13 Април, 2021 11:16 3 905 26

Проф. Станева: Трудно е да се каже кое във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата

  • проф. милена станева-
  • ангиология-
  • ваксини

Сигурна съм, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и не трябва да се прилага препарата, каза специалистът

Проф. Станева: Трудно е да се каже кое във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата - 1
Кадър бТВ

„Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря. Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти“.

Това коментира пред бТВ проф. д-р Милена Станева, ръководител на Клиниката по ангиология в болница „Токуда“, в рубриката „COVID-19: Ваксините“ във връзка с образуването на тромбози след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“.

По думите ѝ е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект.

„За съжаление в момента сме в такава ситуация - за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на „АстраЗенека“ не трябва да се прилага“, каза тя.

„Сигурна съм, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина. Или евентуално с много голямо внимание да се прилага“, допълни проф. Станева.

На въпрос безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно иРНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху това. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на „АстраЗенека“, да се слага втора доза от иРНК ваксината. В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат.

До момента в ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани, поясни проф. Милена Станева.

Проф. д-р Милена Станева, дм, началник Клиника по ангиология, национален консултант по ангиология. Завършила е медицина през 1992 г. в Медицинския университет в София. Има три специалности – „Вътрешни болести“ (1997 г.), „Кардиология“ (2005 г.) и „Ангиология" (2011 г.). Има призната квалификация за високоспециализирана дейност „Правоспособност по ултразвукова съдова диагностика”. Сертифицирана е за лечение на лимфедем от клиниката „Фолди – Хинтерцартен“ в Германия. Между 1993 и 2004 г. работи в Клиниката по кардиология на УБ „Лозенец”. След това завежда Кабинет по ултразвукова съдова диагностика в Клиниката по кардиология в УНСБАЛ „Св. Екатерина”, където е до края на 2006 г. В болница „Токуда“ е от откриването ѝ. От декември 2017 г. е началник на новооткритата Клиника по ангиология. Провежда високоспециализирана ултразвукова съдова диагностика. Консултира диагностика и терапия при тромбофилия и антикоагулантно лечение. Създава първия по рода си в България център за комплексно лечение и профилактика на лимфедем. През 1997 г. за първи път в България проф. Станева осъществява транскраниалното доплерсонграфско мониториране на мозъчния кръвоток по време на сърдечна операция, а през 2003 г. въвежда метода за ултразвуково определяне на ендотелната функция на периферна артерия. В началото на 2006 г. създава и въвежда в практиката ехографски протокол за изследване и подбор на болни със сърдечна недостатъчност, показани за ресинхронизираща терапия и проследяване на терапевтичния ефект. Проф. Станева има множество публикации в националния и световния научен печат, както и участия в международни медицински форуми. Член е на Европейското дружество по кардиология, Българското дружество по кардиология, Международното дружество по флебология, Българско дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, Националното дружество по флебология, Българска асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика, Българско дружество за ендоваскуларна терапия, Българската асоциация по ултразвук в медицината.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 здравеопазва не

    18 0 Отговор
    Не знаеме кво продаваме ?
  • 4 Къф професор си бре лелче?

    17 0 Отговор
    Папагали,папагали,.....с една дума заплатаджии безполезни!
  • 5 Реклама

    16 0 Отговор
    Тя стана като при социализма. За всичко чакаме какво ще ни кажат и се оправдаваме с т.н. Обща политика. За какво са ни такива коментари? Даже и от преводачи няма нужда.

    Биографията на пруфесорката по-голяма от изказването?! Нея ли представяме или мнението и?

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ваксата

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проф. Станева: Трудно е (при такава печалба)да се каже кое във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата
  • 8 Мдаааа

    9 0 Отговор
    С твойте знания и умения - максимум главен асистент!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А бе, Светле

    15 0 Отговор
    Страхотна статийка :-) След двата метра 'творческа' биография на професорката, разбрахме, че и е трудно да каже кое във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата.

    Коментиран от #12

  • 11 Въй,въй

    14 0 Отговор
    С такава "биография" хал хабер си няма кво причинявало тромбозите?!Ааааа,сетих се....чака некой доцент от Оксфорд да се изкаже,а тя да го копира в нова статия и да стане "академик"!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 абг

    8 1 Отговор
    Но хубавото е, че за сметка на това е лесно да се определят вълните и щамовете, поне нещо лесно да има. Но съм много очарован колко напреднала е науката днес и за толкова кратко време успя да направи толкова много ваксини, някоѝ от които напълно експериментални, базиращи се на генна терапия, забранена досега за производство на ваксини, заради 100%-вата смъртност при опитите със животни. Но трябва да сме смели в тези тежки времена.
  • 14 Таз ми мяза на Сачева!

    7 0 Отговор
    Учила,учила...недиучила!
  • 15 Кречетало вредно

    8 0 Отговор
    Поредната с подарена диплома, която няма представа от медицина.
  • 16 предложение

    8 0 Отговор
    Може би проблемът е от маймуните от които се добива материалът за ваксината. Да пробват с други маймуни, от друг регион на света. Може и от някой български "маймунски квартал".
  • 17 Антигерб

    4 0 Отговор
    "Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата" - и това го казва ужким професорка.

    Голяма полза имат тези умрели от тромбози ама нали е "правилната" ваксина ще я претикваме - ех сега че умрели 100-200 човека "ползите" иначе са по-големи. Иначе сте много против руските или китайските ваксини - те не са "правилните" и от тях няма никакви "ползи".
  • 18 Абе откъде ги вземате

    3 0 Отговор
    Абе хора факти отде наистина измъквате тия псевдо проф.По скоро профани в бели престилки неудачни лелки с нови знания и амбиции.Спрете сега актуална е темата ьа парламент правителство.И да служите още на ББ той вече е изпята песен.И ьа пари да правите всичко излагате учените и служите на дявола!!!!!
  • 19 Name

    3 0 Отговор
    Цяла армия професори и накрая нищо не е ясно
  • 20 Хахаха

    5 0 Отговор
    Ауууу ЕМА щяла да излезе с препоръки:)))) Да видим препоръките им досега: ваксината да се слага на всички, ваксината да се слага само на хора над 60 години, ваксината да се слага само на хора под 60 години, ваксината да не се слага на хора под 50 години, ваксината да не се слага на жени под 55 години...в ЕМА "работят" само някакви калинки, които казват каквото им наредят
  • 21 бредовалщик

    2 0 Отговор
    А ма,трутко ти знаеш ли,че и невролептиците причиняват тромбози?Ама се прилагат,защото иначе лудите ще изтрепят народа и на перво място БОКО,разбира се недай си боже!!!
  • 22 Професорки с Титли Кухи?? Всеки ден

    3 0 Отговор
    Все номи и нови професори и доценти!! Кой им дава и пише тия Титли??? Изостанала държава, като България, сигурно е с най много"Учени" с Титли в Света!!За 30 год се родиха само Кухи Тикви и Кухи професори!! За това сме на Дъното!!
  • 23 Нови професори

    4 0 Отговор
    Хиляди, много хиляди, Недоразумения с титли!!
  • 24 Мъка мъкааа

    2 0 Отговор
    Много по лесно е да се каже - нищо и няма на ваксината!
  • 25 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реклама":

    Калинка в бяла престилка.Вечно учила,на специализации и курсове по света и у нас,но ...Не се сеща, че упаковката на" Астра Зенека "е вредна.Сега и смениха името и всичко е по мед и масло.
  • 26 кое

    0 0 Отговор
    Не им било ясно. Вирусът предизвиква тромбозите, както на заразени, така и на васинирани. Ако организмът реагира по-силно на вируса се получават възрпаления и тромбози.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове