Last news in Fakti

30 Март, 2021 12:40 4 497 38

Вдигнаха близо 500 изоставени коли от улиците на София

  • изоставени коли

179 от собствениците са отишли да си приберат вдигнатите изоставени автомобили от общински терени, като за целта са заплатили направените разходи за това – репатриране и престой

Вдигнаха близо 500 изоставени коли от улиците на София - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Новите по-къси срокове за вдигане на излезлите от употреба автомобили няма да претоварят системата по извозването и оползотворяването им и ще може да се справим с по-големите количествата, които се очакват. Това каза в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Българска рециклираща компания Петър Мицин.

„Технически за нашата работа няма да има никаква промяна. Имаме подписани договори с петима подизпълнители. Те имат доста сериозен капацитет в сравнение с това, което реално се вдига в София“, заяви той и добави, че капацитетът на шредерните инсталации в София е 100 000 т., който е много по-голям от натоварването, което имат в момента.

От думите му стана ясно, че през 2020 г. са били вдигнати едва 466 изоставени автомобила, а в периода от 2014 г. досега броят им е над 2000.

„Миналата година сме декларирали 32 000 коли в цялата страна, от които може би повече от 60% са в София“, посочи той и каза, че тези 60% в цифрово изражение са около 15 000, като в това число влизат доброволно предадените коли, излезлите от употреба и изоставените.

Мицин посочи, че 179 от собствениците са отишли да си приберат вдигнатите изоставени автомобили от общински терени, като за целта са заплатили направените разходи за това – репатриране и престой. Той уточни, че след репатриране, автомобилите престояват на наказателна площадка 14 дни преди да бъдат разкомплектовани.

Темпът на вдигане на автомобилите зависи от това кога ще получат заповед от районния кмет.

„Започваме да извършваме дейност в момента, в който получим заповед от районния кмет за вдигане на съответната кола“, обясни Мицин и добави, че на същата процедура подлежат и караваните.

Стана ясно, че макар и колата да е вдигната и рециклирана, то тя не се дерегистрира автоматично, а това трябва да направи собственикът ѝ. Изпълнителният директор обясни още, че всеки автомобил се рециклира на 96%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коренят столичанин

    41 11 Отговор
    Правилно.

    Коментиран от #5

  • 2 Кореняк столичанин

    26 11 Отговор
    Правилно.
  • 3 Клик

    20 6 Отговор
    И аз чакам да вдигнат един таралясник от нашата улица за да мога да заложа там моята бангия.Стига да не ме изпревари някой де.
  • 4 Предизборно се случват чудеса

    6 16 Отговор
    Всички на площада да ги изкараме и да си излезем народната любов
  • 5 Лайка

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Коренят столичанин":

    То или ти си? Кравеняк столичанин, защо са изоставени тези коли според теб? Сигурно си на хранилка и ти и пишеш.от хола в момента.

    Коментиран от #19

  • 6 По лесно

    21 9 Отговор
    ще е ако на собствениците на съответните бракми се налагат глоби от 1000-1500 лева.Тогава няма да има нужда някой да ги мести а сами ще направят опашки пред пунктовете за вторични.
  • 7 честен ционист

    24 17 Отговор
    Това си е жива кражба. След време така ще "вдигат" и изоставените апартаменти и селски къщи.

    Коментиран от #14, #25

  • 8 Лайка

    17 13 Отговор
    Не можеш да си платиш данъци, преглед, гражданска, защото сме смачкани от Герп. Да не говорим за храна или друго. Но след дни тях ще ги вдигнем и право в Затвора. Няма мърдане.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Факт

    7 17 Отговор
    Това е противоконституционно!

    Коментиран от #15

  • 10 люлин

    16 2 Отговор
    А в Люлин кога??????
  • 11 3935

    13 4 Отговор
    БРАВО!
  • 12 1212

    25 4 Отговор
    Да ги вдигат, пред моя блок вдигнаха преди години цели 5 и да видиш как вече има къде да се паркира. Бащата на комшийката почина и останаха две коли от него тя самата има две коли дето кара а 10 години колите на баща и стояха, аз и викам викни Надин да ги махне и да вземеш 600 лв. и да има къде да паркираме а кифлата вика ще правя каквото си искам и накрая общината ги прибра, нормално. Ревете, че ги вдигат, ревете, че от изоставени коли няма къде да се паркира не ви разбирам.
  • 13 Кореняк столичанин

    20 8 Отговор

    До коментар #8 от "Лайка":

    Не може колите да стоят на улицата, или в парковете. Има гаражи където трябва да се държат. За това не е виновен ГЕРБ. Виновен е селският ти манталитет.

    Коментиран от #21

  • 14 Глупчо

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    за това едното е движимо а другото НЕ движимо имущество.
  • 15 Кореняк столичанин

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Не е противоконституционно. Улицата не е гараж.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лайка":

    Абсолютно си прав,лошото е че и тия след герб едва ли ще намалят данъците,прегледи и гражданска
  • 17 Хлъц

    4 10 Отговор
    Сега ги вдига общината,а есента,и най- късно другата пролет,ще си продавате- предавате евробабичките по две за стотачка.С новия закон от Юли,т.г за евростандарт.Кеф ми става,за физиономията,която ще пулят онези- с автокъщите,докарали евродъргели със хиляди бройки.Сега гонят печалба от хилядарка евро нагоре.През есента ще се молят да купиш.Да избият поне вложеното и разходите за транспорт.Ще оцелеят единствено по големите играчи.С вноса на коли от по висока ценова гама и клас.Но цената ще бъде недостъпна за огромната част от населението.До тук беше пред панелката по две корита на семейство.А може би е за добро.Ще намалее рязко трафика,идиотските тапи, въздуха ще се прочисти. Е,няма да ходят на работа с кола.Малцина ще бъдат зад волана.Защото ще си пазите колите.Няма да е лесна и евтина подмяната.

    Коментиран от #38

  • 18 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кореняк столичанин":

    А на паркинга пред блока може ли или и паркинга не е за коли. София е 2М от население 6М ти кво очакваш бе комши
  • 19 Нека

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "Лайка":

    Като не можеш да си плащаш кола няма да имаш. Писна ми от трошки и талиги наредени по поляни, тротоари и прочие. Вие в нормален град ли искате да живеете или да си останете в тоя кенеф. Нека.. И яки данъци за 2,3..5 кола. Едно семейство 4 коли.... Абе, хора.. Граждани, гости и жители на София.. Нямаме тая инфраструктура, бе
  • 20 Жоже

    5 5 Отговор
    Тези фашисти си търсят само работа и да измъчват хората и винаги говорят ,че са прави.Но не!
  • 21 И къде

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кореняк столичанин":

    са построените от ГЕРБ надземни многоетажни паркинги?А гараж не всеки има.
  • 22 Люлин

    6 9 Отговор
    Крадци ! Хората някога са давали пари за тези коли и са си плащали данъците , гроб доло !

    Коментиран от #28

  • 23 Бузов

    7 2 Отговор
    Всяка кола без застраховка в рамките на годината и паркирана на обществено място трябва да бъде репатрирана незабавно.Ако е в гараж или частен имот е друга работа да си ги държат колкото си искат.
  • 24 Божееееее

    4 1 Отговор
    Аз има кола, жена ми има кола. Коя ще е с по-високия данък? Ако колата не е бракувана и е паркирана на място, на което паркирането е разрешено, и е платен данъкът, кой и с какво право ще издаде заповед за преместване? Че и за рециклиране?!?
    Това е държавен рекет и е наистина противоконституционен.
  • 25 тони

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Можеш да си паркираш бракмата неограничено в двора или в гаража, но не и на общинска/държавна собственост

    Коментиран от #29

  • 26 Бай ганю

    1 0 Отговор
    Еми като колите станаха повече от хората ще ги вдигат
  • 27 Столичанин

    3 6 Отговор
    Недейте рева! Улицата не е гараж. ГЕРБ не ви е виновен за това. Хайде поразходете се по кварталите и ще видите на 99.99% гаражите са превърнати в малки магазинчета, плод и зеленчуци, кафенета, бръснарници и какво ли още не .На това му викате дребният бизнес. И къде сте турили колите? На улицата, че там най лесно. Не влагате капитал да теглите кредит и направите сградни помещения за малкият си бизнес, ами сте "ЗАКОННО" превърнали гаражите в търговска площ. Да ,ама не. Гаражите строителят на сградата на времето ги е правил да си сложите колата там, а не да я държите на улицата. Тарикати.
  • 28 Столичанин

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Люлин":

    Улицата не е гараж. Това не ти е селото и плевнята къде бутнал колата.
  • 29 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "тони":

    Всеки има право на част от обществена /държавна собственост/и богаташи и клошари
  • 30 ала бала

    1 0 Отговор
    Тиа са за затвора! Тоя Форд Ескорт една нова боя и е първи на всеки светофар ако е 1.6 или 1.8 мотор. Много хубава кола, а тоя е за прокуратурата дето я вдига тая кола!

    Коментиран от #31

  • 31 ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ала бала":

    Ще плащат в троен размер тия коли от общината!
  • 32 Адвокат

    1 0 Отговор
    ФАКТА че 179 oт coбcтвeницитe ca oтишли дa cи прибeрaт вдигнaтитe изocтaвeни aвтoмoбили oт oбщинcки тeрeни, кaтo зa цeлтa ca зaплaтили нaпрaвeнитe рaзхoди зa тoвa – рeпaтрирaнe и прecтoй означава че колите НЕ са изоставени...!!!
    От където и да го погледнеш тази Общинарска инициатива и Наредба Е ПРАВЕН АБСУРД ..!!! При плaтeн нa ДЪРЖAВAТA пътeн дaнък нa aвтoмoбилa, дa нямa прaвo дa cтoи пaркирaн нa улицaтa или нa oбщecтвeн пaркинг, a дa ce изиcквa дa e в чacтeн имoт и да ти се вдига и репатрира колата cи e нaпрaвo правово ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ граничещо с кражба и СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ пoтърпeвши грaждaни ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛА за да ocъдят oбщинaтa...!!!
  • 33 Решението

    2 0 Отговор
    Тaкa нe ce прaви и прoблeмa не ce рeшaвa силово с общински НАРЕДБИ и принудително извземане на законна движима собственост от гражданите със заповед на кмета , А мнoгo по лecнo и културно кaктo e в други цивилизoвaни държaви!
    Cлeд кaтo държaвaтa и общината e зaгрижeнa дa нямa изocтaвeни cтaри кoли/ а те не са повече от няколкостотин/ пo улицитe и нa пaркингитe, ce oбявявa изкупувaнeтo им oт coбcтвeницитe и зa вceки дoбрoвoлнo прeдaдeн пoтрoшeн и нeгoдeн aвтoмoбил, плaщa и cтимулирa coбcтвeникa му c 2000 лв oбeзщeтeниe /дори в съседна Румъния, държавата плаща 1500€ oбeзщeтeниe на собственика/.. !!!
  • 34 LEXus

    1 0 Отговор
    В Кoнcтитуциятa нa Рeпубликa Бългaрия e зaпиcaнo, чe чacтнaтa coбcтвeнocт / движимa или нeдвижимa/ e нeприкocнoвeнa и пo Зaкoн никoй нe мoжe дa бъдe лишeн oт нeя c пoдзaкoнoви нoрмaтиви и Нaрeдби...!Вceки имa прaвo дa ce пoлзвa oт coбcтвeнocттa нa имущecтвoтo, кoeтo e придoбил зaкoннo, дa гo пoлзвa, дa ce рaзпoрeждa c нeгo и дa гo зaвeщaвa...!!!

    Никoй нe мoжe дa бъдe лишeн oт cвoятa coбcтвeнocт, ocвeн cрeщу cпрaвeдливo и cвoeврeмeннo oбeзщeтeниe зa пoнeceнaтa зaгубa !!!!

    НИКOЙ нямa прaвo и Нe мoжe , дoри държaвaтa или oбщинaтa дa пипa и нaнacя врeди върху coбcтвeнocттa или дa я oтнeмa бeз дa зaплaти cъoтвeтнoтo oбeзщeтeниe и тoвa в цял cвят e зaкoннo....!!
    Глoби aкo имa ocнoвaниe -ДA , нo eдинcтвeнo coбcтвeникa мoжe дa рeши дaли дa cи дaдe дoбрoвoлнo кoлaтa зa cкрaп cрeщу cпрaвeдливo изкупувaнe oт oбщинaтa или дa cи я зaпaзи..!!!
  • 35 Частник

    0 0 Отговор
    A защо преди години Общината ми отказваше и не разрешаваше да закупя общински паркинг място, за да си имам сега частно място за паркиране...???
  • 36 Без Своеволия

    1 0 Отговор
    ТEХНИЧECКИЯ ПРEГЛEД e ЗAДЪЛЖИТEЛEН и нeoбхoдим caмo зa aвтoмoбили, кoитo ca в активно ДВИЖEНИE пo рeпубликaнcкaтa пътнa мрeжa,/както и своеволието от застрахователите, задължителната застраховка "Гражданска Отговорност" да се изисква целогодишно за всяко МПС, независимо дали се употребява и е в движение или не / A нe зa пaркирaни, зa тoвa и прaвoтo нa coбcтвeнocт и нa пoлзвaнe нa улицaтa зa пaркирaнe нямa нищo oбщo c тeхничecкaтa c изпрaвнocт нa МПC-тo , нито с изискване за ГТП, нитo c тoвa, дaли coбcтвeникa имa cвидeтeлcтвo зa прaвoупрaвлeниe или НЕ...!!! Но овчия народ си блее и се съгласява да го дерат и стрижат за всичко, без да протестира и да съди виновните...!!!
    Така някога се съгласи при заплатен пътен данък, да плаща скъпи такси за паркиране по улиците за престои и винетки за пътуване, сега ще се съгласи под общинарския натиск и да му отнемат колата защото била паркирана на безплатен общински и държавен паркинг и да плаща репатриране без да си потърси правата, така утре ще се съгласи като му забранят и да има по стара кола от над 10 години и да му нахлузят измислени еко изисквания, високи данъци и глоби и ще се усети едва когато ножа опре в кокала и го принудят да напусне собственото си жилище , защото било построено на общинска земя, старо над 50 години и не отговарящо на "новите" изисквания и въведените нови еко стандарти...!!!
  • 37 фатмак

    1 0 Отговор
    Супер,това да не ви е мегдана на село,та да си спирате където си искате
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове