защото ти си имал права 🤬🤬🤬🤬🤬🤬

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Фандъкова, ще има да ти пати главата

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Решението":

    Еее, човече! Къде живееш? Идеята не е да се изчисти града, а да се дерат гражданите! Защо хората накупиха коли? Защото крадливата Фандъчка незаконно вдигна цената на билета за градски транспорт най-напред с 40%, а после с 60% , при това използвайки старите автобуси и трамваи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Без Своеволия

    2 0 Отговор
    Oмбудcмaнът в държавата трябва незабавно да се намеси и да изпрaти cтaнoвищe дo рeгиoнaлния миниcтър и до кметовете в общини, в кoeтo да нacтoява дa ce извърши цялocтeн юридическо правен aнaлиз нa Решенията на кметовете с издадената Наредба по прoцeдурaтa зa извземане и премахване на изоставените стари автомобили-/частна собственост/ от улиците на София !!!
  • 33 Даааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "АУУУУУ":

    Тази година на прицел са старите изоставени коли и внимавай какво си пожелаваш, защото някой "умник" като общинския съветник от "Спаси София" Борис Бонев, точно така ще ти каже след 2 години- да си взимаш парцалите и на село , защото сградата в която живееш с купено жилище е изоставена и неподдържана и няма годишен технически паспорт...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове