Last news in Fakti

29 Март, 2021 10:51 2 105 13

Христо Матанов за Северна Македония: Европейско ли е да гориш знамена?

  • северна македония-
  • христо матанов

По думите на проф. Матанов стереотипите в РСМ трябва да се преодолеят чрез прилагане на принципите на ЕС

Христо Матанов за Северна Македония: Европейско ли е да гориш знамена? - 1

Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Северна Македония с българско съзнание е важна тема. Европа разбира това. Смущаващо е, че призивите, че Македония е българска не са получили санкция в България. Това заяви Любомир Кючуков в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Според проф. Христо Матанов обаче има сериозен проблем в държавната политика на РСМ: „Ние не спорим за историческата истина. Политиците трябва да решат Македония готова ли е за членството в ЕС или не е готова“.

Кючуков каза, че в резолюцията на ЕС по темата за Македония България е била смъмрена като в нея пише, че не трябва да се използва процесът по присъединяване към ЕС за решаване на двустранни проблеми: „България проигра цялото си предимство на страна-членка на ЕС. Сега вече не се борим само със Скопие, но и с европейските институции. Ние атакуваме фундамента на ЕС като предявяваме териториални претенции“.

Проф. Матанов репликира Кючуков като каза, че Македония не е държава от порядъка на Белгия или Люксембург: „Никакъв фундамент на ЕС не е нарушен. Когато една държава гори знамена и руши паметници, това европейско поведение ли е? Кога французи са си позволявали да оскверняват германски гробища?“

Любомир Кючуков заяви, че България е успяла да си създаде проблеми на Балканите, защото освен РСМ сме спрели и Албания от европейско членство. Също така сме засилили влиянието на Белград в Македония: „Ние правим подарък на македонизма като изграждаме стени“.

По думите на проф. Матанов стереотипите в РСМ трябва да се преодолеят чрез прилагане на принципите на ЕС, а те са да няма лоши отношения между две държави.

Според Кючуков създаването на историческа комисия между двете държави само по себе си е успех за България.

„Така, както върви работата, тя никога няма да се свърши. Нека историците се занимават с историческите проблеми. Така излизат наяве несъстоятелните твърдения на Македония. Не може повече с този с див антибългаризъм. Истината трябва да се отстоява всеки ден“, заяви проф. Матанов.

„Ние се опитваме да кажем, че всичко ни е общо с Македония“, отговори Кючуков. Проф. Матанов завърши: „Спукана ни е работата, ако това говорене на Северна Македония се пренесе в ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    3 7 Отговор
    Стига , татарино

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Българка

    11 3 Отговор
    ГЕРБ , ВМРО и управляващата престъпна шайка са виновни, че по време на управлението си не поставиха пред ЕС и света истинските проблеми на българите от България и от РСМ. Подписаха наведени неясен отбий номер договор за добросъседство с РСМ, в който няма ясни клаузи и срокове за изпълнение.
  • 3 Българина

    4 5 Отговор
    Единствения възможен отговор трябва да бъде масово и моментално раздаване на бг паспорти на всеки пожелал това македонец. Трябва да се гони 500 хил бр. за 2 г! Само тогава нешата ще се наредят много бързо в наша полза автоматично. точно както дпс вече 30 г управлява България, представете си този модел в наша полза с Македония!

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 4 И кво да направим

    5 0 Отговор
    Да им признаем "Приказките от Шехерезада"? Не е необходимо да даваш интервюта за да изкараш някой лев! Стой си в къщи, и не разпалвай скандали!
  • 5 Браво роме

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "бл.134 в Зап. парк":

    Уби коча с лопатата, сега овчицата е само твоя!
  • 6 МИУИ ВАНИУИ

    2 5 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ - СЕГА ХЕМ ЩЕ ПОДПИШАТ ,ХЕМ СМЪРТЕН ВРАГ СИ ДОКАРАХА ИЗОДЗАДЗЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 лицемери

    4 0 Отговор
    А защо шкембепатрЕотите мълчаха , когато турския еничар хвърли българското знаме като гнусен парцал в Догансарай ? Как пък една дума не посмяха да кажат зависимите от сараите баш " патриоти".
  • 9 Хахаха..

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Ама с този акъл наистина си българин.Първо - откъде пари? Второ - няма далавера.Трето - трябва да питаме Брюксел за всичко.Па тогава..
  • 10 с мошеничество

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Ами ние явно ставаме само за разрушаване на това до което се докоснем. До кога ще изпълняваме ролята на троянски кон на путиновите интереси в Европа. То с паспортите вкарваме и руснаци и македонци в Европа и се мислим за големите тарикати - с 200, но накрая се оказваме ние прекарани с 200.
    Трябва и малко да помислим, че ако РСМ влезе в ЕС , всички тези македонци с български паспорти е твърде вероятно да се откажат от българското си гражданство и цялата далавера ще остане единствено в шкафчето на Шкембевойвода.
  • 11 Мнение

    2 0 Отговор
    Защо европата не го каза това на гърците? Защото много добре знае, че номерът не минава. Това е като задника - всеки го има, всеки си го носи и негово право е да го сайбисва, а не да му служи за оправдание като му го "сапунисат".
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Голям наивник си....В момента когато влезат в ЕС, тези с българските паспорти публично ще си ги изгорят...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове