Last news in Fakti

1 Април, 2021 13:16 1 482 11

Езиковите центрове: Дискриминация! Учениците могат да ходят на фитнес, кино и танци, но не и на уроци по английски

  • езикови центрове-
  • ученици-
  • уроци-
  • езици

Асоциацията на езиковите центрове в България с писмо до омбудсмана Диана Ковачева

Езиковите центрове: Дискриминация! Учениците могат да ходят на фитнес, кино и танци, но не и на уроци по английски - 1
Снимка: BALC.bg

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с официално писмо до омбудсмана Диана Ковачева. От бранша попадат "в сектора на най-тежко санкционираните дейности" покрай противоепидемичните мерки в страната.

За пореден път, по неясни критерии и причини, нашият сектор е отделен от този на регулираното от държавата образование по отношение на прилаганите мерки, въпреки многократно по-ниския риск, който носи обучението в нашите центрове, предвид малките групи и учебни занятия два пъти седмично по два часа. В същото време груповите дейности и занимания както в държавните училища, така и например в центровете за подкрепа за личностно развитие се преустановяват само до 11.04.2021 г.

Смятаме, че в случая напълно обосновано може да се говори за дискриминационно отношение към частните образователни центрове, тъй като не виждаме никакви обективни обстоятелства, предполагащи различно отношение към образователните заведения в зависимост от това дали са част от предучилищното и училищно образование или са част от неформалното образование.", пишат от Асоциацията.

Ето и цялото им обръщение към гражанския защитник:

Уважаема г-жо Ковачева,

С изненада и огорчение установихме, че в заповедта на министъра на здравеопазването No РД-01-194/30.03.2021 г. езиковите, изпитни и други образователни центрове в сферата на неформалното образование попадат в сектора на най-тежко санкционираните дейности. Нещо, което не може да се каже нито за държавните училища, нито за фитнеси, ресторанти, нито за СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, нито за центровете за подкрепа за личностно развитие, които развиват сходна на нашата дейност.

Най-малките ни ученици (от предучилищна възраст до 4 клас) страдат изключително много от забраната за присъствено обучение. Родителите, а и самите деца споделят, че продължителното излагане на децата пред екраните води до главоболие, проблеми с очите,
липса на концентрация и намалена мотивация за учене. Смятаме, че забраната за присъствено обучение при най-малките ученици в нашите центрове е дискриминираща за тях, защото единствената им алтернатива е он-лайн обучение, което за тази детска възраст води до здравословни проблеми, особено когато е за дълъг период от време. Смятаме, че когато мерките позволят присъственото обучение в начален курс в училищата, следва да се разреши и присъственото обучение на децата в езиковите центрове, при спазване на всички необходими мерки.

Горепосочената заповед не предоставя здравословна алтернатива за малките ученици, които изучават чужди езици при нас.

Другата възрастова група, която страда сериозно от ограничителните мерки, са учениците от горен курс, които са в т.нар сертификатни курсове. Те учат чужд език с цел в края на годината да се явят на изпит за международен сертификат. Сертификатът им е необходим за да кандидатстват в избрания от тях университет в Холандия, Англия, Дания и т.н. Голяма част от международните изпити се провеждат в присъствен формат. За да може да се подготвят успешно и да си вземат сертификатите с висока оценка, учениците ни имат нужда от присъствена изпитна практика по формата на съответния изпит. В рамките на настоящата учебна година, до този момент, гимназистите учат изцяло он-лайн при нас и не са имали възможност за тази практика. Надявахме се да я получат през последните два месеца преди изпитите - април и май, за да могат да се справят успешно в изпитния ден.

Спрямо цитираната по-горе заповед, учениците могат да ходят на фитнес, кино, театър, цирк, уроци по танци и музика, могат да посещават магазините с нетна търговска площ под 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки след 11 април, но НЕ могат да ходят два пъти седмично в часовете си по английски език.

За пореден път, по неясни критерии и причини, нашият сектор е отделен от този на регулираното от държавата образование по отношение на прилаганите мерки, въпреки многократно по-ниския риск, който носи обучението в нашите центрове, предвид малките групи и учебни занятия два пъти седмично по два часа. В същото време груповите дейности и занимания както в държавните училища, така и например в центровете за подкрепа за личностно развитие се преустановяват само до 11.04.2021 г.

Смятаме, че в случая напълно обосновано може да се говори за дискриминационно отношение към частните образователни центрове, тъй като не виждаме никакви обективни обстоятелства, предполагащи различно отношение към образователните заведения в зависимост от това дали са част от предучилищното и училищно образование или са част от неформалното образование.

Единственото, за което сме настоявали от началото на пандемията е равнопоставеност с училищата и прилагане на едни и същи мерки към тях и нас.

Смятаме, че за пореден път грубо се нарушават правата ни на граждани на Р България и явно се демонстрира различно отношение към образователни институции единствено по признак дали са регулирани от държавата или не.

При разрешено присъствено обучение в училищата за начален курс от 12 април, се нарушават и правата на малките ни ученици, като им се предоставя само и единствено алтернативата за дистанционно обучение, което не е подходящо за тяхната възраст.

Големите ни ученици в гимназиален курс цяла година са лишени от възможността да упражнят присъствено необходимите изпитни стратегии и формат, за да се справят успешно на изпитите си за международнни сертификати, което ще се отрази на резултатите им и съответно на конкурентноспособността им при кандидатстване в университет.

Уважаема г-жо Ковачева, обръщаме се към Вас, след като изчерпахме всички останали канали за комуникация. Молим за Вашето съдействие за да не продължава пренебрежението и дискриминацията към нашия сектор и към нашите ученици. Ние учим децата на ключови компетенции в максимално безопасна среда и няма ка да не сме учудени и огорчени от начина, по който се третира нашия сектор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 еасх

    4 12 Отговор
    Много важно...........свършихте лапането ли ?
  • 3 родител

    8 1 Отговор
    Ами за държавата ни това е нормално ,защо я управлява еднокнижник

    Коментиран от #8

  • 4 Летописец

    7 5 Отговор
    Точно английския не е донесъл нищо добро на България .
    За първи път английския е използван за международен дипломатически език нан Берлинския конгрес , на който западните сили са разкъсали новоосвободената от Русия България .
  • 5 оня с коня

    2 8 Отговор
    Какъв Английски беее...,Я всички под строй на Уроци по Руски!
  • 6 гражданин

    5 1 Отговор
    то и да искат уроци по руски, вече няма кой да предава, не е като в 89 година, да има във всяко училище по две учителки по руски, използването на английския трябва да се ограничи в публичните пространства, да не се изучава изобщо като част от училищните програми, да се изучават европейските езици, включително руски и турски, и да се въведе твърда матура по български език след 8 клас, не тестчета, а тема и изпит с комисия, който иска екзотичен език като английския, да си го учи сам, или да ходи да става филолог по въпросния език
  • 7 Бай Добри

    3 2 Отговор
    С тия стаички по 3 квадрата, вие кво искате бре? За едно куче искат 10 квадрата,а вий за 10 деца 3 квадрата и лапачка....само!
  • 8 сила

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    и моноезичник.....въпреки,че и с родния език с мъка се справя
  • 9 Герак Митко

    1 0 Отговор
    Тези дето трябва да мислят и решават, могат само второто. Да се надяваме, че до няколко дни това ще се промени.
  • 10 АЛЧО

    0 0 Отговор
    Аха Жоро (Тъпото )Морков или онова дебелото Алчо ли са представителната извадка за подкрепа ?
  • 11 миро

    0 0 Отговор
    кой не разбраче не им трябват образовани хора а зависими,подчиняващи се слушащи разпоредбите на правителството без апелационно.образованите са заплаха за всяка власт защото могат да направят връзка между причина и следствие.освен тава по трудно се управляват с моркова и тоягата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове