Last news in Fakti

20 Март, 2021 19:12 1 883 13

Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП

  • анна славова-
  • проф. д-р жени стайкова

Трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура, заяви проф. д-р Жени Стайкова

Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП - 1
Снимка: БСП

Пандемията от COVID-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства в България. 1/3 от децата у нас живеят в риск от бедност. Затова един от ключовите приоритети и на БСП са социалните и здравни аспекти в сферата на детското здравеопазване. Това каза народният представител от „БСП за България“ в 44-то Народно събрание и член на Комисията по здравеопазване Анна Славова, която е кандидат от 25 МИР, по време на дискусия на тема „Сектор „Здравеопазване“ в предизборната платформа на БСП“.

Събитието е по инициатива на БСП – София, а модератор бе проф. Невена Цачева. В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ проф. д-р Жени Стайкова, доц. д-р Стефан Найденов, д-р Венцислава Каменова – Костадинова и д-р Александър Кобаков.

„В нашата предизборна платформа сме записали, че искаме въвеждане на безплатни лекарства за децата до 14 г. С една такава мярка се обръщаме към най-уязвимата и беззащитна група в обществото – децата“, обясни още Славова.

Тя допълни, че от левицата предлагат да облекчат както родителите, така и възрастните хора, като се намали ставката на ДДС за лекарства.

„За съжаление това, което наблюдавах като народен представител, е, че при приемането на държавните бюджети, детското и майчинското здравеопазване оставаше само на думи в разказвателната част на бюджета. В числата ги нямаше“, заяви Славова.

Тя бе категорична, че ще продължи да се бори и за изграждането на детска болница. „Надявам се, че децата ще станат приоритет на следващото управление“, заяви Славова.

„БСП е с грижа за хората, за деца, за техните интереси, поставени на първо място“, каза народният представител.

„Пандемията от КОВИД-19 ни показа силната липсата на кадри – като от лекари, така и от специалисти по здравни грижи. Видяхме и колко неравномерно се финансират лечебните заведения“, каза от своя страна проф. д-р Жени Стайкова.

По думите ѝ трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура. „Защото информираният човек, който знае как да се храни, как да живее, е здрав“, заяви тя.

„Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в световен мащаб. Почти 50% от всички смъртни случаи са в резултат от сърдечни заболявания. Според доклад на СЗО през следващите 30 г. ни очаква пандемия от сърдечно-съдови заболявания. У нас 68% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания“, отчете кардиологът доц. д-р Стефан Найденов.

Това, което той ще предложи, ако бъде избран за депутат, е да се наблегне на първичната масова профилактика.

„Едно от нещата, които смятам, че трябва да се променят, е болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Другото е създаването и развиването на електронното здравно досие“, заяви ендокринологът д-р Венцислава Каменова - Костадинова.

Тя сподели, че има идея за развитие на центрове за обучение на диабетици в големите областни градове. „Обучението е един от основните стълбове на лечението“, каза тя.

„Ще работя за това да има различни профилактични програми. Моето лично желание е да има програма за профилактика и ранното диагностициране на рака на маточната шийка, който е абсолютно лечим“, обясни акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков. Той добави, че ще работи и за увеличаване на средствата за женските консултации.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зов за завръщане

    0 3 Отговор
    Аз ви казах че ще има зелен паспорти за преболедували болестта ковид деветнадесет защото така трябва ковид кризата ще продължи три четири години така че преболедувалите ваксинираните и с отрицателен тест ще се движат работят и почиват свободно при зелен пропуск както преди това.
  • 2 БСП да

    5 3 Отговор
    Не използва ковид да си прави пиар!!!!!!!!!! До фалит 4 пъти докараха България
  • 3 Софиянец

    5 2 Отговор
    Комунизмът роди много професори и професорки

    Коментиран от #9

  • 4 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 3 Отговор
    ПАК НАПИРАТ ЗА ПАРЛАМЕНТА, ПАЧКИ ДА ТРУПАТ, НЕСМЕТНО БОГАТИ ДА СТАНАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧКАТ.......БСП ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТРЪСТИКАТА, ЯКО БАЧКАТ, ЗЛОБНО ГИ ЮРКАТ, ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ УМИРАТ.....КЪДЕ Я СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАВЕНСТВОТО, КЪДЕ ГО СОЦИАЛИЗМА ДРУГАРКО НИНОВА....НЕ ВИ ЛИ Е .....СРАМ
  • 5 Сатъра на Хана

    0 2 Отговор
    Забрана на Абортите ..... Чаушеску беше забранил абортите ако имаш по-малко от 3 деца ................
    ............... Днес Румъния е 19 милиона ...... а беше 1989 колкото България 10 милиона ..... А днес България е 6.5 милиона
  • 6 Сърдитко Петко

    1 2 Отговор
    Не успях да прочета текста, много жалко за мене. Съсредоточих се върху снимката. Двете хубави жени са с лигавици, добре. Третата красавица и нахиления бонвиван защо нямат? Не е добре!
  • 7 аааа

    1 5 Отговор
    Да кажете нещо за плоският данък който въведохте и е бич за най-бедните слоеве!!!!!!!!
  • 8 така така

    4 3 Отговор
    Ключов приоритет за БСП са банковите сметки и имотите.
  • 9 жител

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Не си в час!
    Роди ги сега герперизмът и толкова професори и професорки никога не имало преди това!
    Направи си справка в регистъра и не плещи глупости!
  • 10 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    3 2 Отговор
    Защо хитлеризмът е забранен,
    а гечевизмът е на избори!?
    Никога няма да забравя онази Коледа на 1996 година.
    В разгара на жанвиденовия ужас…
    От вестника решиха да ни дадат януарските заплати на 20-ти декември, мисля. Взехме ги и с един колега на бегом се изнесохме от „Заимов“ към чейнча на „Графа“.
    Като тръгнахме, имах левове в джоба си за 6,70 долара. Когато дойде реда ни на гишето, вече се бяха стопили на 6 без малко.
    Главен финансов архитект на целия този погром срещу българския народ бе Румен Гечев, финансов министър на Жан Виденов.
    Във всяка нормална страна, след случилото се с държава и банки, Гечев щеше да бъде съден, осъден и вкаран в затвора. И още да е там! А партията му разпусната и забранена! Защото каквото причини на Германия хитлеризма, до това доведе България гечевизма – национална катастрофа.
    Вместо това на 4-ти април някакви хорица пак ще гласуват за него.
    Не бих казал, че са клети. Те са или идиоти, или безпаметни.
    Аз никога няма да забравя онези 6 долара в джоба си…
  • 11 НИКОГА ГЕРП=БКП

    0 2 Отговор
    Да изринем мафията от държавата!
  • 12 НИНОВА......В УПЛАХ

    0 0 Отговор
    ПАК НАПИРАТ ЗА ПАРЛАМЕНТА, ПАЧКИ ДА ТРУПАТ, НЕСМЕТНО БОГАТИ ДА СТАНАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧКАТ.......БСП ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТРЪСТИКАТА, ЯКО БАЧКАТ, ЗЛОБНО ГИ ЮРКАТ, ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ УМИРАТ.....КЪДЕ Я СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАВЕНСТВОТО, КЪДЕ ГО СОЦИАЛИЗМА ДРУГАРКО НИНОВА....НЕ ВИ ЛИ Е .....СРАМ
  • 13 Другия с коня

    0 0 Отговор
    От всичко това разбрахме,че депутатските заплати не ги вълнуват...Най важни за тези лекари било Здравето на Хората....А ЗАЩО цяло лято бяхте по Протести и манифестации да разнасяте Вируса Дифузно ДрОгари и дрОгарки....В Пандемия...След тотален Локдаун....Четири Всенародни Заразявания организирахте....загрижените за Здравето ни...Нищо Лично - само питам. ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове